długo bo ciasto jest pyszne. Dodatkowo jest szybkie oraz łatwe do zrobienia, a do tego bez zagniatania, a nawet bez użycia jakiegokolwiek miksera. Polecam :) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki kaszy manny 2/3 szklanki cukru 200 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon 2,5 kg jabłek Wykonanie: Mąkę wymieszać
magiczna kuchnia KasiJeśli szukacie pomysłu na obiad, to dzisiaj dosyć szybka propozycja. Tarta z łososiem i porami, przygotowuje się ją łatwo i nie wymaga to wiele czasu
Kuchnia w biegujajek) – czyli coś słodkiego w kilka chwil :) Ciasto jest szybkie w wykonaniu, pyszne i idealnie wilgotne. Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 35x26cm. Jeśli lubicie takie ciasta bez wysiłku, których przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a jedynym minusem jest czekanie tych 40 minut, kiedy ciasto piecze się […] The post Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek
Kulinarne Przebojecały czas ją skubią z placka i zjadają :-). Ciasto bardzo szybkie i proste, z moimi małymi zmianami. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i potem łączymy, mieszamy łyżką i wylewamy na blaszkę. Do tego owoce i kruszonka , no i pieczemy :). Ja ciasto zrobiłam bez białej czekolady (tą wersję wykorzystam przy najbliższej okazji), jak by ktoś chciał(...)Składniki ciasto blaszka 24x34 cm: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru trzcinowego 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 laski wanilii jagody Kruszonka: 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru 30 g masła Wanilię przecinamy i wyjmujemy z niej nasionka, które wcieramy w mąkę (rozprowadzą się nam wtedy
kruche babeczkiDziś znów będzie słodko! Zapraszam Was na przepyszne ciasto bez pieczenia , na herbatnikach, z obłędnym kremem budyniowym i powidłami śliwkowym , które rewelacyjnie przełamują smak. Kropka nad I to chrupiące płatki migdałów z kokosem! Ciasto zwane również Pani Walewska albo Pychotka. Jest niesamowicie łatwe do zrobienia i szybkie. Idealne do popołudniowej kawy, albo np. na rodzinną imprezę! Gwarantuję
Ostra na Słodkoproste i szybko się je robi. Bardzo szybko też znikają. Można je podać z owocami, bitą śmietaną lub owocowymi przetworami ale mi najbardziej smakują same bez żadnych dodatków. składniki: 2,5 szklanki maślanki ok 2 szklanek mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże dojrzałe banany 1 łyżka cukru waniliowego szczypta
Monia miesza i gotujekrowie lub roślinne) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1/3 łyżeczki stewi w pudrze 1 łyżka ziaren kakao dodatki: jogurt naturalny, kiwi, domowy dżem truskawkowy Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz dodatków!) wymieszaj razem. Placuszki smaż na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Smażą się dość szybko. Wystarczy po 1 minucie z każdej strony
Zdrowie na języku :Pmargarynę, siekamy całość nożem, aż powstaną drobne okruszki. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy ciasto, wykładamy na małą blaszkę (29x23cm). Schładzamy w lodówce na czas robienia bezy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na kruche, schłodzone ciasto wykładamy dżem porzeczkowy, na wierzch bezę. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 30 minut
Gotowanie moimi oczamipyszna babka marcepanowa z makiem. Przygotowuje się ją bardzo szybko, bez użycia miksera. Więc jeżeli nie macie jeszcze pomysłu co upiec to polecam Wam taką babkę "last minute". Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 75 g marcepanu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki maku 3 jajka
Moja Galeria Smakuoleju 4 żółtka 2 jajka cukier waniliowy opakowanie budyniu śmietankowego beza kokosowa: 3/4 szklanki cukru 6 białek 20 dag wiórków kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Przygotowujemy kruche ciasto. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier oraz szczyptę soli. Dodajemy jajko i żółtko oraz posiekaną margarynę. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulkę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy
na moim stole...Delikatny serniczek na bazie bitej śmietany i musu truskawkowego. Serniczek jest przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu a do tego szybko znika:) składniki: masa truskawkowo
Monia miesza i gotujePóki trwa sezon na truskawki staram się nimi nasycić i wykorzystać je na różne sposoby. Jednym z nich są szybkie desery, takie jak ten. Nie trzeba
Fabryka pomysłówminuty na wolnych obrotach, następnie ok. 5 minut na szybkich obrotach). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, w której będzie pieczony (ja zostawiłam go w misce i później piekłam na kamieniu, bez formy). Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce. Podczas
CookYourselfochota na małe, słodkie dżemowe oczka możemy w szybki sposób je stworzyć. Zamrożone ciasto wyciągamy dzień wcześniej i pozostawiamy na blacie przez całą noc. W dniu pieczenia kulkę schładzamy w lodówce przez godzinę, następnie nadziewamy ulubionym dżemem i gotowe :) Ciasteczka można oczywiście przygotować 'na świeżo' bez zamrażania :) Składniki : 125 g zimnego masła 1/4 szklanki cukru pudru
