bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:498/3453)

Wegańskie batoniki jabłkowo-cynamonowe 251

coś zdecydowanie zdrowszego.  Gwiazdka w tym roku odwiedziła mnie jeszcze w Wigilię podrzucając pyszną paczkę od firmy Naturalna Spiżarnia . Znalazły się w niej między innymi: masło orzechowe bez soli i cukru ( KLIK ), masło migdałowe ( KLIK ) oraz suszone jabłka ( KLIK ), które zachęciły mnie do przygotowania pysznych, energetycznych batoników.  Połączenie jabłka i cynamonu to jedno(...)namoczone owoce z odrobiną wody oraz przyprawy Blendować do uzyskania kleistej masy Powstałą masę przełożyć do formy i lekko docisnąć- u mnie keksówka o wymiarach 27x12cm wyłożona papierem do pieczenia Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny Po schłodzeniu wyjąć z formy i kroić w prostokąty Batoniki przechowywać w lodówce Smacznego! http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog http://www.naturalnaspizarnia.pl

peanutbuttermonster
Sałatka „prawie” Cesar 172

Sałatka „prawie” Cesar to nasza wariacja na temat klasycznej sałatki Cesar. Prawdziwa sałatka zawiera ściśle określone składniki, choć przepisów jest wiele :) Nasza sałatka to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
„Wielka samotność” i mrożone ciasto czekoladowe 96

To świetne czekoladowe ciasto ze swoim ciemnym kolorem, zimnem, nierówną teksturą przypomina mi Alaskę z powieści Kristin Hannah ”Wielka samotność”. Nieobliczalna, niedostępna i surowa, nie wybacza

Słodki sentyment
„Wielka samotność” i mrożone ciasto czekoladowe 123

To świetne czekoladowe ciasto ze swoim ciemnym kolorem, zimnem, nierówną teksturą przypomina mi Alaskę z powieści Kristin Hannah ”Wielka samotność”. Nieobliczalna, niedostępna i surowa, nie wybacza

Słodki sentyment
SERNIK GOTOWANY Z HERBATNIKAMI I CZEREŚNIAMI + FILMIK 406

Sernik gotowany na herbatnikach, to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Ser gotowany, przełożony jest mocno czekoladowymi ciastkami, z dodatkiem czereśni i galaretki, idealny na letni

Kulinarne Fantazje Marioli
Zemsta teściowej 71465

piana będzie gładka i lśniąca. Pianę z białek wyłożyć na drugie ciasto i posypać płatkami migdałów. Piec w 160 st.C około 35-40 minut. Aby beza zbyt mocno się nie przypiekła, pod koniec pieczenia można przykryć ciasto w piekarniku folią aluminiową. Upieczone ciasto wystudzić. Warstwa wiśniowa: 650-700 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone); 2 galaretki wiśniowe; 2 szklanki(...)rozpuścić w gorącej wodzie, dodać sok, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce, by galaretka zaczęła lekko tężeć. Do lekko tężejącej galaretki dodać wiśnie, wymieszać. Ciasto bez bezy włożyć do formy, w której było pieczone. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z wiśniami, wyrównać na całej powierzchni i wstawić do lodówki, by galaretka mocno stężała. Warstwa śmietanowa: 500 ml śmietanki

In my kitchen
Urodzinowe czekoladowe babeczki z różanym kremem 193

szklani cukru pudru 1 łyżeczka wody różanej odrobina barwnika – najlepiej w paście Przygotowanie: Czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady: Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia i dwie płaskie łyżki naturalnego kakao. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko razem mieszamy łyżką. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem. Następnie dolewamy olej oraz mleko. Całość miksujemy chwilę(...)Ciasto mieszamy łyżką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy masę (do 3/4 wysokości). Babeczki wkładamy do nagrzanego do 170-175 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Nie pieczemy babeczek za długo, aby nie straciły swojej wilgotności. Po upieczeniu warto zostawić babeczki przez kilka minut (około

Słodkie okruszki
PLACEK WŁOSKI 202

Ciasto jest nie tylko pyszne, ale bardzo proste i szybkie do zrobienia. Poradzą sobie z nim nawet początkujące kuchareczki.  Poza tym to jedno z nielicznych ciast, które piecze się bez użycia tłuszczu, co jest dodatkową zaletą.  Wykorzystuje się do niego szklankę bakalii, które mogą być zupełnie dowolne: orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, pestki słonecznika a nawet siemię lniane(...)łek 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szkl orzechy włoskie + 1/4 rodzynki) 3 całe jajka 2 szkl mąki szczypta soli 1 szklanka cukru 1 płatka łyżeczka proszku do pieczenia 1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta c ynamonu Polewa: 100g płatków migdałów 1 puszka kajmaku (wykorzystałam połowę) Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Rodzynki chwile moczymy, odciskamy

