bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2241/3453)

Zimowy dorsz Skrei z patelni, z pieczonymi ziemniakami i czosnkowym szpinakiem 230

trzeba się spieszyć gdyż sezon jest krótki i trwa tylko od stycznia do kwietnia. Skrei ma  zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze mięso. I naprawdę chyba nie bez powodu, jest uważany za najsmaczniejszy rodzaj dorsza. Co więcej,  mięso Skreia nie jest kaloryczne – zawiera tylko 81 kcal / 342 kJ w 100 g produktu.  Koniecznie spróbujcie kupić(...)masło do podania 6 niewielkich czerwonych ziemniaków 250 g szpinaku oliwa sól, pieprz czosnek przygotowanie pieczone ziemniaki Obrane i umyte ziemniaki zalać wodą, gotować 10 min od momentu zagotowania. Odcedzić, lekko przestudzić. Pokroić wzdłuż na 4 części ( łódeczki). Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, ew. tymiankiem. Oliwę delikatnie rozprowadzić rękami dookoła ziemniaków. Wstawić

Stare Gary
Fasolowe brownie 125

zawiera ani grama mąki i cukru. Można więc bez wyrzutów sumienia sięgnąć po kolejny kawałek:) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (waga z zalewą 400g) 100g daktyli bez pestek 0,5 szklaki gorącej wody 2 jajka 2 łyżki masła migdałowego (lub orzechowego) 2 łyżki oleju 3-4 łyżki miodu 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mielonych migdałów* łyżeczka esencji(...)Wszystkie składniki, oprócz migdałów, umieścić w misie blendera, zmiksować na jednolitą masę. Na koniec wmieszać migdały. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (15x25cm lub 20x20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 170stC. Przed podaniem można oprószyć kakao lub polać czekoladową polewą. Smacznego! *dodałam migdały grubo mielone, dzięki czemu w cieście są chrupiące kawałki orzechów

Obiad gotowy
Tortilla ziemniaczana w hiszpańskim stylu 146

zakładce Komentarz. Smacznego Tortilla ziemniaczana w hiszpańskim stylu Składniki. 4 jajka 3 łyżki oliwy z oliwek czarny pieprz (do smaku) 1 i 1/2 łyżeczka soli 100 ml mleka (bez laktozy) 20 dkg ziemniaków Tortilla ziemniaczana w hiszpańskim stylu Przygotowanie. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić na czterocentymetrowe plastry po czym ugotować na miękko w osolonej jedną łyżeczką soli wodzie(...)wylać masę ziemniaczano-jajeczną. Piec na bardzo małym ogniu na złoty kolor około 20 minut. Po upływie tego czasu tortillę przewrócić na drugą stronę. Na wierzch patelni położyć plaski talerz bądź deskę. Odwrócić patalnię do góry nogami, tak aby danie znalazło się na desce bądź talerzu po czym delikatnie je zsunąć z powrotem na patelnię. Piec przez kolejne 10 minut

mecooks
PASTA Z BURAKÓW I CZOSNKU (SUPER ŻYWNOŚĆ) + KONKURS!!! 169

zdrowie. Poza tym, w każdym rozdziale znajdują się nieskomplikowane przepisy, które szybko się przyrządza z superproduktem w roli głównej. Znajdziemy w niej m.in. naturalne superprodukty wspierające odporność, jak: czarny bez, maliny, miód, pyłek pszczeli, które o tej porze roku są szczególnie przydatne... dla każdego! Jedna taka książka jest właśnie do wygrania w KONKURSIE ➨ szczegóły na samym końcu 😉 Składniki(...)sól, pieprz Wykonanie: Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się upiekły. Pokrojone buraki i ząbki czosnku (nieobrane) zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 min., do momentu aż w buraki będzie można wbić widelec. Następnie studzimy i obieramy ze skóry zarówno buraki, jak i czosnek

