dlatego właśnie tak bardzo je lubię. Dziś przedstawię wam wersje bez glutenu i bez jajka – bez glutenu, bo mój syn go nie toleruje a bez jajka, bo akurat nie miałam jajek ;) Okazuje się, że 1 jajko można zastąpić miksując łyżkę nasion chia z 1/3 szklanki wody. Jajka zużyłam robiąc bezglutenowe brownie z malinami, na które(...)cukru, łyżka płynnego miodu, 1 łyżka nasion chia, 1/3 szklanki wody, 150g mąki owsianej, 50g mąki lnianej, 50g mąki kokosowej, ½ łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Sposób przygotowania bezglutenowych ciastek imbirowych: Nasiona chia miksuję z 1/3 szklanki wody i odstawiam. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem i miodem na jednolitą masę. Dodaję zmiksowane
Gotuj Się Kto Możemiędzy posiłkami? Przygotuj sobie kilka zdrowych przekąsek, które będziesz miał zawsze pod ręką. Mogą to być świeże owoce, słupki warzyw (marchew, ogórek, kalarepa), niewielka ilość orzechów, koktajl owocowo-warzywny bez dodatku cukru, domowe ciastka owsiane, hummus z warzywami lub razowym pieczywem. Zadbaj o różnorodność w diecie Spójrz, jak wygląda Twój standardowy talerz i proporcja składników. Przeważa na nim mięso(...)dawno lub w ogóle nie jadłeś. Otwórz się na nowe smaki. Eksperymentuj też z techniką przygotowania. Dodatek obiadu w postaci buraczków nie musi oznaczać tych zasmażanych ze słoika. Przykładowo pieczone buraki są pyszne. Pieczony kalafior zyskuje zupełnie inny smak niż ten klasycznie gotowany w wodzie. Możesz podać warzywa w postaci puree, świetne będzie na przykład z zielonego groszku (oczywiście
HealthyCreationsfrytki, jak i kurczaka, możemy przygotować w piekarniku w tym samym czasie. 1 podwójna pierś kurczaka ok 250 g boczku (surowego bądź parzonego) 75 g suszonych pomidorów w oleju (bez zalewy) 20 oliwek garść pestek dyni Do blendera wrzucamy suszone pomidory, oliwki i pestki dyni i krótko mielimy. Nie powinna nam z tego powstać jednolita masa. Farsz jest najlepszy(...)siebie nachodziły. Nafaszerowaną pierś kurczaka układamy w poprzek plastrów boczku i ściśle zawijamy. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Mięso powinno piec się przez około 50 minut pod przykryciem. Gotowe
Dieta bez mlekastudiach. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i jest bardzo tania. Legenda głosi, że tylko najdzielniejsi, z sercem z kamienia są w stanie przygotować ją bez uronienia łezki... ;) Mimo łez warto się na nią skusić ;) Składniki: 1-1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 6 średnich cebul 1 czerwona cebula 2 małe marchewki tymianek sól, pieprz(...)bulionu, wsypujemy szczyptę tymianku i gotujemy około 30 minut. Blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i chili. Chipsy serowe: Na suchej patelni układamy niewielkie kwadraty z papieru do pieczenia. Na nich układamy starty żółty ser i smażymy aż ładnie się rozpuści i podpiecze. Studzimy i wrzucamy do zupki tuż przed podaniem. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkamąki pszennej typ 450, np. TOTA 2 łyżki cukru 100 g rozpuszczonego masła 2 jajka szczypta soli Składniki na nadzienie: 1,5 szkl mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 300 g świeżych jagód Składniki na kruszonkę: 1 szkl mąki pszennej typ 450, np. TOTA 100 g masła 6 łyżek cukru Wykonanie: Rozczyn. Do mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę(...)sypką masę. Odstawić w chłodne miejsce. Nadzienie: Jagody opłukać i osuszyć. Szklankę mleka zagotować, resztę wymieszać z budyniem. Ugotować jak normalny budyń. Całość. Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem i obsypać mąką. Blaszkę wylepić ciastem, łącznie z bokami. Do środka wlać jeszcze ciepły budyń, posypać obficie jagodami i na koniec kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym
Trufelkowobyło znaleźć dobry przepis na kruche ciastka, które nadawałyby się do tego. Po wielu próbach powstała jednak receptura idealna. Kruche wafelki z nadzieniem kakaowym to świetna przekąska. Zdrowe i bez białego cukru oraz białej mąki. Z podanej porcji wyszło mi 6 wafelków. Jeden wafelek to: 151 kcal(...)powoli przestudzoną masę. Na koniec wsypujemy mąkę i dokładnie łączymy składniki na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę ( ja użyłam takiej o wymiarach 24x24 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15 minut. Wyciągamy wafle z piekarnika i dzielimy na prostokąty. Następnie zostawiłam moje wafle jeszcze na około 15 minut w piekarniku
Health-Fit-Lifedyni. Składniki na 4-5 porcji Czas przygotowania : 40 min 1 dynia hokkaido 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 batat 1 czerwona cebula ok 4 szt. suszonych pomidorów bez zalewy Kilka suszonych grzybów 3 liście laurowe Sól, pieprz 1 łyżeczka wędzone ostrej papryki 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku Oliwa z oliwek Ok 1/2 szklanki mleka(...)kroimy na kilka części 4. Warzywa rozkładamy na blasze wyłożonej papierem, solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i papryki wędzone, skrapiamy oliwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 25 min aż warzywa zmiękną 5. Suszone pomidory, grzyby i liście laurowe zalewamy 1 l wrzącej wody i odstawiamy na ok 20 min 6. W czasie kiedy warzywa się pieką
Słodki Kompromisciekawy i nietypowy sposób, nutą ;) Jeśli kiedyś traficie na melasę z morwy, spróbujcie koniecznie. Może nawet skusicie się na takie herbatniki? :) Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku cukru, słodzone jedynie melasą, a więc w wersji fit. Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli(...)Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy - ciasteczka urosną). Piec w 180 stopniach ok. 10 minut
FitKotZmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej (23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Biszkopt podzielić na 3 blaty. OWOCE W GALARETCE: 400 g kwaśnych owoców (u mnie mrożone maliny i czerwona porzeczka(...)400g) 500 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Mleko skondensowane chwilę zmiksować, następnie dodać serek mascarpone, miksować aż masa stanie się gładka (bez grudek) Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy, wymieszać i połączyć z całą masą. Uwaga , szybko tężeje wiec dobrze by galaretka była już gotowa (tężęjąca) PONCZ: pół szklanki
coolinarnypowiecie na zdrowe, Bordowe Pankejki? Brzmi ciekawie? Zobaczcie sami jakie to proste! To chyba najdelikatniejsze pankejki bez wyrzutów sumienia, które zrobiłam! Są bez dodatku cukru, fit i z sekretnym, zdrowym składnikiem jakim jest… Burak! Rozpływające się w ustach i niesamowicie smaczne Zaufajcie mi, nie ma nic lepszego niż takie placuszki na niedzielne śniadanie. A nawet jeśli ktoś(...)klik ! Bordowe Pankejki 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: buraczki ze słoiczka 110g mleko 95ml jajko 1 sztuka mąka pszenna 75g kakao 1 łyżka proszek do pieczenia 1 łyżeczka ksylitol lub cukier 35g szczypta soli masło lub olej do smażenia jogurt grecki do podania ok. 130g sos czekoladowy: woda 40ml kakao 20g miód do posłodzenia Wykonanie
