Przez całe swoje dotychczasowe życie miałam do czynienia z pieczenią rzymską o przekroju prostokąta. A z racji tego, że nie lubię nudy w kuchni postanowiłam przygotować
Be Fit Be StrongIdealne kiedy są jeszcze troche ciepłe. Rwane rękoma i maczane w carry lub zwykłym maśle czosnkowym maja w sobie coś magicznego. A może sekret tkwi w
MohiellaKrakersy z kaszy jaglanej to pomysł na wytrawne ciasteczka bezglutenowe. Świetne jako zdrowa alternatywa do pochrupania dla dzieci albo jako dodatek do piwa czy wina dla
Dorota Smakujedyni 50 g puree z marchewki 1 łyżeczka cukru waniliowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KROK 1 Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać erytrytol, szczyptę soli, cynamon.Wymieszać i odstawić. KROK 2 W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka razem z purée z dynii marchewki. Dodać roztopione masło i maślankę, wymieszać(...)oraz delikatnie mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników. KROK 4 Ciasto wyłożyć do papilotek, na wierzchu można położyć po (3 wiśnie, borówki, jagody, maliny). Wstawić do piekarnika i piec przez około 18 - 20 minut, do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem. WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100g Kcal 286 Białko 6,4 Tłuszcz 20,5 Węglowodany 31,48 Błonnik 3,8 Udostępnij
Wymiar Zdrowiajestem wielbicielką kawy pod każdą postacią chyba najlepiej wie mój mąż. Nic na to nie poradzę (i chyba nawet nie chcę), że bez kawy nie umiem żyć. Uwielbiam ją zarówno świeżo parzoną jak i w postaci deserów. Dzisiaj jeden z moich wybrańców – kostka kawowa. Delikatny, lekki biszkopt nasączony kawą z dodatkiem kawowej pianki i przełamany kwaskowatym smakiem dżemu(...)filiżanka kawy. Składniki: Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Kawowa pianka: 600 ml śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru ok 80 g startej czekolady (ja użyłam gorzkiej z 80% kakao) 1/4 szklanki mocnego naparu kawy
Fascynacje AniSałatka Caprese, czyli potrawa której lata temu nie znosiłam, a teraz bardzo lubię Niby to tylko plastry pomidora przekładane mozzarellą i bazylią, ale spotkałam się
Kulinarny S.O.S.Sałatka Caprese, czyli potrawa której lata temu nie znosiłam, a teraz bardzo lubię Niby to tylko plastry pomidora przekładane mozzarellą i bazylią, ale spotkałam się
Kulinarne S.O.S.powidłami. Spróbujcie, bo naprawdę warto Składniki na biszkopt: 7 białek 18 łyżek cukru Cukier waniliowy 300 g mielonych orzechów (około 2 szklanek 200 ml) Dodatkowo: 3 duże łyżki powideł bez cukru 500 g mascarpone 100 g śmietanki 18% 3 łyżki kakao 2-3 łyżki cukru pudru Białka ubijam, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i cukier waniliowy. Całość ubijam(...)tortownicy (18-20cm średnicy) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 45-50 minut. Biszkopt odstawiam do wystudzenia. 1/3 masy wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując kleksy, kwiatki, albo inne kształty (można tutaj użyć szprycy). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 35 minut. Przygotowuję krem. W tym celu miksuję mascarpone
Słodki sentymentSzukacie pomysłu na wytrawne śniadanie? To się świetnie składa, bo przygotowałam właśnie domowe podpłomyki z rozpływającym się w ustach masłem czosnkowym i jajkiem sadzonym. Pożywne i
A to pestkamiksować ciasto wraz z jednym jajkiem, a drugie dodać po dokładnym rozprowadzeniu pierwszego itd. 5. Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i łyżką nie wygładzać powierzchni. Wręcz przeciwnie można nadać karpatkowe fale. 6. Piec w 200’C ok 30-40 minut. Należy upiec dwa takie blaty ciasta. BUDYŃ ORZECHOWY 7. Ksylitol i mleko kokosowe zagrzać(...)miski i rozkręcić je mikserem dodając śmietanę kokosową aby nadać mu bardziej puszystą konsystencję. 11. Do masła orzechowego dodawać po łyżce schłodzonego budyniu i miksować tak aby powstał krem bez grudek. Taki krem można doprawić solą aby miał bardziej kontrastowy smak. Krem ma mieć taką konsystencję aby podczas miksowania go w misce odklejał się od boków miski czyli
Candy PandasSernik zrobiłam na spodzie z ciasteczek czekoladowych ,, Hit''. Wyszedł obłędny :) Na dodatek ekspresowy, bez konieczności użycia miksera. Jeśli chcecie jednak wyższy sernik, użyjcie mniejszej blachy lub zróbcie ser z 1,5 porcji :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 25/35 CM SER: 1 kg sera w wiaderku użyłam z firmy ,,Włoszczowa'' 2 całe jajka 3/4 lub 1 szklanka cukru(...)czubate łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 opakowania cukru waniliowego kilka kropli soku z cytryny ORAZ: opakowanie ciasteczek Hit z kremem czekoladowym (258 g) WYKONANIE: Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasteczka, docinamy. Piekarnik nastawiamy na 150 st. C termoobieg lub 170-180 góra dół. Wszystkie składniki na ser przekładamy do miski i za pomocą rózgi dokładnie mieszamy. Wylewamy
Pani na deserokoło 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy na 16 części. Składniki na masę serową: 500 g sera ( może być mielony- ja przemroziłam(...)bakalie i skórkę- dokładnie mieszamy. składniki na kruszonkę: 3 łyżki twardego masła 3 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki cukru odrobina ( na czubek noża) proszku do pieczenia WYKONANIE: Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy- na każdą nakładamy masę serową i zaklejamy Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Domowe ciastaPyszne korzenne miodowe pierniczki bez dodatku cukru :) SKŁADNIKI (na 2 blachy - ok. 60-70 szt) - 250 g mąki - 1/2 szklanki płynnego miodu(...)stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 60-70 PIERNICZKÓW. My dekorujemy własnoręcznie
Moje Kuchenne RewelacjeMakaron na bazie mąki z ciecierzycy to ciekawa alternatywa dla tego pszennego, a także ratunek dla osób z alergiami. Jest bogaty w białko, dlatego w połączeniu
Fabryka pomysłów