Kuchnia MagdaLeny
Makowiec na cieście ucieranym czyli poWeekendowe Łakocie odc.162 161

miesiąc upiekłam sobie makowiec ale nie w formie strucli drożdżowej tylko na cieście rodem z babcinej szarlotki.  Pysznie, łatwo, przyjemnie i awaryjnie, bo ciasto samo w sobie jest bez problemowe. Spróbujcie jeśli lubicie mak tak jak ja!   Makowiec na cieście ucieranym masa makowa: 200 g maku, najlepiej mielonego po 50 g mielonych lub siekanych migdałów i orzechów(...)masła 1 łyżka likieru amaretto 1 łyżka soku z cytryny 100 g rodzynek (namoczonych we wrzątku) ciasto: 460 g mąki pszennej (ok. 3 szkl.) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g masła lub margaryny 3/4 szkl. cukru 1 jajko + 2 żółtka 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu Mleko zagotowujemy i zalewamy nim mak. Gotujemy często mieszając

Dzieje kuchennej Wiewióry
SERNIK TIRAMISU – najlepszy! 648

Twaróg miksujemy z mascarpone, powoli wsypujemy cukier oraz wbjamy po jednym jajku. Wlewamy likier, dodajemy wanilię oraz śmietanę z mąką – którko ale okładnie miksujemy. Wylewamy na schłoodzny spód, pieczemy 15 minut w 170C, a następnie ok. 90 minut w120C. Pod sernik, na spód piekarnikia wkładamy naczynię z wodą! Studzimy. „PIANKA” Śmietanę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy przygotowaną(...)Posypujemy tartą czekoladą wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie zajadamy! Smacznego! Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Jest genialny do serników i naleśników. Zachwycił mnie swoją strukturą i gęstością! Od tej pory, to zdecydowanie mój numer jeden wśród twarogów sernikowych! Wpis

Ostra na Słodko
Tarta mocno malinowa 197

cukru pudru - 1 żółtko - 2 duże łyżki śmietanki 18% - kilka kropel olejku waniliowego Masa budyniowa - 250ml śmietanki 18% - 250ml mleka 3% - 4 duże łyżki cukru - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 duża łyżka masła - 1 żółtko - kilka kropli olejku waniliowego Mus malinowy - 200g mrożonych malin - 1 galaretka malinowa - 300ml wrzątku Dodatkowo - 300g mrożonych lub świeżych malin Sposób wykonania: Składniki(...)pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, schłodzone ciasto wałkujemy, najlepiej między foliami, wykładamy je na wcześniej nasmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę, wyrównujemy, spód nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietankę i mleko mieszamy z budyniem i cukrem, doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszamy energicznie. Dodajemy masło, mieszamy i studzimy, dodajemy żółtko,  mieszamy

Wypieki Rene
Makaron zapiekany pod beszamelem z kurczakiem, szparagami i szpinakiem 156

gotuję sos na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szparagom odrywam drewniałe końce i kroję drobniej. Na patelni(...)ugotowany makaron, podsmażone szparagi, szpinak i pierś kurczaka. Całość solidnie doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Składniki przekładam do naczynia żaroodpornego i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zapiekankę piekę przez 35- 40 minut. Podaję od razu.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Murzynek z białek 902

Murzynek z białek to ciasto kakaowe przygotowane na bazie ubitych białek, bez dodatku żółtek. Jest ono nieco lżejsze od tradycyjnego murzynka z całymi jajkami, ma delikatniejszą strukturę i nie jest też tak wilgotne. Polewa czekoladowa, którą jest udekorowany murzynek, doskonale uzupełnia smak, a także nadaje ciastu większej wilgotności. Ciasto można przygotować w szerokiej keksówce 28x15cm lub w tradycyjnej keksówce(...)Murzynek z białek Składniki: CIASTO 6 białek 120g cukru pudru 120g oleju kokosowego 160g mąki pszennej 50g kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA 50g gorzkiej czekolady 25g mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - białka ubić na sztywno - do sztywnej piany z białek dodawać

Smakołyki Bereniki
Karkówka w słodkim sosie 203

pikantnego ketchupu 2 łyżki octu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli i pieprzu I dzień Karkówkę bez kości kroimy w plastry (ok 1,5 cm), nacieramy rozgniecionym czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy do następnego dnia w lodówce. II dzień Włączamy piekarnik, nagrzewamy(...)składniki ze sobą. Następnie zalewamy nasze mięso przygotowanym sosem. Dusimy pod przykryciem w piekarniku dwie godziny. W przepisie podaję by w pierwszy dzień marynować mięso, a dopiero w drugi piec, ale można też zrobić wszystko w ciągu jednego dnia. Czyli - 3 h wcześniej zamarynować mięso, a potem przygotować resztę. Smacznego ! Dajcie znać jak wyszła Wasza karkówka, a może znacie lepszy

