Jest mi niezmiernie miło oznajmić, że dziś przypadają pierwsze urodziny bloga! Ten rok był niesamowity i wiele mnie nauczył. Już nie wyobrażam sobie życia bez
Analiza SmakuDługo szukałam zdrowszej wersji serków do kanapek. Uwielbiam te z dużą ilością ziół, dlatego przygotowałam dla Was przepis z ich wykorzystaniem. Rewelacyjne serki kanapkowe bez
Przepisy na widelcuTęczowy sernik urodzinowy (zdobiony przez dzieci) Dziś zapraszam Was na pyszny tęczowy sernik urodzinowy. Tak, tak dziś moje małe święto. Dziś moje… kolejne urodziny Dlaczego
Słodkie okruszkiKażdego roku na świątecznym stole stawiam nowe dania. Oczywiście pojawiają się one obok tych tradycyjnych, ale powiew świeżości musi się pojawić. Wielkanoc jest wiosenna. Bez
W mojej kuchniKule mocy stworzone na Andrzejki, ale będą również idealne na każdą inną okazję. Umilały nam czas podczas wróżenia sobie przyszłości. PRZESŁODKIE mimo, że całkowicie bez
CzarnawisienkaPrzygotowanie domowych lodów nie jest wcale takie trudne, jakby mogło się wydawać. Troszkę chęci, chwila wolnego czasu i mamy przepyszne, mocno waniliowe lody- bez użycia
Z Majeczką w kuchniJuż po Wielkanocy, ale chciałam Wam jeszcze pokazać przepis na moje świąteczne wafle. Choć oczywiście można zrobić je na każdą inną okazję, a nawet bez
Kuchnia co dniaTorcik nie wymaga pieczenia, jest bardzo łatwy do zrobienia a zarazem smakuje wybornie. Delikatny, waniliowy krem świetnie komponuje się tutaj z chrupiącymi ciasteczkami i migdałami. Torcik jest tak pyszny, że każdy prosił o dokładkę :) Krem: 900 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego 250 g miękkiego masła
Smakołyki Asicytryny na puszystą, jasną masę. Dodać śmietanę, a następnie partiami dodawać mąkę. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół figi i śliwki bez pestek. Piec w 180 st. C. przez 45-60 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Smacznego! Nie wiem, jak to się dzieje, że niektóre przepisy, choć kuszą mnie ogromnie, czekają
Pożeraczka, czyli raz adobrzepotraw pieczony jest bez soli, do mojego jednak sól dodałam. Mając w pamięci chleb upieczony przez moje gapiostwo bez soli, wolałam nie ryzykować i dodałam sól. Co tu dużo mówić, był niejadalny. Chleb toskański upiekłam z przyjemnością, a jeszcze z większą go spałaszowaliśmy. Po raz pierwszy udało mi się zgrać czasowo i wziąć udział we wspólnym pieczeniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pizza bez zagniatania, która robi się sama – idealna dla leniwych, ratunek dla tych, którzy nie mają wałka! Wystarczy połączyć suche i mokre składniki, zamieszać łyżką i gotowe. Do super prostego przepisu na pizzę mamy też najłatwiejszy przepis na sos do pizzy! Czas: 30 minut plus czas na wyrastanie ciasta (22 godziny, 8 godzin, 3 godziny) Poziom trudności: Łatwy(...)wyrasta i świetnie się piecze. Ciasto bez wałka Ciasto, po wymieszaniu składników trzeba przykryć i zostawić w pokojowej temperaturze. Przygotowanie samej pizzy jest ciut trudniejsze niż w klasycznych przepisach, bo ciasto jest „lejące się”, czyli mokre, plastyczne i zachowuje się jak żywe. Dlatego trzeba je podsypać mąką, po prostu przełożyć na blaszkę do pieczenia i rozciągnąć dłońmi
Niedzielny kucharzkokosowe 400 ml Czekolada biała 100 g Wiórki kokosowe 150 g Likier kokosowy 3 łyżki ( opcjonalnie) (Krem można dosłodzić cukrem pudrem jeśli po przygotowaniu będzie mało słodki. Ja robiłam bez cukru) Żelatyna 2 łyżki płaskie + 50 ml wody spód do ciasta: Herbatniki 150 g Kakao ciemne 3 łyżeczki Masło 75 g Dodatkowo: Czekolada mleczna 50 g Przygotowanie: W miseczce(...)rondelku rozpuściłam masło i odstawiłam do przestudzenia. Herbatniki pokruszyłam drobno w rozdrabniaczu. Dodałam kakao a na końcu przestudzone masło i wszystko razem wymieszałam. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Wsypałam przygotowane pokruszone ciasteczka a następnie za pomocą łyżki ( dłoni lub szklanki) wyrównuje i mocno dociskam do dna blaszki. Tak przygotowany spód ciasteczkowy wkładam do lodówki do schłodzenia. Mascarpone miksujemy
Kulinarne przygodyKulki orzechowe to świetna opcja, kiedy nachodzi nas ochota na coś małego, na jeden kęs. Kulki w tej odsłonie są chrupiące, orzechowe i bez cukru
Słodki sentyment