Ciasto wiewiórka to idealny jesienny wypiek. Połączenie orzechów włoskich i jabłek nadaje mu niepowtarzalny smak. Ciasto jest całkowicie bezmleczne, gdyż do pieczenia go można wykorzystać
Dieta bez mlekaZiołowy kurczak w śmietanowym sosie. Dziś polecam Wam przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowany kurczak jest soczysty, miękki. Podstawą smaku są oczywiście przyprawy
Słodkie okruszkiZapraszam Was na danie, które samo się robi i nie wymaga długich przygotowań. Wystarczy do naczynia żaroodpornego wrzucić doradę, ziemniaki pokrojone w kostkę, pomidorki, oliwki i
La grande e la piccola cuocaFrankfurterki smażone z warzywami i serem. Dziś polecam Wam pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, które nie tylko wspaniale smakuje, ale również syci. Przygotowanie zajmie
Słodkie okruszkiCiasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko – Dzisiaj słodka, pyszna propozycja, troszkę walentynkowa. Uwielbiam ciasto francuskie, więc ten przepis jak najbardziej trafia w mój gust :). Przepis jest prosty
Mała CukierenkaNie ma jednej kanonicznej wersji ratatouille. Skład i proporcje są dowolne. Jest za to patent jak uprosić pracę nad tą pyszną potrawą. Czas: Godzina z małym
Niedzielny kucharzDo tej sałatki podeszłam całkowicie spontanicznie, nie wiedząc do końca, jaki efekt chce osiągnąć. Mimo tego, moja niezaplanowana sałatka wyszła całkiem smaczna. I choć nie przepadam
Zdrowie na języku :PHummus jest w Polsce coraz bardziej popularny. I słusznie, bo to zdrowe, smaczne i proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się jako dip, dodatek do chleba
MarcinChefJeżeli macie ochotę na coś słodkiego, szybkiego i łatwego do przyrządzenia to zachęcam do przygotowania zapiekanki z płatków ryżowych. Poniższą przekąskę na słodko przygotujecie w niecałe
UgotowaćW tym roku mało u nas było dyniowych dań. Więc jak tylko zobaczyłam w warzywniaku piękną, pomarańczową dynię to postanowiłam ją wykorzystać i zrobić pyszną, rozgrzewającą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWitajcie Zauważyłam, że duża popularnością cieszą się moje odchudzone śniadania, dlatego dziś chcę się podzielić kolejnym super pomysłem. Mam nadzieję, że wybaczycie mi ich mało atrakcyjny
Cynamonowe szczęścieŚliwki znane są od tysiącleci. W Europie pojawiły się w II wieku n. e. i stały się przysmakiem Rzymian. Obecnie na świecie uprawia się dwa tysiące
My Chcemy JeśćSezon na cukinię już się zaczął. Póki jest młoda (i dzięki czemu nie wymaga obierania) polecam wykorzystać ją do zrobienia pysznej i chrupiącej tarty. Zapach unoszący
Moja Delicjawarzone leniwo. Każdy łakomczuch wyszedł najedzony, łapiąc się za brzuch swój zdrowo napełniony. Taka to historia miała miejsce w niedzielę, o mój Boże, ja się chyba ocielę! Dalej już bez rymów przeczytajcie, proszę, bo ja z łóżka ledwo co się podnoszę. Myślę, że takie właśnie słowa po zeszłej niedzieli rzekłby dobrze nakarmiony poeta. Na czwartej edycji Wrocławskich Ulicożerców pysznie(...)pieczone w piecu opalanym drewnem, najlepsza mozzarella, sos pomidorowy i świeża bazylia, to jest to, co takie łasuchy jak ja lubią najbardziej. Przemiłej obsłudze po raz kolejny bardzo dziękuję za to, że pozwolili mi wtargnąć z moim obiektywem do środka i poobserwować ich w trakcie pracy w swoim nowym wypasionym wozie. Oczywiście dobra pizza nie może się obyć bez
Food Squaremigdałowy, pięterko delikatnego musu czekoladowego, a to wszystko zwieńczone całą górą truskawek w syropie z kwiatów czarnego bzu z miętą. Pełna rozpusta :) Przy okazji podpinam torcik do Wyzwania Kulinarnego 2015 jako "Torcik piętrowy" (w końcu mamy tu 2 pietra czekolady!) i "Wypiek bez białej mąki". Spód (na okrąglą tortownicę o średnicy 22 cm) 150 g masła 150 g gorzkiej(...)pomocą blendera na małe kawałki. Dodajemy cukier, masło i mieszamy ręką formując coś w rodzaju kruszonki. Rozkładamy płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 15 minut często mieszając, aż migdały się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika zosawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gotowy krokant wysypujemy na upieczony i wystudzony spód ciasta
Zawsze głodna!