bez pieczenia ciasto - 3500 przepisów (strona:137/234)

Rolada jabłkowa 208

Dziś mam dla Was pyszną, prostą roladę jabłkową wg przepisu Ewy Wachowicz. To proste, a jednak eleganckie ciasto świetnie sprawdza się do codziennej kawusi, ale też jest niezastąpione na specjalne okazje.   Jednak zanim przejdę do przepisu chciałam się podzielić z Wami moim odkryciem. Często robię zakupy w internetach i równie często coś tam sprzedaję zarówno prywatnie(...)żółtku. Nie przerywając mieszania wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Na dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia układamy blisko siebie obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wykładamy na drugą

Cynamonowe szczęście
Pączki 162

Obliczono, że w czasie ogólnopolskiego szaleństwa pączkowego, przeciętny Kowalski spożywa 2,5 tego cudu, co daje 100 milionów pączków zjedzonych w ciągu jednego dnia. Nieźle. Początkowo pączki wyrabiano z ciasta chlebowego i okraszano je słoniną i cebulą, popijając wódką. Dla mnie bomba, o niebo to wolę niż różę i lukier! Dopiero XVIII wiek przyniósł pączki w wersji słodkiej oraz faworki(...)koniecznie chciał spalać kalorię po pączku, to jeden pączek równa się 2,5 godzinom gadania przez telefon. Więc zawsze z jakąś koleżanką możecie… ekhm… poćwiczyć. Jak wiecie, pieczenie nie jest moim ukochanym zajęciem. Smażenie pączków w smalcu też średnio mnie nęciło. Jednak jeden podlec wlazł mi na ambicję i proszę bardzo – są pączki. Jeśli ja umiem

ladykitchen
Babeczki bez glutenu, jajek i laktozy z ekologiczną mąką kukurydzianą Symbio 177

W moim domu gości mała dziewczynka z nietolerancją glutenu, laktozy i uczuleniem na jajka. Musiałam więc poeksperymentować. :-) Efekt jest bardzo zadowalający, choć babeczki z mąk bezglutenowych

Szefowa kuchni
Gniazdka poznańskie, pączki hiszpańskie, cudne 200

Tłusty czwartek już tuż, tuż. Proponuje Wam dzisiaj gniazdka poznańskie, trochę się bałam czy wyjdą. Nie robiłam ich nigdy, mam ten przepis od dawna ale nigdy

Kuchnia Pokoleń
Poskręcane parówki w poskręcanym cieście francuskim 150

jajko do posmarowania przed pieczeniem Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty Na każdy prostokąt nakładamy parówkę... ... a następnie zawijamy krótsze boki ciasta nakładając na parówkę Nastawiamy piecyk na 200 stopni C Parówkę owijamy dokładnie ciastem... ... i zaklejamy Następnie kroimy parówkę w plasterki ale w taki sposób, aby parówka była przekrojona cała, a ciasto od spodu było nienaruszone (ja podłożyłam sobie(...)łyżki do sałatek, który blokował mi całkowite przecięcie ciasta)... ... i każdy plasterek parówki odkręcamy na płasko, raz w lewą, raz w prawą stronę Smarujemy parówki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut Zjadamy na ciepło, ale na zimno też są smaczną przekąską Podajemy z keczapem lub bez niego :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Waniliowy miodownik, czyli kruche miodowe ciasto przekładane waniliowym kremem budyniowym 260

jakiś czas temu. Oryginalny Królewicz jest bez dodatku owoców, a jego środkową warstwę stanowi puszysty biszkopt. Tym razem upiekłam cztery miodowe placki i przełożyłam je kremem. Biszkopt opuściłam. Ciasto wyszło pysznie, wygląda też rewelacyjnie. Nie jest trudne, ani specjalnie pracochłonne. Można je upiec z większej ilości warstw, a wtedy otrzymamy ciekawy torcik :)Ciasto:3 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki(...)jajko,120 g miękkiego masła,150 ml kwaśnej śmietany.Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić na cztery części i schłodzić w lodówce przez około godzinę.Po schłodzeniu każdą z części rozwałkować cienko i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni i upiec na ciemno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybki letni deser 229

zawsze coś się wymyśli. Czasem po prosu pochłonie się je ot tak, jako przekąskę w czasie oglądania filmu na przykład. Częściej jednak nachodzi mnie pomysł, i owoce lądują w ciastach i deserach. Mniam.Tym razem inspirację znalazłam w Cheesecakes baked and chilled wydawnictwa The Australian women's weekly. Uwielbiam te gazety - są pełne smakowitych przepisów opatrzonych wyjątkowo apetycznymi zdjęciami. Pyszności!Trifle(...)mascarpone, soczyste nektarynki, kwaśna marakuja i chrupiące płatki migdałowe - czyż to nie brzmi wspaniale...? Taki leniwy w sumie deser z tego, co akurat jest pod ręką. W dodatku bez pieczenia, co jest ogromną zaletą przy aktualnych upałach.C. pochłaniał z zadowoloną miną, absolutnie nie narzekając na wielkość porcji. A te są całkiem spore - na poobiedni deser z tych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Serowe kruche ciasteczka 198

zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury.  Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie prostokąta, wykładamy farsz zostawiając zwijamy w rulon i kroimy w plastry lub wykrawamy ciasteczka np. foremka o kształcie serca lub innego Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciemny chlebek z bakaliami 186

