długości mniej więcej 70 cm (ja najpierw wałkowałam na ok. 50 cm wszystkie kulki, a potem wałkowałam ponownie na dłuższe wałki; drugie wałkowanie było znacznie szybsze i łatwiejsze, bo ciasto nie było sprężyste). Złożyć wałek na połowę i skręcić delikatnie dookoła własnej osi, aż otrzyma się świderek (robiłam 10-11 skręceń). Złączyć jego końce i ułóż na blacie. Tak przygotowane(...)się rozkleja), lekko odsączyć je nad miską, a następnie obtoczyć w siemieniu. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku. Kilka obwarzanków zrobiłam bez nasion - przy drugiej turze dotarło do mnie, że siemię rozniesie mi się w najbliższym czasie po całym mieszkaniu
Weekendy w domu i ogrodziemigdałów bez skórki 2 łyżki gęstej śmietany 18% 3 biszkopty, pokruszone na okruszki Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po kwadransie odcedzić i osączyć. Dodać migdały i 2 razy dokładnie zmielić w maszynce. Masę makową połączyć z cukrem i biszkoptami, ale tylko tyle, by uzyskać zwartą, ale jednocześnie miękką i plastyczną konsystencję. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt(...)zwijać, zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie rogale posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Jeszcze ciepłe polukrować i posypać orzeszkami. Smacznego
Domowa cukiernia EwyDzisiaj proponuję oponki w wersji lekko odchudzonej, bo bez twarogu a z jogurtem naturalnym. Są lekkie, delikatne i kruchutkie. Powstały, bo akurat nie miałam w domu białego sera a chęć na te złociste, krągłe "pączusie" z dziurką- ogromną. Moim dzieciom ta wersja dużo bardziej posmakowała. Polecam wypróbować przepis:) Składniki na około 20 sztuk: 10 dkg miękkiego masła(...)śmietankowy (proszek) 40 dkg mąki + trochę do podsypywania 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oraz: Olej do smażenia Cukier puder do posypania Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając ( lub miksujac) dodawać stopniowo jajka, jogurt, budyń i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto pod koniec dodawania mąki zrobi się gęste i wówczas trzeba je przełożyć
Maślane ciasteczkołyżki wody Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5h. Krem śliwkowo-czekoladowy: ~200g suszonych śliwek, bez pestek ~szklanka wrzącej wody ~dwie czubate łyżeczki kakao ~2-3 łyżki fruktozy / 4-6 łyżek cukru ~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Śliwki zalać na noc* wrzącą wodą. Następnego dnia przełożyć(...)następnego dnia ok. 14.00. Polewa: ~40g białej czekolady ~1/8szkl. mleka (radzę jednak nie dodawać :)) Piekarnik rozgrzać do 180*C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt o wymiarach nieco większych od formy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć na nią ciasto, boki które będą wystawać zawinąć do środka, lekko przycisnąć do ciasta i naciąć nożem. Spód nakłuć widelcem
chili & sugarbitą śmietaną. Bez bitej śmietany również pyszne. Proste w wykonaniu, bez pieczenia przygotowanie trwa jakieś 20 minut. Warto!!! Z tej ilości wyszło mi 9 sztuk: Potrzebujemy: 150g masła (miękkie) 120 g cukru 2 jajka 150g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia zapach waniliowy (6 kropel) 2 łyżki mleka 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (tylko takiej(...)Ozdoby do dekoracji. W miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do dużej miski wkładamy masło i cukier i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajka, ciągle miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem oraz olejek waniliowy i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy mleko i jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na pół, do jednej połówki dodajemy kawę i kakao
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/wychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym smakuje idealnie, zdrowo a lekko schłodzony - o mamo! Nie ma lepszego. Sami spróbujcie!Składniki:220 g masła1 kg sera8 jajek300 g cukru4 łyżki(...)wanilii.Masło ucieramy z serem, następnie dodajemy kogiel mogiel i mieszamy.Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy.Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C.Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego gdy przestygnie boki możemy wyrównać łyżeczką.Ostudzone ciasto
