Składniki / 6 porcji: – 4 białka – 220g cukru – 250 g mascarpone + 3 łyżki cukru – 250 ml śmietanki kremówki ( u mnie 30% bez karagenu) – świeże lub mrożone maliny, borówki i porzeczki – mięta do dekoracji Przygotowanie : Piekarnik nagrzewamy do temperatury 120 stopni (góra – dół). Ubijamy białka na pianę ale nie idealnie sztywną żeby uniknąć „ przebicia piany(...)sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Tworzymy 12 małych krążków. Formujemy je w ten sposób że w środku robimy delikatne zagłębienie. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć do 100 stopni i piec bezy przez ok. 40-50 minut. Bezy powinny być kruche z wierzchu
I LOVE LIFEtwarzy ukochanej Mamy. Składniki na ciasto: 150 g mielonych migdałów BlackMitt 50 g wiórków kokosowych Kresto łyżeczka pasty waniliowej 3 łyżki kakao 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 150 g cukru Dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka pasty waniliowej konfitura jagodowa Przygotowanie: Cukier ubijamy mikserem na puszystą pianę(...)składniki mieszamy razem, pamiętając by kakao przesiać, i dosypujemy do jajecznej piany. Mieszamy łyżką do połączenia składników i wylewamy na kwadratową blaszkę lub tortownicę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 22-24 cm. Pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175-180 stopni (góra- dół). Przestudzone ciasto (podczas pieczenia może się środek zapadać) odkrawamy
Karczma Honoriettypełnych łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jabłko olej do smażenia cukier puder do posypania *** Jajka rozbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i całość miksujemy przez około 2 minuty. Dodajemy jogurt oraz cukier i ponownie przez chwilę miksujemy *** *** Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do ciasta *** *** Całość krótko miksujemy – do połączenia(...)średnim ogniu z dwóch stron na rumiano *** *** Po usmażeniu racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Podajemy posypane cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Racuszki jogurtowe z jabłkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytempojemniczkach czy słoikach. Smalec domowy z cebulą doskonale komponuje się z keto pieczywem takim jak keto bułki w wersji z nabiałem czy bez laktozy , razowym chlebem bez pieczenia, bułkami z kalafiora lub brokułu, „ białym” chlebem czy chlebkiem z patelni . Do tego oczywiście porcja białka, zieleniny lub kiszonek albo innych warzyw, gdy macie większą pulę węglowodanów(...)kcal, B 2 g, T 75 g, W 1 g. Artykuł SMALEC DOMOWY Z CEBULĄ (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFpojemniczkach czy słoikach. Smalec domowy z cebulą doskonale komponuje się z keto pieczywem takim jak keto bułki w wersji z nabiałem czy bez laktozy , razowym chlebem bez pieczenia, bułkami z kalafiora lub brokułu, „ białym” chlebem czy chlebkiem z patelni . Do tego oczywiście porcja białka, zieleniny lub kiszonek albo innych warzyw, gdy macie większą pulę węglowodanów(...)kcal, B 2 g, T 75 g, W 1 g. Artykuł SMALEC DOMOWY Z CEBULĄ (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFMusiałam zrobić to ciasto bo mi zostało troszkę sera we wiaderku . składniki 5oo ml śmietany 36 procentowej 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka ,żelatyna kakao 2
Moje WyrobyNatale. Trattasi di una serie di proposte a base di salmone, orata, tonno e merluzzo. Mi auguro che ognuno di Voi possa trovare quello che farà al proprio caso. Pieczony łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim (Salmone in crosta di sfoglia con spinaci) Łosoś zapiekany w cieście (Salmone al forno in crosta) Wytrawne serniczki z wędzonym łososiem (Cheesecake al salmone(...)vapore con crema di zenzero) Łosoś z marynowaną cukinią (Salmone con zucchine marinate) Pasztet z łososia (Terrina di salmone) Gravlax - marynowany łosoś (Gravlax - salmone marinato) Pasztet z tuńczyka, bez pieczenia Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy (Tonno con salsa al lime, avocado e arancia) Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema
La grande e la piccola cuocaKorzenny zapach kojarzy się ze świętami bożego narodzenia. Jednak te babeczki można piec bez względu na grudniowe święto. Zamiast korzennej przyprawy można dodać łyżeczkę kawy i łyżkę kakao. 200 g mąki owsianej, ewentualnie jaglanej 1/2 szklanki słodziwa 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 szklanki kefiru(...)szklanki oleju rzepakowego 1 jajko W osobnych miskach łączymy suche i mokre składniki, a następnie łączymy je razem. Masę przekładamy do kokilek. Pieczemy ok. 20 minut
Kucharzycakompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser(...)Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa Truskawkowe lody na patyku (bez maszynki) Czas przygotowania: 20 minut + czas mrożenia Składniki: 250 ml kremówki 36% 110 ml mleka skondensowanego słodzonego ok. 200 g truskawek + truskawki do ozdoby Wykonanie: Mleko
Kulinarne przygody GatityBeziki... Kiedy zostają białka po ciastach, ciasteczkach możemy zrobić bezy :) Możemy je pokruszyć i wykorzystać do kremu lub zjeść bez niczego ;) Składniki: 5 białek 125 g cukru 2-3 łyżki soku z cytryny 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub ulubionego kisielu. Ubijamy białka stopniowo dodając cukier, do czasu kiedy białka będą zwarte i lśniące. Do ubitej piany dodajemy(...)połączenia się składników. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego bądź szprycy, wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90 - 110 stopni na ok. 1,5 - 2 h. warto jednak zaglądać do bezików bo każdy piekarnik inaczej piecze. Bezy będą gotowe kiedy lekko będą odchodzić od papieru... Na jedno białko przypada 25 g cukru
Pelusiowa KuchniaSzybkie ciasto z jogurtem truskawkami i rabarbarem Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser(...)Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa Domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie Składniki: 250 g mascarpone 150 g jogurtu greckiego 90 g drobnego cukru 300 g truskawek patyczki i foremki do lodów opcjonalnie
Kulinarne przygody Gatitychleba, dzisiaj postanowiłam je wykorzystać do naleśników. Smak Kuchni obdarował mnie piękną patelnią do naleśników, więc postanowiłam ją wypróbować. Świetna jakoś, a co najważniejsze naleśniki można piec bez użycia tłuszczu. Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 2 jaja 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka otrębów pszennych 2-3 łyżki oleju szczypta soli 2 łyżeczki cukru(...)otręby miksujemy na najwyższych obrotach, dodajemy sól, cukier i olej, ciasto odstawiam na pół godziny żeby odpoczęło. 2. Do odstanego ciasta dodajemy gazowaną wodę mineralną. Ponownie miksujemy i pieczemy cienkie naleśniki. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, ale lejąca. Do naleśników proponuję: 250 ml śmietany kremówki 30-36% owoc granatu, lub inne świeże owoce 1. Śmietanę ubijamy na sztywno, jeśli
Apetyczna babeczkawodą. Po 30 minutach dokładnie je odcedzamy i miksujemy na gładką pastę. Następnie pastę mieszamy z mąką orzechową lub mielonymi orzechami. Formę 20×25 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na papier wykładamy gotowy spód i równomiernie rozprowadzamy. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie otwieramy schłodzone mleczko kokosowe i wyciągamy TYLKO gęstą część mleczka i ubijamy na sztywno(...)cukrem. Gdy czekolada całkowicie się roztopi, chwile studzimy polewę, a następnie równomiernie wylewamy na schłodzoną masę. Schładzamy w lodówce, aż polewa zastygnie. Smacznego! Artykuł Kokosowy „Mars” bez pieczenia pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongkakao do ubitych jaj, delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około(...)krem kolistymi ruchami, powstała w ten sposób róża nie powinna mieć średnicy większej niż 5-6 cm. Z masy bezowej można zrobić beziki oraz róże bez patyczków, którymi można udekorować boki tortu. Bezy piec w 100 st, z termoobiegiem, przez około 3 godziny. Po upieczeniu formę wyjąć z piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, przechowywać w puszce lub zamykanym pojemniku
moj przepis namąkę i kakao do ubitych jaj, delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około(...)krem kolistymi ruchami, powstała w ten sposób róża nie powinna mieć średnicy większej niż 5-6 cm. Z masy bezowej można zrobić beziki oraz róże bez patyczków, którymi można udekorować boki tortu. Bezy piec w 100 st, z termoobiegiem, przez około 3 godziny. Po upieczeniu formę wyjąć z piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, przechowywać w puszce lub zamykanym pojemniku
moj przepis na