Już po Wielkanocy, ale chciałam Wam jeszcze pokazać przepis na moje świąteczne wafle. Choć oczywiście można zrobić je na każdą inną okazję, a nawet bez
Kuchnia co dniaTorcik nie wymaga pieczenia, jest bardzo łatwy do zrobienia a zarazem smakuje wybornie. Delikatny, waniliowy krem świetnie komponuje się tutaj z chrupiącymi ciasteczkami i migdałami. Torcik jest tak pyszny, że każdy prosił o dokładkę :) Krem: 900 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego 250 g miękkiego masła
Smakołyki Asicytryny na puszystą, jasną masę. Dodać śmietanę, a następnie partiami dodawać mąkę. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół figi i śliwki bez pestek. Piec w 180 st. C. przez 45-60 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Smacznego! Nie wiem, jak to się dzieje, że niektóre przepisy, choć kuszą mnie ogromnie, czekają
Pożeraczka, czyli raz adobrzepotraw pieczony jest bez soli, do mojego jednak sól dodałam. Mając w pamięci chleb upieczony przez moje gapiostwo bez soli, wolałam nie ryzykować i dodałam sól. Co tu dużo mówić, był niejadalny. Chleb toskański upiekłam z przyjemnością, a jeszcze z większą go spałaszowaliśmy. Po raz pierwszy udało mi się zgrać czasowo i wziąć udział we wspólnym pieczeniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pizza bez zagniatania, która robi się sama – idealna dla leniwych, ratunek dla tych, którzy nie mają wałka! Wystarczy połączyć suche i mokre składniki, zamieszać łyżką i gotowe. Do super prostego przepisu na pizzę mamy też najłatwiejszy przepis na sos do pizzy! Czas: 30 minut plus czas na wyrastanie ciasta (22 godziny, 8 godzin, 3 godziny) Poziom trudności: Łatwy(...)wyrasta i świetnie się piecze. Ciasto bez wałka Ciasto, po wymieszaniu składników trzeba przykryć i zostawić w pokojowej temperaturze. Przygotowanie samej pizzy jest ciut trudniejsze niż w klasycznych przepisach, bo ciasto jest „lejące się”, czyli mokre, plastyczne i zachowuje się jak żywe. Dlatego trzeba je podsypać mąką, po prostu przełożyć na blaszkę do pieczenia i rozciągnąć dłońmi
Niedzielny kucharzkokosowe 400 ml Czekolada biała 100 g Wiórki kokosowe 150 g Likier kokosowy 3 łyżki ( opcjonalnie) (Krem można dosłodzić cukrem pudrem jeśli po przygotowaniu będzie mało słodki. Ja robiłam bez cukru) Żelatyna 2 łyżki płaskie + 50 ml wody spód do ciasta: Herbatniki 150 g Kakao ciemne 3 łyżeczki Masło 75 g Dodatkowo: Czekolada mleczna 50 g Przygotowanie: W miseczce(...)rondelku rozpuściłam masło i odstawiłam do przestudzenia. Herbatniki pokruszyłam drobno w rozdrabniaczu. Dodałam kakao a na końcu przestudzone masło i wszystko razem wymieszałam. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Wsypałam przygotowane pokruszone ciasteczka a następnie za pomocą łyżki ( dłoni lub szklanki) wyrównuje i mocno dociskam do dna blaszki. Tak przygotowany spód ciasteczkowy wkładam do lodówki do schłodzenia. Mascarpone miksujemy
Kulinarne przygodyKulki orzechowe to świetna opcja, kiedy nachodzi nas ochota na coś małego, na jeden kęs. Kulki w tej odsłonie są chrupiące, orzechowe i bez cukru
Słodki sentymentswoje ciasteczka układam najpierw na talerzu (stąd są lekko powyginane ;)), bo blacha nie wejdzie mi do lodówki. Następnie wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy przez około 15-20 minut (w zależności od grubości ciasteczek) do ich lekkiego zarumienienia (obserwujcie brzegi i spód ciasteczek). Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pojemniku. U mnie to się
Słodkie okruszkiłyżkami cukru do odparowania wody do ciasta wlać stopione letnie masło i dodać skórkę pomarańczową, mikserem z 4 minuty połączyć składniki forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto bez wyrastania wyłożyć do formy, na wierzch powtykać obrane ósemki jabłek i zostawić teraz do wyrośnięcia na 40 minut z podanych składników mikserem spiralami zrobić kruszonkę i posypać nią(...)jabłka piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - pyszniutkie drożdżowe ciasto mocno jabłkowe i z dużą porcją skórki pomarańczowej, chrupiącą kruszonką.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmisce wymieszać mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodać do nich mleko i żółtka. Wymieszać. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Dodać je do masy i delikatnie wymieszać do połączenia. Smażyć na patelni z obu stron (ja użyłam patelni, na której mogę smażyć bez tłuszczu, w innym wypadku lekko posmarujcie patelnię olejem
Fabryka pomysłówKocham zdrowe i pyszne desery. Uwielbiam czekoladę, a ten deser jest mocno czekoladowy pomimo braku czekolady :) Tylko dwa składniki wystarczą, aby stworzyć zdrowy krem czekoladowy bez
Moja Delicjagrubych oczkach tarki. Wymieszaj delikatnie szpatułką. Porcje masy wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chmurki powinny być wysokie, nie spłaszczaj ich, po upieczeniu znacznie opadają. Z podanych proporcji wyszło mi 9 sztuk. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (grzanie góra dół, bez termoobiegu) przez 20 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw(...)uchyl drzwiczki i pozostaw chmurki na kolejne 15 minut. Nast\u0119pnie wyjmij z piekarnika. Po wystudzeniu delikatnie oderwij od papieru do pieczenia.","text":"Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (grzanie g\u00f3ra d\u00f3\u0142, bez termoobiegu) przez 20 minut. Po upieczeniu wy\u0142\u0105cz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw chmurki na kolejne 15 minut
ProstePesto.plgrubych oczkach tarki. Wymieszaj delikatnie szpatułką. Porcje masy wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chmurki powinny być wysokie, nie spłaszczaj ich, po upieczeniu znacznie opadają. Z podanych proporcji wyszło mi 9 sztuk. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (grzanie góra dół, bez termoobiegu) przez 20 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw(...)uchyl drzwiczki i pozostaw chmurki na kolejne 15 minut. Nast\u0119pnie wyjmij z piekarnika. Po wystudzeniu delikatnie oderwij od papieru do pieczenia.","text":"Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (grzanie g\u00f3ra d\u00f3\u0142, bez termoobiegu) przez 20 minut. Po upieczeniu wy\u0142\u0105cz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw chmurki na kolejne 15 minut
ProstePesto.plzdecydowanie z nimi przesadzam :D Waga zamiast w dół, leci w górę, ale co zrobić, kiedy ręka sama po nie sięga...? I dziś przy sobocie nie może się obejść bez łakoci, dlatego częstuję Was świeżutkim, zrobionym w nocy blokiem mlecznym. Jaki jest? No oczywiście słodki, ale tak słodki, że po jednym kawałku ma się dość słodkiego na jakiś czas(...)może moje dzieci "podadzą" się na Tatusia i słodkie będą jeść tylko w postaci batonów i cukru w herbacie/kawie... Mam jednak nadzieję, że nie, bo mieć dla kogo piec, to fajna sprawa! A co jeszcze fajnego jest w takim bloku mlecznym? Śmiało możemy kombinować z dodatkami i zrobić swoje ulubione wersje! Podany na pięknej porcelanie np. #Ambition sprawdzi się
Kuchnia w czekoladzie