rabarbaroworównież wyróżnia to ciasto? Doskonale wpasowało się w moją kategorię, czyli ciasta szybkie i łatwe. Jak by się tak dobrze uprzeć to pewnie można byłoby je wykonać nawet bez miksera. Oprócz tego, że musimy rozpuścić czekoladę wraz z masłem to resztę składników wystarczy po prostu dokładnie wymieszać i gotowe Moje ciasto wyszło trochę zakalcowe w środku, ponieważ dodałam dżem(...)cukru (dałam 100 g, a najlepiej byłoby ograniczyć do 50 g) – 2 jajka (roztrzepane widelcem) – szczypta soli – 150 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – czubata łyżka kakao (można pominąć) Masło i czekoladę wrzucamy do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż składniki dokładnie się rozpuszczą i połączą. Masę czekoladową
Relaxtimerównież wystrój wnętrza, więc warto je w tym celu zawiesić. Pamiętam z dzieciństwa, że moja babcia zawsze miała pod ręką duże emaliowane chochle, cedzaki, przeróżnego koloru garnuszki, wiszące blisko pieca. Ot urok wiejskiej chaty. Kuchenne akcesoria Często rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej. Przyznacie, że dopasowanie naczynia, które by pasowała do garnka z gorącą wodą może przyspożyć ból głowy(...)ipad. W końcu na nią natrafiłam. Jest to bardzo praktyczne akcesorium, które również może spełniać funkcję dekoracji. Polecam. Warte każdej wydanej złotówki. Ostatnia wizyta w Ikei nie obyła się bez zakupów. Zwiedzając ten ogromny sklep zawsze coś znajdę co wydaje mi się przydatne. Czasami nie mam pojęcia co właściwie jest mi potrzebne, ale nagle wpadnie mi to coś
codojedzeniagotować dopiero po wyprowadzce od rodziców. Podczas eksperymentów przewinęło się kilka jej wersji, także z ulepszaczami, ale dzisiejszy przepis jest najlepszy! Od początku do końca robiona przeze mnie, bez polepszaczy, delikatna, lekko słodka od śmietanki, pachnąca, pyszna. Po prostu wspaniała - polecam fanom pieczarek i nie tylko. :) Moja zupa jest przyrządzana na bulionie drobiowym, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki(...)wody sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Kurczak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą i pieprzem. Układamy na półmisku żaroodpornym lub w naczyniu i pieczemy do uzyskania ładnego koloru. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem i grzałką górną Czas - 45 minut Wszystkie warzywa można umieścić w malakserze i rozdrobnić lub pokroić tradycyjnie - cebulę kroimy drobno, marchew obieramy i kroimy
Cooking MonsterDzisiaj ciasteczka, pyszne po prostu. Ja się w nich zakochałam, bo lubię takie właśnie mieszanki. Te ciasteczka bez mąki, jajek i cukru. Zdrowe, a w smaku rewelacyjne. Ja będę je na pewno często robić. Przepis znalazłam tutaj - klik . Mnie takie ładne nie wyszły :( Przepis trochę zmodyfikowałam, bo dodałam więcej nasion i żurawinę. Polecam, bo warto zrobić :)) Miłego dnia :)) Składniki(...)cytryny 70 g roztopionego masła 1/2 kubka płynnego miodu lub syropu klonowego Wszystkie składniki wymieszałam w misce i uformować batoniki. Batoniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać 45 minut w temperaturze 160 stopni do momentu, aż ładnie się przyrumienią
kruche babeczkiKiedyś nie przepadałam za rabarbarem . Wydawał mi się kwaśny , łykowaty i bez charakteru. Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie wiosny i początku lata bez rabarbaru. Kompoty, aromatyczne konfitury, ciasta, ciasteczka, kisiel to wszystko pojawia się u mnie na stole wiosenną porą. Do moich ulubionych rabarbarowych smakołyków należą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne(...)kroimy na plasterki. Dodajemy dżem, mieszamy i odstawiamy. Ciasto rozawałkowujemy i wycinamy koła, które smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdym ciastku kładziemy łyżkę rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w temp. 180 stopni (u mnie termoobieg). Wyjmujemy , studzimy i polewamy lukrem przygotowanym z kilku łyżeczek wody i kilku łyżek cukru pudru. SMACZNEGO Moją inspiracją był
WYSPA SZCZĘSLIWA