kasy mijałam półki z dodatkami, co szybko przyniosło na myśl skojarzenie - ŻURAWINA :) Wróciłam do domu i zaczęłam planować co do takiego "sernika" powinnam dać, by był smaczny. No bo skoro "sernik" to nie potrzebuję mieć przepisu i można go stworzyć z głowy :) tak zrobiłam i... o mały włos upiekłabym samą bezę na kruchym cieście :P bo nie dodałam kluczowego(...)naturalnego) zapłacimy około 13-14 zł. Plus niemal te same dodatki (w zależności jaki pieczemy). Ja korzystając z promocji za 3 opakowania po 400g jogurtu greckiego potrzebne na ten wymiar formy zapłaciłam dokładnie 5,37 zł. Warto? Nawet bardzo! Szczególnie, że jogurt nawet bez promocji nie jest drogi :) Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki 1 kostka masła 82% tłuszczu
Kolorowy Przepisownikwypróbowałam, udoskonaliłam i piekę świąteczne ciasteczka według tej receptury co roku, niezmiennie od szesnastu lat. Czasem lukrowane, hojnie dekorowane bakaliami, czasem z kolorową posypką albo polane czekoladą, nieraz zwykłe, bez dodatków, bo takie najbardziej smakują moim chłopcom. Zawsze pyszne, miękkie i kruche. Polecam :-) składniki: 1 1/2 kg mąki 4 łyżeczki sody 1/2 kg miodu 400 g masła(...)około 1/2 cm) i foremkami wycinałam pierniczki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do lekkiego zrumienienia (10 - 15 minut)w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są bardzo miękkie, po ostygnięciu nieco twardnieją ale bardzo szybko stają się kruche i delikatne
babka w formiemoim własnym piekarniku, ten niezwykle wonny rarytas ma tylko jedną jedyną wadę. Królewski chleb Jagiełły ma tak fenomenalny smak, że można go jeść bez żadnych dodatków, nawet bez masła. Wprost jak ciasto tylko w wersji słonej 😍 Po modyfikacji wygląda to tak... Składniki: 300g mąki pszennej typ 650 200g mąki żytniej 170g aktywnego zakwasu żytniego 1 płaska łyżeczki(...)popęka. Szybkim ruchem przełożyć wyrośnięty chleb z durszlaka do naczynia, odwracając omącząną ściereczkę z chlebem do góry nogami. Przykryć pokrywką. Piec w temp 250C pod przykryciem przez 15 minut - dolny poziom piekarnika w 1/3 jego wysokości; grzałka góra-dół; bez termoobiegu . Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać kolejne 15 minut - ja przedłużyłam czas pieczenia
Ukojenie Podniebieniamoim własnym piekarniku, ten niezwykle wonny rarytas ma tylko jedną jedyną wadę. Królewski chleb Jagiełły ma tak fenomenalny smak, że można go jeść bez żadnych dodatków, nawet bez masła. Wprost jak ciasto tylko w wersji słonej 😍 Po modyfikacji wygląda to tak... Składniki: 300g mąki pszennej typ 650 200g mąki żytniej 170g aktywnego zakwasu żytniego 1 płaska łyżeczki(...)popęka. Szybkim ruchem przełożyć wyrośnięty chleb z durszlaka do naczynia, odwracając omącząną ściereczkę z chlebem do góry nogami. Przykryć pokrywką. Piec w temp 250C pod przykryciem przez 15 minut - dolny poziom piekarnika w 1/3 jego wysokości; grzałka góra-dół; bez termoobiegu . Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać kolejne 15 minut - ja przedłużyłam czas pieczenia
Ukojenie Podniebieniastraci swoją chrupkość po 2 – 3 dniach można ją podprażyć szybko na suchej patelni przed zjedzeniem. Przepis na pieczoną cieciorkę jest prosty do wykonania, łatwo dostosować smak do swoich potrzeb, można zmieniać składniki i próbować nowych dodatków za każdym razem. Przy tym stanowi zdrową wegańską przekąskę bez glutenu, nabiału i cukru i z powodzeniem może zastąpić chipsy(...)Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram , dołącz do mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Pieczona ciecierzyca Drukuj Porcje: 200g Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 250g ugotowanej ciecierzycy (może być też w zalewie ze słoika lub puszki) 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Book of spellsprzekroić je wzdłuż na pół. Te mniejsze, bez obudowy – zostawiamy tak, jak są. Wkładamy je do miski, wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wsypujemy płatki chili i posiekaną bardzo drobno natkę pietruszki, przeciskamy w prasce czosnek. Minimalnie solimy i całość dokładnie mieszamy. Na czas pieczenia szparagów zostawiamy krewetki do szybkiego marynowania. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce – zielone szparagi mają
