Narodzenia z zamiarem pieczenia. Przygotuj 3 blaszki do pieczenia o wymiarach 20 x 15 centymetrów, spody foremek wyłóż papierem do pieczenia i przesmaruj cienką warstewką masła (Jeśli posiadasz tylko 1 blaszkę, piecz w niej blaty piernika jeden po drugim, za każdym razem wymieniając papier do pieczenia i smarując cienko masłem. Podczas pieczenia 1 blaszki piernika(...)pieczenia o wymiarach 20 x 15 centymetr\u00f3w, spody foremek wy\u0142\u00f3\u017c papierem do pieczenia i przesmaruj cienk\u0105 warstewk\u0105 mas\u0142a (Je\u015bli posiadasz tylko 1 blaszk\u0119, piecz w niej blaty piernika jeden po drugim, za ka\u017cdym razem wymieniaj\u0105c papier do pieczenia i smaruj\u0105c cienko mas\u0142em. Podczas pieczenia
ProstePesto.plochoty na własnoręczny wyrób, kupcie gotowe placki, zwijajcie buritto i cieszcie się z niecodziennej, prostej, sycące potrawy. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: 250 g filetu z kurczaka lub indyka Marynata Łyżeczka ostrej papryki Łyżeczka słodkiej papryki Jedna czwarta łyżeczki kuminu Łyżka oleju rzepakowego Nadzienie Mała(...)minut. Krok 3 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Warzywa myjemy i kroimy: papryki w kwadraty, cukinię w kostkę. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, skrapiamy olejem, posypujemy suszoną kolendrą, solimy i pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 minut. Krok 4 Ugotowany ryż mieszamy z fasolką i kukurydzą. Dodajemy do niego upieczone warzywa. Kurczaka drobno siekamy i też
Niedzielny kucharzdziałania! Rolada szpinakowa z łososiem (bez nabiału) Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym w nowym, beznabiałowym wydaniu. Dobra opcja imprezowa dla wszystkich na diecie Paleo oraz Keto i LowCarb bez nabiału. Dania Dodatek , Lunch , Przekąska , Śniadanie Kuchnia Europejska Keyword finger food , rolada szpinakowa Porcje 16 krążków Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 30 minut Składniki(...)Rozdzielić żółtka od białek. Szpinak zblendować z żółtkami, czosnkiem i przyprawami. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą szpinakową. Wyłożyć na płaską formę do pieczenia formując placek o wymiarach ok. 35 x 30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez 12- 15 minut aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wstępnie uformować kształt rolady
Modern Cave Girljadłam kupną, ale dziś postanowiłam zrobić sama. Mimo grymasów mojego małego synka udało się. Co prawda wyszła trochę płaska, ale tylko, dlatego, że zbyt długo czekała na wstawienie do pieca, więc postanowiła rozpłaszczyć się trochę na boki ;) Tak czy siak wyszła znakomita i zjadłam w tajemnicy przed mężem na raz prawie całą. Przepis jest na dwie sztuki, więc powiedziałam(...)100g zimnego masła, 50g cukru, 50g mąki. Mąkę wsypujemy do miski. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, sól i drożdże. Dodajemy jajo, całość roztrzepać. Szybkim ruchem wlewamy wszystko do mąki (bez wcześniejszego wyrastania rozczynu) i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, rodzynki, aromat i skórkę cytryny. Gnieciemy do momentu, aż ciasto odejdzie od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Słodki ZakątekDyniowy chleb na zakwasie pieczony w żeliwnym garze Dynia to niewątpliwie kulinarna królowa jesieni. Ma wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych, a jej pomarańczowy kolor wprowadza nas, szczególnie w jesienne ponure dni w dobry nastrój. Dyniowy chleb na zakwasie , to mój hołd dla jesiennej królowej. Odkrywajmy moc dyni, a zapach pieczonego dyniowego chleba z lekką nutą cynamonu niech rozchodzi się(...)składanie 19:30 – składanie 20:00 – odpoczynek na desce 20:30 – formowanie bochenka, koszyk, garowanie w lodówce 07:00 – 12:00 – pieczenie Składniki na 1 bochenek LEVAIN (Zaczyn) 15 g zakwasu 70 g wody 70 g mąki chlebowej pszennej typ 750 CHLEB cały zaczyn 400 g mąki pszennej chlebowej
Tajemnice Smakudaniem. Źle mi się kojarzyło - ze szkolną stołówką i brakiem smaku. Co tu dużo mówić stołówkowe gołąbki były po prostu mdłe i niedobre, a sos był wodnisty i bez koloru (zresztą identyczny jak do pulpetów, których również nie znosiłam). Szczerze tej potrawy wtedy nienawidziłam. Nieco później, kiedy już pamięć tamtego smaku trochę zanikła, polubiłam gołąbki w innym wydaniu - domowym(...)naczyniu żaroodpornym i zalewamy przygotowanym wcześniej sosem tak, by przykrył je całkowicie. Pieczemy je w 180 stopniach przez 2 godz., a następnie podajemy, obficie polewając sosem i posypując np. natką pietruszki. Ja lubię maczać w sosie świeże pieczywo, więc gołąbki podałam również z angielką :) Moje gołąbki piekłam w odkrytym naczyniu, ponieważ zależało mi na tym, aby sos odparował i się
Ratunku obiaduformowaniu. Jednym słowem, jeżeli zabieramy się za ciasto drożdżowe musimy poświęcić trochę więcej czasu. Drożdżówki z budyniem, jednak w pełni wynagrodzą ten pieczołowicie poświęcony im czas. Z poniższego przepisu piekę ok. 20-22 szt. bułek, to zależy od ich gramatury. Nigdy się nie rozdrabniam i nie schodzę poniżej tej normy, gdyż są wspaniałe po upieczeniu, zamrożeniu i rozmrożeniu. Nie tracą(...)tortowej - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 2 szklanki mleka - 30g drożdży suszonych - 30 dag masła - 1 płaska łyżeczka soli - 1 jajko do smarowania Dodatkowo: - 4 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru - 1,5 l mleka (6 szklanek) - 8 łyżek cukru - 1 laska wanilii Dzień wcześniej ugotowałam budyń. Laskę wanilii rozcięłam wzdłuż ostrym nożykiem i wydobyłam z niej ziarenka
