zmiękną. Powiedziałam wręcz, że trzeba będzie pilnować, aby nie rozpłynęły się w naszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam(...)stolnicy na ulubioną grubość - ja wolę cieńsze, więc rozwałkowuję do grubości około pół cm. Wykrawać dowolne kształty i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Po upieczeniu wystudzić i udekorować. W tym roku pieczenie tych ciastek przypadło na czas odwiedzin mojej przyjaciółki. Dzielnie pomagała dekorować ;) zabawy i śmiechu było co niemiara. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennalodówki, lekkie, nie za słodkie, pyszne po prostu :) Nie lubię ciast, gdzie trzeba się namęczyć i wychodzi nam kilka porcji, dlatego u mnie standardowo przepis na dużą blachę, bez męczenia się. Najpierw przygotowujemy galaretkę, gdyż potrzebuje ona dużo czasu na ścięcie się, w tym czasie my będziemy robić pozostałe składowe ciasta. 2 galaretki o dowolnym smaku (najlepiej pasujące smakiem(...)mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 2 łyżki cukru. U mnie: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cały czas ubijając dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając
Z butelką mleczka w tleZainspirowana pewnym przepisem oraz zdrowym odżywianiem postanowiłam zrobić muffiny bez mąki. I wyszły, piękne i słodkie. Cu-do-wne! Składniki: 3/4 szklanki mielonych migdałów 1 i 1/4 szklanka zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (można użyć gotowej mąki jaglanej) szklanka puree z upieczonej dyni 1/2 szklanki świeżej żurawiny 50 gram posiekanych orzechów włoskich 2 jaja 3 łyżki miodu(...)misce mieszamy mąkę jaglaną z mąką z migdałów, sodę i przyprawy. Dodajemy posiekane orzechy, żurawinę oraz zawartość pierwszej miski. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut, następnie studzimy. Gotowe
Mango Papajagustu, może dlatego, że zagorzałym piwoszem nie jestem i oprócz lekkich, owocowych ‚cydrów’ żadne piwo mi nie smakuje. Ale Guiness w cieście, to może być strzał w dziesiątkę. Robiłam bez większego przekonania, obawiając się, że ciasto może być lekko gorzkie. Inspirowałam się przepisem z jednego z moich ulubionych magazynów kulinarnych. Lekko zmodyfikowałam nasączając ciasto większa ilością Guinnessa oraz tworząc(...)rodzynek 125 ml piwa Guinness + 6 łyżek 150 g masła 125 g mąki 50 g czekolady 125 g cukru 3 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki zalewamy 125 ml piwea Guinness i odstawiamy na około 2 godziny. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia
Made By Mom And SonPiersi myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, ale małą, żeby nie było problemu z nadzianiem cannelloni :) Cebule kroimy w kostkę. Podobnie robimy z papryką. Kurczaka smażymy, ja robię to bez tłuszczu, ale jeśli ktoś ma ochotę można skorzystać z oliwy. Do podpieczonego kurczaka wrzucamy cebulę i paprykę. Smażymy chwilę i dodajemy umyty i przebrany szpinak (można użyć mrożonego(...)przyprawy i mieszamy aż do rozpuszczenia się masła. Sos powinien zgęstnieć. Wylewamy go na rurki z farszem. Posypujemy serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 min. (Czas pieczenia zależy od makaronu, po prostu trzeba sprawdzić na opakowaniu :) ) Polecam serdecznie! Jest naprawdę pyszne
MiksturownikDlaczego warto pić świeżo wyciskane soki? Świeżo wyciskane sok z owoców i warzyw, to niezaprzeczalne źródło zdrowia i młodości. Dlaczego? Bo naturalne soki są bogactwem cennych
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na owsiany omlet owocowy (na mące owsianej) . Prosty, pyszny, idealny na śniadanie. Do przygotowania omletu użyłam mąki owsianej Provena. Polecam Wam również
