Zupełnie inne ciasto drożdżowe.Nie trzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda.O każdej porze roku może być
Maminek kulinarnytortownicy wykładam papierem do pieczenia. Można odrysować koło ołówkiem i umieścić na dnie lub tak jak ja, przycisnąć obręczą kawałek papieru, po czym obciąć wystające rogi. Boków obręczy niczym nie smarujemy ! Przekładam masę do tortownicy, wygładzam wierzch i wkładam do piekarnika, piekę około 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka" (po wkłuciu w środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna(...)maślanym wstawiam całość na chwilę do lodówki (około 10 min). Masę cukrową ( PRZEPIS ) rozwałkowuję podsypując glukozą na cienki placek tak, by bez kłopotu można przenieść go bez rozerwania na tort. Niech masa ma większą powierzchnię od ciasta do dekoracji, gdyż umożliwi to łatwiejszą pracę. Po nałożeniu masy na tort, wygładzam specjalną szpachelką - można też dłońmi. Nadmiar masy odcinam
W kuchni Karmel-itkiwierzcie mi, że maluchy je uwielbiają ;) Składniki ( na ok. 9 sztuk) 1 średniej wielkości jabłko (ok 150 g bez pestek) 1 łyżeczka cynamonu 50 g zmielonych migdałów 150 g mąki żytniej razowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła 50 g miodu 90 g jasnego cukru trzcinowego (jeśli lubisz słodsze, dodaj więcej cukru) ¼ szklanka mleka(...)zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Odstawić. Do małego garnuszka włożyć masło, miód i cukier trzcinowy. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać jajko i mleko, roztrzepać rózgą. Dodać suche składniki i wymieszać energicznie rózgą, aby pozbyć się grudek. Wsypać jabłka i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do dołków przygotowanej formy do muffinek
Calzonella.complasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle jajko do posmarowania ciasta zioła prowansalskie Vegeta - opcjonalnie świeża bazylia 2 opakowania ciasta francuskiego masło do duszenia Wędlinę, pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło i chwilę wszystko dusimy mieszając i doprawiając Vegetą oraz ziołami prowansalskimi Rozwijamy jeden płat ciasta i układamy 12 porcji podduszonych składników Bazylię siekamy i posypujemy nią(...)układamy na bazylii Rozwijamy drugi płat ciasta i przykrywamy nim porcje "pasztecików" Nożem do pizzy lub radełkiem (ja to robiłam nożem do pizzy, ale jeśli nie mamy, to można użyć zwykłego noża) dzielimy ciasto na 12 kwadratów Każdy kwadrat zlepiamy widelcem i smarujemy jajkiem Nagrzewamy piecyk do 180 stopni i pieczemy kwadraciki ok. 20 minut lub do zarumienienia - zależy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comJako że moja dusza dziecka bez przerwy doprasza się słodkości i śliczności, ten sernik musiałam upiec! Mimo że nie wyszedł tak jakbym tego chciała, bo przez nieszczelną blachę wyciekła mi 1/4 ciasta to i tak sądzę, ze efekt jest godny uwagi i nie przejdzie obojętnie obok niego żaden wielbiciel kiczu i festynów :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru(...)Wszystkie składniki sypkie na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy, wyrównując palcami. Pieczemy 15 min pod obciążeniem (np. z fasoli lub brudnego hajsu), na kolejnych
sama złodyczIm więcej gotuję tym rzadziej odkrywam nieznane mi dotąd, a idealne połączenia smaków. Wiedziałam, że książka Yotama Ottolenghiego i Samiego Tamimi "Jerozolima" może być kopalnią takich
W kuchni wieczoremciepłe na miejsce na ok. 1h do momentu podwojenia objętości (czas może się skrócić lub wydłużyć w zależności od temperatury otoczenia). 4. FORMOWANIE BUŁECZEK (20 min + 15 min) Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (tak, dobrze czytacie), wyciągamy je z miski i dzielimy na ok. 16 równych części. Formujemy z nich coś na kształt kulek. Każdą kulkę lekko spłaszamy dłonią, aby uzyskać(...)formujemy buchty wg schematu pokazanego na zdjęciach. Gotowe buchty układamy łączeniem do dołu, ciasno jedna obok drugiej, na blaszce wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Każdy rodzaj blaszki się nada, może być zarówno prostokątna, jak i okrągła. My użyliśmy blaszki o wymiarach 20x25cm, jeśli jednak zdarzy się, że Wasza blacha jest zbyt duża, to możecie
Nerds KitchenWiele osób przyrzeka, że nie będzie przez Post jadło słodyczy, ale niestety do końca nie dotrwają. Czy naprawdę warto je jeść? Sama o tym się przekonałam... Dzień bez batonika, był dniem straconym. Czym właściwe, są słodycze? Najprościej jest napisać, że słodycze to monosacharydy, czyli cukry (węglowodany) proste. Powoduję szybkie dostarczanie energii, ale również i szybką jej utratę. Gdzie(...)Adwentu 2011 (było to moje postanowienie), wyjątkiem był Sylwester, kiedy pozwoliłam sobie na kilka sztuk. Ciasta i ciasteczka nie miała w ustach od kiedy zaczęłam zdrowo się odżywiać, czyli ponad rok. Postanowiła wykonywać większość produktów sama m.in zaczęłam piec chleb na zakwasie, od czasu do czasu zrobię jakieś zdrowe ciastka lub jednoporocjowe ciasto. Jem więcej owoców i warzyw. Od tamtych