Karo in the Kitcheninne dodatki, które nadają jej bardzo fajnego smaczku. Przepis wart rozpowszechniania, tym bardziej, że wielbicieli szarlotek chyba nie brakuje... U mnie to ciasto smakowało wszystkim, bez wyjątku. To ciasto z gatunku tych szybko znikających, oczywiście w niewyjaśnionych okolicznościach... :-) Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 3 szklanki mąki tortowej (ja dałam 510g mąki orkiszowej typ700(...)łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 4 żółtka (u mnie "L") - 2 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru z wanilią) Masa bezowo-budyniowa: - 4 białka - 150g drobnego cukru trzcinowego (lub zwykłego) - 2 proszki budyniowe bez cukru (śmietankowe) Masa owocowa: - słoik musu z jabłek (u mnie 900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie
Smaczne Zdroweprzelać gorącą wodą, odcedzić i osuszyć, pokroić na drobne kawałki - mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem - dodać żółtko, śmietanę, ekstrakt z wanilii oraz posiekane owoce, ze składników szybko zagnieść ciasto - ciasto podzielić na dwie równe części, z każdej uformować gruby rulon o średnicy kilku centymetrów(...)zamrażarce przez 30-60 minut, aż ciasto będzie sztywne i łatwo będzie je porcjować bez utraty kształtu ciasteczek - schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki, ostrym nożem odcinać plastry o grubości nie większej niż 1cm - ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - blachę z ciastkami ponownie krótko schłodzić w lodówce (20-30 minut) - ciasteczka piec
Smakołyki Berenikiłyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Beza z migdałami: 3 białka, w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 40 - 50 g płatków migdałów Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Pamiętajmy, że wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki szybko zagnieść razem. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą(...)prostokątną formę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim dno formy. Wyrównać i ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem (fot.1) . Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut, do uzyskania ładnego złotego koloru. Wyjąć
Świat Ciastałyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką. Z nich wszystkich wyrabiacie ciasto. Byle szybko, byle by nie zagrzać(...)minut. Po tym czasie, który możecie spędzić dowolnie, a najlepiej na rozmowie o bogactwie regionów, wyjmujecie foremkę, ścieracie nań pozostałą część ciasta bez kakao i wkładacie do piekarnika, by piec kolejne 30-35 min i wypić kolejną brandy. Jecie ciepłe, rozkoszując się smakiem, wspominając być może nigdy niewidziane ziemie chełmską i warmińską (zalecamy jednak obejrzeć oba regiony wcześniej), udając
GRUBY WAŁEKłyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką. Z nich wszystkich wyrabiacie ciasto. Byle szybko, byle by nie zagrzać(...)minut. Po tym czasie, który możecie spędzić dowolnie, a najlepiej na rozmowie o bogactwie regionów, wyjmujecie foremkę, ścieracie nań pozostałą część ciasta bez kakao i wkładacie do piekarnika, by piec kolejne 30-35 min i wypić kolejną brandy. Jecie ciepłe, rozkoszując się smakiem, wspominając być może nigdy niewidziane ziemie chełmską i warmińską (zalecamy jednak obejrzeć oba regiony wcześniej), udając
GRUBY WAŁEKowsiane/maślane, gdy jednak przy pieczeniu coś nie wyjdzie i musimy szybko robić ciasteczkowy spód I - i...dużo innych rzeczy, których nie ma na tej liście :) J - jajka, jogurt naturalny i jabłka K - kremówka (zawsze mam w lodówce co najmniej pół litra i nigdy nie wiem kiedy znika), kakao i kawa bez tych trzech składników nie potrafię(...)się obyć. Zapomniałabym o gotowym słodkich korpusach do babeczek - zawsze je mam i w razie "W" napełniam je szybko dowolnym kremem L - laski wanilii i cynamonu Ł - łłłłłooooooorzechy - obowiązkowo arachidowe do zrobienia domowego masła orzechowego, a także włoskie...rodzajów jest wiele M - mąki wszelkiego rodzaju (od pszennych, przez razowe, aż do gryczanych i pełnoziarnistych), migdały we wszystkich postaciach