Słodkie Przyjemnościoraz wierzchu z bitej śmietany. Przepis na to cudo, który najbardziej przypadł mi do gustu, znalazłam u Agnieszki na blogu Kuchnia nad Atlantykiem. Składniki i przepis przytaczam w całości, bez zmian, za autorką, gdyż nie widzę potrzeby żadnych zmian. Składniki: „Spód:- 200g drobno zmielonych herbatników z otrębami (typu digestive)- 60g stopionego lub bardzo miękkiego masłaNadzienie:- 5 żółtek- ok. 400g(...)łyżkami cukru i 1 op. cukru waniliowego” „W malakserze miksujemy herbatniki z masłem i ściśle wylepiamy masą spód i boki foremki. Najlepiej dociskać ciasto do foremki metalową łyżką lub dnem szklanki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 10-12 min. Odstawiamy na siatkę do wystudzenia. Masa: Ubijamy żółtka w mikserze aż masa będzie kremowa i puszysta
mojewypiekiinietylkoPyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto. Pachnie piernikiem, pomarańczą... Niebo w gębie. Na dodatek zdrowe, bez glutenu... i można wyliczać jego zalety bez końca. Składniki:szklanka ugotowanej kaszy jaglanej1 jajko1 banan2 łyżki kakao5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)4 łyżki mleka (może być sojowe)2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka stewii2 łyżki miodu1 łyżka(...)składniki oprócz skórki z pomarańczy i płatków migdałów umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy część płatków migdałów oraz skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy ("keksówki"), wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą płatków migdałów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka
Mango Papajastopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być sprężyste i odchodzić bez problemu od naczynia. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut.W tym czasie przygotować masę serową łącząc wszystkie jej składniki na gładką masę.1/3 lub 1/4 wyrośniętego ciasta (zależy to od wielkości stolnicy) przełożyć na stolnicę podsypaną mąką (ja używam silikonowej(...)grubości około pół centymetra. Na cieście rozsmarować odpowiednią ilość nadzienia serowego.Ciasto złożyć na 3 warstwy. Dłuższy bok założyć do środka......a drugi na niego.Tak przygotowane ciasto kroić na kilkucentymetrowe kawałki.Kawałki skręcać "na kokardkę".Takie drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem i odstawić do ponownego podrośnięcia na około 20-30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez niecałe pół godziny
Codzienna kuchnia niecodziennaprzyprawy do piernika trochę mleka do posmarowania ciastek przed pieczeniem Jeżeli dysponujemy miodem w stałej postaci, trzeba go rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę na blat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, nie będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników(...)dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz należy już tylko rozwałkować ciasto i wykroić foremkami pierniki. Staram się robić ciastka grubości ok. 7-8 mm, ale jeśli chcecie spróbować upiec całość, jak w oryginalnym przepisie szwajcarskim, lepiej uzyskać grubość 1 cm na jedną blachę. Z przygotowanego ciasta wychodzi ok. 4 blaszek
I tu będę miała takie teProsta ,puszysta ,wilgotna ,smaczna . Mogę ją zachwalać bez końca .Do kawy , odrobina słodkiej przyjemności . Składniki : 2 szklanki mąki tortowej o,5 szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/ 2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 3 łyżki powideł śliwkowych ,u mnie z pomarańczy . Składniki na polewę: 70 g gorzkiej czekolady(...)miseczce umieszczonej nad garnuszkiem z gorącą wodą .Dekorujemy ciepłą ciasto. Mąkę ,kakao ,sodę przesiewamy .Mleko ,olej ,jajka i cukry miksujemy tylko do połączenia się składników .Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy .Na koniec dodajemy powidła i miksujemy .Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej kakao foremki i pieczemy babkę w 180 stopniach przez około 50 minut .Po upieczeniu zostawiamy
Ladylaura.tych ciastek. Wyglądają efektownie :) Składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego 15 łyżek dowolnej marmolady (dżem jest zbyt płynny) białko do posmarowania ciastek 2 foremki o tym samym kształcie, ale w dwóch rozmiarach: duży i mały Rozwijamy ciasto i z jednego arkusza wycinamy dużą foremką kształt (ja mam kwiat) Z drugiego ciasta wycinamy dużą foremką kształt, a środek wycinamy małą(...)Palcem będzie delikatniej. Wiem, bo porównałam i widelcem strasznie dziurawią się krawędzie - nieładnie to wygląda wtedy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni C Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia Brzegi kwiatów smarujemy białkiem i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Po upieczeniu powstają piętrowe ciasteczka z zatopioną marmoladą :) Zjadamy :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnich pasowały mi delikatne, chrupkie migdały. Wyszło coś niesamowitego! Moje biscotti nie są aż tak twarde jak tradycyjne - jeśli chcecie, aby Wasze wyszły twardsze, po prostu pieczcie je nieco dłużej. Moje można zjadać bez ryzyka złamania zęba, choć są zdecydowanie chrupkie. Z kubkiem gorącej herbaty (najlepiej jagodowej) smakują rewelacyjnie. Spróbujcie koniecznie!Dyniowe biscotti z migdałami i jagodamiSkładniki(...)proszkiem, imbirem i cynamonem. Dodać suche składniki do mokrych, połączyć. Dodać migdały, równomiernie rozprowadzić je w cieście.Połowę ciasta wyłożyć na folię spożywczą, wysypać równomiernie jagody, przykryć pozostałym ciasta. Uformować podłużny bochenek, zawinąć w folię i schłodzić 1 godzinę w lodówce.Schłodzone ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 30 minut.Lekko przestudzić, pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta formujemy kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Staramy się jak najkrócej trzymać ciasto w dłoniach, żeby go zbytnio nie ogrzać. Kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podczas pieczenia ciastka trochę się spłaszczą, wyrosną i popękają. Pieczemy 12-14 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego!!! :) Przepis bierze udział w akcji(...)wiele fantastycznych deserów, głównie serników, między innymi Sernik Oreo oraz Sernik z gruszkami, a także mój pierwszy sernik w życiu - Sernik krówkowy. Przepisy są tak czytelne i jasne, że bez problemu poradziłam sobie z przygotowaniem :) Jeżeli potrzebuję jakieś porady lub inspiracji, niezwłocznie otwieram tę właśnie stronę :) Pani Dorota wydała również kilka książek, które znajdziecie TUTAJ. Polecam, gorąco! Wierzę
My Culinary ArtKażdego czasem dopada niepohamowana ochota na jakąś słoną przekąskę- sięgamy wtedy zazwyczaj po paczkę paluszków lub co gorsza chipsów, których nie możemy sobie później przebaczyć. Nie
peanutbuttermonstermożna także rozłożyć na cieście drożdżowym otrzymując mini pizzerinki. 2. Cygara z ciasta filo z fetą i ziołamiChrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów.3. Coca czyli hiszpańska pizzaPłaski drożdżowy chlebek z oliwkową tapenadą, anchois, pieczoną papryką i rukolą. Kroimy w kwadraty i podajemy gościom.4. Roladki z cukiniiRoladki(...)wykałaczkami, na które goście będą je nadziewać.6. Kolorowa tortilla z piekarnikaSławny hiszpański omlet z ziemniakami i papryką pieczony z piekarniku. Kroimy w kwadraty i nadziewamy na wykałaczki.7. Turecka sałatka z ciecierzycyŻadna impreza nie obejdzie się bez chociaż jednej sałatki. Proponuję Wam sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami, cebulą, oliwkami i serem feta. 8. Chleb andaluzyjskiAle to jest
Chilli Czosnek i Oliwamąki migdałowej to koszt ok. 25 zł.Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis bezpszenny na ciasteczka Pieguski. Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy"PRZEPIS{"Kuchnia bez pszenicy", Davis William} Temperatura pieczenia: 180oC | Czas pieczenia: 25 min. | Ilość 30 sztuk Składniki 4 szkl. mączki migdałowej (patrz: uwagi *) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej 4 jaja(...)misce utrzeć jajka, masło lub olej kokosowy, śmietanę lub mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy i stewię. Połączyć uzyskaną masę z surowymi składnikami. Dodać posiekaną czekoladę.3. Nakładać łyżką spore porcje ciasta (****). Za pomocą łyżki spłaszczać każde ciasteczko na grubość ok. 12 mm.4. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 C, do czasu gdy brzegi lekko zbrązowieją. Przełożyć na druciany ruszt
coolinarnastrefa.blogspot.comcała moja rodzina. Ja lubię go za to, że jest zwarty, konkretny, syty, a dzięki musowi niebiańsko słodki i wykwintny – taki jak lubię J Jeśli chodzi o mnie, to bez wątpienia jestem smakoszem wszelkiego rodzaju serników. Miłość do nich rozkwitła 10 lat temu, kiedy przebywałam w Wielkiej Brytanii i pracowałam w jednej z prestiżowych i jednocześnie historycznych restauracji(...)mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać. Schłodzić przez minimum 30 minut w lodówce. SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ ( wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
Calzonella.comciasta na pizze, na które przepis znajdziesz tutaj . W międzyczasie gdy ciasto sobie rośnie, ja przygotowuje farsz. Pieczarki i cebulę kroje w paski i wrzucam na patelnie bez oleju. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlewam troszkę oleju, przyprawiam solą i pieprzem i przed kilka minut smażę. Gdy warzywa będą już usmażone, odkładam je do miski(...)fixami i wlewam na patelnię. Całość gotuję przez około 3 minuty. Gdy ciasto już wyrośnie kroję je na kawałki, które wałkuję tworząc koła. Na połowę koła kładę troszkę farszu zostawiając wolny brzeg, posypuję startym serem i formuję pieroga. Pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smaruję je roztrzepanym jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Vikisens. Nie jesteśmy na diecie bezglutenowej, od razu zaznaczam. Jednak czemu by nie spróbować? Sklep oferuje produkty bezglutenowe, które z pewnością sprawdzą się w waszych domach, bez względu na to, czy jesteście uczuleni na gluten, czy po prostu chcecie spróbować czegoś innego. Po kliknięciu w banner przeniesiecie się do sklepu internetowego. Mieszanka nosi nazwę Piekarz Królewski(...)zdjęciu macie dokładne proporcje. Wszystkie składniki po prostu mieszamy mikserem przez 5 minut. Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem formy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wg producenta ciasto powinno rosnąć 45 minut. Moje po 30 minutach było gotowe do pieczenia. Być może w waszych warunkach będzie to nico inny czas. Tutaj macie zdjęcie chleba jeszcze przed wyrastaniem
MamaOskarkaCoraz trudniej kupić w sklepie pyszne grahamki. Takie bez polepszaczy i nie mrożone przez kilka miesięcy. A że, można teraz kupić mąkę graham, postanowiłam je upiec sama. Od teraz nie kupuję już grahamek tylko piekę sama. Przynajmniej wiem co jem. Składniki: 0,5 szkl letniego mleka 0,5 szkl letniej wody 1 łyżka syropu trzcinowego 1,5 łyżki miodu(...)trzcinowy,miód, olej i wsypać sól. Końcówką do wyrabiania ciast drożdżowych(hak) wyrabiać ciasto około 10 minut do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto może pozostać klejące. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 10 części. Dłonie oprószyć
Ala piecze i gotujesprawia, że w brzuszku latają mi motylki...Na drogę potrzebne są dwie rzeczy. Po pierwsze, i najważniejsze - słodkości. Bez czegoś do pojedzenia tak długa podróż jest po prostu nie do zniesienia. W duchu tej myśli w sobotę w nocy piekłam ciastka. Skończyłam gdzieś przed trzecią, po czym wyspacerowałam psa, wykąpałam się i doszłam do wniosku, że nie warto już(...)gazecie Dobre rady, wydanie specjalne, nr 2/2009. Co prawda jest poświęcona wypiekom świątecznym, ale ciii... Na zdjęciu był śliczne - płaskie, duże, ciemne, z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście. Jak widać na zdjęciu - moje wyglądają zupełnie inaczej. Po pierwsze - są małe, bo specjalnie lepiłam mniejsze, żeby wygodniej się je jadło w podróży. Choć sporo rosną, to jednak nie rozpłynęły się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSchłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami na lekko posypanym mąką blacie. Foremką w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Pamiętamy, że na każde jajeczko zużyjemy trzy ciasteczka: góra, dół, środek. W 1/3 ciasteczek należy wykroić środek przy pomocy mniejszej okrągłej foremki. W ciasteczku z dziurką ukryjemy niespodziankę. Ciasteczka układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około(...)lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się na ciasteczku. Lukier zabarwiamy bawnikami i dekorujemy te, które użyjemy na góre jajeczka tzn. 1/3 wszystkich ciasteczek. Na ciasteczka bez dziurki nanosimy lukier przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki z małym otworem, a nie nakładamy ciasteczka z dziurką, a dziurkę wypełniamy dowolą posypką. Następnie ciasteczko ponownie smarujemy lukrem
Mia Cucina Sofieta