bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:479/3453)

Chleb z ziarnami 89

pięknie i szybko wyrasta , a jego miąższ jest miękki, puszysty i bardzo delikatny . Ciasto jest dość sztywne i pozwala uformować piękne okrągłe lub owalne bochenki. Z powodzeniem można piec chleb bez foremek, wystarczy uformować z ciasta dowolny kształt i upiec na blaszce. Mój został upieczony w klasycznej keksówce 🙂 Piekąc chleb, pamiętajcie o zaparowaniu piekarnika przed włożeniem chleba do niego(...)Chleb pieczony w wilgotnym środowisku ładnie wyrasta , a jego skórka jest o wiele smaczniejsza. Do zaparowania piekarnika zazwyczaj używam najprostszego sposobu, czyli na jego dno wrzucam szklankę kostek lodu . Lód szybko się rozpuszcza, tworząc parę . Można również użyć najzwyklejszego spryskiwacza , należy wtedy kilka razy prysnąć wodą do gorącego piekarnika tuż przed włożeniem chleba i jeszcze kilka razy zaraz po jego

SprawdzonaKuchnia.pl
Wielkanocne babeczki 221

Delikatnie wymieszać z ciastem.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do każdej ciasto do 3/4 wysokości. Wkładamy babeczki do  piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piec maksymalnie 20 minut, aż wyrosną i ładnie się zrumienią.   Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i esencją waniliową na puszystą masę. Nakładać sporą

Kulinarne Inspiracje
bezy z kremem owocowym 126

pełne łyżki cukru pudru, Sos cytrynowo waniliowy: 50 ml soku z cytryny, 60 g cukru, 2 żółtka, 300 ml śmietany kremówki, 1/2 laski wanilii Bezy: Foremki do pieczenia ciastek ułożyć wypukłościami do góry i posmarować rozpuszczonym masłem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę. Dodać cukier puder i wymieszać dokładnie(...)łyżką lub szpatułką). Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na foremki.  Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 40 minut. Wyjąć upieczone bezy i jeszcze ciepłe zdjąć z foremek. Sos: Wanilię przekroić wzdłuż na połówki, wyjąć nasionka i wrzucić do śmietany, zagotować. Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel, cały czas ucierając wlać powoli

królestwo garów
Wykwintny Zawrót Głowy 176

aluminiową, posmarowaną odrobiną oleju. (Posmarowałam blaszkę, na to folię włożyłam. Odeszła po upieczeniu ciasta bez problemu). Piec 45 minut, w temperaturze 180 stopni.  Ciasto II: 7 białek szklanka cukru szklanka sypkiego maku szklanka wiórek kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić dodając cukier. Następnie powoli wsypywać mieszaninę z sypkich składników: maku, wiórek

Kuchnia smaków
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na drożdżach 175

Wierzch możecie posypać dowolnymi nasionami czy płatkami lub pozostawić chleb bez zbędnych dodatków. Chleb możemy piec zarówno na blasze jak i w garnku żeliwnym czy innym żeliwnym naczyniu, które przed użyciem należy bardzo mocno nagrzać przez ok 25-40 min. Ja piekłam chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanej ilości składników, wyjdzie 1 spory bochenek. Drukuj(...)Uważnie pilnujemy czasu wyrastania, bo chleb łatwo może opaść, jeśli zbyt długo będzie wyrastał. Chleb pieczemy w 245 stopniach przez 30 min i potem kolejne 20 min bez przykrywki o ile piekliśmy chleb w naczyniu żaroodpornym/garnku. Dodatkowe informacje Pamiętajmy o naparowaniu piekarnika przed wstawieniem do środka chleba 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/chleb-pszenno-zytni-z-kminkiem/ BosowKuchni   Artykuł Chleb pszenno-żytni

Mieszam w Garnku
Beza straciatella z wiśniami 192

kremówki 50 g karmelowej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z limonki 2 śmietan fiksy Słoiczek konfitur wiśniowych Sposób wykonania: Beza: Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, narysować na niej dwa okręgi jeden mniejszy i większy, mój miał 22 cm i 16 cm. Nagrzać piekarnik do 180*c. Białka przelać do misy miksera(...)bezową podzielić na dwie części i wyłożyć na dwa narysowane kręgi, wyrównać łyżka boki. Włożyć do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach temp zmniejszyć do 130*c i piec 80 minut. Po upieczeniu beza ma być chrupka, może lekko popękać. Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić bezę na całą noc. Masa straciatella: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem śmietan

