delikatny wypiek, który posmakuje każdemu miłośnikowi serników. Sernik sam w sobie jest bardzo smaczny, jednak dodatek słodkiej polewy sprawia, że smakuje jeszcze lepiej. Z pewnością zauważyliście, że bardzo lubię piec serniczki. W naszym domu to stały bywalec, który smakuje każdemu. Robię go w różnych kombinacjach, z różnymi dodatkami, polewami. Przepis na sernik budyniowy z polewą z białej czekolady jest(...)BIAŁEJ CZEKOLADY *składniki na blaszkę 24×26 Składniki: 1 kg sera białego półtłustego 7 jajek 1 łyżka cukru wanilinowego 150 gramów cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 100 gramów masła szczypta soli Polewa: 100 czekolady białej 60 mililitrów śmietanki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Ser zmielić 3-4 razy. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Ciągle
Przepiski.plPyszne połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim lukrem. Składniki na ciasto: 25 dag mąki, 12,5 dag masła, 2 żółtka, 1 łyżka smalcu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki zimnej wody, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Składniki na nadzienie: 75 dag rabarbaru, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy(...)cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i schłodzić w lodówce Wykonanie nadzienia: Rabarbar pokroić na kawałki i rozgotować ( bez wody) mieszając. Następnie wsypać cukry i gotować aż masa rabarbarowa sanie się szklista. Wykonanie lukru: Cukier wymieszać z wrzącym mlekiem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i ucierać przez chwilę
Tradycyjna Kuchniauwielbiam. Dziś mam dla Was przepis na ich zdrowszą wersję. Polecam Wam moje owsiane babeczki na jeżynowym jogurcie. Takie babeczki możecie dać swoim pociechą lub zjeść sami i to bez większych wyrzutów sumienia Spróbujcie. Babeczki są wilgotne, miękkie i smakują nawet przeciwnikom owsianki – wiem bo sprawdziłam na moim mięsożercu Każdą owsianą babeczkę dodatkowo posypałam po upieczeniu gryczankami. Owsiane(...)Masę przelewamy do dwóch foremek na babeczki (foremki można wcześniej wysmarować tłuszczem, aby ciasto do nich nie przywarło). Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut (ciasto nie powinno być wilgotne z wierzchu, ale zwarte). Po upieczeniu i przestudzeniu babeczki wyciągamy z foremek. Gryczanki siekamy na mniejsze kawałeczki. Posypujemy każdą z babeczek
Słodkie okruszkiProste, pyszne ciasto bez dodatku cukru i mąki. Bezglutenowe brownie z fasoli, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Wystarczy dobrze wypłukać fasolę (to bardzo ważne!) i zmiksować składniki. A potem już tylko poczekać na efekt Składniki: 1 średni dojrzały banan 1 puszka czerwonej fasoli (400 g puszka) 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka naturalnego kakao
Słodkie okruszkimiękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Doskonale się kroi i nie rozpada. Idealnie pasuje do chleba - na kanapkę, jak również po podgrzaniu - na smaczny obiad. 1 kg karkówki/schabu/szynki bez kości (najlepiej mięsa w miarę wąskiego) 1 cebula Przyprawy: sól, papryka, pieprz, curry 1 garść majeranku 1 listek laurowy (pokruszony) Dodatkowo: 1,5 szklanki czerwonego wina (wytrawnego) Mięso(...)lodówki na 2 godziny (czas można odrobinę skrócić). Po tym czasie mięso (z cebulą) przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać 1/2 porcji wina i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec minimum 1 godzinę w temperaturze 200 stopni (pod przykryciem). Po 30 minutach podlać resztą wina. (Aby mięso dobrze się kroiło - po ostygnięciu należy je włożyć do lodówki na 2 godziny
Di gotujeziarna komosy ryżowej (Quinoi) 1 puszka czarnej fasoli (400 g) 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone lub konserwowe ogórki sól morska Składniki(...)małe różyczki. Kumin, kolendrę, wędzoną paprykę i chilli wymieszać w miseczce z 3 łyżkami oleju/oliwy. Powstałą pastą posmarować różyczki kalafiora, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego pieca. Piec 30 minut. 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
Moja Delicjaprzygotowanej masy wsypujemy wymieszane ze sobą mąki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. 2. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika, w blaszce zrzucamy z wysokości około 1 m (ja rzucam go na ręcznik ułożony(...)rzekł adamy ko le jnym plackiem, czynność powtarzamy. Kładziemy ostatni place k, na wierzch masę. Dokładnie obsmarowujemy również bok i. Tort dekorujemy owocami , pokrojonymi batonami i po kr uszonymi bezami
Szefowa kuchnikaszka kukurydziana Masa: 200 g jogurt naturalny gęsty 200 g twarożek naturalny typu grani 40 g erytrol lub inne słodziwo 200 g (szklanka) jagody 40 g (opakowanie) budyń waniliowy bez cukru Polewa: 50 g masło orzechowe z kawałkami orzechów 150 g jogurt grecki naturalny 10 g erytrol lub inne słodziwo Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, aby woda je zakryła(...)wyżej, niż ok. 0,5 cm. Gdy woda ostygnie miksujemy daktyle razem z wodą, olejem i kaszą. Masą wykładamy spód i boki formy do tarty (średnica ok. 20 cm). Pieczmy ok. 15 minut w 180 st. C. Składniki na masę miksujemy do czasu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przekładamy ją następnie na podpieczony spód tarty. Pieczemy kolejne 25-30 minut. Zostawiamy
