Taki serniczek to my lubimy, trzeba czasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko. Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują
Takie tam pichcenieTen przepis "ukradłam" z blogu Olinki-Smakowy Raj i troszkę go zmodyfikowałam wg własnej potrzeby. Ciastka bardzo szybko się przygotowuje, dłużej zaś trwa
Ciasteczkowy PotwórMus truskawkowy z kaszy manny to szybki w wykonaniu deser o delikatnym smaku truskawek w śmietanie. Dodatek bitej śmietany nadaje delikatnej konsystencji i równoważy smak
Smakołyki Berenikiśmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy razem z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Chłodzimy w lodówce na czas przygotowania serowej masy. Masa serowa(...)budyń, dodajemy miękkie masło, całość miksujemy krótko tylko do uzyskania aksamitnej gładkiej masy bez grudek. Na sam koniec dodajemy starty na tarce imbir, mieszamy. Masę serową wylewamy na kruchy spód, wygładzamy łyżką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra-dół, pieczemy 30 minut po tym czasie temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy 20 minut
Wanilia i Kardamonwysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron, na rumiano.Racuszki z twarogu podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem owoców, kleksem śmietany, czy też jogurtu. Z każdym dodatkiem smakują wyśmienicie. Delikatne i puszyste, bez dodatków są również pyszne. Zamieniając zwykły proszek do pieczenia na bezglutenowy, mamy
mojewypiekiinietylkobarwnik i doprowadzamy do wrzenia. Delikatnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy bez przykrycia i bez mieszania przez ok 20 minut. Po tym czasie nabieramy odrobinę karmelu (powinien być lekko ciągnący się) na łyżkę i wlewamy do naczynia wypełnionego zimną wodą. Karmel jest gotowy, jeśli szybko zastyga w zimnej wodzie, a po wyjęciu jest twardy i daje(...)cienką warstwą (ok 3 mm grubości) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie-łamiemy na mniejsze kawałki i dekorujemy babeczki. Jadalna krew: pół szklanki czerwonego syropu owocowego (u mnie malinowy) Syrop wlewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia przez ok 15-20 minut, aż zmniejszy swoją objętość o połowę
Zawsze głodna!Już za kilka dni sylwestrowy wieczór. W tym dniu musi być wesoło, kolorowo i zabawnie. Ja mam dla was propozycję na szybkiego drinka. Można go zrobić
Ala piecze i gotujesmarujemy skrzydełka w trakcie zapiekania, a następnie polewamy przed samym podaniem. Jakiś czas temu opublikowałam też przepis na skrzydełka w Coca-Coli bez użycia piekarnika, które też są pyszne, polecam! Scroll down for recipe in English Pieczone skrzydełka w Coca-Coli (4 porcje) Składniki: 1,3 kg skrzydełek z kurczaka sól 1 puszka (330 ml) Coca-Coli (nie zero(...)dużym garnku zagotuj osoloną wodę, włóż skrzydełka i gotuj przez 7-8 minut. Wyjmij skrzydełka na ręczniki papierowe, dokładnie osusz i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 20 minut, następnie posmaruj skrzydełka przygotowaną glazurą i zapiekaj kolejne 5 minut. Wyłóż skrzydełka na talerz, polej resztą glazury i podawaj. Smacznego! English version