mojewypiekiinietylkowykorzystamy. Osuszamy piersi papierowymi ręcznikami i mocno przyciskając je do deski, kroimy na pół. Każdą delikatnie rozbijamy, jak najcieniej. To sprawi, że zmieści się dużo nadzienia, a i pieczenie kurczaka będzie szybsze. Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy granulowanym czosnkiem i odkładamy na bok. Ja zawsze rozbijam mięso mniej żeberkowaną stroną tłuczka i przez folię spożywczą lub foliową torebkę(...)koniecznie mieloną gałką muszkatołową. Wykładamy serek ricotta i łyżkę startego parmezanu. Całość dokładnie mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 190-200⁰C, bez termoobiegu. Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne bez pokrywki smarujemy masłem. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z tartym parmezanem. Kurczaka nadziewamy, rozkładając nadzienie w równych porcjach na mięso. Zawijamy rolady, maczamy je w rozbitych jajkach
Karo in the Kitchenjuż przepis na bigos staropolski. Oba przepisy są bardzo podobne, no ale dobra. Skoro już go wyczarowałam, zrobiłam mu zdjęcie to niech idzie w świat. Bigos z wieprzowiną (bez grama wołowiny) wyszedł tak samo pyszny jak ten z wołowiną. Nie zauważyłam jakiejś znaczącej różnicy w smaku. Jeżeli więc nie macie dodatkowych funduszy na zakup droższego mięsa, kupcie tylko(...)dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu jakieś dwie godziny (ja gotowałam trochę z pokrywką, trochę bez). Na drugi dzień gotujemy jeszcze z pół godziny. Pilnujcie poziomu płynów w garnku, żeby bigos się nie spalił. Jeżeli płynu jest za dużo, gotujcie więcej bez pokrywki. Chodzi o to, żeby bigos nie pływał w sosie, ale też żeby nie był
KardamonovyKarczma Biesiada – sala weselna i szampańska zabawa Sale weselne i ich odpowiedni wybór to warunek konieczny, by przyjęcie po ważnym wydarzeniu, jakim jest ślub, budziło same
Słodkie okruszkisię Wam bez najmniejszego problemu, jeśli będziecie pamiętać o tym, by wszystkie składniki mieszać tylko do połączenia. Zbyt długie mieszanie może spowodować zakalec lub to, że ciasto wyjdzie suche. Moje kakaowe ciasto to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson na jej czekoladowe muffinki - jeśli bardzo Wam się spieszy, możecie to ciasto upiec właśnie w formach do muffinek. Czas pieczenia skróci
Lekcje w kuchnikuchence, bez sensu. Nie chce mi się. I pewnego dnia jednak mi się zachciało. Opaliłam nad palnikiem dwa bakłażany, upiekłam je, dodałam resztę składników, zmiksowałam. Jesu, to było coś niesamowitego. W ten sposób robiona baba ghanoush smakowała zupełnie inaczej, jedynie konsystencja została taka sama – nadal bardzo kremowa i puszysta. Smakowała trochę jak wędzonka, trochę jak pieczone ziemniaki z ogniska
Kardamonovyzrobić bez spodu w tortownicy. Będzie wtedy wyższy i będzie się ładniej prezentował. Składniki: 1 kg. twarogu sernikowego (miałam w wiaderku) 1 szklanka cukru 1 większa cytryna 8 jajek 100 g. masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej Na spód: 1 opakowanie herbatników (miałam opakowanie 200 g. Było trochę za dużo) Wykonanie: Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
Agusiowe smakołykigrillowanych, pieczonych czy gotowanych warzyw, a nawet jako dodatek do gotowanych parówek. Od kilku lat świeci triumf bo sos aioli, a nie majonez, czy keczup, jest najpopularniejszym dodatkiem do frytek. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, ale ja Wam podam wersję najbardziej klasyczną, wersja podstawowa na aioli! Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Sos aioli bez zbędnych dodatków: Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMamy na blogu już ze dwa czy trzy przepisy na pavlovą, ale nie zaszkodzi mieć kolejnego. Tym bardziej, że to słodko-kwaśne połączenie naprawdę robi robotę
Marder&Marder Manufacturepieczenia (użyłam Skworcu ) * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu ) * 2 łyżeczki cukru * 300 ml mleka * 2 jajka * 1/3 szklanki oleju Wykonanie: Wszystkie składniki zarówno suche jak i mokre umieścić w misce. Ciasto dobrze wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, aby nie było grudek. Patelnię rozgrzać (jeśli macie patelnię, na której można smażyć bez oleju
Zrób to smacznieprzemian z cytryną i gałązkami rozmarynu, skrop jeszcze oliwą z oliwek. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni, zamknięte naczynie włóż do piekarnika i piecz jakieś 90 minut, następnie ostrożnie zdejmij przykrycie i piecz kurczaka dodatkowe 20-25 minut. Podawaj z czarnymi oliwkami i Grecką Pitą. Podczas gdy ja szykuję kolejny Grecki przepis. Ty jeśli spodobała Ci się ten, zostaw(...)swój komentarz pod postem, będzie mi bardzo miło. Dziękuję . Jeśli szukasz inspiracji w Kuchni, to zapraszam na grupę kulinarną na Facebook „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem” . Bez wątpienia najlepsza grupa kulinarna, wspaniali ludzie, piękne potrawy nie tylko z Polski, ale z całego świata. Świetne zdjęcie profesjonalistów, ale także amatorów, konkursy z nagrodami od Diego Totti czy Domu Oliwnego
RafalCookWegetariańska tarta jest naładowana warzywami. Dzięki temu jest pyszna i pełna witamin. Zaskoczy Cię jak super smakuje! Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie
Niedzielny kucharzZupa pomidorowa to zdecydowanie jedna z ulubionych propozycji dorosłych i dzieci. Zwłaszcza dzieci. U nas w domu swego czasu hitem okazała się zupa z pieczonych pomidorów
Kolorowy Przepisownikrobimy chleb bez drożdży po prostu mieszamy wszystkie składniki razem i wyrabiamy tak samo jak z drożdżami, z tym że ciasto umieszczamy od razu w natłuszczonej keksówce i odstawiamy na 10-12 h do rośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego do 250 st. C piekarnika i od razu po wstawieniu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy przez godzinę
Krylowa KuchniaPROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto wspaniale smakuje jest
Mała CukierenkaBardzo fajnie się je robi a przede-wszystkim ładnie wyrasta .Do tego ciasta nadają się wszystkie owoce .Można nawet dać kruszonkę ale ja nie robiłam 30
Moje Wyrobyparze bez soli, dlatego u mnie występuje sól. Jeśli masz gotowane marchewki w osolonej wodzie, być może, że sól nie będzie potrzebna. Najlepiej posmakować. 3. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę, zeszklij na odrobinie oliwy i dodaj do marchewkowej masy. 4. Dodaj mąką oraz jajko i całość dobrze wymieszaj. 5. Rozłóż na blacie arkusz papieru do pieczenia, podsyp