Słodkie okruszkikrótki czas przygotowywania potraw, zastosowana powłoka DuraCeramic jest odporna na zarysowania i łatwa w utrzymaniu czystości, powłoka DuraCeramic nie zawiera PTFE ani PFOA, wymiary urządzenia sprawiają, że bez problemu przygotujemy w nim większe bagietki, kilka tostów czy domową quesadille. Gdzie kupić Opiekacz Breville DuraCeramic VST071X? Opiekacz możecie nabyć na stronie https://www.breville-polska.pl Znajdziecie tam też inne godne uwagi(...)szkl oleju rzepakowego, ½ szkl koncentratu pomidorowego, 1 łyżka cukru trzcinowego, pół łyżeczki mielonego kminku, ¼ łyżeczki chili, sól i pierz do smaku. Przygotowanie: Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 0,5 h w 220 st. Obracamy i pieczemy kolejne 0,5 h. Bakłażana kroimy na pół i wyjmujemy miąższ. Papryki kroimy na pół, pozbywamy się pestek
Słodkie okruszkigdzie zbierać. Na susz zbieramy grzyby raczej z pogodny dzień kiedy nie są bardzo mokre. Przyniesione grzyby od razu czyścimy dokładnie i sortujemy. Do suszenia przeznaczamy owocniki całkowicie zdrowe, bez lokatorów. Nie uznaję suszenia grzybów z robalami - jak chcę mieć tłuściejszą zupę to dodam do niej łyżeczkę masła a nie maleńkie trupki. Wiem, owady i ich larwy to wartościowe(...)igły a potem takie sznury rozwieszać w ciepłym, ale przewiewnym miejscu. Trzeba jednak wtedy pilnować żeby nie zawilgotniały i nie zrobaczywiały. Ten sposób sprawdza się kiedy mamy dobrze grzejący piec albo choćby włączony kaloryfer. Latem, kiedy słońce operuje mocno, można przygotować dużą deskę - choćby stare drewniane drzwi - nabić na nią gęsto gwoździki i na nie nadziewać grzyby. Taka kolczasta suszarnia
Smaczna Pyzakontynuuję powolny spacer w pachnącym korzenną jesienią kierunku. Piernik. Upieczony przed dwoma dniami. Aromatyczny, orzechowy, delikatnie wilgotny, bez miodu, a w 100 % piernikowy. Wersja dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie jesieni bez kawałka korzennego ciasta. Do zestawu dołączcie tylko ciepłą kawę i zadumę czy tydzień temu, o tej samej porze dnia(...)wymiarach 12 cm / 20 cm 70 gram mąki migdałowej 30 gram zmielonych orzechów - u mnie pekany 30 gram mąki kokosowej 1 pełna łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy piernikowej 4 jajka, rozmiar L 120 gram masła 100 ml śmietanki kremówki 30 % erytrytol - do smaku, u mnie około 1/2 szklanki 1/2 szklanki orzechów - u mnie
Kronika PiekarnikaWybierasz się na parapetówkę do znajomych? Nie zapomnij o prezencie! Jeśli zastanawiasz się, jaki upominek wybrać i czy praktyczny prezent to dobre rozwiązanie, zapoznaj się z
Słodkie okruszkinerkowca – 1 łyżeczka mielonego imbiru – ¼ szklanki syropu klonowego – 1 łyżeczka wanilii – ¼ szklanki oleju migdałowego – 1 łyżeczka mielonego kardamonu Na blaszkę wysypujemy kaszę gryczaną i pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 10 minut. Do upieczonej kaszy dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 20 – 30 minut(...)nasionami chia z dodatkiem delikatnych przypraw i lekko słodzone syropem klonowym to pyszna i zdrowa przekąska o każdej porze lub treściwe śniadanie . Ten przepis na granolę jest wegański i bez dodatku cukru rafinowanego! GRANOLA Z KASZĄ GRYCZANĄ! The post Granola z kaszą gryczaną. appeared first on Zdrowy Styl Życia Joanny
Zdrowy Styl JoannyGenialny w smaku i zapachu, chleb z pradawnych zbóż- samopszy i płaskurki, z dodatkiem ulubionych ziaren. Pachnie obłędnie, smakuje jeszcze lepiej.. 👌😋 Rozgości się
Smaczne Zdroweszklanki mąki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy (tylko przed pierwszą porcją) Przygotowanie: Jaja umieścić w misie miksera wraz z cukrem i utrzeć, dodać miękkie masło, olejek i ponownie utrzeć. Do masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki wielkości połowy orzecha(...)wypiekania. Suche połówki orzeszków można schować do szczelnego pojemnika i przechowywać nawet kilka miesięcy a nadziać w dowolnej chwili. Połówki orzeszków nadziewać kremem, skleić ze sobą tworząc orzeszka, zostawić bez dekoracji lub udekorować dowolnie - oprószyć cukrem pudrem czy polać roztopioną czekoladą. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..