Mania Wypiekaniazrobić się nie da. Na Waszych blogach co raz widzę piękne pierogi z letnimi owocami...taaak kusicie! ;) Aż ślinka cieknie! Niestety nigdzie nie spotkałam jeszcze przepisu na pierogi bez mąki pszennej... W końcu nie wytrzymałam i postanowiłam zaryzykować i spróbować sama przygotować takie pierogi! Spodziewałam się, że będzie to katastrofa. Że ciasto będzie się kleić, że nie będzie(...)między dwoma arkuszami papieru do pieczenia jeśli zacznie się ono przyklejać do stolnicy/wałka -pierogi nie powinny zbyt długo leżeć, ponieważ szybko wysychają i pękają - trzeba gotować je na bierząco -nie ma co przesadzać z nadzieniem, bo ciasto może łatwo pęknąć jeśli będzie go za dużo. Jak widać nie takie pierogi bez glutenu straszne jak je malują
chili & sugarrobiłyśmy, ale na pewno zrobimy. Składniki : Ciasto kruche ścierane kakaowe: 100 g mąki 60 g masła 3/4 łyżeczki (3,5 g) proszku do pieczenia 25 g cukru 1 żółtko 4 g kakao Beza: 5 białek 250 g cukru wanilia cytryna Śliwki: 560 g śliwki (mogą być zarówno, mrożone jak i świeże) 80 g cukru(...)Beza: Białko ubić i cały czas ubijając dosypywać stopniowo cukier. Na koniec ubijania dodać wanilię i sok z cytryny. Śliwki: Cukier skarmelizować na sucho, wrzucić do niego śliwki i smażyć do miękości na koniec posypać cynamonem. Na przygotowane schłodzone ciasto poukładąć śliwki, na śliwki rękawem cukierniczym nałożyć bezę wysoko w górę na kształt choinki. Posypać cynamonem. Piec
Lili w kuchniSzybkie w wykonaniu mini pączuszki, które nie wymagają wyrastania, bo są bez drożdży. SKŁADNIKI 250 g serka twarogowego, 1 szkl. mąki, 2 płaskie łyżki cukru, 2 jajka, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka wódki, aromat pomarańczowy Dodatkowo: olej, cukier puder WYKONANIE Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy ser, wódkę, jogurt - miksujemy
słodki bratekobowiązkowa pozycja w jesiennym menu na coś słodkiego do kawy. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej znikają po upieczeniu, chociaż najlepsze są całkowicie wystudzone. Do babeczek ze śliwkami najlepsze są śliwki węgierki, gdyż zbyt łatwo nie rozpadają się w czasie pieczenia. Babeczki przygotowuje się bez użycia miksera, co niewątpliwie jest dodatkową zaletą, gdyż mniej sprzętów
Kuchcik gotujekostkę masło, siekamy na kruszonkę. Dodajemy żółtka oraz śmietanę, szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, chłodzimy. MASA: Budynie gotujemy na mleku z cukrem, studzimy. CAŁOŚĆ: Na ciasto wylewamy budyń, posypujemy agrestem, przykrywamy kruszonką rozdrobnioną w palcach. Pieczemy ok. 60 minut / 180C bez termoobiegu ( w razie potrzeby dopiekamy ok. 10 minut ). Studzimy, posypujemy cukrem
Ostra na SłodkoDzisiaj ciasto bez pieczenia. Pyszne, kremowe z dodatkiem nutelli, przełożone herbatnikami nasączonymi kawą cappuccino z likierem. Do jego przygotowania użyłam kawy cappuccino w proszku o smaku orzechowym. Domownikom deser bardzo smakował :) i zresztą mnie też. Ciasto dosyć szybkie w przygotowaniu, tylko trzeba poczekać, aż kawa ostygnie. Jeśli ostatnia warstwa kremu stężeje zanim nałożymy ją do blaszki, proszę
Mała Cukierenkaochotę na coś słodkiego. Szukałam pomysłu na jakieś ciastko bez pieczenia, w którym mogłabym wykorzystać owoce sezonowe. Zainspirował mnie przepis pani Sylwii z tej strony. Zmodyfikowałam go nieco, zrobiłam na bazie bitej śmietany przez co ciasto jest bardzo lekkie, a również orzeźwiające. I bardzo szybko znika. Zapraszam serdecznie do spróbowania! 1 paczka okrągłych biszkoptów
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewykorzystać do tego dowolną konfiturę np morelową). Przygotowuje się ją szybko. No i właśnie teraz (zanim pojawią się jabłka z nowego zbioru) można wykorzystać te ubiegłoroczne, bez żalu że jemy je nie na surowo (ale przepuszczamy przez piekarnik). Porcja na 4 osoby: Przygotowanie 15 minut. Pieczenie 45 minut. Składniki: ciasto na tartę (można zrobić je samodzielnie
MODA NA BIOdziś po prostu, bez okazji- czyli coś słodkiego na szybko! Polecam również przepis na oponki (bez sera) na drożdżach Składniki: 1 kg mąki 1 kg białego sera 1 masło 6 jaj 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ torebki proszku do pieczenia cukier puder do posypki olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć
Tradycyjna KuchniaSzybkie i proste kawowe ciacho bez mleka i bez jajek! Przepis: / na blaszkę ok. 20cm - 1,5 kubka mąki tortowej - 3/4 kubka cukru - 1 łyżka cukru wanilinowego - szczypta soli - 3 łyżki kawy sypanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kubka oleju - 1 łyżka octu winnego (ale może być też balsamiczny lub jabłkowy) - 1 kubek zimnej
upichcona