wykorzystać do tego dowolną konfiturę np morelową). Przygotowuje się ją szybko. No i właśnie teraz (zanim pojawią się jabłka z nowego zbioru) można wykorzystać te ubiegłoroczne, bez żalu że jemy je nie na surowo (ale przepuszczamy przez piekarnik). Porcja na 4 osoby: Przygotowanie 15 minut. Pieczenie 45 minut. Składniki: ciasto na tartę (można zrobić je samodzielnie
MODA NA BIOdziś po prostu, bez okazji- czyli coś słodkiego na szybko! Polecam również przepis na oponki (bez sera) na drożdżach Składniki: 1 kg mąki 1 kg białego sera 1 masło 6 jaj 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ torebki proszku do pieczenia cukier puder do posypki olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć
Tradycyjna KuchniaSzybkie i proste kawowe ciacho bez mleka i bez jajek! Przepis: / na blaszkę ok. 20cm - 1,5 kubka mąki tortowej - 3/4 kubka cukru - 1 łyżka cukru wanilinowego - szczypta soli - 3 łyżki kawy sypanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kubka oleju - 1 łyżka octu winnego (ale może być też balsamiczny lub jabłkowy) - 1 kubek zimnej
upichconakakao ma zupełnie inny smak. Taki keks bez pieczenia. Jego walorem są dodatki, które decydują o odbiorze deseru. Ja zdecydowałam się na żurawinę, pistacje i domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową. To one nadały blokowi charakteru. Możemy oczywiście dodać dowolne bakalie. Deser robi się szybko, nie licząc łuskania pistacji . Co chwila podjadałam z lodówki. Składniki: 250 g mleka
Poezja smakusię [ a tego obawiałam się , bo nigdy nie piekłam bez foremki].Chlebek miał pyszną chrupiącą skórkę..i cóż więcej pisać..kamień do pizzy jest także super do pieczenia chleba... Piekłam również i pizzę..po prostu rewelacja...jest inna niż pieczona na zwykłej blaszce ..jest chrupiąca ..i szybko się piecze..Ja pizzę rozwałkowałam na zimnym kamieniu ..poukładałam dodatki
Moje domowe kucharzenieosobnych naczyniach połączyć składniki suche i składniki mokre.Wymieszać energicznie i szybko razem - niezbyt dokładnie.Foremki do muffinek, ewentualnie papilotki wypełnić ciastem, położyć rabarbar, przykryć pianą z białek.Beza:2 białka2/3 szkl. cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mąkę.Piec w 180 stopniach, 20-25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowociasto pieczone bez formy (jedyne co, to na czas pieczenia wkładane jest w blachę, jednak samo w sobie nie potrzebuje formy). Na rozwałkowane kruche ciasto wykłada się nadzienie, a następnie brzegi zawija do środka. Galette jest też o tyle wspaniałe, że ma charakter rustykalny... wygląda jak takie swojskie, wiejskie ciacho. Robi się je bardzo szybko, nie powinno(...)wytrawnie to przynajmniej cukier z ciasta nie "zaburza" wytrawności naszego kruchego ciasta. Poza tym wersja bez cukru jest zdrowsza ;) Do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy masło (ew. margarynę) i siekamy nożem na jak najdrobniej. Dodajemy żółtka, wodę i sól. Wszystko razem szybko (ale i dokładnie) zagniatamy pilnując żeby nie zostały nam grudki masła nierozrobione z mąką. Ciasto
Jedzeniomaniabudyniu to przerobiona wersja rogalików waniliowych . Są tak samo pyszne i tak samo szybko znikają. Składniki: Ciasto: 220 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżka kakao 110 g miękkiego masła 95 g cukru 5 g cukru waniliowego Ale-raj 40 g budyniu czekoladowego bez cukru 2 żółtka 2 łyżki mleka Lukier: 3-4 łyżki cukru(...)zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach. Ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia. Lukier: cukier utrzeć na gładko z mlekiem. Zimne rogaliki udekorować lukrem
Ala piecze i gotujepuder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką ( patrz FILM ). Następnie krótko ciasto przygniatać palcami, nie rozcierać. Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną trochę większą od drugiej i obie
Mała Cukierenkaporzeczek 3 białka szczypta soli 120g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Okrągłą formę na tartę natłuszczamy i odstawiamy na bok. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier i żółtka- szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Ciastem wykładamy spód i boki formy na tartę i chowamy do lodówki na 20 minut (albo na krócej do zamrażarki). Piekarnik nagrzewamy(...)piekarnika na 15 minut. Dobrze jest użyć fasolek do obciążenia ciasta, bo trochę rośnie- ja ich nie mam więc pod koniec pieczenia spłaszczałam wyrośnięte miejsca widelcem; nie polecam bo łatwo się poparzyć (obyło się bez ofiar w palcach:-D). Po upieczeniu ciasto studzimy. Piekarnik przestawiamy na 200*C. Porzeczki płuczemy, osuszamy i zrywamy z szypułek. Białka i szczyptę
les mirabellesdyni pyszny słodko-kwaśny krem. Wprowadzając do menu na tydzień słoneczną, pomarańczową dynię trochę zaklinamy szarą jesienną rzeczywistość. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: Pół kilograma dyni 4 pomidory 1 cebula biała 1 ząbek czosnku Pół litra bulionu warzywnego lub wody Łyżka miodu Łyżka kurkumy(...)posypujemy tymiankiem i na pół minuty wstawiamy do mikrofali. Krok 6 Zupę przelewamy do talerzy i podajemy z grzankami. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Czwartek – Zupa krem z dyni pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzjeśli nie macie sprawdzonego sera twarogowego, to najlepiej kupić ser biały tłusty lub półtłusty w kawałku i zmielić go 2 razy w maszynce. Ciasto makowo-serowe piec bez termoobiegu na środkowym poziomie piekarnika tak, aby góra i dół równomiernie się zapiekały. Ciasto makowo-serowe jest aromatyczne, delikatnie wilgotne, o zwartej strukturze i wyraźnym smaku sera i maku. Składniki: (forma(...)ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na mak i wyrównać. Piec w nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C piekarniku około 60 minut. Jeśli wierzch ciasta będzie zbyt szybko się przypiekać, ciasto przykryć papierem do pieczenia. Ciasto po upieczeniu studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto makowo-serowe posmarować lukrem
Kuchcik gotujeJako, że mamy weekend coś słodkiego być musi. Jako że deszczowa pogoda całkowicie mnie jakoś rozleniwiła będzie coś na szybko. Delikatna pianka. brzoskwinie,a wszystko
Z Majeczką w kuchniKulki z preparowanego (dmuchanego) ryżu z dodatkiem roztopionej czekolady i uprażonych orzechów włoskich. Wyjątkowo prosta, słodka przekąska, którą bardzo szybko przygotujemy. Składniki: 80 g ryżu
Oryginalny smakDługo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wezwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego
Kuchcik gotuje