Rewelacyjny dodatek do różnego rodzaju potraw ale ja mogłabym je jeść solo bez żadnych dodatków. Przepyszna zapiekanka z ziemniaków śmietanki i sera. Kolejny przykład na to że w prostocie tkwi siła smaku wystarczy idealnie dobrać składniki. około 1,5 kg ziemniaków 300 ml. śmietanki 30 % 150 gramów dobrego żółtego sera do zapiekanek sól 1 łyżka masła opcjonalnie pieprz(...)sposób układamy kolejne warstwy ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki zalewamy równomiernie śmietanką, naczynie przykrywamy pokrywką lub szczelnie folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie bardzo ostrożnie zdejmujemy przykrycie, zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i pieczemy kolejne 15 minut. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy przed krojeniem na około 30 minut
Andzia Pichciłyżki kopiaste · 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g każde – bez cukru-opcjonalnie również wcześniej namoczona we wrzątku żurawina · Najpierw ser przepuść przez maszynkę, aby nie miał grudek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym(...)mój w blaszce klasycznej, prostokątnej, ale możesz go upiec również w tortownicy o średnicy 26-30 cm. · Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę serową i piecz w 130 stopniach najpierw półtorej godziny, a następnie zwiększ do 150 stopni i piecz 15 minut. · Zostaw sernik
Z Kuchni Do Kuchnijednak, że w połączeniu z herbatnikami i bakaliami będzie on tak dobry. Z racji zbliżających się świąt wielkanocnych blok czekoladowy zrobiliśmy w formie do babki, a z części masy bez dodatków zrobiliśmy mleczne czekoladki. Udostępnij Blok czekoladowy – składniki 2 1 / 2 szklanki mleka w proszku 200 g masła 4 łyżki kakao 1 / 2 szklanki cukru 1 / 2 szklanki(...)kawałki oraz przygotować ulubione bakalie. Do garnka wsypywać partiami mleko w proszku, dobrze je wmieszać w masę kakaową. Na koniec wmieszać bakalie oraz kawałki herbatników. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Przełożyć do niej masę, dobrze ją docisnąć do dna i brzegów, wyrównać jej powierzchnię. Blok czekoladowy wstawić na kilka godzin do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
niecodziennikparyfistaszkami z całą pewnością zrobi furorę na świątecznym ( i nie tylko! ) stole! Koniecznie spróbujcie! Polecam! Ps. możemy je przygotować jako jednego dużego mazurka albo zrobić mniejsze, dla każdego osobno, bez potrzeby porcjowania! Smacznego! SKŁADNIKI: SPÓD: * mąka pszenna krupczatka – 350 g * PALMA ( zimna, z lodówki ) – 200 g * cukier puder – 100 g * gęsta, kwaśna śmietana(...)wycinamy kształt pisanki. Pozostałe ciasto skręcamy dłońmi tworzyć wałeczek, z którego tworzymy rant mazurka. Dociskamy łyżką, widelcem lub specjalną szpatułką do dekoracji ( to taka szpatułka do masy cukrowej ). Pieczemy ok. 20 minut w 200C na złoto. Studzimy. KREM KARMELOWY: Czekoladę rozpuszczamy na kąpiel wodnej. Mascarpone miksujemy z kajmakiem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miksujemy. Smarujemy wypieczony spód, chłodzimy. WIERZCH: Orzechy siekamy, prażymy
Ostra na SłodkoMoje nowe ulubione ciasto – przepysznie pomarańczowe i sycące! Ciasto bez mąki, które wcale nie smaku ciecierzycy. Do tej pory uwielbiałem ciasta czekoladowe, ale teraz ich pozycja jest zagrożona, odkąd znam pomarańczowe ciasto z ciecierzycy. Ciasto pomarańczowe z ciecierzycą – bez mąki (bez glutenu), bez nabiału (laktozy i kazeiny): ciecierzyca (gotowana albo z puszki(...)sztuka cynamon – 2 łyżeczki soda oczyszczona – ½ łyżeczki Zetrzyj skórkę z pomarańczy, a następnie wyciśnij z niej sok. Zmieszaj ciecierzycę z sokiem pomarańczowym i zblenduj do konsystencji kremu bez grudek. Zanim przejdę dalej, to ważna uwaga – powyższy przepis dotyczy ciecierzycy zaraz po ugotowaniu w wodzie albo z puszki. Zawiera ona dużo wody i przez to nie można
