pomarańcza, kakao - co tylko dusza zapragnie. Wszystko zależy, jaki efekt smakowy chcę osiągnąć. Ważne jest, żeby bezy były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Nadają się do pochrupywania jak ciasteczka, lub do deserów. Mniam.Jeśli ktoś ma chęci i chce, żeby bezy miały ładniejszy kształt, należy je wyciskać na blachę za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki(...)zwykłego lenistwa... I wcale się tego nie wstydzę!Bezy wanilioweSkładniki:(na 25-30 sztuk)2 białka125 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżeczka soku z cytrynyBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Wlać sok z cytryny, zmiksować.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką wykładać porcje masy, zachowując odstępy.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKocham dynie! Serio. Uwielbiam. Nie wyobrażam sobie jesieni bez tego pomarańczowego giganta. Kiedyś jednak miałam zgoła odmienne zdanie...Moja Babcia robiła dynię marynowaną w occie. Jeny, jak ja tego nie znosiłam... Uwielbiałam za to wydłubywanie pestek z klejących się włókien, ich mycie i rozkładanie na gazetach tak, żeby się nie dotykały. Później Dziadek układał je na parapetach nad kaloryferami(...)pozostał mi niesmak - pestki pestkami - nie warto dla nich kupować całej ogromnej kuli. Gdy jednak bardziej zainteresowałam się gotowaniem i pieczeniem okazało się, że dynia to nie tylko kostki w occie, ale też zupy, gnocchi, tarty, chleby, ciasta przeróżne... Istnieją miliony możliwości, a co jedna, to bardziej smakowita. Postanowiłam więc spróbować... I przepadłam. Odtąd jesienią w mojej kuchni dynia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: na 15-20 sztuk 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego 0,5 kubka mąki krupczatki marmolada
Luźna KuchniaDomowe drożdżówki są najlepsze, a jeszcze gdy przygotowanie ich nie zajmuje nam wiele czasu, to już w ogóle bajka. Te są nie tylko błyskawiczne
Smaczne Zdrowedodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Sos: puszka pomidorów bez skórki (odsączonych z zalewy) 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia oregano cukier Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku(...)Podsmażyć na maśle, aż stanie się szklisty. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć podsmażony por i podgotowane szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 15-20 minut. Serem posypać pod koniec pieczenia
zadanie-gotowaniezmodyfikowałam do tego stopnia, że pierniczki nie udały się i nadawały się jedynie do konsumpcji przed telewizorem, z pewnością nie na bloga- chociaż były przepyszne! Drugi przepis udał się bez dwóch zdań, mimo iż zmodyfikowałam go do własnych potrzeb. Jeśli chcecie by pierniczki były odpowiednio miękkie oraz przeszły cudownym aromatem przyprawy do piernika upieczcie je już dziś! Składniki(...)korzennej przyprawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 85 gram masła 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i z cytryny lukier (1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki soku z cytryny) Masło podgrzewam z miodem i syropem do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną. Dodaję miód
Mango PapajaWiele osób dziwi się dlaczego jem inaczej - wegetariańsko, wegańsko - po co? Kilka lat temu też bym się dziwiła. Uważałam, że skoro jem warzywa, pieczywo, mięso, ciasta piekę sama to znaczy, że odżywiam się zdrowo. Jednak problemy zdrowotne, które zaczęłam mieć, sprawiły, że zaczęłam bardziej przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna(...)tego, że mi to smakuje po prostu, ale był moment, gdy zaczęłam się przestawiać na "inne" jedzenie). Dzisiaj pokrótce o kaszy gryczanej i ziemniakach. KASZA GRYCZANA Ugotowana na sypko, bez soli. Jedna z najlepszych polskich kasz. 100 g kaszy to ok: 350 kcal, 13 g białka, 70 g węglowodanów w tym 6 g błonnika (błonnik wspomaga trawienie, zmniejsza indeks
pyszne zdrowościTakim daniem, niewątpliwie, może być łosoś w cieście francuskim. Składniki: - 400g świeżego fileta z łososia, bez skóry- 1 opakowanie ciasta francuskiego- 250g serka mascarpone- 3 białe części pora- 2 łyżki masła- 1 cytryna- świeża bazylia- sól, pieprz- 1 jajko do posmarowania ciasta- płatki migdałowe Łososia opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Posolić, lekko oprószyć pieprzem, skropić sokiem z połowy(...)talarki. Posolić, przesmażyć na maśle i wystudzić. Dodać do łososia, wymieszać. Ciasto francuskie przekroić na pół. Każdą połowę ponacinać „w jodełkę” i posmarować rozkłóconym jajkiem. Serek mascarpone wymieszać z posiekaną świeżą bazylią. Rozłożyć na środku każdej porcji ciasta. Na masę serową nałożyć po połowie łososia. Poskładać ciasto, przekładając naprzemiennie paski. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić
mojewypiekiinietylkoniemal w mgnieniu oka a możliwych kombinacji składników jest nieskończenie wiele. Od muffinek pszennych po orzechowe, od waniliowych po kakaowe, z nadzieniem lub z bakaliami, z polewą lub bez. Wszystko zależy od tego co mamy pod ręką lub na co akurat mamy ochotę. Wczoraj powstały takie oto muffinki orkiszowe ze skórką z cytryny a każda z nich skrywała(...)bakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne! Składniki na 12 muffinek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 700 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko 3 łyżki cukru/ksylitolu skórka otarta z 1 małej cytryny lub połowy dużej 12 kostek czekolady (u mnie biała studencka) Przygotowanie
Ze smakiem i z pasjąChciałam na weekend upiec jakiś sernik, ale nie pomyślałam wcześniej i nie kupiłam twarogu. Ale zawsze mam za to zapas serków wiejskich :D Przypomniałam sobie o
FitKotMąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia – mieszamy. Masło ucieramy robotem, dodajemy cukier. Do utartej masy wbijamy, po jednym, całe jajka. Każde następne dodajemy dopiero po wrobieniu poprzedniego. Partiami wsypujemy przesiane mąki. Kolejno dodajemy olej, esencję i na końcu ocet. Przez chwilę ucieramy jeszcze robotem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto przekładamy do formy babkowej z kominkiem wysmarowanej masłem(...)lukier ucieramy (łyżką lub robotem) na gładką masę. Polewamy przestudzoną babkę. Babka puchowa z lukrem różanym ma strukturę ciasta piaskowego. Możemy ją polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Z polewą z czekolady też będzie wspaniała (ale oczywiście wtedy robimy bez lukru różanego). Jej zaletą jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko i zawsze się udaje. Jest to jedno
mojewypiekiinietylkotego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona" w tej dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco ;) Chleb musi jednak choć trochę wystygnąć ;)Składniki:300 ml mleka,1,5 łyżki oliwy,500 g przesianej mąki pszennej(...)resztę ciepłego mleka, dodać sól, mąkę i oliwę. Zagnieść ciasto, które powinno być dość miękkie. Przykryć czystą ściereczką o odstawić do wyrośnięcia - powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość.Wyrośnięte ciasto zbić, aby pozbyć się nadmiaru powstałego podczas wyrastania gazu. Formę do pieczenia natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć do niej ciasto, przykryć
Codzienna kuchnia niecodziennaprzekonał. Pierwsza partia ciasteczek wyszła twarda, i nawet po dwóch dniach leżenia na talerzu bez przykrycia są, jak dla mnie, zbyt chrupkie. Przy kolejnych partiach modyfikowałam temperaturę i czas pieczenia, i moim zdaniem tak pieczone, są idealne. Zaraz po wyciągnięciu z pieca mięciutkie, twardnieją przy studzeniu, żeby następnego dnia nabrać konsystencji idealnej - chrupkie z wierzchu, miękkie w środku(...)zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto.Ciasto uformować w wałeczek o średnicy 2,5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Schłodzone ciasto pokroić w 0,5cm plastry, uformować z każdego kulkę, lekko spłaszczyć i odcisnąć na wierzchu wzór widelcem.Piec ciasteczka w 180 st. C. przez 12-15 minut na blasze wyłożonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGdy o poranku do stołu zasiadają matka z córką, RAZEM, to wiedz, że będzie się działo. Gdy kobiety te mają ze sobą dużo wspólnego - to bądź
Wypisz Wymalujciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie cukru i ksylitolu) - 300g masła - 160g mąki z płaskurki** typ650 - 165g mąki orkiszowej** typ750 - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia **zamiast tych(...)metalową musimy posmarować masłem i wysypać bułką tartą, silikonową wystarczy delikatnie przesmarować masłem). Lekko wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C. Pieczemy w tej temp.ok.55 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem przy kominie czy jest dopieczona. W formach metalowych babka upiecze się szybciej, w mojej silikonowej piecze się właśnie
Smaczne Zdrowe