bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:732/1508)

Rolada z kremem i dżemem 121

mieszać drewnianą łyżką – ale bez przesady Biszkopt wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach C 20 - 30 minut (sprawdzamy wykałaczką czy biszkopt gotowy) Opis rolady:Gdy biszkopt się upiecze i gdy jest jeszcze ciepły zwijamy w ręcznik w roladę (wraz z papierem do pieczenia) i pozostawiamy do ostygnięcia(...)opakowania i wstawiamy gotowy krem na noc do lodówki. Na drugi dzień gdy biszkopt ostygnie odwijamy z ręcznika i ściągamy papier do pieczenia, smarujemy dżemem a potem kremem i znowu zwijamy w ręczniku w roladę. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i smarujemy pędzelkiem wierzch ciasta

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżówka z serem i śliwkami 217

rządzi się swoimi prawami i o ile w ciągu tygodnia mało piekę, no chyba, że mnie natchnienie jakieś dorwie, tak w niedzielę lubię zjeść coś pieczonego w domowym zaciszu.  Nie zawsze są to ciasta składane, warstwowe i kombinowane. Czasami wystarczy odrobina chęci, trochę wolnego czasu i podstawowych składników, by stworzyć coś smacznego!  U mnie dziś właśnie jabłecznik(...)połówkami jabłek, który także przygotujecie w mig, ale ja mam dla Was pomysł na drożdżówkę. Puszystą, mięciutką, z białym serem i śliwkami, które na szczęście jeszcze bez problemu można zakupić. Jej przygotowanie jest proste i nie powinna nikomu sprawić trudności, a taka jeszcze lekko ciepła będzie idealnym rozwiązaniem na jesienne popołudnia.  Normal 0 21 false false false

Kuchnia w czekoladzie
tarta serowa z owocami (na kruszonce) 121

tarta to połączenie sernika i kruchego ciasta z owocami. Nie wyobrażam sobie lata bez choćby jednego takiego wypieku. Delikatna masa serowa i chrupka kruszonka współgrają razem idealnie. Nie trzeba specjalnej okazji, żeby ją upiec- zróbcie ją więc już dziś.  *foremka 26 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła(...)łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 300 g sera z wiaderka 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju szczypta soli skórka z połowy cytryny łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: świeże owoce: brzoskwinie, maliny, borówki cukier puder masło do wysmarowania foremki  Foremkę do tarty wysmarować masłem. Składniki kruszonki wyrobić palcami w misce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Prosty chlebek bananowy 139

jajko oraz ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki oraz sody i połączenie z resztą masy. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (piekę z termoobiegiem) na około 55 minut (czy chlebek jest upieczony, należy sprawdzić patyczkiem). Przed podaniem studzimy. Smacznego

ChilliJemy
Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z czekoladą (bez jajek) 111

łyżeczki proszku do pieczenia   Dodatkowo: 90g czekolady (dodałam mlecznej; możecie dodać mniej) Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - dodać uprzednio zblendowanego lub rozduszonego widelcem banana. Do powstałej masy wsypać kleik oraz proszek do pieczenia, a na końcu wmieszać (najlepiej za pomocą dłoni) posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego

Di gotuje
Dietetyczne ciasto biszkoptowe z masą truskawkowo-jogurtową 415

Ciasto, które moja babcia robi mi od wielu lat, co roku na urodziny. Postanowiłam spróbować zrobić jego lżejszą, dietetyczną wersję. Orkiszowy biszkopt, masa truskawkowo-serowa, bez cukru. Jest równie dobra co klasyczna! Jednym słowem PRZEPYSZNA! Jeżeli lubicie truskawki koniecznie musicie je upiec. Składniki na biszkopt:  5 jajka  1 szkl. mąki orkiszowej jasnej 3 łyżki ksylitolu(...)łyżeczka proszku do pieczenia Dwie krople octu Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą himalajską. Dodajemy stopniowo cukier lub ksylitol oraz żółtka oraz odrobinę octu. Odkładamy mikser na bok. Do miski przesiewamy mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Przekładamy masę do silikonowej formy lub metalowej

Czarnawisienka
Tartine Bread 95

Koszyk do wyrastania wysypać mąką ryżową i ostrożnie przenieść do niego ciasto spodem do góry. Przykryć kolejny raz i odstawić na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub wstawić do lodówki na 8-12 godzin. Około 30 minut przed upływem czasu wyrastania rozgrzać piekarnik i żeliwny garnek (bez plastikowych elementów) do 240 stopni.  Chleb przełożyć delikatnie(...)góry nogami do rozgrzanego garnka, naciąć i przykryć garnek. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut - 20 minut z pokrywką, a następnie około 25 minut bez niej aż skórka nabierze złotobrązowego koloru.  Po upieczeniu wyjąć bochenek z garnka i wystudzić na kratce

wyzwania kuchenne
Pizza calzone z pieczarkami i tuńczykiem. 157

wysypać utarty ser żółty, a na to wyłożyć 1/3 farszu. Skleić jak pieroga. Gdyby ciasto się nie kleiło, to można brzegi lekko posmarować wodą. Moje dość ładnie się kleiły. Na wszelki wypadek sklejone brzegi wywinęłam do góry. Gotowe pizze wyłożyć na blaszkę do pieczenia wysmarowaną olejem. Wierzch pierogów tez lekko posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni

Agusiowe smakołyki
CIASTO SZPINAKOWE 101

Truskawkowe pole, czyli ciasto szpinakowe. Piękny zielony kolor można uzyskać bez użycia sztucznych barwników. Ciasto można podawać w dowolnej formie. Dekoracja to ulubione dodatki. Ja proponuję truskawki, borówki lub granat. A waszym zdaniem, która forma jest najsmaczniejsza? Truskawkowe pole Biedronkowe truskawki Borówkowe runo Wybuchowy granat Ciasto: 450g mrożonego szpinaku 3 duże jaja 250g cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl(...)oleju 2 szkl mąki tortowej (typ 550) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przełożenie: 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Ponadto: Ulubione owoce do dekoracji Szpinak rozmrażamy i odciskamy. Żelatynę łączymy z wodą. Pozostawiamy do napęcznienia. Jaja wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie

Słodki Zakątek
KAKAOWE BABECZKI Z KREMEM CHAŁWOWYM 78

przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Budyń należy ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić. Masło

Słodki Zakątek
Cynamonowe ciasteczka z kleiku ryżowego z białą czekoladą 100

każdej chwili! Zresztą każdy kto przejdzie obok - chwyta za ciastko! Koniecznie spróbujcie. (około 14 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 50g cukru   2 łyżeczki cukru waniliowego (robię domowy - klik ) 1 jajko (duże) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo:  2 łyżeczki cynamonu (płaskie) 50g białej czekolady Masło/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości(...)przerywając miksowania - wbić jajko. Do powstałej masy dodać cynamon, a na końcu wmieszać (najlepiej za pomocą dłoni) posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia/ Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 180 stopniach.  (Ciastka powinny

Di gotuje
MIODOWNIK 150

miękkiego masła   Wykonanie: Ciasto: do rondla dodajemy mleko i miód, podgrzewamy do chwili ,aż miód się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia mąkę mieszamy z sodą, dodajemy posiekaną margarynę, cukier i jajka oraz przestudzoną masę miodową, całość zagniatamy na gładkie ciasto ( ręcznie lub mikserem) ciasto dzielimy na 3 części formę 35x24 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej jedną

Słodkie zapomnienie
Maślane ciasteczka z białą czekoladą bez schłodzenia ciasta 127

zrobienia, a smak pozostaje nieziemski! Bez uprzedniego schładzania ciasta w lodówce. Składniki: Ciastka 300 g mąki pszennej 1 kostka miękkiego masła (200g) 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy (16g) 2 żółtka Dodatkowo: polewa z białej czekolady w formie płatków do dekoracji ja użyłam firmy  HELIO Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na placek o grubości(...)wycinamy dowolne kształty. Pieczemy w temp. 180*C od 5 do 12 minut w zależności od grubości i wielkości ciastek, trzeba uważać aby ich nie spiec bo stracą maślany smak. Gotowe ciasteczka studzimy. Roztapiamy parę płatków z białej czekolady ( włożenie np. szklanki z płatkami białej czekolady w gorącej wodzie), która posłuży nam jako "klej" do sklejania naszych białych guziczków

W Moim Magicznym Domu
Babka piaskowa z makiem 271

ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą. Można to zrobić mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach.  Wyłożyć ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu na 45 minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie się, jeśli babka popęka z wierzchu

Kulinarne Inspiracje
Mus czekoladowy z ricotty 136

Pieczona ricotta z gremolatą Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Ravioli z semoliny z ricottą Ricotta z bananem i kiwi Ricotta z dymką i rzodkiewką Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Mus czekoladowy z ricotty / 1 porcja Składniki: 200 g ricotty 3 łyżeczki kakao bez

Moja smaczna kuchnia