23 kwietnia po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić swoje warsztaty cyklu FIT SŁODKOŚCI w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma jakąś taką niesamowitą
Ostra na SłodkoGdy je zobaczyłam od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Są urocze. Mogą posłużyć za dekorację nawet na świąteczny stół :). Mój mąż stwierdził, że w
Mania WypiekaniaOstatnio na blogu pojawiło się kilka wpisów z poradami odnośnie pieczenia ciast ( porady ogólne , biszkopt , ciasto kruche ). Czasem jednak nawet najlepszej gospodyni pomimo stosowania się do rad pójdzie coś niegodnie z planem i zamiast ciasta powstanie coś na kształt ciasta, ale z zakalcem lub inną niespodzianką. Co wtedy robić? Rozpaczać, wyrzucać ciasto, umyć miski i zaczynać wszystko od nowa(...)będzie to ciasto w nieco innej formie, niż zakładaliśmy na początku? Grunt, żeby było pysznie. A więc smacznego! Składniki: ok. 400 g kawałków ciasta kruchego, biszkoptowego itp. (bez żadnego kremu) 1/4 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 2 łyżki masła ok. 5 łyżek dżemu wiśniowego gdy biszkopt jest inny niż kakaowy to 3 łyżki kakao do ozdoby: np. wiórki
psgotujemyTeraz, kiedy w naszych sadach dojrzewają grona, a Ty zastanawiasz się jak te wszystkie ilości przerobić, ja przychodzę z zupełnie nowym pomysłem na te owoce. I
Kuchnia w czekoladziePierwsze truskawki z ogródka zerwane,tym samym tegoroczny sezon truskawkowy uważam za otwarty :) Tiramisu,klasyczny włoski deser połączony z truskawkami. krem: 250g serka
Kolorowa kuchnia ElkiLibańskie ciasto pomarańczowe z czekoladą pieczone jest bez mąki, za to przy użyciu całych (!) pomarańczy. Dzięki temu, że nie używamy do niego mąki jest bardzo lekkie, pomarańcze nadają mu cudownej wilgotności, a zmielone migdały chrupkości. Całość jest przełamana gorzką czekoladą i nie za słodka. W libańskim cieście pomarańczowym wykorzystujemy mąkę migdałową – możecie kupić gotową, albo po prostu zmielić(...)zblanszowane (pozbawione skórki) migdały. Te z kolei możecie także zamienić na uprażone (koniecznie bez skórki) orzechy laskowe, albo połączyć oba rodzaje orzechów. Ważne jest, żebyście pamiętali przy przygotowaniu libańskiego ciasta pomarańczowego, że jeśli sami mielicie migdały lub orzechy muszą one koniecznie być pozbawione skórki. Migdały wystarczy zalać wrzątkiem i gdy ostygną skórka bardzo łatwo z nich schodzi (zrobicie
Pociąg Do Kuchnioleju (wszystkie boki), dzięki temu mięso dobrze zamknie się w sobie i będzie soczyste. Smażymy krótko aż mięso zbieleje, pamiętając - z każdej strony, boki również. Trzeci krok - pieczemy pierwsze 15 minut bez przykrycia, polewając powstałym sosem i wcześniej przygotowaną(...)marynatą, w której schab leżał całą noc. Potem przykrywamy go folią aluminiową i pieczemy, ostatnie 15 minut zdejmujemy folię i rumienimy górę. Mi zawsze wychodzi pyszny, mam nadzieję że Wam również. Pamiętajcie o podlewaniu go sosem (jak z kaczką podczas pieczenia). Składniki: 2 kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku 1 cebula majeranek, sól, pieprz papryka ostra
Zasmakuj Kuchnicałość. - długą keksówkę, lub dwie małe, wyłóż papierem do pieczenia wylej ciasto. Na wierzch ułóż pokrojone na cienkie plasterki banana. Pieczemy do suchego patyczka! - u mnie w piekarniku 1 godzina 15 minut temp. 170 stopni C. Pierwsze 40 minut grzanie dół, reszta czasu: grzanie dół + termoobieg. - po upływie czasu pieczenia, wyciągam ciasto z piekarnika, odstawiam na 3 minuty(...)wyjmuję z keksówki, układam na kratce (najlepiej zrobić to wyjmując- ciągnąc za papier do pieczenia, wtedy bez problemu ciasto wyjmiesz z keksówki). Smacznego
SMYKWKUCHNIJednoporcjowa szarlotka ekspresowa – to bardzo prosty i bardzo pyszny deser. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieciaki – zachęćcie je do tego! Ja po pięćsetnym
Dorota SmakujeDzień Taty już blisko, dlatego postanowiłam przygotować niespodziankę. W moim „ sentymentalnym zeszycie ” sprzed 30 lat znalazłam przepis na specjał z waflem – genialna nazwa! Jakbym miała do
Słodki sentymentDzień Taty już blisko, dlatego postanowiłam przygotować niespodziankę. W moim „ sentymentalnym zeszycie ” sprzed 30 lat znalazłam przepis na specjał z waflem – genialna nazwa! Jakbym miała do
Słodki sentymentKolejny i niestety już ostatni przepis, który zrobiłam z myślą o konkursie #przepisnakopernika! Długo zastanawiałam się co mogę zrobić z pierników i w sumie możliwości jest
Mania WypiekaniaPogoda na majówkę co prawda nie dopisała, ale sezon lodowy można już zacząć ;) U mnie i tak trwa właściwie cały rok (w zimie numerem jeden są
FitKotKolejna propozycja zimnego deseru na gorące dni. Zwykłe składniki, które każdy ma w domu czyli jogurt, owoce i galaretki. Przygotowałam je w formie ciasta w foremce
Monia miesza i gotujeWielkanoc to Święta, w których na naszych stołach królują jajka . Przygotowałam przepis na proste i szybkie jajka, faszerowane suszonymi pomidorami oraz serem feta. Są przepyszne i
Przepisy na widelcu