PaleoSMAKskładniki świetnie się ze sobą komponują. Danie jest nie tylko pyszne, ale również bardzo sycące. Krokiety polecam podać w towarzystwie sosu czosnkowego. P.S. Z takim samym nadzieniem robiłam również pieczone pierogi z ciasta krucho-drożdżowego ➨ PRZEPIS Składniki: Naleśniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)Naleśniki: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około
Kuchnia MagdaLenywarzyw: cukinia, bakłażan, papryka, cebula, pieczarki, filet z kurczaka w lekko pikantnej marynacie. Dla odmiany szaszłyki zapiekane w piekarniku, a nie grillowane - także można przyrządzić je bez względu na pogodę za oknem. Składniki: duża cukinia, mały bakłażan, 5-6 dużych pieczarek, 2 papryki czerwone, 1 papryka żółta, duża cebula, 500 g filetów z kurczaka, sól marynata(...)kawałków, paprykę w większą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy warzywa i kurczaka, najlepiej jest zacząć i zakończyć od cukinii albo bakłażana. Całość układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, posypujemy delikatnie solą. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut
Lena Gotujeplacek czekoladowy ze słonym karmelem i daktylami Cała książka podzielona jest na 10 rozdziałów - pierwszy to "masło orzechowe i kokos" i tutaj znajdziecie np przepis na sos orzechowy bez orzechów czy massam curry z warzywami. Drugi rozdział to "słodko-kwaśne" i tutaj mamy np warzywa z ciecierzycą w sosie pomarańczowym. Kolejny ma egzotycznie brzmiącą nazwę "masala i saag" - masala(...)białym sosie czosnkowym. Rozdział nr 5 "Nie tylko burgery" jak sie sami domyślacie to kilka przepisów na zdrową wersje popularnych fastfoodów. Mamy jeszcze dania z misy, dania z pieca, śniadania i przekąski oraz wspomniane już wcześniej słodkości, a w ostatnim rozdziale znajdziemy podstawy oraz podpowiedzi jak przygotować np soczewicę, groszek i fasolę oraz wykaz wszystkich rodzajów mak i przypraw
Cynamonowe szczęściełyżki oleju - mix przypraw węgierskich i gyros na ostro Kurczaka dokładnie myjemy i rozcinamy nóżki od udek. Olej łączymy z miodem i przyprawami i nacieramy nimi wszystkie części kurczaka. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. SKŁADNIKI GULASZ WARZYWNY - 500 g pieczarek - 3 cebule - 2 marchewki - 1 pietruszka - 0,5 l bulionu warzywnego - 3 ząbki czosnku - 90 g musztardy(...)Czosnek kroimy w drobne plasterki i również dodajemy. Kiedy całość zacznie już być miękka, dolewamy bulion i dodajemy pieprz ziarnisty, papryczki piri piri oraz majeranek i kminek. Gotujemy, już bez przykrycia, na wolnym ogniu. Pod sam koniec, bierzemy klika łyżek wywaru i łączymy go z musztardą, żeby ją trochę rozwodnić. To samo robimy z jogurtem naturalnym. Najpierw dodajemy
Związek na patelniSzarlotki z pewnością każdy zna i ma swoje ulubione rodzaje. Ja dzisiaj zaprezentuję Wam drugą moją ulubioną wersję zaraz po zwykłej klasycznej. Wystarczy dodać lekkiej bezy, aby ciasto nabrało nowego smaku. Polanie na koniec tego jeszcze bitą śmietaną z pewnością doda jeszcze więcej smaku, co jest jak najbardziej wskazane.😅 Macie wybór i możecie zakończyć ciasto plackiem lub kruszonką już(...)dlaczego to zapraszam do mojego artykułu. LINK Składniki: ▸ 3 szklanki mąki orkiszowej ▸ 5 jajek ▸ 200 g masła miękkiego ▸ 1 szklanka słodzika/cukru ▸ 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ▸ 1 kg jabłek startych na tarce ▸ pół łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową
zdrowo i aktywnieznam nikogo kto by nie lubił tiramisu. Próbowałam wiele wariacji smakowych, z truskawkami, herbatą matcha, z winem marsala, z bezami, truskawkami itd. Tym razem postawiłam na maliny, bo osobiście lubię zrównoważone smaki, a maliny fajnie przełamują słodycz klasycznego tiramisu, a przy okazji mój Młody z każdą porcją pochłaniał wszystkie owoce, których normalnie by nie ruszył gdyby leżały osobno w miseczce(...)dawała duże możliwości aby kawałek deseru przenieść na talerz zachowując przy tym ładny kawałek. W ogóle jestem z naczynia zadowolona, bo nadaje się zarówno do mrożenia jak i do pieczenia. Ma fajnie dopasowaną pokrywkę, dzięki czemu mogę zabrać posiłek do pracy lub po prostu wstawić do lodówki. Jeszcze Wam pokażę inne wariacje z tym naczyniem w roli głównej
Blondynka Gotujedelikatne, takie biszkoptowe. Przygotowując ciasto na naleśniki, zanim połączymy je z ubitą pianą, należy odstawić rozmieszane ciasto, aby zaczęło pracować. Jeśli mamy dobrą patelnię to naleśniki można smażyć praktycznie bez dodawania tłuszczu, tylko przed pierwszym jej rozgrzaniem delikatnie przetrzeć odrobiną tłuszczu. Naleśniki wygodniej smażyć na niezbyt dużej patelni, u mnie miała średnicę 20 cm. Tego typu naleśniki podaję(...)średnicy 20 cm. Składniki na puszyste naleśniki z sosem truskawkowym: (składniki o temperaturze pokojowej) 3 jajka 3 szklanki mąki pszennej 3 szklanki mleka łyżka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Sos truskawkowy: 450 g mrożonych truskawek 4 łyżki cukru łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 250 - 300 ml śmietany
Kuchcik gotujetymi brownies to było tak: mnie tam zawsze zalega jedno, dwa białka w lodówce. Zalegaja i zalegaja, a potem już naprawdę trzeba coś z nimi zrobić. Na bezy nie zawsze mam czas. Poza tym bardzo często później i owe zalegaja, bo chętnych na nie za bardzo nie ma. Dlatego najpewniejszym sposobem jest upichcenie czegoś, co na pewno się wszystkim spodoba(...)mąki 2 łyżki kakao 4 łyżki amaretto LUB łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka esencji z migdałów Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Wyłóż papierem do pieczenia wybrana foremkę. Czekoladę i masło rozpuść w rondelku na małym gazie, albo w naczyniu umieszczonym nad garnkiem z parującą wodą. Odstaw. Białka utrzyj z cukrem i szczyptą soli, dodaj rozpuszczoną czekoladę
Lejdi of the houseSzarlotki z pewnością każdy zna i ma swoje ulubione rodzaje. Ja dzisiaj zaprezentuję Wam drugą moją ulubioną wersję zaraz po zwykłej klasycznej. Wystarczy dodać lekkiej bezy, aby ciasto nabrało nowego smaku. Polanie na koniec tego jeszcze bitą śmietaną z pewnością doda jeszcze więcej smaku, co jest jak najbardziej wskazane.😅 Macie wybór i możecie zakończyć ciasto plackiem lub kruszonką już(...)dlaczego to zapraszam do mojego artykułu. LINK Składniki: ▸ 3 szklanki mąki orkiszowej ▸ 5 jajek ▸ 200 g masła miękkiego ▸ 1 szklanka słodzika/cukru ▸ 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ▸ 1 kg jabłek startych na tarce ▸ pół łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową
Zdrowie i pysznie na talerzu