karmelowybez zastanowienia odpowiedziałabym, że właśnie ten – bananowy! Przepis zapisałam sobie do zeszytu już daaaawno temu i powiem Wam, że lubię do niego wracać i robię go kilka razy w roku. Ktoś mógłby powiedzieć, że to mało, jednak osoby, które co tydzień pieką inne ciasto, będą mnie rozumiały i wiedziały o co chodzi;) Keks przygotowuje się prosto i szybko(...)szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich 2/3 szkl. oleju 4 jajka 4 banany 100 g czekolady 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczki proszku do pieczenia cytryna szczypta soli Cytrynę myjemy, przelewamy wrzątkiem, ocieramy skórkę. Do misy miksera wsypujemy cukier, sól, skórkę cytrynową i wlewamy olej. Miksujemy chwilę. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy
Smaki Na Talerzukawałków łososia. Zbieramy rogi kwadracików z ciasta do góry i zlepiamy. Pieczemy około 20 minut w 210 stopniach. Podajemy z plasterkiem cytryny. I gotowe! Oto 7 potraw słonych, wytrawnych. Czas na coś słodkiego! Pozostałe 5 przepisów jest właśnie takich :) 8. Kluski z makiem Potrawa prosta i szybka, jeśli przygotowujemy ją z gotowej masy makowej. A gdy robimy dodatkowo(...)stopniach. I gotowe! Choć można też udekorować nasze mufinki. 11. 3-bit ciasto bez pieczenia Ciasto bardzo słodkie, a roboty przy nim prawie nie ma. A to za sprawą gotowych mas. Składniki : 3 duże opakowania herbatników masa krówkowa, kajmak krem do karpatki bez gotowania 0,5 l śmietanki 30% 2 opakowania śmietan-fixu wiórki kokosowe, tarta czekolada
dobra gospodyni dom wesołym czyniszybkie ciasto. Samo mieszanie składników to ok 5 min plus zrobienie galaretki. Naprawdę warto- bo efekt przerośnie nasze wyobrażenie - o przepysznym cieście :)Palce lizać :)Zaczynamy :) Składniki:225 gr masła225 gr self raising* mąki225 gr drobnego cukru4 jajka100 gr wiórków kokosowychpuszka owoców- ja użyłam malin2 łyżeczki maki ziemniaczanej2-3 łyżki cukru( opcjonalnie)*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia(...)formy - spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160C z termoobiegiem (180 zwykły) na 50-55 min. Lub do suchego patyczka. Robimy galaretkę.Owoce wlewamy do garnka, dodajemy make ziemniaczaną, mieszamy. Jeżeli owoce były w zalewie bez cukru dodajemy cukier. Zagotowujemy. I galaretka gotowa. :) Prawda , że było szybko ? :) I do tego pysznie - smacznie
Smaki EdytySerniki jako niewielka część ciast pasują do wszystkiego i można je modyfikować na każdy sposób. Ze spodem i bez, na zimno czy pieczone, z dodatkami
Zdrowie i pysznie na talerzuTak spojrzałam w archiwum bloga, że dawno nawet nie było żadnego przepisu na muffiny, więc teraz nadrabiam.😊Chcąc wykorzystać mąkę kokosową, której mam troszeczkę w nadmiarze
Zdrowie i pysznie na talerzusodę oczyszczoną - będzie się pienić- szybko połączcie z ciastem. Szybko wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić. Wystudzony biszkopt zetnijcie z wierzchu (jeśli urósł wam z górką) Krem na bezie szwajcarskiej -do posmarowania tortu z wierzchu pod masę cukrową 460 g masła
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksodę oczyszczoną - będzie się pienić- szybko połączcie z ciastem. Szybko wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić. Wystudzony biszkopt zetnijcie z wierzchu (jeśli urósł wam z górką) Krem na bezie szwajcarskiej -do posmarowania tortu z wierzchu pod masę cukrową 460 g masła
Piekarz-Kucharz-GarkotłukTorcik budyniowy z bitą śmietaną Jak już wszem i wobec wiadomo , nie jestem specem od słodkich wypieków..chociaż w ostatnim czasie, muszę przyznać sama , przed sobą
Ogrodnik w podróżyJeden z moich ulubionych przepisów na szybki piernik. Tym razem w wersji bez dodatku miodu. Specjalnie po wyłożeniu ciasta do formy nie wyrównuję jego powierzchni. Wygląda bardzo dostojnie, niemal rustykalnie. Wyrasta podwójnie :-) Gorąco polecam! Czas przygotowywania: około 20 minut Czas pieczenia: około 1 h Ilość porcji: foremka 10/30 cm Składniki: • 2 szklanki mąki