Justa próbuje gotować
Marchewkowo-ziemniaczane kulki w orzechowej panierce 149

zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 średniej wielkości ugotowane marchewki 1 duży ugotowany na twardo ziemniak 1 zielona cebula 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka masła bez laktozy (bądź zwykłego jeśli nie mamy nietolerancji) 1 jajko 6 łyżek mielonych orzeszków ziemnych ketchup do serwowania Marchew oraz ziemniaka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce połączyć(...)warzywnej masy. Masę delikatnie wyrobić widelcem. Formować kulki wielkości 3 centymetrów. Obtaczać je w pozostałej połowie roztrzepanego jajka a następnie w orzechach. Gotowe kulki wyłożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanycm do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Podawać z ketchupem. Marchewkowo-ziemniaczane kulki w orzechowej panierce Smacznego! Marchewkowo-ziemniaczane kulki w orzechowej panierce Marchew i ziemniaki

mecooks
Ziemniaki zapiekane z serem i boczkiem 194

Bardzo polecam! składniki 3 spore czerwone ziemniaki 6 cienkich plasterków wędzonego, surowego boczku ok 40 g sera (gouda, cheddar), startego prażona cebulka przygotowanie Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach - bez obierania. Zajmie to ok 20 minut. Wodę odlać, ziemniaki odparować, lekko przestudzić. Z obu stron obciąć końcówki, tak aby można było ziemniaki postawić w pionie. Z jednej strony  ziemniaki(...)konieczne. Do otworów nasypać trochę prażonej cebuli a następnie nałożyć starty ser. Tak przygotowane ziemniaki ustawić w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec ok 30 minut. Podawać gorące. Smacznego

Stare Gary
Konfitura z truskawek 162

kanapki, do deserów, do pieczonego mięsa czy do serów z patelni (lub zapiekanych). Pyszna i aromatyczna konfitura z truskawek - polecam!;) Konfitura pachnąca niesamowicie truskawkami z dodatkiem cukru trzcinowego. Ta pyszna słodkość w słoiczku, która mieści w sobie truskawkowe małe co nie co możemy zastąpić (z powodzeniem) innymi owocami, także białym cukrem lub miodem. Składniki: 2 kg truskawek oczyszczonych(...)szypułek szklanka cukru trzcinowego mała łyżeczka soku z limonki Przygotowanie: truskawki myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem, gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, kilka minut przed końcem dodać sok z limonki; gotowa konfiturę układamy do słoiczków, smacznego

Zasmakuj Kuchni
Bezglutenowe ciastka orzechowe - bez laktozy i jaj 180

Ciastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności.  Przepyszne z dodatkiem polewy czekoladowej. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis pochodzi z włoskiego magazynu "La Cucina Naturale". SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek 140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny) 40 g mąki(...)gryczanej 2 łyżeczki ciemnego kakao 100 g cukru trzcinowego 100 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych) 160 g margaryny roślinnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia do dekoracji: czekolada deserowa, biała, mak, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie

Kuchnia bezglutenowa
Recenzja książki "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa + Linkowe Party 197

marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową i orzechowym hummusem. Niestety niektóre receptury zawarte w książce wymagają wykorzystania trudno dostępnych oraz kosztownych składników czy też bardziej skomplikowanych technik kulinarnych. Na przykład(...)zastąpić. W przepisach występują m.in. białe trufle, suszone płatki papryki aleppo, mąka z tapioki i aromat piżmowy. Mnie tego typu przepisy odstraszają i skreślam je w przedbiegach. Atutem książki bez wątpienia są piękne zdjęcia w surowej stylistyce , ukazujące piękno jedzenia bez zbędnych ozdobników. Fotografie są ciemne, nastrojowe, niektóre mają w sobie nawet coś niepokojącego, jak te powykręcane ogórki

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania