migdałów bez skórki 2 łyżki gęstej śmietany 18% 3 biszkopty, pokruszone na okruszki Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po kwadransie odcedzić i osączyć. Dodać migdały i 2 razy dokładnie zmielić w maszynce. Masę makową połączyć z cukrem i biszkoptami, ale tylko tyle, by uzyskać zwartą, ale jednocześnie miękką i plastyczną konsystencję. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt(...)zwijać, zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie rogale posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Jeszcze ciepłe polukrować i posypać orzeszkami. Smacznego
Domowa cukiernia EwyDzisiaj proponuję oponki w wersji lekko odchudzonej, bo bez twarogu a z jogurtem naturalnym. Są lekkie, delikatne i kruchutkie. Powstały, bo akurat nie miałam w domu białego sera a chęć na te złociste, krągłe "pączusie" z dziurką- ogromną. Moim dzieciom ta wersja dużo bardziej posmakowała. Polecam wypróbować przepis:) Składniki na około 20 sztuk: 10 dkg miękkiego masła(...)śmietankowy (proszek) 40 dkg mąki + trochę do podsypywania 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oraz: Olej do smażenia Cukier puder do posypania Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając ( lub miksujac) dodawać stopniowo jajka, jogurt, budyń i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto pod koniec dodawania mąki zrobi się gęste i wówczas trzeba je przełożyć
Maślane ciasteczkołyżki wody Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5h. Krem śliwkowo-czekoladowy: ~200g suszonych śliwek, bez pestek ~szklanka wrzącej wody ~dwie czubate łyżeczki kakao ~2-3 łyżki fruktozy / 4-6 łyżek cukru ~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Śliwki zalać na noc* wrzącą wodą. Następnego dnia przełożyć(...)następnego dnia ok. 14.00. Polewa: ~40g białej czekolady ~1/8szkl. mleka (radzę jednak nie dodawać :)) Piekarnik rozgrzać do 180*C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt o wymiarach nieco większych od formy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć na nią ciasto, boki które będą wystawać zawinąć do środka, lekko przycisnąć do ciasta i naciąć nożem. Spód nakłuć widelcem
chili & sugarbitą śmietaną. Bez bitej śmietany również pyszne. Proste w wykonaniu, bez pieczenia przygotowanie trwa jakieś 20 minut. Warto!!! Z tej ilości wyszło mi 9 sztuk: Potrzebujemy: 150g masła (miękkie) 120 g cukru 2 jajka 150g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia zapach waniliowy (6 kropel) 2 łyżki mleka 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (tylko takiej(...)Ozdoby do dekoracji. W miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do dużej miski wkładamy masło i cukier i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajka, ciągle miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem oraz olejek waniliowy i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy mleko i jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na pół, do jednej połówki dodajemy kawę i kakao
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/wychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym smakuje idealnie, zdrowo a lekko schłodzony - o mamo! Nie ma lepszego. Sami spróbujcie!Składniki:220 g masła1 kg sera8 jajek300 g cukru4 łyżki(...)wanilii.Masło ucieramy z serem, następnie dodajemy kogiel mogiel i mieszamy.Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy.Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C.Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego gdy przestygnie boki możemy wyrównać łyżeczką.Ostudzone ciasto
Słodkie Przyjemnościoraz wierzchu z bitej śmietany. Przepis na to cudo, który najbardziej przypadł mi do gustu, znalazłam u Agnieszki na blogu Kuchnia nad Atlantykiem. Składniki i przepis przytaczam w całości, bez zmian, za autorką, gdyż nie widzę potrzeby żadnych zmian. Składniki: „Spód:- 200g drobno zmielonych herbatników z otrębami (typu digestive)- 60g stopionego lub bardzo miękkiego masłaNadzienie:- 5 żółtek- ok. 400g(...)łyżkami cukru i 1 op. cukru waniliowego” „W malakserze miksujemy herbatniki z masłem i ściśle wylepiamy masą spód i boki foremki. Najlepiej dociskać ciasto do foremki metalową łyżką lub dnem szklanki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 10-12 min. Odstawiamy na siatkę do wystudzenia. Masa: Ubijamy żółtka w mikserze aż masa będzie kremowa i puszysta
mojewypiekiinietylkoPyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto. Pachnie piernikiem, pomarańczą... Niebo w gębie. Na dodatek zdrowe, bez glutenu... i można wyliczać jego zalety bez końca. Składniki:szklanka ugotowanej kaszy jaglanej1 jajko1 banan2 łyżki kakao5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)4 łyżki mleka (może być sojowe)2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka stewii2 łyżki miodu1 łyżka(...)składniki oprócz skórki z pomarańczy i płatków migdałów umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy część płatków migdałów oraz skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy ("keksówki"), wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą płatków migdałów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka
Mango Papajastopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być sprężyste i odchodzić bez problemu od naczynia. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut.W tym czasie przygotować masę serową łącząc wszystkie jej składniki na gładką masę.1/3 lub 1/4 wyrośniętego ciasta (zależy to od wielkości stolnicy) przełożyć na stolnicę podsypaną mąką (ja używam silikonowej(...)grubości około pół centymetra. Na cieście rozsmarować odpowiednią ilość nadzienia serowego.Ciasto złożyć na 3 warstwy. Dłuższy bok założyć do środka......a drugi na niego.Tak przygotowane ciasto kroić na kilkucentymetrowe kawałki.Kawałki skręcać "na kokardkę".Takie drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem i odstawić do ponownego podrośnięcia na około 20-30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez niecałe pół godziny
Codzienna kuchnia niecodziennaprzyprawy do piernika trochę mleka do posmarowania ciastek przed pieczeniem Jeżeli dysponujemy miodem w stałej postaci, trzeba go rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę na blat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, nie będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników(...)dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz należy już tylko rozwałkować ciasto i wykroić foremkami pierniki. Staram się robić ciastka grubości ok. 7-8 mm, ale jeśli chcecie spróbować upiec całość, jak w oryginalnym przepisie szwajcarskim, lepiej uzyskać grubość 1 cm na jedną blachę. Z przygotowanego ciasta wychodzi ok. 4 blaszek
I tu będę miała takie teProsta ,puszysta ,wilgotna ,smaczna . Mogę ją zachwalać bez końca .Do kawy , odrobina słodkiej przyjemności . Składniki : 2 szklanki mąki tortowej o,5 szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/ 2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 3 łyżki powideł śliwkowych ,u mnie z pomarańczy . Składniki na polewę: 70 g gorzkiej czekolady(...)miseczce umieszczonej nad garnuszkiem z gorącą wodą .Dekorujemy ciepłą ciasto. Mąkę ,kakao ,sodę przesiewamy .Mleko ,olej ,jajka i cukry miksujemy tylko do połączenia się składników .Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy .Na koniec dodajemy powidła i miksujemy .Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej kakao foremki i pieczemy babkę w 180 stopniach przez około 50 minut .Po upieczeniu zostawiamy
Ladylaura.tych ciastek. Wyglądają efektownie :) Składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego 15 łyżek dowolnej marmolady (dżem jest zbyt płynny) białko do posmarowania ciastek 2 foremki o tym samym kształcie, ale w dwóch rozmiarach: duży i mały Rozwijamy ciasto i z jednego arkusza wycinamy dużą foremką kształt (ja mam kwiat) Z drugiego ciasta wycinamy dużą foremką kształt, a środek wycinamy małą(...)Palcem będzie delikatniej. Wiem, bo porównałam i widelcem strasznie dziurawią się krawędzie - nieładnie to wygląda wtedy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni C Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia Brzegi kwiatów smarujemy białkiem i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Po upieczeniu powstają piętrowe ciasteczka z zatopioną marmoladą :) Zjadamy :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnich pasowały mi delikatne, chrupkie migdały. Wyszło coś niesamowitego! Moje biscotti nie są aż tak twarde jak tradycyjne - jeśli chcecie, aby Wasze wyszły twardsze, po prostu pieczcie je nieco dłużej. Moje można zjadać bez ryzyka złamania zęba, choć są zdecydowanie chrupkie. Z kubkiem gorącej herbaty (najlepiej jagodowej) smakują rewelacyjnie. Spróbujcie koniecznie!Dyniowe biscotti z migdałami i jagodamiSkładniki(...)proszkiem, imbirem i cynamonem. Dodać suche składniki do mokrych, połączyć. Dodać migdały, równomiernie rozprowadzić je w cieście.Połowę ciasta wyłożyć na folię spożywczą, wysypać równomiernie jagody, przykryć pozostałym ciasta. Uformować podłużny bochenek, zawinąć w folię i schłodzić 1 godzinę w lodówce.Schłodzone ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 30 minut.Lekko przestudzić, pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta formujemy kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Staramy się jak najkrócej trzymać ciasto w dłoniach, żeby go zbytnio nie ogrzać. Kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podczas pieczenia ciastka trochę się spłaszczą, wyrosną i popękają. Pieczemy 12-14 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego!!! :) Przepis bierze udział w akcji(...)wiele fantastycznych deserów, głównie serników, między innymi Sernik Oreo oraz Sernik z gruszkami, a także mój pierwszy sernik w życiu - Sernik krówkowy. Przepisy są tak czytelne i jasne, że bez problemu poradziłam sobie z przygotowaniem :) Jeżeli potrzebuję jakieś porady lub inspiracji, niezwłocznie otwieram tę właśnie stronę :) Pani Dorota wydała również kilka książek, które znajdziecie TUTAJ. Polecam, gorąco! Wierzę
My Culinary ArtKażdego czasem dopada niepohamowana ochota na jakąś słoną przekąskę- sięgamy wtedy zazwyczaj po paczkę paluszków lub co gorsza chipsów, których nie możemy sobie później przebaczyć. Nie
peanutbuttermonstersię co oszukiwać. Dlatego zamiast drastycznie ucinać słodycze, warto zacząć je czymś zastępować. My uwielbiamy słodzić ciasta daktylami, ksylitolem lub miodem. Składniki te mają o wiele mniej kalorii, a dodatkowo posiadają właściwości prozdrowotne. Dzisiaj proponujemy Wam zdrowy zamiennik słodkich krówek - wegańskie krówki bez cukru. Nie wiem czy nazwa krówki jest właściwa, ale jako pierwsza przyszła mi na myśl, kiedy(...)wiórków kokosowych - 3 łyżki masła orzechowego** - 2 łyżki musu daktylowego*** Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy. Masa powinna być plastyczna. 2. Rozkładamy masę na papierze do pieczenia, lekko rozwałkowujemy. Formujemy bloczek lub układamy na kwadratowej formie, aby miała ładny kształt. 3. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a następnie kroimy na mniejsze cukierki. 4. Zawijamy
two broke sisters