globuskulinarnypodsmażyć razem bez pokrywy aż nadmiar płynów odparuje, około 5 min. Dodać ugotowany wcześniej ryż. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Paprykę przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, posolić wnętrze i połówki papryki wypełnić farszem. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wlać pół szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C, piec
Kocham..lubię..gotuję..stabilizatorów. Bez zagęstników. Zawarte w nich białka serwatkowe (m.in. albumina i globumina) wykazują działanie antyoksydacyjne, antydepresyjne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, a zawarte w białkach peptydy obniżają ciśnienie oraz osłabiają łaknienie. Mają dobry skład i idealną konsystencję. Polecam 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki oleju szczypta proszku do pieczenia
Smaki Na TalerzuWitajcie moi drodzy, czy są tu wielbiciele śliwek? Ja je uwielbiam <3 Dlatego z tym większą przyjemnością zapraszam Was do udziału w konkursie, gdzie do
Słodkie okruszkibędzie odchodziło bez problemu od ręki. Gotowe przykrywamy ściereczką i pozostawiamy po wyrośnięcia na ok. 45 min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części, formujemy wałeczki po ok. 50-60 cm długie i zaplatamy z nich warkocza. Przekładamy do natłuszczonej tortownicy z kominem. Pozostawiamy na ok. 20 min. do podrośnięcia. Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniawymaga pieczenia. Migdałowy baranek swoim smakiem z pewnością zaskoczy domowników, a wyglądem udekoruje wielkanocny stół. Składniki: 550g mleka w proszku 4 łyżki masła extra 350g cukru pudru 1 ziemniak 1 jajko 7ml ekstrakt naturalny migdał 2 perełki czarne – posypka masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Formę baranka dokładnie wysmarować masłem. 2. Ziemniaka ugotować do miękkości bez dodatku soli
Szalona Kuchnia EwelinyChyba nie ma nic lepszego, niż śniadanie z domowym pieczywem. Minusem jednak jest to czekanie. Mój mąż, w czasach pandemii zamienia się w odgórnego piekarza. Nie
Słodkie PrzyjemnościKotlety mielone z indyka to nasza propozycja na zdrowy, dietetyczny obiad. Kotlety możemy podać na obiad z dodatkiem pysznej mizerii z ogórkami, albo z marchewką z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zaspokajają bez wyrzutów sumienia ochotę na coś słodkiego. A w dodatku robi sie je w pięć minut i nie trzeba do tego ŻADNYCH umiejętności kulinarnych! Zresztą zobaczcie sami, oto banalnie prosty przepis na pyszne ciastka: Składniki: 200 g płatków owsianych 2 jajka 2 łyżki mąki 3 łyżki cukru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść żurawiny
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBez problemu wykarmią rodzinę, można je też zabrać następnego dnia w lunchoboxie do pracy. Wypróbujcie moje 3 aromatyczne przepisy na jesienny obiad! Co dobrego dla Was przygotowałam? z jednego garnka - makaron w kremowym sosie z grzybami, serem i oliwą truflową, makaron i sos gotują się w tym samym garnku! z jednej brytfanny - kiełbaski z pieczonymi jesiennymi warzywami
Chilli Czosnek i Oliwatylką i w większych odstępach wyciskamy ptysie o śr ok 4cm na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Na każdym jednym układamy krążek kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210⁰C na 10 minut, po czym temperaturę skręcamy do 180⁰ i pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczone ptysie najpierw pozostawiamy przez 5 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a następnie(...)minutach wyciągamy ptysie, przekładamy na kratkę i studzimy. Przestudzone ptysie obcinamy u góry ostrym nożem, napełniamy kremem, przykrywamy „czapeczką” i posypujemy, w zależności od kremu: cukrem pudrem dla dzieci (bez alkoholu), startą czekoladą dla dorosłych. Smacznego
Kuchnia w czekoladziemascarpone, bez i czekolady. A, że fit to nie znaczy, że niesmacznie! A wręcz przeciwnie. Są pyszne, lekkie i baaaardzo zdrowe! Składniki na ok. 10 babeczek : 1 szkl. mąki owsianej/pszennej pełnoziarnistej 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl. jogurtu naturalnego + trochę wody do przepłukania 4 łyżki ksylitolu/erytrolu/miodu/cukru 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
CzarnawisienkaWaniliowe placki z kaszy manny z truskawkami. Dziś zapraszam Was na pyszne, szybkie w przygotowaniu waniliowe placki z kaszy manny z truskawkami. Moje dzieci je uwielbiają
Słodkie okruszkibez problemu powinno odchodzić od miski. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie ciasto ponownie chwilkę zagnieść i podzielić na 6 równych porcji. Każdą z nich uformować w kulkę a następnie rozciągnąć na kształt podłużnego placka. Focaccie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu każdej
My simple kitchensmażenia bez tłuszczu). Placuszki, choć ciut za słodkie (słodkie ciasto i słodkie jabłka), wyszły przepyszne. Ciasto biszkoptowe było lekko chrupiące, a skrywające się w środku jabłuszko przyjemnie mięciutkie. Zdecydowanie do powtórki, bo moje dziecko wsuwało je aż miło:) 3 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru (można ciut mniej) 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej
Smaki Na Talerzudół, bez termoobiegu. W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki, robię to drewnianą łyżką. W drugiej misce łączymy mokre składniki – roztrzepujemy najpierw jajka, a do nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając je cały czas łyżką lub końcówką trzepaczką od miksera. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki
Zasmakuj KuchniZamiast gotowych mieszanek przypraw możemy w domu zrobić doskonałą przyprawę piernikową. W jej skład wchodzi 6 składników. Taką przyprawę można stosować zarówno przy pieczeniu piernika