AniaGotuje.plktóry na stale zagościł w mojej kuchni i szybko jej nie opuści. Przypuszczam, że większość imprez ze znajomymi będzie opierała się na przygotowywaniu domowej pizzy! Piec do pizzy Bella Napoli zajmuje naprawdę mało miejsca w kuchni. Jego średnica to 31cm także bez problemu zmieści się na kuchennym blacie. Przechowywanie pieca też nie powinno być trudne, bo jest dość(...)pieca gołymi dłońmi – jednak możecie bez problemu złapać za srebrny element do podnoszenia pokrywy – nagrzewa się, ale optymalnie. Jak widzicie piec wyposażony jest w dwa pokrętła. Jedno to skala temperatury, a drugie to timer. Piec rozgrzewamy na opcji temperatury 1,5, a tuż przed samym włożeniem rozgrzewamy go na maksa na opcji 3. Najważniejszy element pieca
Kuchnia BazyliiBez makowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia 10 łyżek kaszy manny 100g rodzynek 100g migdałów 100g orzechów włoskich kilka kropel olejku rumowego polewa kakaowa kolorowa posypka Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z masą makową. Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę
Smakołyki Asiszybkie ciasto z jagodami i brzoskwiniami bez użycia miksera SKŁADNIKI blaszka o wym 10x30 cm 1 jajko, ½ szkl. kefiru, ¼ szkl. oleju, 1/3 szkl. cukru, olejek waniliowy, 1 1/3 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 brzoskwinia, 1/3 szkl. jagód WYKONANIE Formę z zaokrąglonym dołem smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Suche składniki łączymy w 1 misce
słodki bratekDodatkowo : - 400 g powideł śliwkowych Sposób wykonania : Składniki na ciasto zagnieść szybko do jednolitej konsystencji ,podzielić na trzy równe części , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować ciasto ,zrobić tak ze wszystkimi częściami i na papierze wstawić do lodówki na 20 minut . Składniki na polewę ( bez spirytusu )zagotować i doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany, zdjąć z ognia
Wypieki Renepewnego czasu piekę bardzo często, to nie chce mi się nawet piec na tygodniu. Tym bardziej, że obowiązków ci u mnie dostatek. Tak więc, poszłam na łatwiznę i zrobiłam placek drożdżowy:) Czy łatwizna? Można by polemizować na ten temat, w każdym bądź razie szybko i bez wysiłku upiekłam "drożdżówkę" z dżemem. I przy okazji miałam czas na inne
Ciasteczkowy Potwórrazem łososia. Łosoś jest bardzo smaczną rybą i bez problemu komponuje się z wieloma składnikami. Jest to ryba, która dość często znajduje miejsce na moim stole, z wielu powodów min. bardzo szybko możecie ją przygotować, filety nie zawierają w ogóle ości, czy pieczemy, czy dusimy, czy robimy na parze zawsze wychodzi idealna
SMYKWKUCHNIaura towarzyszą nam już od ładnych kilku dni. Co wtedy robić? Piec, gotować i eksperymentować. Na szczęście na stragany zawitały już sezonowe warzywa i można poszaleć. Dziś proponuję szybki obiad lub kolację, która przeniesie nas do pięknej i słonecznej Prowansji. Tradycyjnie danie to przygotowywane jest bez mięsa, jednak mam w domu prawdziwego mężczyznę, dla którego obiad
Ratunku obiadKruche ciasto z rabarbarem.Proste, szybkie w przygotowaniu bez wcześniejszego chłodzenia ciasta w lodówce.W smaku przypominające kruche ciasteczka posypane cukrem :) Składniki na ciasto : 215 g mąki 125 g masła 100 g cukru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 400 g rabarbaru (3-4 łodygi) 1 łyżka cukru 2- 3 łyżki
Zabawa smakiem