Walijskie Pichcenie
ZAKRĘCONE BUŁECZKI SEROWO-CEBULOWE 216

godziny- ciasto musi podwoić objętość. W międzyczasie przygotujcie nadzienie- startą cebulę zmieszajcie z resztą składników. Odstawcie. Przygotujcie formę do pieczenia (okrągłą, prostokątną), wyłóżcie ją papierem do pieczenia lub nasmarujcie masłem. Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie na prostokąt o bokach ok 30x40 cm. Nałóżcie nadzienie zachowując odstęp od brzegów (ok 1 cm). Zwińcie jak roladę (ja zwijam wzdłuż krótszego boku(...)zachowaniem sporych odstępów, każdą posmarujcie roztopionym masłem. Formę przykryjcie folia spożywczą i odstawcie ponownie na około dwie godziny- bułeczki powinny podwoić objętość. Nagrzejcie piekarnik do 180 st bez termoobiegu. Pieczcie około 20-25 minut, do zarumienienia. Podawajcie.., nie, nie, myślę, że nie zdążycie podać. Znikną gorące z blachy

OliveandThyme
Mini serniczki na zimno z musem z mango i lustrzaną polewą 211

Pyszne mini serniczki na zimno nadziewane musem z mango na spodzie z biszkoptów. Pięknie się prezentują na talerzu dzięki kolorowej lustrzanej polewie (niestety na zdjęciach wygląda

Oryginalny smak
Tiramisu - kawowy deser na zimno (bez jajek) 245

pucharkach wylądowała "w śmieciach" mojego laptopa. Tiramisu w wersji prostej - bo bez jajek (nie jestem zwolennikiem tradycyjnego przygotowywania masy, choć taką też mi się zdarza). Ale też bez alkoholu, który nie ukrywam, dla całości ma kluczowe znaczenie, a którego użyć nie mogłam widząc czatujące przy mnie na miskę z resztkami kremu i gotowe ciacho dzieci ;) z tego samego(...)Składniki: 500 g mascarpone 400 g śmietany 30% lub 36% 4 łyżki cukru pudru 250 ml zaparzonej kawy biszkopty kakao do posypania Sposób przygotowania tiramisu: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i krótko miksujemy do połączenia składników. Biszkopty maczamy w ostudzonej kawie (zanurzamy tylko na 1-2 sekundy, żeby

Kolorowy Przepisownik
Ciasteczka francuskie z rabarbarem 187

godzinę.  Ciasto francuskie pokroić w kwadraty 8*8 cm. Naciąć na każdym rogu i zwinąć rogi do środka ciasta. Na środku ułożyć po 3-4 kawałki rabarbaru(bez soku). Piec na złoto w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 20 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Brownie z gorzkiej czekolady z malinami 125

masła 82% 1 czubata szklanka dość drobnego brązowego cukru 2 łyżki kakao lub czekolady w proszku 4 jajka 1 1/3 szklanki mąki pszennej ¼  łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag  świeżych mrożonych malin Sposób przygotowania: Masło przełożyć do rondelka podgrzać i rozpuścić.  Do ciepłego dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 3 minuty, po czym wymieszać do uzyskania(...)masłem, zmiksować  na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem.  Ciasto wylać na blaszkę o wym 23/27 cm, na wierzchu rozsypać świeże lub mrożone maliny (bez rozmrażania). Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30/35 minut. Wyjąć z pieca, wystudzić. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Rolada z galaretką i bananami 221

nasączałam. Dzięki temu jest bardzo prosta, nie wymaga wielu składników, a zaspokoi nasz apetyt na coś słodkiego :) Co do biszkoptu na roladę to jest to biszkopt bez proszku do pieczenia, który mam od mamy. Jest delikatny, puszysty... naprawdę bardzo, bardzo mi smakuje (a zwłaszcza w oryginalnej wersji na roladę jabłkową... pycha! Przepis niedługo też wstawię) i uważam(...)drewnianą pałką lub zwykłą łyżką. Robimy to dosyć energicznie ale zarazem delikatnie. Gdy cała mąka będzie już wmieszana to na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy biszkopt i rozprowadzamy równomiernie.  Pieczemy przez 20 min w 170 stopniach. Jak biszkopt już się upiecze to wyjmujemy od razu z piekarnika i przekładamy na lnianą/bawełnianą (czystą!) ściereczkę. Zaczynami zwijać

Jedzeniomania
Kokosowe ciasto z karmelizowanym rabarbarem 169

rabarbarem. Kruchy kokosowy spód, aksamitny budyniowo-kokosowy krem i słodko-kwaśny rabarbar. PRZEPIS NA KOKOSOWE CIASTO Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM Składniki na ciasto z rabarbarem: Kokosowy spód: 100 g daktyli bez pestek 3 łyżki oleju kokosowego 50 g płatków jaglanych 100 g mąki kokosowej Krem budyniowo-kokosowy: 250 ml mleczka kokosowego ( z puszki ) 250 ml śmietanki 30% 100 g cukru(...)masę. W misce wymieszać płatki jaglane z mąką kokosową. Dodać zmiksowane daktyle oraz płynny olej kokosowy. Składniki dobrze połączyć. Kwadratową blachę o wymiarach około 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze rozłożyć równomiernie warstwę kruchego ciasta. Dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki. 2 . Rabarbar umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki. Łodygi rabarbaru pociąć na kawałki długości około

kolorowotorcikowo