Składniki: 100 g suszonych śliwek bez pestek masło do posmarowania formy 2 łyżki octu winnego 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 500 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 100 g moreli suszonej 0,5 l letniej wody Wykonanie: Wkładamy drożdże do szklanki, dodajemy kilka łyżek letniej wody i mieszamy dokładnie. Do pozostałej wody wsypujemy mąkę, dodajemy ocet(...)wlewamy rozprowadzone w ciepłej wodzie drożdże. Ciasto mieszamy mikserem około 3-4 minuty. Następnie dodajemy kakao, drobno pokrojone śliwki i morele oraz orzechy włoskie pokruszone na kawałki. Należy dobrze wymieszać ręką. Przykryte lnianą ściereczką ciasto pozostawiamy  do wyrośnięcia na około 30 minut. Keksówki smarujemy masłem, wkładamy do nich ciasto i pieczemy około 70 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Blondynka Gotuje
Liebster Awards 165

chwalił pisemnie , ale też próbował sam je wykonywac u siebie w domu :) 4. Co daje ci blog?Samozadowolenie . 5. Jakie są twoje ulubione smaki z dzieciństwa?Przede wszystkim zapach pieczonego ciasta pamiętam z dzieciństwa m.in. szarlotki , rogalików serowych  :) 6. Z jakimi smakami kojarzy ci się lato?Napewno truskawki i sernik na zimno z galaretką. 7. Jaka jest twoja największa(...)chyba odłoży sie wyjazd za rok , gdyż jestem w trakcie remonu domu :) 10. Jaki jest twój ulubiony napój?Bardzo często lubię napic sie coli i nie ma dnia bez jednej kawki z mleczkiem. 11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz (włoska, polska itp.) ?Uwielbiam kuchnie włoską .A oto moje 11 pytań dla wytypowanych blogów : Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga? Najbardziej

Słodkości i nie tylko
Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki 384

Do zrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór

Słodkości i nie tylko
Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką 192

zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może przelać się nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut. Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 – 18 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Żelatynę zalać wodą (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić(...)dokładnie wymieszać do połączenia. Dodać ajerkoniak i wymieszać. Wykonanie: Mazurek posmarować cienką warstwą dżemu. Na dżem wylać wystudzoną żelkę ajerkoniakową, odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami. Przechowywać w lodówce

wcinaj to
Pizza – najlepsza domowa 166

bez przeciągów. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury zajmuje to około 1 do 1,5 godziny. Przygotowanie pizzy: Kolejność składników wydaje się banalną sprawą, jednak wpływa na to czy pizza i dodatki są fajnie upieczone, czy uduszone na zakalcowatym mokrym cieście. Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować na wielkość zbliżoną do wielkości brytfanki. Ciasto(...)przełożyć na brytfankę i dopasować do niej rozwałkowując małym wałkiem. Na cieście rozsmarować sos, posypać oregano i większością sera (wymieszane oba rodzaje sera), rozłożyć salami, pieczarki i pokrojone oliwki – nie za gęsto. Pozostałym serem posypać wierzch pizzy. Całość lekko posolić. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włączyć termoobieg. Piec około 15 minut

Trzeci talerz
Wegański żurek 176

element świątecznego repertuaru. Pisząc o niej, mam na myśli aromatyczną i delikatną zupę przygotowaną od podstaw (łącznie z zakwasem) na pysznych i pożywnych roślinnych produktach. Bez wędzonek, boczku, kiełbas, jajek. W ich miejsce pieczona w słodkiej papryce i czosnku ciecierzyca, zapiekane tofu, które smakuje jak jajo oraz grillowana sojowa kiełbaska.  Lubię nagotować wielki gar tej popielatej zupy(...)razowego chleba na zakwasie lub 1 łyżeczka drożdży Przygotuj dwa duże słoje, do każdego z nich wsyp po szklance mąki. Następnie wlej taką ilość wody, aby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Do każdego słoja wrzuć po 3 obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy całość przestygnie wlej po dwie szklanki

Roślinna - blog wegański
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 243

pokusie słodyczy, gdy kolorowe, niemal bajkowe wzory zdobią każde ciasteczko. Dekorowanie ciasteczek to ogromna frajda i to nie tylko dla dzieci :) Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Nie ma Świąt bez kolorowych ciasteczek, które można powiesić na choince, albo zajadać do gorącej czekolady.Składniki:1 jajko100 g masła1/2 szklanki cukru1/2 szklanki miodu2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3 szklanki mąki1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki(...)cynamon, sól, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto mikserem, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy w ciasteczkach zrobić dziurki, żeby powiesić je na choince. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania