ciasta na pizze, na które przepis znajdziesz tutaj . W międzyczasie gdy ciasto sobie rośnie, ja przygotowuje farsz. Pieczarki i cebulę kroje w paski i wrzucam na patelnie bez oleju. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlewam troszkę oleju, przyprawiam solą i pieprzem i przed kilka minut smażę. Gdy warzywa będą już usmażone, odkładam je do miski(...)fixami i wlewam na patelnię. Całość gotuję przez około 3 minuty. Gdy ciasto już wyrośnie kroję je na kawałki, które wałkuję tworząc koła. Na połowę koła kładę troszkę farszu zostawiając wolny brzeg, posypuję startym serem i formuję pieroga. Pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smaruję je roztrzepanym jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Vikisens. Nie jesteśmy na diecie bezglutenowej, od razu zaznaczam. Jednak czemu by nie spróbować? Sklep oferuje produkty bezglutenowe, które z pewnością sprawdzą się w waszych domach, bez względu na to, czy jesteście uczuleni na gluten, czy po prostu chcecie spróbować czegoś innego. Po kliknięciu w banner przeniesiecie się do sklepu internetowego. Mieszanka nosi nazwę Piekarz Królewski(...)zdjęciu macie dokładne proporcje. Wszystkie składniki po prostu mieszamy mikserem przez 5 minut. Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem formy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wg producenta ciasto powinno rosnąć 45 minut. Moje po 30 minutach było gotowe do pieczenia. Być może w waszych warunkach będzie to nico inny czas. Tutaj macie zdjęcie chleba jeszcze przed wyrastaniem
MamaOskarkaCoraz trudniej kupić w sklepie pyszne grahamki. Takie bez polepszaczy i nie mrożone przez kilka miesięcy. A że, można teraz kupić mąkę graham, postanowiłam je upiec sama. Od teraz nie kupuję już grahamek tylko piekę sama. Przynajmniej wiem co jem. Składniki: 0,5 szkl letniego mleka 0,5 szkl letniej wody 1 łyżka syropu trzcinowego 1,5 łyżki miodu(...)trzcinowy,miód, olej i wsypać sól. Końcówką do wyrabiania ciast drożdżowych(hak) wyrabiać ciasto około 10 minut do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto może pozostać klejące. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 10 części. Dłonie oprószyć
Ala piecze i gotujesprawia, że w brzuszku latają mi motylki...Na drogę potrzebne są dwie rzeczy. Po pierwsze, i najważniejsze - słodkości. Bez czegoś do pojedzenia tak długa podróż jest po prostu nie do zniesienia. W duchu tej myśli w sobotę w nocy piekłam ciastka. Skończyłam gdzieś przed trzecią, po czym wyspacerowałam psa, wykąpałam się i doszłam do wniosku, że nie warto już(...)gazecie Dobre rady, wydanie specjalne, nr 2/2009. Co prawda jest poświęcona wypiekom świątecznym, ale ciii... Na zdjęciu był śliczne - płaskie, duże, ciemne, z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście. Jak widać na zdjęciu - moje wyglądają zupełnie inaczej. Po pierwsze - są małe, bo specjalnie lepiłam mniejsze, żeby wygodniej się je jadło w podróży. Choć sporo rosną, to jednak nie rozpłynęły się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSchłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami na lekko posypanym mąką blacie. Foremką w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Pamiętamy, że na każde jajeczko zużyjemy trzy ciasteczka: góra, dół, środek. W 1/3 ciasteczek należy wykroić środek przy pomocy mniejszej okrągłej foremki. W ciasteczku z dziurką ukryjemy niespodziankę. Ciasteczka układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około(...)lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się na ciasteczku. Lukier zabarwiamy bawnikami i dekorujemy te, które użyjemy na góre jajeczka tzn. 1/3 wszystkich ciasteczek. Na ciasteczka bez dziurki nanosimy lukier przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki z małym otworem, a nie nakładamy ciasteczka z dziurką, a dziurkę wypełniamy dowolą posypką. Następnie ciasteczko ponownie smarujemy lukrem
Mia Cucina SofietaRóbmy sobie do pracy na pierwsze śniadanie taką owsiankę, nie gotowaną, daje dużo energii, jest pyszna, zapewnia doskonały humor, a jej zaletą jest to, że wieczorem
kgwjanczewoKolejne babeczki z serii "coś z niczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Z dodatkiem ekspandowanych nasion amarantusa i płatków migdałowych. Składniki: margaryna bezmlecznacukier pudermąka kukurydzianamąka ryżowa
głodny alergikchętnych śniadanie, placuszki, których bazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku dodaje parmezan. Przepis z "Superfood na co dzień" Jamiego. U mnie w wege wersji czyli bez szynki. Przy okazji robienia tych placków okazało się, że zapach gnijącej rukoli jest mi przeznaczony. najpierw ta z pracowej lodówki, teraz ta z opakowania kupionego przez Małżona. No niestety nie zdarzyłam(...)czubata łyżka maki orkiszowej razowej szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 2 czubate łyżki serka wiejskiego 1 dojrzały, mały pomidor 2 średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem i serkiem. Drobno kroimy pieczarki i pomidora i dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca powłoką
Dzieje kuchennej WiewióryJedni płatki owsiane lubią, inni nie ;) Zdrowo jest je jeść co jakiś czas (codziennie?) na śniadanie bo oczyszczają nam jelita i dają dłuższe uczucie sytości
W kuchni bez szafekgubię :) ) Dlatego trzymajcie mocno kciuk, tylko jeden, bo w drugiej ręce powinny znaleźć się ciastka z dzisiejszego przepisu. Zrobiłam je parę dni temu, miałam ochotę na kokosowy specjał, bez bezy. Szukałam przepisu odzwierciedlającego ten, którym raczą nas sklepikarze. Takie kruche, smaczne ciasteczka kokosowe. I znalazłam ... na Kwestii Smaku - maślane kokosowe ciacha, kto się skusi? "Sposób przygotowaniaMasa maślana2 szklanki mąki1/2(...)puder.Sposób przygotowania:Mąkę, proszek do pieczenia i sól łączymy ze sobą w jednej misce. W drugiej, ubijamy masło i cukier na gładką masę. Kolejnym krokiem jest wbicie jajka i dodanie cukru z wanilią. Następnie dodajmy po łyżce mąki, miksując do czasu połączenia się składników. Na koniec dodajemy do ciasta masę kokosową i dokładnie mieszamy. Masę
Słodkie Przyjemnościmasie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przygotować krem.Masło utrzeć(...)wykładać na babeczki zaczynając od ich środka i wyciskając krem dookoła. W ten sposób uzyskamy kształt róży. Tutaj filmik instruktażowy. Babeczki przechowywać następnie w lodówce, jednakże w temperaturze pokojowej bez problemu utrzymują fason przez kilka godzin
Food Squaremiski i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Jeżeli wody jest za mało to dolewamy tyle, aby ciasto miało pożądaną konsystencję.Gotowe ciasto posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Ponownie odstawiamy, aby nam podrosły.Smarujemy je wodą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st
charlotte gotujesię komuś zachce tortu to nie ma opcji, żeby zaczekał do urodzin! Rzadko kiedy pieczemy je bez specjalnej okazji, co jest moim zdaniem ogromnym niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół(...)pieczenia Lemon curd: 4 cytryny 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju + 250 g mascarpone Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka i lśniąca dorzucamy żółtka i dosypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując
sama złodyczŚwięta. Dodam, iż dopiero od 2 lat jestem świadomym kwiatożercą. Tzn pochłaniam róże, fiołki i czarny bez, czyli wszystko to co pięknie pachnie. A jak pachnie tak smakuje. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka mleka 1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju(...)umieszczamy jajko, mleko, olej i dokładnie mieszamy. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy nawet łyżką do połączenia się składników. Następnie wsypujemy fiołki pozbawione łodyżki i chwilę mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek (ok 2/3 wysokości, i najlepiej włożone do blaszki na muffinki). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 -200 stopni i pieczemy przez ok. 20-25 minut.Śmietanę ubijamy
Malinowe Pocałunkiproszku do pieczenia · 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier stale ubijając. Następnie dodajemy żółtka i olej stale miksując. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 40x25 wykładamy papierem do pieczenia (samo(...)wylewamy masę biszkoptową. Pieczemy ok 40 min w temp 170 stopni. Wyjmujemy i kiedy przestygnie odkrawamy boki, wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia na kratce. Biszkopt ciemny: · 6 jajek · 1 szkl cukru
Malinowe Pocałunkijejś 3 pszynicy, żyta ani jyńczmiynia 4 . A jak sie tak czowiek pomyśli, że te wszyske kołołcze, ciasta i kyjkse, co je robiōły 5 nasze ōłmy, 6 miały tyn glutyn, no to na takim fajerze 7 by sie te ludzie niy pojedli. Bez 8 to żech prziszoł tyż na to, co by sam wciepnōńć 9 jaki recept bezglutynowy(...)dejcie ôrzechy na chwila na patelnia, żeby sie trocha uprażōły. Jajca ubijcie ze cukrym, potyn wsujcie tam mōnki, ôlyj, soda, mlyko i to fajnie wymiyszejcie. Ôzgrzyjcie piec na 180 stopni, a do ciasta dejcie jeszcze te bakalie i zajś wymiyszejcie. Narychtujcie sie wiynkszoł blacha, dejcie na nia papiōr do pieczynioł, wyłōżcie na niego ciasto i wrojście do bratruły