Chocolate Muffin Blogminuty z jednej strony, po odwróceniu smażyć bez przykrycia do momentu, aż pączki uzyskają złoty lub jasnobrązowy kolor - usmażone pączki wyjmować na talerz wyłożony papierem do pieczenia, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu - podczas smażenia regulować temperaturę oleju, niska spowoduje nasiąkanie pączków tłuszczem, zbyt wysoka - szybkie zbrązowienie wierzchu, a środek surowy - pączki pozostawić do ostygnięcia - przygotować sos karmelowy
Smakołyki Berenikinadrobić!Mam dla Was przepis na przepyszne , łatwe i szybkie ucierane ciasto kokosowe.Mokre a zarazem niesamowicie puszyste , delikatne i rozpływające się w ustach!Produkty normalne zastąpiłam tymi bez laktozy i już mogłam się cieszyć jego smakiem! :D SKŁADNIKI:* mąka – 250 g* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* masło ( ja użyłam bez laktozy
Ostra na Słodkopieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. A, że miałam okazję jeść wcześniej pierniczki wykonane wg tego przepisu u Joanny, które podała bez jakichkolwiek dodatków i były smaczne solo, więc zapozyczyłam przepis z jej bloga, czyli od Margarytki . Skróciłam jedynie czas chłodzenia ciasta, gdyż zależało mi na czasie, gdyż piekłam 5 porcji. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko(...)dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,4-0,5 cm, wycinamy pierniczki za pomocą foremek o świątecznych kształtach. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż pierniczki za sprawa sody lekko rosną . Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach z termoobiegiem na złocisty kolor, lepiej niech pierniczki będą bledsze, niż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDeser wiśniowo-czekoladowy to prosty i szybki w wykonaniu przysmak idealny na gorące dni wakacji. Połączenie czekolady z kwaskowatymi wiśniami to duet, który sprawdzi się
Smakołyki BerenikiDawno nie piekłam takiego "zwykłego " ( czyli trochę bardziej słodkiego i już nie tak bardzo fit) Ale kto nie lubi wracać do dawnych sprawdzonych przepisów przechodzących z pokolenia na pokolenie :) Ciasto drożdżowe z kruszonką czy bez idealnie pasuje do popołudniowej kawki czy herbatki ! Zawsze wychodzi , pysznie smakuje i szybko znika :) SKŁADNIKI: 220 ml mleka 40 g świeżych drożdży(...)truskawki Zaczynamy zwijać ciasto od strony ułożonych truskawek. Otrzymany rulon tniemy na równej wielkości roladki. Roladki układamy w formach pionowo, jedna obok drugiej ( dno wyłożyłam papierem do pieczenia , który wsiąknie sok z truskawek , dzięki czemu nie zrobi się zakalec) Ustawione roladki posypujemy po wierzchu kruszonką Udanych wypieków
Marcepanowa kuchniaWyszło bosko! Czekoladowo i pysznie. Idealne na każdą okazję, a i bez okazji spiszą się na medal. Przepis na muffinkową bazę z 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Muffiny z czekoladą i kremem z nutelli Składniki: (na 14 muffinek) 340 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 100 g cukru 110 g ciemnej czekolady(...)posiekać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem. Jajka roztrzepać, wlać olej, mleko i ekstrakt, wymieszać. Do suchych składników wlać mokre, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać czekoladę, szybko wymieszać. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Serek zmiskować z nutellą na gładką masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJagi , ale do jego przygotowania wykorzystałam serki smakowe Almette Fruit aby zachęcić Was do udziału w konkursie kulinarnym Taste the Summer by Almette Fruit na moim blogu. Sernik bez pieczenia z truskawkami: Składniki: 2 x po 150 g serka Almette fruit z Jagodą i Maliną 2 łyżeczki żelatyny 50 ml mleka 100 g masła 2 łyżki kakao herbatniki(...)osuszone truskawki bez szypułek, które przykrywamy resztą masy serowej. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta tzw. „chatkę”, Smarujemy tak ułożone ciasta resztą polewy i zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je z folii, kroimy w plastry. Smacznego! The post Sernik bez pieczenia z truskawkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej masłem formy. Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 o C. Zdjąść obciążenie i piec jeszcze przez około(...)Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować. Spód ciasta posmarować konfiturą, wyłożyć truskawki a na koniec wyłożyć pianę z białek. temperaturze 180 o C przez około 25 - 30 minut aż beza się zarumieni
Mama Gotujezagotowała i odstawiamy, by nieco przestygła. Nie musi być zimna, ale nie może być też gorąca. Do zaczynu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wlewamy margarynę. Mieszamy drewnianą łyżką i wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto bardzo szybko, najlepiej ręką lub za pomocą robota. Powinno mieć nieco luźną konsystencje. Przykrywamy i odstawiamy na 1 - 1,5 h do lodówki(...)ciasta z lodówki, włączamy piekarnik na 200 stopni góra dół. Zauważyliśmy, że drożdżowe ciasta najlepiej pieką się bez termoobiegu, przynajmniej w naszym piekarniku. Można także włączyć termoobieg, ale należy wtedy ustawić temperaturę na 190 stopni. Przygotowujemy także blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy wedle uznania, na 3 części - wtedy rogaliki są wielkości drożdżówek z piekarni
Kuchnia od dwojga