Dieta bez mlekabyły bez smaku :(. Niestety to już nie sezon na nie. Dlatego polecam w zastępstwie na najbliższe kilka miesięcy frużelinę malinową. Najważniejszą rzeczą w tym przepisie, na którą musicie zwrócić uwagę jest poniższa ‘uwaga’! Trochę namieszałam z rozmiarem formy, dlatego uważnie przeczytajcie poniższą informację. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dzień 1: Pieczemy ciasto
Słodki Pomysłjabłkami. Bez drożdży. Wystarczy składniki na ciasto umieścić w misce i wymieszać. Potem zanurzamy w cieście krążki jabłek i smażymy na rumiano. Prawda, że to proste? Doskonałe na słodki, bezmięsny obiad czy kolację. Polecam. 500 ml mleka 2 jajka 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli ok 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smaki Na Talerzupieczoną. Dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Wspaniale smakuje na codzienne zdrowe śniadanie, kolację lub na przekąskę dla zaproszonych gości. Najlepszy ze świeżą bułeczką z masłem lub chrupiącym chlebkiem, chwilę zrumienionym na patelni. SKŁADNIKI 1/2 szklanki suchego ryżu (1 woreczek) 10 g masła 250 g filetu wędzonej ryby lub grillowanej/ usmażonej/ upieczonej (bez ości i skóry
cool and mintyczekolady (najlepiej bez cukru i mleka) - 12 g mąki owsianej bezglutenowej - 30 g oleju kokosowego Wykonanie W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz 10 g oleju kokosowego - resztę oleju rozpuszczamy oddzielnie. Jajko ubijamy na lekko puszystą masę. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę oraz resztę oleju kokosowego. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremek. Pieczemy w piekarniku
Health-Fit-LifeSezon późnych malin powoli już dobiega końca, a przynajmniej u mnie. Na szczęście zamroziłam sobie dwa duże pudełka moich ulubionych owoców, także mam nadzieję, że do
Zdrowie na języku :PChleb pełnoziarnisty orkiszowy z dodatkiem orzechów włoskich i sera typu blue, to propozycja dla smakoszy. Czasami warto poeksperymentować. Polecam, to fajne połączenie smaków... :-) Oczywiście
Smaczne Zdroweskładniki (bez powideł oczywiście ;) ) i wyrobić ciasto czas 3 min/poz Interwał ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h po tym czasie mniejsze kawałki ciasta wałkujemy robiąc koło, wykrawamy trójkąty, na koniec trójkąta układamy łyżeczkę powideł i zawijamy rogaliki - można pominąć powidła oczywiście przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Gotowanie z pasjąskładniki (bez powideł oczywiście ;) ) i wyrobić ciasto czas 3 min/poz Interwał ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h po tym czasie mniejsze kawałki ciasta wałkujemy robiąc koło, wykrawamy trójkąty, na koniec trójkąta układamy łyżeczkę powideł i zawijamy rogaliki - można pominąć powidła oczywiście przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Gotowanie z pasjąNajlepsze ciasto na jesień? Oczywiście szarlotka! Połączenia jabłka z cynamonem zawsze poprawia humor. A w zdrowszej wersji to już w ogóle marzenie. Kiedy
Healthy food explorerbez grudek. Przełóż je do natłuszczonej oliwą miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyjmij ciasto z miski i zagniataj kolejne 5 minut i uformuj płaskie placki. Przygotowanie pizzy: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Umieść placki na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i posmaruj każdy
karmelowysmaku. Pieczemy na grillu. Potrawy z grilla mają to do siebie, że robi się je naprawdę łatwo. Wystarczy trochę warzyw, mięsa oraz ulubionych przypraw by wyszły nam naprawdę smaczne dania. A smakują tym lepiej jeśli zje się je w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Dodatkowo potrawy, które Wam zaproponowałam są dość lekkie więc można je jeść bez obaw dzięki
Health-Fit-LifeCudownie chrupiąca i w delikatnie zielonym kolorze panierka 😋 w połączeniu z pieczoną rybą, dała znakomity, smakowy efekt. Składniki: -4 filety dowolnej ryby ( u mnie sola ) kołderka 😊 -1 sucha bułka -garść pestek dyni -garść sezamu -pęczek koperku -3-4 różyczki brokułu -3 żółtka -przyprawa ziołowa do ryb -kwaśna śmietana w razie potrzeby Filety osuszyć(...)ręcznikiem papierowym. Bułkę i pestki dyni zmielić. Różyczki brokułu bardzo drobno posiekać bez trzonków. Wszystko wymieszać z posiekanym koperkiem, sezamem, przyprawą do ryb i żółtkami. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodać trochę śmietany. Panierka nie powinna się rozlewać i spływać z ryby. Filety ułożyć na żaroodpornym półmisku, na każdym rozłożyć równomiernie przygotowana masę i zapiekać 20-25 minut
Kulinarne przemysleniaskładniki: 100-120 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 40 ml mleka 40 g cukru 1 szczypta soli troszkę proszku do
Domowy Smak JedzeniaWegetariańska tarta kapuściano-batatowo-buraczkowega ze szpinakowo-pietruszkowym pesto. Brzmi nieźle i jeszcze lepiej smakuje. Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom
Niedzielny kucharzpieczenia i czekamy ok. 15 minut do wyrośnięcia. Na środku każdego kółka robimy palcem wgłębienie. Do rondla wlewamy olej ok. 3 cm wysokości garnka i gdy olej się bardzo dobrze rozgrzeje wkładamy kółka na rozgrzany tłuszcz. Smażymy pod przykryciem do momentu gdy spód pączka się zabarwi na brązowo. Następnie obracamy je i smażymy dalej bez pokrywki. Pączki wyjmujemy
Różne smaki w kuchnimuffinki bez szczególnych dodatków i dekoracji, takie na szybko do codziennej kawki ☕...kakaowe na maślance, nadziewane białą czekoladą. Jestem pewna, że nikt im się nie oprze! Składniki: (porcja na ok. 12 muffinek) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki kakao 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 2-3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Kuchnia MagdaLenybez cukru (waga 1 paczki - 40 g) 1 kostka miękkie masła (200 g) 1 duże opakowanie śmietany 30% (500 ml) + 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki wrzącej wody + 4 łyżeczki żelatyny 3 kostki gorzkiej czekolady Masę kajmakową podgrzać (puszkę wstawić do wody i całość gotować kilka minut). Formę wyłożyć folią przezroczystą bądź papierem do pieczenia. Następnie
