Jakiś czas temu wpadł mi w oko super przepis na mega pyszne i mega proste w przygotowaniu ciasto. Robi się je bez użycia miksera i wystarczy dosłownie kilka ruchów rózgą, aby je zrobić. Pierwszy raz zrobiłam według przepisu, ale dałam dodatkowo borówki, bo nie miałam w domu tyle truskawek. Wyszło mega pyszne. I ja jak to ja nie byłabym(...)równie pyszne, choć odrobinkę mniej puszyste. To, co dodałam innego to miód zamiast cukru i oprócz kakao wsypałam super czekoladę. Oj, uwierzcie, że ciacho jest super. Nie zwlekajcie i pieczcie. Jeśli nie macie tych składników, to niżej wrzucę Wam link do oryginalnego przepisu. A wracając do składników, to nie musicie wychodzić z domu, aby je nabyć. Z pomocą przyjdzie
Ewa w kuchniNa polskich stołach prym wciąż niezmiennie wiodą drób i wieprzowina. Warto jednak próbować to zmienić - co powiecie na miłą, zdrową i bardzo smaczną odmianę w postaci
Z notatnika dietetykaracji tego, że obiecałam Wam moje sprawdzone przepisy na chleby na zakwasie nie mogę zacząć ich wstawiać bez publikacji najważniejszego składnika – ZAKWASU. Wyhodowanie i utrzymanie zakwasu jest dziecinnie proste, aczkolwiek pierwsze dni jego hodowania będą wydłużać się Wam w nieskończoność. Wiele razy hodowałam swój zakwas ot tak, jednak tym razem zmusiła mnie do tego kwarantanna i brak drożdży(...)świeży i pachnący chleb ląduje na naszym stole co 2-3 dni. Według mnie chleby na zakwasie są o wiele lepsze w smaku i o lepszej konsystencji, a podczas pieczenia cudowny aromat roznosi się po całym domu. A wy, jak pieczecie chleby to na zakwasie, czy na drożdżach? Składniki na start: – 4 łyżki mąki żytniej 2000 – 4 łyżki ciepłej
Be Fit Be Strongbiałych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Mięsa (bez wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego zalewamy wodą. Solimy i gotujemy(...)masy mięsnej dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm. Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może tez stanowić świetny upominek
Pyry na Gazproszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1/2 szklanki mleka 3 łyżki oleju dodatki 150 g plastrów wędliny 5-6 pieczarek 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 5-6 małych ogórków konserwowych 150 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach olej do smażenia sól przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, jajka(...)doprawiamy solą i zdejmujemy z ognia. Czerwoną paprykę kroimy w małą kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w krążki. Wędlinę kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię bez dodatu tłuszczu wlewamy ciasto, dokładnie je rozprowadzając. Na cieście układamy pokrojone składniki na pizzę: paprykę, cebulę, pieczarki, wędlinę oraz ogórki wszystko posypujemy startym żółtym serem. Patelnię przykrywamy pokrywką
Smakowite Daniapomysły na kotlety: ** Kotlety devolay ** Kotlety drobiowe z serem i majonezem ** Kotlety rybne siekane ** Łatwe kotlety jajeczne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 kotlety schabowe z kością lub bez 2 łyżeczki przyprawy gyros/kebab (ewentualnie do kurczaka) jajko 3/4 szklanki mleka szklanka mąki pszennej 3 szklanki płatków kukurydzianych sól i pieprz olej do smażenia. Kotlety rozbij lekko(...)gładkie i jednolite ciasto. Każdego kotleta zanurz w cieście i obtocz w zmielonych płatkach kukurydzianych. Smaż z obu stron na złoty kolor. Można je podawać z: gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, frytkami, surówką, sałatką warzywną, duszonymi warzywami. Usmażone i ostudzone kotlety nadają się do mrożenia. Dodatki do obiadu: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na obiad… Fasolka