Truskawkowa Fiestawyrabiaj (albo mieszaj mikserem), aż masło zostanie całkowicie wchłonięte. Zajmie to około 5 - 6 minut.Jesli wyrabiasz ciasto ręcznie, rozciągnij je do postaci sporego kwadratu. Rozsyp na całej jego powierzchni ryż, a następnie złóż ciasto i krótko, ale delikatnie, wrób ryż w ciasto. Jeśli do pracy został zaprzęgnięty robot, po prostu do misy robota wsyp ryż i na najniższej prędkości krótko(...)ryż nie rozmieści się równomiernie w cieście. Po dodaniu ryżu ciasto może stać się odrobinę bardziej lepkie, a to za sprawą zaabsorbowanej przez ryż wody.Uformuj z ciasta kulę, włóż ją do natłuszczonej miski. Odstaw pod przykryciem na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy. Podziej ciasto na cztery równe części (po około
Grahamka, weka i kajzerkarosną grzecznie i szybko- rano przygotowane ciasto rosło sobie, podczas gdy my pojechaliśmy na basen, po powrocie wystarczyło wsadzić je do piekarnika, zrobić kawę i delektować się. Bez większych wyrzutów sumienia, bo przecież to po wysiłku fizycznym:) DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z FIOŁKOWĄ NUTĄ 1 opakowanie drożdży instant (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki mleka 5 łyżek cukru 250g mąki(...)fiołkową. Wyrabiamy aż ciasto przestanie się kleić (można dodać trochę mąki, jednak nie za dużo bo bułki nie będą puszyste). Dodajemy płatki i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nastawiamy do 180*C. Z ciasta formujemy 12 niewielkich bułeczek. Smarujemy je z wierzchu białkiem i pieczemy 20 minut. Można
les mirabelleswstawienie koszyków zawiniętych w folię, na noc do lodówki. (trzymać do 8 godzin w temperaturze 10 stopni, lub do 18 godzin w temperaturze 6 st C) Przed pieczeniem ,jeżeli pieczemy w foremkach, należy je wcześniej ogrzać do temperatury pokojowej. Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym(...)Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem .Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego!Uwagi: Chleby piekłam na kamieniu. Pierwszy, okrągły, bez kłopotu, gotowy zgodnie z przepisem po 40 minutach. Drugi chleb, podłużny
Stare Garyktórego nie wsunęłam prosto z miseczki. Ponieważ była już blondynka w czerwieni, tym razem padło na brunetkę - bardziej w różu, nie mniej smacznie. I kiedy ciasto siedziało w piekarniku pochwaliłam się Maggie, że piekę. Jakież było moje zdziwienie gdy oświadczyła, że u niej będzie czekoladowa tarta z cranberry curd! Nie umawiałyśmy się, nawet nie wiedziałam, że też przygotowała ten boski(...)takie jest. Najlepsze dwa dni po upieczeniu, bo staje się jeszcze bardziej gliniaste. Pełne czekolady - całe dwieście gram, co dla niektórych jest ilością zjadliwą w minimalnych ilościach - ja jednak bez problemu pochłaniam dwa kawałki. Niezbyt słodkie, raczej wytrawne, wspaniale przełamane słodko-kwaśnym smakiem curdu. Wszystko komponuje się idealnie - polecam serdecznie, zdecydowanie warto spróbować.A najbardziej dumna jestem ze wzorków
Pożeraczka, czyli raz adobrzegram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki(...)oraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i przestanie kleić się do rąk. Kulę uformowaną z ciasta, kładziemy na posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy
OstryKęsPodstawą udanego dnia jest dobre śniadanie. Warto więc zadbać nie tylko o jego walory smakowe, ale i estetyczne, bo cóż może nastrajać bardziej pozytywnie niż kolorowy
peanutbuttermonsterchyba. I prezentuje się nieco bardziej profesjonalnie od poprzedniego (niech żyje minimalizm!). I teraz mam do Was, moje Robaczki, pytanie. Co o tym myślicie? Jest lepiej, gorzej, a może bez różnicy? Podobają Wam się większe zdjęcia, czy uważacie, że nie powinnam nimi zbytnio epatować? Powinnam coś jeszcze zmienić, dodać, usunąć? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie; skoro już zabrałam się(...)cukru z pewnością są typowo amerykańskie! Zmniejszyłam więc jego ilość, dopasowując ją do naszych, bardziej europejskich , podniebień. Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej, ciasto ma piękny, żółty kolor. Wyszło niesamowicie mięciutkie i puszyste, jak gąbeczka! Dzięki pieczeniu do góry nogami, mogło sobie spokojnie wyrosnąć... Wierzch (choć w zasadzie spód) stanowi mieszanina fig i malin zatopionych w słodkim karmelu. Poezja, mówię
Pożeraczka, czyli raz adobrze