Niektórzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez Szarlotki. Typowo jesienny wypiek w moim domu był częstym gościem, traf chciał, że również mój eM. - mimo, że może próbować wszystkich moich wypieków, zazwyczaj prosi o ten jeden, jego zdaniem najlepszy na świecie.. o upieczenie mu szarlotki. I choć nie byłabym sobą gdybym ciągle nie kombinowała, tak i zazwyczaj w nawet(...)bardziej w tym wypadku odpowiedni. Częstujcie się!" Kruchy spód: 145 g masła 430 g mąki 2 łyżki ekstraktu cynamonowego 3 jajka 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka wiórków kokosowych Kruszonka 50 g cukru 60 g mąki 50 g masła Masa owocowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy
Słodkie Przyjemnościcukier) waniliowy, resztę cukru, roztrzepane jajka i przesianą mąkę. Wszystko razem dobrze zagnieść. Na koniec wlać stopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być sprężyste i odchodzić bez problemu od naczynia. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut. W tym czasie przygotować masę serową łącząc wszystkie jej składniki na gładką masę(...)niego. Tak przygotowane ciasto kroić na kilkucentymetrowe kawałki. Kawałki skręcać "na kokardkę". Takie drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem i odstawić do ponownego podrośnięcia na około 20-30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez niecałe pół godziny - do lekkiego zrumienienia. Jeszcze lekko ciepłe smarować lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Lukier powinien być gęsty
Codzienna kuchnia niecodziennazamiast białego dałam jasny brązowy - podkreśla lekko karmelowy smak białej czekolady, która jest też słodsza od gorzkiej. Dorzuciłam suszoną żurawinę - bo, jak już wszyscy wiedzą , zakochałam się w tym połączeniu bez pamięci. Nie dawałam kardamonu, bo co za dużo, to niezdrowo (choć biała czekolada z kardamonem też smakuje świetnie, i takie połączenie też niedługo u mnie zagości). Wyszły obłędnie smacznie(...)otarta z 2 pomarańczy 50 g suszonej żurawiny Czekoladę rozpuścić na parze z masłem i ostudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać ze skórką pomarańczową. Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć. Wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać łyżką. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłońca, przywołując wspomnienie pysznego lata. Dzisiaj zapraszam na pyszne greckie wakacje - jak Grecja to albo owoce morza, albo koźlęcina, albo jagnięcina. Zdecydowałem się na tę ostatnią, którą przygotowałem z pieczonymi ziemniakami, ciekawą wariacją na temat sosu tzatziki i sałatką ze słonecznych pomidorów. Do dzisiejszej wyprawy potrzebowałem: 4 kotlecików jagnięcych z kością (400 gram), 250 gram pomidorków koktajlowych, 250 gram sałatki(...)mielonego czarnego pieprzu. Gotowanie rozpocząłem od zamarynowania marynaty do mięsa. Do moździerza dodałem łyżeczkę tymianku, łyżeczkę rozmarynu, pół łyżeczki cynamonu, skórkę otartą z jednej cytryny (tylko żółtą wierzchnią warstwę, bez białej skórki, która ma gorzki posmak), 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny i 2 łyżki oliwy, następnie całość roztarłem na w miarę jednolitą masę, doprawiając czarnym świeżo mielonym
Wyprawy kulinarneciekło po rękach. Byłam przerażona :) ( Być moze dlatego że miałam masło przywiezione ze stanów zjednoczonych, które różni się od tych dostepnych na polskim rynku) Dodałam również łyzeczke proszku do pieczenia. Po upieczeniu, otrzymałam smaczne chodź jak podejrzewam okropnie tuczące ciacha. Moja ukochana królowa Matka, która masła orzechowego nie lubi, orzekła ze " średnie są" ale pół blachy na raz wsunęła(...)upiekłaś! Takie ciasteczka są strasznie uzależniające, sięga się po kolejne i kolejne, jak przy czipsach;) Ja kalorii nie liczę, zwracam uwagę tylko na IG czyli indeks glikemiczny, więc jem bez poczucia winy, hehe Pozdrowienia dla Ciebie i Mamy! Gość: Kasia, 80.51.221.15* 2012/07/02 01:25:51 Witam, czy jest jakaś opcja zastąpienia czymś jajek - w zasadzie nie tylko
Zdrowa Kuchnia SowyObecnie coraz więcej osób narzeka na brak wolnego czasu, zarówno w kwestii odpoczynku, jak i przygotowywania zdrowych posiłków. Często nie mamy siły na to
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na kolejny pomysł na letnie dni. Miodowo-limonkowa woda smakowa (z całymi owocami) , to szybka propozycja która nie tylko ugasi Wasze pragnienie, ale
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na waniliowo-różany pucharek z owocami i musli . To nie tylko smaczne, ale też niezwykle aromatyczne połączenie. Wśród składników znajdziecie bowiem… moją
Słodkie okruszkiLimoncello to słodki likier cytrynowy pochodzący z Włoch, konkretnie z Kampanii. Robi się go z samych skórek. Najlepiej jest używać do niego cytryn z okolic Sorrento
Marder&Marder ManufactureCzasem, każdy z nas ma potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Zamiast iść do sklepu i kupować śmieciowe jedzenie, powinniśmy przyrządzać sobie domowe desery, czy robić babeczki lub
Be Fit Be Strongświetnie sprawdziło się w lekko pikantnej zupie stwierdziłam, że do słodkiego ciasta też będzie pasować. Oczywiście poszłam nieco na skróty. Zamiast kruchego ciasta - spód z ciasteczek. Troszkę inne przyprawy, bez wylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła mi się w sklepie... Wyszło bosko. Kruchy spód świetnie trzyma całość, masa serowa jest niezwykle delikatna i kremowa, soczyste gruszki ożywiają ciasto(...)mąki pszennej 60 g zimnego masła 65 g cukru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 3 gruszki Ciastka na spód pokruszyć. Masło roztopić, wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastka, dokładnie ugnieść na spodzie dłonią lub łyżką. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Wszystkie składniki masy
Pożeraczka, czyli raz adobrzewedług podanego przeze mnie przepisu (klik) można także piec w piekarniku - pieczemy je ok. 15-20 minut, w temperaturze 190-200 stopni, do momentu aż staną się złociste. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z 1-2 łyżkami mleka. Smalec potrzebny do przygotowania ciasta można zastąpić masłem, ale w trakcie smażenia pierożki szybciej się przypiekają, trzeba zatem smażyć tylko(...)nią cebulę i czosnek. Mieszać do momentu aż cebula zmięknie. Dodać mielone mięso i smażyć nadal, aż mięso lekko się zarumieni. Dodać pozostałe składniki i podgrzewać na wolnym ogniu bez przykrycia przez ok. 5 minut lub do momentu aż większość płynu odparuje. Odstawić do ostygnięcia. EMPANADILLAS Z MIĘSEM, POMIDORAMI I ZIELONYMI OLIWKAMI 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekana
KUCHARNIA(ten przepis nie został jeszcze oceniony) Zupa krem z selerem naciowym i pomarańczą jest ciekawą mieszanką smaków, którą z pewnością polubią fani szukający prostych przepisów z
Kuchnia BazyliiWolicie babeczki lekkie z owocami czy konkretne z czekoladą? 😊 My tym razem postawiłyśmy na lekkie, mięciutkie ciasto z borówkami i jeszcze delikatniejszym kremem cytrynowym 💚 Całość wręcz
Candy Pandas