Kulinarny S.O.S.Dzisiaj w tempie ekspresowym powstało pyszne ciasto ze śliwkami. Często kiedy robię bezę i zostają mi żółtka przygotowuję kruche ciasto, które ląduje w zamrażalniku. Potem tylko parę chwil i mam gotowy spód do ciasta, na wierzch dowolne owoce, w tym przypadku śliwki, kruszonka i po około 40 minutach w piekarniku ciasto gotowe. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche ciasto ze śliwkami(...)ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka (duże jajka) 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła (125 g) schłodzonego 3 łyżki gęstej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: około 1 kg śliwek cukier brązowy (opcjonalnie) Kruszonka: 100 g schłodzonego masła 150 g mąki 50 g cukru pudru Instrukcje Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek
To co lubię - gotuję i polecamdnia Wam życzę :-) Forma: 26 cm Składniki ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko Nadzienie: 2 budynie po 40 g każdy bez cukru 600 ml mleka 2 % 3 łyżki cukru owoce u mnie maliny 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i posiekane masło. Całość siekamy nożem, dodajemy jajko(...)stopni. 4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, musimy go rozwałkować i wyłożyć nim formę. Na ciasto kładziemy folię aluminiową i wsypujemy fasolę lub groch w celu obciążenia ciasta. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie folię z fasolką zdejmujemy i pieczemy dodatkowo 10 minut. Po upieczeniu studzimy. Budyń: 1. Do garnka wlewamy 400 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W reszcie
kruche babeczkiTort sprawdza się przy każdej okazji. Urodziny, rocznica, święta, no i oczywiście bez okazji Tort z musem pomarańczowym i czekoladowym jest lekki, pachnący i czekoladowy. Jest po prostu kuszący i smaczny. Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, możecie je wykorzystać) 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 1 szklanka mąki tortowej(...)Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny
Słodki sentymentDrożdżówka sypana to bardzo proste, doskonałe dla laików ciasto drożdżowe. Nazywana drożdżówką dla leniwych, lub drożdżówką bez wyrabiania, łatwą drożdżówką taka właśnie jest. Uda się każdemu. Ja swoją upiekłam z truskawkami i rabarbarem, ale można użyć dowolnych owoców. Z samą kruszonka tez jest bardzo smaczna. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 ) Ciasto - 100 gram świeżych drożdży - 1 szklanka cukru(...)letniego mleka - 4 szklanki mąki tortowej - szczypta soli Kruszonka - 1 szklanka mąki - 0,5 szklanki cukru - 100 gram masła Dodatkowo - dowolne owoce ( u mnie truskawki i rabarbar ) - papier do pieczenia Wykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. W dużej misce układam warstwami: rozkruszone drożdże, posypuję je cukrem
Kuchnia z widokiem na ogródracji tego, że obiecałam Wam moje sprawdzone przepisy na chleby na zakwasie nie mogę zacząć ich wstawiać bez publikacji najważniejszego składnika – ZAKWASU. Wyhodowanie i utrzymanie zakwasu jest dziecinnie proste, aczkolwiek pierwsze dni jego hodowania będą wydłużać się Wam w nieskończoność. Wiele razy hodowałam swój zakwas ot tak, jednak tym razem zmusiła mnie do tego kwarantanna i brak drożdży(...)świeży i pachnący chleb ląduje na naszym stole co 2-3 dni. Według mnie chleby na zakwasie są o wiele lepsze w smaku i o lepszej konsystencji, a podczas pieczenia cudowny aromat roznosi się po całym domu. A wy, jak pieczecie chleby to na zakwasie, czy na drożdżach? Składniki na start: – 4 łyżki mąki żytniej
Be Fit Be StrongTen sposób na kapustę pojawił się w moim rodzinnym domu wiele lat temu wraz z odwiedzinami ciotki. Pewnego dnia zrobiła ją na obiad i choć ciotka
Kulinarny S.O.S.Niezwykle smaczny, zdrowy, bez cukru, bez mąki i bez żadnych ulepszaczy. W ostatnim czasie jest to moja ulubiona "słodka" przekąska, po której nie mam najmniejszych wyrzutów sumienia :) Ten chlebek bananowy śmiało może zastąpić Wam ciasto, ciastka czy batonika. Spróbujcie zrobić go sami a jestem pewna, że zagości w Waszym domu na dłużej :) A więc potrzebujemy: 3 dojrzałe(...)łyżki stołowe miodu (możecie dać więcej jeśli lubicie kiedy ciasto jest bardziej słodkie), 4 solidne łyżki masła orzechowego (u mnie zawsze z kawałkami orzeszków), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę (najlepiej 70%), wiórki kokosowe do posypania na wierzch Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste. Banany obieramy
Przepis na Dzień Dobry