Wanilia i Kardamon
Szybkie ciasto owocowe z puszystym białkiem 405

ciasta nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Jeśli goni Cię czas bądź lubisz piec spontanicznie bez wielkiego planowania to ten przepis jest dla Ciebie! Na blaszkę:36x25 Czas przygotowania: 45-60minut Składniki: Na ciasto: 4 żółtka 110g masła 110g masła roślinnego czubata proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru odrobina soli 2,5 szklanki mąki pszennej luksusowej

Kuchnia PROzdrowotna
Drożdżowe ślimaczki z Nutellą 195

warstwą Nutelli zostawiając wolne brzegi. Kawałek ciasta składamy na pół, tniemy na trzy paski i zwijamy w ślimaczki. Gotowe ślimaczki wkładamy do papierowej papilotki na muffinki (można też piec je bez, ale w papilotce łatwiej włożyć ciasto do blaszki) i wkładamy do blaszki na babeczki. Jeśli mamy na tyle czasu zawinięte ślimaczki odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia w ciepłe(...)miejsce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około 20 minut, aż będą rumiane. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Brownie 266

jednej miski przelewamy rozpuszczoną czekoladę, ostudzoną margarynę, dodajemy kakao, cukier i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Nie ma konieczności dodawania proszku do pieczenia, choć bez niego ciasto jest bardziej zbite. Dodajemy pojedynczo jajka i szczyptę soli cały czas miksując. Tortownicę (o średnicy 24 cm) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy nasze ciasto(...)pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Ciasto w środku ma być wilgotne. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Robimy polewę, rozpuszczając czekoladę w kremówce. Przelewamy polewę do woreczka foliowego, odcinamy róg i dekorujemy nasze ciasto

Aga w kuchni
Sernik na zimno z czarną porzeczką 204

Sezon truskawkowy dobiegł końca,ale w ogrodzie dojrzewają inne owoce.Przyszła pora na czarną porzeczkę.Padło na sernik bez pieczenia.Przeważają w nim dwa smaki

Ala piecze i gotuje
Ciasto Kinder Bueno 259

Składniki: (blaszka 25x35) Herbatniki opakowanie 250 g Mascarpone 250 g Śmietanka 30 % 400 ml Masło 50 g Orzechy laskowe 150 g ( użyłam prażonych bez brązowej skórki) Krem czekoladowy 2 pełne łyżki Cukier łyżka Cukier puder łyżka Mleko w proszku 2 szklanki Czekolada gorzka 50 g + łyżeczka oleju kokosowego Do garnka wlewamy 200 ml śmietanki, łyżkę cukru, masło mleko(...)dwie kopiaste łyżki kremu z mascarpone i dodajemy do tego dwie pełne łyżki kremu czekoladowego. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy pierwszą warstwę ciastek. Wykładamy białą masę z mascarpone i ponownie układamy herbatniki. Kolejno wykładamy masę z kremem czekoladowym i równomiernie rozsmarowujemy. Następnie rozpuszczamy gorzką czekoladę nad parą

Kulinarne przygody
Drożdżówki ze śliwkami 95

odległościach od siebie, żeby miały miejsce wyrosnąć. Pozostawiamy na blaszce do podwojenia objętości (na około 20-30 minut). Następnie, palcami robimy w środku wgłębienie i układamy połówki śliwek bez pestek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut albo aż drożdżówki się zarumienią. Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie

Lamarida.pl
Prawdziwie czekoladowa babka 232

dokładnego połączenia składników. Czekoladową masę przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 45 minut. Po wystudzeniu i wyjęciu z formy babkę oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
PIECZONY UDZIEC Z INDYKA Z MORELAMI 172

również oprócz moreli pokrojone suszone śliwki. Naczynie żaroodporne przykryłam i piekłam około 1,5 h  w temp.180 stopni co jakiś czas przekręcając i podlewając wodą. Na koniec piekłam już bez przykrycia i wtedy indyk przybrał piękny brązowy kolor. Pokroiłam w paseczki suszone morele i posypałam nimi mięsko. Można go podać z ryżem lub ziemniakami polewając sosem  który(...)się wypiekł z pieczeni. Polecam i ... Smacznego

potrawyregionalne