Kucharzycabiedy, rolnicy piekli okruszki jedynie z m ą ki i smalcu. Z czasem do ciasta zaczęto dodawać masło, cukier, jaja, następnie orzechy laskowe i migdały. To, co przez lata się nie zmieniło, to konsystencja ciasta, która bardzo łatwo się kruszy. Sbrisolona jest niemożliwa do przecięcia nożem i nawet dzisiaj zwyczajem jest łamanie ciasta rękami, bez użycia(...)tuorli un pizzico di sale PRZYGOTOWANIE Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni. Formę o średnicy 27 cm wykładamy papierem do pieczenia. Migdały (ok. 170 gram, resztę odstawiamy do dekoracji) drobno siekamy. W misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier trzcinowy, ziarenka z laski wanilii oraz szczyptę soli
La grande e la piccola cuocaczęstujcie się! :)" Składniki 4 duże jajka 200 g cukru brązowego szczypta soli 50 g orzechów laskowych, bez skórek 50 g orzechów włoskich, najlepiej bez skórek 2 słoiki gruszek w syropie ( u mnie domowe) troszkę imbiru 200 g ciemnej czekolady (o zawartości minimum 70% kakao) 400 ml kremówki 50 g przesianego cukru pudru nasionka(...)piany między palcami: jeśli kryształki cukru są nadal wyczuwalne, trzeba ją dalej ubijać. Ubitą pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - tworzymy nią prostokąt wielkości kartki A4. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godzinę - powinna być chrupka z wierzchu a lekko wilgotna i lepka wewnątrz. Gruszki osączamy z zalewy. Każdą z gruszek przekrajemy
Słodkie Przyjemnościjabłkami szybkie placuszki na śniadanie lub kolację. Placki jogurtowe z jabłkami to nasze ulubione weekendowe śniadanie. Kilka prostych składników, chwila mieszania i po 20 minutach zajadamy się nimi bez opamiętania. Delikatne i puszyste placki na jogurcie można przygotować także z innymi owocami, więc nigdy nam się nie znudzą. Jednak moim zdaniem najlepsze są właśnie z jabłkami, szczególnie(...)pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ale jeśli nie macie to możecie dodać drugą łyżeczkę proszku do pieczenia szczypta soli 2 - 3 Jabłka Grójeckie (Jonagold, Champion, JonaPronce) olej albo masło klarowane do smażenia cukier puder do posypania Placki jogurtowe z jabłkami prosty przepis 1. W misce mieszam widelcem lub rózgą jogurt i jajka.. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia
Cztery Fajeryśmietankowym i suszonymi pomidorami Makaronowe muszle z kanapkowym serkiem, łososiem i warzywami Sałatka w muszlach makaronowych Róże z ciasta francuskiego i salami Krakersy z cheddarem Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami Pieczeń z mielonego boczku Rolada serowa Serowa rolada z polędwiczką wieprzową Rolada serowa z jajkami i szynką Bułeczki czosnkowo-serowe Mini kanapeczki z bagietki Mini sucharki imprezowe(...)serem Nuggetsy z kurczaka – pieczone Chrupiące nuggetsy z kurczaka – smażone T osty z piwnymi pieczarkami Makaronowe muszle z kurczakiem w śmietanowym sosie Polędwica z dorsza w cieście piwnym z sosem tatarskim Quesadilla z serem, pieczarkami i kiełbasą Burger z kurczakiem Chili con carne z chorizo Lazania z mięsem mielonym i beszamelem Gołąbki bez zawijania Schab ze śliwką
Smaki Na TalerzuJedna z najprostszych do zrobienia zup. Wystarczy kilka składników i jest gotowa. Idealna na chłodne dni i wieczory. Czas : 45 minut (w tym 30 minut pieczenia warzyw) Szacowany koszt dla dwóch osób: ok. 15 zł Poziom trudności: łatwy Coraz więcej herbaty zamiast wody, długie skarpetki zamiast piętek, nowa ramówka w telewizji, a za oknem szaro – to najbardziej oczywiste(...)wysłaną papierem blaszkę wykładamy dynię, na nią pomidora i na koniec posypujemy cebulą. Dokładamy ząbek czosnku. Skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia 30-35 minut. Krok 4 warzywa z pieca, przekładamy do garnka i miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę. Dodajemy bulion lub wodę w ilości odpowiedniej do naszych oczekiwań co do gęstości kremu. Jeśli ma być
Niedzielny kucharzPstrąg łososiowy i frytki z batatów to bardzo szybki i zdrowy obiad. Zarówno frytki jak i rybę przygotujemy praktycznie bez tłuszczu. Danie będzie zdrowe i przede wszystkim bardzo smaczne. Kupcie w sklepie filet z pstrąga łososiowego to nie będziecie mieli ości i całość będzie przyjemniej jeść. Składniki filet z pstrąga łososiowego 1/2 cytryny sól pieprz 2 bataty oliwa(...)przepis Pstrąga łososiowego myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie solimy i pieprzmy. Bataty obieramy ze skóry, kroimy w paseczki, tak jak frytki. Układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i doprawiamy odrobiną cukru. Frytki z batatów wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut. Pieczemy w temperaturze 180 st. C. Po 15 minutach do piekarnika wkładamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!