Chop w kuchniW mojej kuchni prym wiodą kasze. Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione. Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej. U nas podczas
IzaGotujedekoracji zdjęć, bo od razu wiedziałam, co chcę upiec- pyszne, jesienne, kasztanowe muffiny. Kiedyś jadłam takie z konfiturą z czarnej porzeczki i spróbowałam odtworzyć ten smak w domu (chociaż bez porzeczek). Tym razem zmieniłam nadzienie- na mirabelkowe oczywiście:) KASZTANOWE MUFFINY Z MIRABELKOWYM WNĘTRZEM Mokre: 40g rozpuszczonego i ostudzonego masła 100ml śmietany 30 lub 36% 4 łyżki śmietany(...)pół z białym) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli konfitura mirabelkowa (lub inna kwaskowa) jako nadzienie Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Mieszamy oddzielnie mokre składniki i suche składniki. Następnie łączymy dwie mieszanki, nie przejmując się grudkami. Mąka kasztanowa mocniej chłonie wilgoć od zwykłej mąki, dlatego ciasto nie jest takie rzadkie- można dodać łyżkę śmietany
les mirabelleschoroba i musiałam odpuścić. Ale co to za Walentynki bez żadnych słodkości - zawzięłam się i zrobiłam naszą ulubioną, pyszną klasyczną napoleonkę - taką znaną mi z czasów dzieciństwa - z kremowym budyniem, na 4 kruchych blatach a nie "oszukaną" na krakersach czy herbatnikach (choć takie też lubimy). To jedno z tych ciast, które znikają w mgnieniu oka -w yszła jak zawsze(...)cieniutkie a przez to bardziej podatne na złamanie) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia) 1 łyż smalcu 1 żółtko 3/4 szkl śmietany 3 szkl mąki 1. Margarynę, smalec, żółtko i śmietanę utrzeć w dużej misce mikserem. 2. Dodać mąkę, zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dokładnie 1/4 ciasta (można po prostu
Kto ugości moich gości?trochę świąteczny, ale co zrobić jeśli wcześniej nie było czasu na jego dodanie, może przyda się za rok ;) Szybka, pyszna korzenna babka do zrobienia bez użycia miksera. Bez świątecznej posypki będzie dobra na każdą okazję ;) Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:niecałe 1,5 szklanki mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2(...)rozgrzać do 180 stopni.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do piernika i cynamonem.W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki.Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki.Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut.Po wyjęciu
Ze smakiem i z pasjąwiecie jestem wielką naleśnikarą i jest to chyba jedyna rzecz , którą mogłabym zajadać codziennie i bez opamiętania.Nie tylko naleśniki , ale i krokiety.Częstowałam Was już Krokietami z soczewicą Krokietami grzybowo – jajecznymi, a nawet krokietami z parówkami!Dziś mam wersję dla mięsożerców!Obficie nadziane świeżym mielonym mięsem i kapustą są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację(...)olej – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – szczyptaFARSZ: * kapusta biała – 200 g * mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminekDODATKOWO : * jajko – 2 szt * bułka tarta – 100 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI:Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe.Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki.Odstawiamy
Ostra na Słodkożółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Całkowicie wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy części.200 g truskawek drobno kroimy.Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz(...)nich wrzucamy połowę pokrojonych truskawek i krótko miksujemy.Dolny biszkopt smarujemy cienką warstwą konfitury malinowej (ok. 2 łyżki) wykładamy na niego część masy budyniowej (bez owoców) i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta i wykładamy masę z truskawkami. Górny biszkopt smarujemy od wewnątrz konfiturą i przykrywamy ciasto.Całość pokrywamy pozostałą częścią masy budyniowej. Tort ozdabiamy
Słodka Stronaszybkie: przykładamy do otworu w pokrywce i przy użyciu tłoka "wyciągamy" powietrze na zewnątrz.W jednym pojemniku możemy przechowywać różne produkty bez obaw o przenikanie zapachów - bez powietrza zapachy się nie wymieszają. Próżnia w znacznym stopniu przyspiesza marynowanie mięsa i ryb.Produkty sypkie takie jak mąka, cukier czy bułka tarta umieszczone w pojemnikach próżniowych(...)wysychają, ani nie stają się "śliskie" jeśli przechowywane są w próżni.Pieczywo również dłużej jest świeże niż to, które przechowujemy w tradycyjny sposób.Jeśli chcemy, aby ciasto drożdżowe szybciej nam wyrosło przed pieczeniem, wtedy umieszczamy je w pojemniku i odsysamy powietrze.Czym różnią się pojemniki Vacuum od pojemników, których wcześniej używałam?Zastosowanie pojemników jest identyczne, w tej kwestii
Codzienna kuchnia niecodzienna