Ugotowaćbez użycia cukru, jest tylko odrobina cukru znajdująca się w gorzkiej czekoladzie. Dodałam też zdrową mąkę jaglaną oraz olej kokosowy. PRZEPIS NA FIT CIASTO CZEKOLADOWE Składniki: ( * szklanka o pojemności 250 ml ) 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 50 g daktyli 50 g oleju kokosowego 1 banan 1/2 szklanki mąki jaglanej * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
kolorowotorcikowobez drożdży, zatem nie wymaga wyrastania i długiego wyrabiania. Przepis od mojej sąsiadki, która dostarcza mi codziennie kilogramy cukinii prosto ze swojej uprawy - Ona wie co dobre! Będziesz potrzebować keksówka 20 cm cukinia - 500 g jajka - 2 szt olej/oliwa - 50 ml mąka pszenna - u mnie mąka pszenna chlebowa typ 750 - 350 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól
Wylizany Rondelsię bez bicia, że podjadałam w trakcie formowania ciasteczek ;) Proste i szybkie w wykonaniu :) Polecam :) Przepis inspirowany TYM PRZEPISEM Składniki na około 30 sztuk: 240 g mąki pszennej razowej 180 g masła, miękkiego 100 g drobnego cukru trzcinowego ( u mnie ciemny cukier Muscovado ) 4 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek
Opowieści z piekarnikabezę, więc postanowiłam upiec babkę na białkach. Wypatrzona już jakiś czas temu na blogu Izy – klik wreszcie doczekała się publikacji. Babka na białkach ma różne opinie. Jest dość sucha (mi to akurat nie przeszkadzało) i niezwykle „lekka”. Fajna propozycja na Wielkanoc. TULIPAN – BABKA NA BIAŁKACH 7 białek 1 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pieguskowa KuchniaPieczemy 15-16 minut, jeśli chcemy mieć ścięte żółtko, 13-14 minut jeśli bardziej płynne. Sos holenderski: Żółtko ubijamy ze szczyptą soli dotąd, aż jego kolor zrobi się znacznie jaśniejszy. Nie będzie białe, ale jaśniutko żółte. Dodajemy roztopione, gorące masło. Ubijamy. Doprawiamy sokiem z cytryny lub limonki i pieprzem. Muffinki podajemy z sosem (lub bez) oraz ulubionymi dodatkami
Czerwona Porzeczkamielonego, bez patelni na obiad lub do kolacji. Skład: 1 kg mięsa... ja dałem 0,5 kg drobiowego i 0,5 kg wieprzowego, które przyprawiłem łyżeczką soli, 2 łyżkami majeranku, płaską łyżeczką pieprzu, dodałem też sporo wyciśniętego czosnku. Wszystko dokładnie wyrabiamy w misce, jak wyjdzie za rzadkie, to dodajemy bułki tartej. Potem lepimy kotlety i pieczemy
chleba naszegogouda bez laktozy -dowolne dodatki (u nas papryka, pomidory, orzechy włoskie i pietruszka) kliknij aby powiększyć Ziemniaki ugotować, ostudzić i rozgnieść na puree. Dodać mąkę, olej kokosowy, rozbełtane jajko, sól, przyprawy i wszystko zagnieść (jeśli robicie paluszki dodać pokruszony ser Tylżycki). Całość włożyć do lodówki na ok godzinkę. Następnie uformować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Candy Pandaspuszysta). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok 20-25 min. Wyciągamy z piekarnika i upuszczamy z wysokości ok. 60 cm na podłogę, następnie wstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami i zostawiamy do wystygnięcia. KREM GRYSIKOWY: 700 ml mleka 150 g cukru 120 g kaszy manny 1/2 kostki masła 2 łyżki budyniu śmietankowego ( bez cukru
Marcepanowa kuchniaTaki obiadek to mogłabym jeść codziennie ;) Udało mi się kupić dwie polędwice z dzika, starczyło na parę obiadków, więc za jakiś czas wrzucę jeszcze jeden przepis
Quinoa Raz!migdałowa (zmielone płatki owsiane, zmielone migdały), dziś do kruszonki dodałam kokos i też sprawdził się świetnie :) Moje ciasto piekłam w foremce o średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 cytryna Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej
Ciastkozercybez żadnych kremów, mas i dodatków. Proste, klasyczne ucierane ciasto kokosowe o bardzo intensywnym smaku. Od ciasta jogurtowego albo ucieranych szarlotek, które tak lubicie różni je to, że jest bardziej zbite, mniej puszyste, bardziej ciężkie – ale równie pyszne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 2 szkl * cukier – 3/4 szkl * wiórki kokosowe – 100 g * proszek do pieczenia
Ostra na Słodkorosole jabłka bez skórki pokroić w kostkę do miski, dodać mus jabłkowo-śliwkowy, użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ" , można też użyć jaki się lubi wsypać cynamon, cukier waniliowy, wymieszać i dodać makaron naczynie żaroodporne wysmarować dość grubo masłem, obsypać tartą bułką i przełożyć makaron do naczynia piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 25 minut
W Mojej Kuchni Lubięwycinamy z niego ciasteczka w kształcie serduszek (lub innym). W połowie serduszek mniejszą wykrawaczką wycinamy środek. 5. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170C na funkcji termoobieg przez około 9 -10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 6. Do rondelka lub garnuszka przekładamy(...)dżem i podgrzewamy, mieszając, aż się zagotuje. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Ściągamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 7. Na pełne ciasteczka (bez dziurek) nakładamy po około 1/2 łyżeczki dżemu i nakrywamy ciasteczkami z wyciętymi środkami, lekko dociskamy. 8. Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków
Mała Cukierenkapierwsza część ciasta jest upieczona, należy odłożyć ją do wystudzenia. Drugą część ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wlać na ciasto jeszcze ciepłą masę orzechową. Piec ok. 15 – 20 minut w 200 stopniach. Masa budyniowa: Odlać trochę mleka (około 100 ml) i dokładnie rozrobić(...)cukrem waniliowym. Gdy mleko będzie już gorące wlać do niego wymieszaną wcześniej mąkę i cały czas mieszając ugotować budyń. Gorącą masą budyniową posmarować pierwszy placek (bez orzechów), a na masę wyłożyć drugi ostudzony placek z orzechami. Ciasto wystudzić, przykryć ścierką i odstawić najlepiej na minimum 6-8 godzin, aby zmiękło. Krok
KuchniaWeDwoje.plwolne pieczenie i już . N ie muszę myśleć o temperaturze , czy dobra czy za wysoka, mogę wyjść z domu na kilka godzin albo po prostu pójść spać i nie martwić się o piekarnik. A gotową potrawę mogę zostawić na ustawieniu podgrzewania i wiem że każdy domownik, gdy przyjdzie do domu będzie miał ciepły, gotowy posiłek bez dodatkowego podgrzewania
Bernika - moj kulinarny pamietnikpieczenia. Zmiksować, aż składniki się połączą. Przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni na 30-35 min., do suchego patyczka. 2. MASA BANANOWO CHAŁWOWA: W misce umieścić twaróg ze śmietaną kremówką, serkiem i cukrem waniliowym. Dokładnie zmiksować blenderem. Dodać pokrojone banany i zmiksować blenderem, aż masa powstanie gładka bez grudek
Kuchnia Paulettesdaktyli bez pestek, drobno posiekanych 300 ml mleka 100 g masła, plus do natłuszczenia 140 g konfitury pomarańczowej 140 g brązowego cukru 3 duże gruszki, obrane i pokrojone w duże kawałki 175 g mąki Lubella 50 g orzechów włoskich, odłóż kilka do dekoracji i resztę posiekaj 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki
karmelowychrupiąca beza na zewnątrz, a mięciutkie w środku. Składniki: 4 białka, niepełna szklanka cukru (ok. 180 g), 200 g wiórek kokosowych. Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę (możemy dodać szczyptę soli). Pod koniec ubijania partiami wsypujemy cukier. Gdy białka mają formę sztywnej piany dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy
Aga w kuchnipszennej Masa serowa • 250 g serka mascarpone lub innego śmietankowego • 250 ml słodkiej śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżki żelatyny Masa arbuzowa • 1,5 kg miąższu arbuza bez pestek • wydrążone kulki z arbuza do dekoracji ok. 30 sztuk • 1 galaretka truskawkowa • 3 łyżki żelatyny Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywno, dodać cukier(...)żółtka, ubić tylko do połączenia składników. • Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. • Masę wlać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w temperaturze 170 st.C przez 20 minut. • Po upieczeniu wyjąć papier z tortownicy, boki posmarować delikatnie olejem, wystudzony biszkopt położyć z powrotem
To co kochamMoje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza
To co kochamogniu, bez przykrycia, przez około 45 - 50 minut aż powstanie gęste puree. Truskawki rozgnieść praską lub zmiksować (można to zrobić pod koniec lub w połowie gotowania). Ostudzić Masa czekoladowa Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 23-24 cm lub małą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamaną
Wypieki i Rumieńcedaktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam agawę, sok malinowy, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Rodzynki i żurawinę zalałam wrzątkiem, następnie dodałam do ciasta. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam
nietadietaszpinaku bez ogonków,, 2 łyżki masła, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka ostra, oliwa z chili i czosnkiem Przygotowanie: Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę i chwilę podsmażamy. Wbijamy 3 jajka, mieszamy aż powstanie jajecznica. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i studzimy. 3 kawałki papieru do pieczenia smarujemy oliwą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękuchni bez tego robota. To jest moja prawa ręka :) Także zrobienie ciasta kruchego czy ubicie białek zajęło mi dosłownie chwilkę. Składniki: MASA JOGURTOWA jogurt naturalny typ grecki 1 kg (u mnie Mlekovita) cukier 3/4 - 1 szklanka cukier waniliowy 1 op. (16 g) 5 jajek szczypta soli 2 budynie w proszku (u mnie śmietankowe) proszek do pieczenia
Kuchnia Vikimnie dziś bez okazji, po prostu miałam ochotę na coś pysznego z samego rana! Składniki (na 6 muffinów) 4 jajka cebula kilka pieczarek kilka pomidorków (ja użyłam koktajlowych) garść szpinaku sól, pieprz Wykonanie: Wbić jajka, wymieszać, dodać pokrojone pieczarki, szpinak i doprawić. Cebulę pokroić w plastry i po jednym włożyć do każdej muffinki. Wlać masę jajeczną. Piec około
Tradycyjna Kuchniamnie bez rodzynków) jajko 70 g masła 80 g cukru trzcinowego łyżeczka przyprawy do piernika Banany rozgniatamy w misie tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy topione masło, cukier i mąkę, mieszamy. Wsypujemy mąki z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i ziarnami oraz orzechami. Mieszamy do połączenia składników. Formę (keksówkę) smarujemy masłem, przekładamy do środka ciasto i pieczemy w 170 stopniach
Kocham Czekoladęśmietankowego bez cukru 3 duże jajka 2 czubate łyżki wiórków kokosowych skórka otarta z 1 limonki Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania boków cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie) skórka otarta z limonki do dekoracji (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia
My Culinary Artkażdego! Bez względu na wiek - nikt im się nie oprze. Możecie pokombinować z wariantami smakowymi i przygotować wersję, która Wam najbardziej odpowiada. Pomarańcza, wanilia, rum..? (21 sztuk) 150g masła (miękkiego) 2/3 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego 1 łyżeczka soku z cytryny (w oryginale skórka cytrynowa) 250g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska
Di gotujeurodziny bez specjalnej formy? Nie ma potrzeby inwestować w drogie formy, które tak naprawdę będą kilka razy użyte. W łatwy sposób możemy sami zrobić cudny, kolorowy i pyszny torcik. Składniki na ciasto: 20 dag margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki
Tradycyjna Kuchniabrue) Ja piekłam specjalnie taki płaski suchy biszkopt z 2 jajek żeby powstały bajaderki, ale czasami się zdarza, że mamy taki który się nie udał lub mamy babkę która się zeschła i możemy ją wtedy właśnie w taki sposób wykorzystać. 125 ml mleka 3 łyżki dobrego ciemnego kakao w proszku 2-3 łyżki alkoholu, może być bez jeśli
Gotowanie...to proste !bez cukru (typu DecoMorreno) 1/4 szklanki miodu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i roztop w kąpieli wodnej lub mikrofali. Mikserem miksuj wszystkie składniki oprócz sody do otrzymania gładkiej masy. Na koniec dodaj sodę i ponownie zmiksuj. Wysmaruj masłem płytką formę do brownies o wymiarach 28/18 i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż
Smiling Shrimppieczenia, bakalie i trochę innych rzeczy. Pokusiłam się też na produkty, których jeszcze nigdy nie używałam, np. harissę. Zakupy zrobione, obiad przygotowany, rodzina zadowolona ! MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM Składniki: 250 g mięsa z szynki wieprzowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka
kolorowotorcikowoucierane ciasto obficie obłożone ulubionymi bakaliami. Są orzechy włoskie … i nerkowce … i ziemne …. Są migdały … czekolada i trochę kokosu. Pyszności na nim pod dostatkiem! Ciasto bez dodatku bakalii jest ciastem dietetycznym i śmiało mogą skusić się na nie osoby liczące kalorie. W wersji z bakaliami już nie jest tak dobrze – tutaj za to dostarczamy(...)mnóstwo energii i uśmiechu! :D Polecam! SKŁADNIKI: ( keksówka ) * mąka kukurydziana – 4 czubate łyżki * jajko – 3 szt * jogurt naturalny – 180 g * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa – 1 łyżka DODATKOWO: * biała czekolada * ulubione bakalie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się dość mocno
Ostra na SłodkoNieco inne kotlety mielone niż zazwyczaj - mielone z ulubioną przez nas kaszą jaglaną i warzywami. Są pyszne, dodatek warzyw, a przede wszystkim kiszonych ogórków dodaje fajnego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieskładniki: 190 g mąki orkiszowej 200 g puree z dyni 1 jajko 2 łyżki cukru 60 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaKażdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się
Smakuje zdrowopiekarnika. Pieczemy przez 9 minut . Masa delikatnie urośnie, będzie ścięta po bokach i na wierzchu, ale w środku będzie płynna. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy minutę, delikatnie obkrajamy nożem przy obręczy i wykładamy na talerzyki. Nakładamy gałkę loda waniliowego i dekorujemy owocami. Jeś li masz silikonowe lub aluminiowe foremki cz as pi ecze n ia pozostaje bez zmian , natomiast
KuchcikoweLovepieczenia. Masa na placki powinna być dość gęsta. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i smażymy placuszki z obu stron (przewracamy na drugą stronę, gdy zobaczymy dużą ilość bąbelków i zarumienione brzegi). Placuszki bananowe najlepiej smakują na ciepło. Można podawać je z miodem, syropem klonowym lub owocami, ale pyszne i wystarczająco słodkie są też bez żadnych dodatków :) Smacznego
MyCookBook.plmiejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona. Zrób test palcem i jeżeli nie jest gotowe, niech rośnie 15 minut dłużej. W tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta, nagrzej piekarnik do 230 st. C stopni z garnkiem żeliwnym /kamieniem do pieczenia/ nagrzaną blachą
Stare Garymasa makowa kryje w sobie smakowe niespodzianki, bo są rodzynki, migdały i żurawina, dla każdego coś dobrego. Takie muffinki są bardzo fajne bo można zapakować do pudełeczka, bez krojenia ciasta i zabrać je do szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. Polecam :) Składniki: masa makowa: 100 g mielonego maku(...)jajko, ciasto, biała masa: 2 jajka, 100 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru białego, 200 g mąki pszennej, 150 ml mleka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Moniki Smakołykipieczenia kształt koła). Następnie oba spody wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 140 stopni na 10 minut, w trakcie których masa powinna wyrosnąć a białko jajek ściąć się w wysokiej temperaturze. Później zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni i przez kolejne 60 minut dopiekamy masę nie otwierając piekarnika. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy bezy przez kolejną godzinę
Miód i pieprzpieczenia- spróbujcie przygotować kilka takich babeczki. Macie w domu kilka dojrzałych bananów z którymi nie wiadomo co zrobić ? to taki deser bardzo polecam... Kosztem niewielkiej pracy mamy szybki, niecodzienny i smaczny deser. Według mnie będzie to trafienie w dziesiątkę. Chciałabym pokusić się i powiedzieć, że byłoby niczym trafienie szczęśliwych cyfr i zgarnięcie głównej wygranej bez
Proste Potrawybez sztucznych dodatków. A łamiąca się czekolada jest super :) Inspiracja Mia Cucina . Składniki: 150 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki 4 białka 150 g cukru pudru 50 g posiekanych, prażonych orzeszków laskowych skórka otarta z cytryny cukier waniliowy Sposób przygotowania: 1. Keksówkę (u mnie 27x9 cm) lekko smarujemy margaryna i wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywcza
Na Ciasteczkowych Papierachmama zawsze piekła na niedzielę jakieś ciasto. Ja w miarę możliwości staram się kontynuować tę tradycję w swoim domu. Rano wybraliśmy się wszyscy na nasza działkę położoną w lesie, którą ja wzorem pierwszych odsadników częściowo wykarczowałam i zamieniłam na uprawy. Rosną tam między innymi krzewy porzeczek i jagody. Te ostanie same się wysiały i rosną sobie bez mojej pomocy
Wiem co jemORZECHOWE MUFFINY BEZ MĄKI, CUKRU I TŁUSZCZU przepis autorski // ok. 7-8 muffin ~100g masła orzechowego (użyłam domowego) ~średni dojrzały banan, ok. 120g ~4 łyżeczki stevii (lub fruktoza/ksyliotol/miód/cukier - jeśli nie zależy Wam na wersji super-light :)), lub do smaku ~50ml mleka (u mnie sojowe) ~jajko ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ~spora szczypta
chili & sugarniewiele wysiłku. Jeśli kochacie serniki, a nie macie zbytnio czasu lub sił na spędzanie czasu w kuchni, to goraco polecam Wam Sernik kajmakowy dla leniwych ;) Bez jajek, bez ubijania… tak na leniucha! :) Sernik kajmakowy – Składniki: 1kg twarogu w wiaderku (kilkukrotnie mielony) 1 budyń czekoladowy w proszku 1 budyń śmietankowy w proszku 1 opak. cukru wanilinowego(...)puszka kajmaku (460g) Sernik kajmakowy – wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dokładnie wymieszać (można za pomocą łyżki). Przelać do okrągłej blaszki o średnicy 20cm. Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 – 60 minut. Opcjonalnie można polać sernik lukrem (kilka łyżek cukru pudru wystarczy rozprowadzić w odrobinie wody i polać nim wierzch sernika). The post Sernik kajmakowy
Kulinarne PrzebojeA oto odsłona najpopularniejszego kotleta, co oznacza, że bardzo lubianego, ale prawda, że mimo popularności, zawsze mamy na niego apetyt? na takiego prosto z patelni, chrupkiego
kgwjanczewomłodym pieczonym czosnkiem (59 zł). Stwierdził, że był to jeden z najlepszych steków jaki jadł. Zdążyłam nawet spróbować co nie co i faktycznie, mięso było rozpływające się w ustach, a puree jedwabiste i pyszne. Uczciwie przyznam, że nie dojadłam dania głównego, gdyż wiedziałam, że zaraz dotrze do nas deser. Dostaliśmy panacottę z wyciągiem z białego bzu i lodami jeżynowymi
karmelowypszenny, bez żadnych wynalazków, ale za to bardzo smaczny. Składniki 3/4 szklanki wody 2 łyżki stołowe mleka w proszku 2 łyżki stołowe oleju 1 czubata łyżeczka cukru (może być biały lub brązowy) 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka drożdży instant Przygotowanie Umieścić składniki w automacie w podanej wyżej kolejności. Ustawić program do pieczenia chleba pszennego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUwielbiam proste ciasta, szybkie w przygotowaniu i nie wymagające miksera. Takie właśnie jest to Proste ciasto z cynamonowym cukrem z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny. . Ja
Moja Delicjałyżeczki proszku do pieczenia Składniki mokre: 3 żółtka 1 szklanka gęstej śmietany 1/2 szklanki oleju 100 g orzechów 150 g wiśni (mogą być mrożone) 100 g rodzynek Pianka marshmallow: 3 białka 100 pianek marshmallow 1/2 szklaki cukru Mokre i suche składniki wymieszać, najpierw osobno a następnie razem. Nałożyć do 3/4 wysokości foremek i piec przez 25 minut(...)lekkiego stężenia. Z białek ubić piane na sztywno a następnie powoli dodawać cukier i nadal ubijać do jego rozpuszczenia. Gdy masa z pianek zacznie tężeć dodać ją do bezy i dokładnie ubić. Następnie szprycą wyciskać na wierzch mufinek. Ja do masy bezowej dodałam zbyt ciepłą masę marshmallow dlatego trochę mi się rozlała
Jadło i czytadłobardzo smakował a ciasto znikało w błyskawicznym tempie. Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo - budyniowa: 2 szklanki serka homo 1 budyń śmietankowy z cukrem 2 szklanki mleka 1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody Truskawkowa masa: 2 szklanki zmiksowanych truskawek(...)blachę. Piec 25 minut w 170 stopniach. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Budyń zmiksować i dodawać powoli serek. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i dodać do zmiksowanych truskawek. Wystudzić. Biszkopt lekko zwilżyć wodą i włożyć do blachy lub najlepiej do obręczy z regulowanymi bokami bez dna. Bardzo
Jadło i czytadłopieczonym karczkiem, boczkiem czy szynką. Ja i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki: 1 kg drobiowych wątróbek 0,5 kg łopatki wieprzowej b/k 0,5 kg podgardla wieprzowego bez skóry
Gosia gotujesłoniny bez skóry 5 ząbków czosnku 2 g soli do peklowania mięsa 2 dkg cukru majeranek sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Mięso i słoninę zemleć w maszynce na dużych oczkach. Wsypać do miski, dodać sól do peklowania mięs, sól, pieprz, majeranek, cukier i drobno posiekany czosnek. Można też dodać szczyptę mielonego jałowca, wtedy nasza pieczeń będzie miała
Przepisy i porady kulinarneubijamy mikserem. Wlewamy do nich ostudzoną czekoladę z masłem, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i sól, mieszamy. Okrągłą foremkę do pieczenia, wykładamy papierem na dnie, wlewamy masę, wrzucamy na wierzch garść wydrylowanych i odsączonych/odciśniętych wiśni i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20-30 minut. Brownie po upieczeniu trzeba ostudzić, a następnie posmarować karmelem i posypać wydrylowanymi(...)karmel z odciśniętym sokiem z wiśni, które trafiły do ciasta, wymieszać aż do połączenia i posmarować nim brownie. My tak zrobiliśmy, ale potem i tak dodaliśmy kilka łyżek toffi bez soku. Gwarantujemy Wam, wypluwanie przez myśl Wam nie przejdzie
GRUBY WAŁEKbez, a do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Polecam! Ciasto: 180 g mąki pszennej 150 g drobnego brązowego cukru 150 ml oleju 3 jajka 250 g marchewki startej na średnich oczkach (3 spore marchewki) 100 g dyni (ugotowanej, rozgniecionej) 1 pomarańcza 50 g drobnych rodzynek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu
maniapieczeniaSery są fantastycznym dodatkiem do wina podawane zarówno na zimno jak i na ciepło. Rozpływający się brie czy camembert to czysta poezja… do tego lampka
UgotujmyTo.plznana - bez delicji i galaretki na wierzchu. Jakoś ta wersja o wiele bardziej przypadła mi do gustu :) Składniki na ciasto: 100 g orzechów włoskich siekanych 100 g orzechów włoskich zmielonych 100 g rodzynek 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 8 białek 4 żółtka (pozostałe 4 żółtka użyjemy do kremu) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki
Świat Ciastapieczenia i gotowania Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9) Może być długo przechowywany Stewia nie powoduje próchnicy zębów Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU) Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów Słodziki
Sylwetka Od Kuchnipełnoziarnistej, bez cukru, słodzone i posypywane ksylitolem, smażone na oleju kokosowym, taka w miarę zdrowa pychotka...:-) Z podanych składników wychodzi ok.40 sztuk. Składniki: - 400g twarogu sernikowego z wiaderka - 4 duże jajka "L" - 1 szklanka* mąki orkiszowej białej - 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 4 łyżki ksylitolu lub wg uznania (lub cukru) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Smaczne Zdrowemleka, bez glutenu - idealne dla alergików. Choć i wszystko jedzący zjadali je z apetytem. Kakaowe muffiny z mąki z ciecierzycy Składniki: (na 10 sztuk) 2 jajka 100 g cukru 4 łyżki oleju 1 banan 2 łyżki letniej wody 1 łyżka soku z cytryny 170 g mąki z ciecierzycy 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrze