bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:725/1508)

Racuchy z twarogu z budyniem bananowym 153

budyniem bananowym. Składniki: - 1,2 kg twarogu ( polecam domowy ) - 8 jaj - skórka starta z cytryny - 1 laska wanilii - 3 bydynie bez cukru o smaku bananowym (po 40 g każdy – łącznie 120 g) - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - olej kokosowy Dodatkowo: - cukier puder, stewia lub ksylitol - miód lub nektar z agawy Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem(...)cukier). Z wyparzonej cytryny do twarogu ścieramy skórkę, wsypujemy proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Z białek i szczypty soli ubijamy na sztywno pianę. Dodajemy ją porcjami do twarogu i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowyni kładziemy porcje ciasta. Smażymy na „średnim ogniu” na złoty kolor z obu stron. Podajemy gorące oprószone cukrem pudrem

mojewypiekiinietylko
Ciasto cytrynowe 758

cytryny (lub 3 mniejsze) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek + ok. pół szklanki cukru pudru na lukier Margarynę i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy rozetrzemy odrobinę(...)być widać małe grudki margaryny, nie należy się tym przejmować. Do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek, należy ją delikatnie wmieszać silikonową szpatułką. Ubita piana sprawia, że ciasto jest puszyste i dobrze napowietrzone, dlatego nie należy go na tym etapie zbyt długo mieszać – jedynie

Ciastkozercy
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 515

pyszne smakołyki, dlatego z łatwością przychodzi mi pieczenie tego rodzaju ciast. Chociaż wiem, że niektórym sprawiają one kłopot i to właśnie dla nich ten artykuł.      Od razu wyjaśnię, że nie jestem specjalistką, a wiedzę czerpię z własnych (lub mamy, czy babci) doświadczeń. Jest wiele przepisów i z każdego ciasto wychodzi inne, chociaż jak by dać(...)przepis różnym gospodyniom, to i tak każdej wyjdzie trochę inne ciasto, ale tak jest chyba ze wszystkim, bo przecież każdy piekarnik piecze inaczej, każdy wyrabia ciasto po swojemu, jedni dłużej inni krócej, ale najważniejsze to osiągnąć zamierzony efekt.      Zacznę od składników . Temperatura. Najważniejszą zasadą przy robieniu ciast drożdżowych jest to by miały one temperaturę pokojową, a mleko

Rozpustne gotowanie
SŁODKIE ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 223

Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt klejące. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na ok.60-90 minut. Aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść, rozpłaszczyć na blacie i pociąć na trójkąty. Każdy trójkąt lekko jeszcze rozciągnąć i zwinąć wzdłuż podstawy. Lekko zagiąć boki do środka i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)skrapiam pędzlem maczanym w wodzie, wówczas mamy pewność, że po upieczeniu ziarna nam nie odpadną. Odstawiamy na ok.30-40 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.20-30 minut do lekkiego zrumienienia, program góra-dół, bez termoobiegu. Ja piekłam moje 26 minut. Studzimy na kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Biszkopt z truskawkami/ Strawberry Sponge Cake 171

dużą ilością świeżych, pysznych truskawek. Ciasto: (na torownicę o średnicy około 22-24 cm) 2 jajka 75 g mąki pszennej 15g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru Krem: 250 g mascarpone 200 g śmieany 36% -ubitej na sztywno polecam firmę Piątnica- śmietana w kubeczku z tej firmy jest(...)plasterkach. Schłodzić w lodówceod  około 20 minut do 1 godziny. Smacznego :) Zobacz także: Bułki słodkie z truskawkami                Sernik truskawkowy bez pieczenia

KreatywnePiny
Amande Langue de Chat - Migdałowe kocie języczki (Mandorle) 293

waniliowego 50 g migdałów w płatkach Masło najlepiej odważyć i zostawić w miseczce na ok.30 min. w temperaturze pokojowej. Rozmięknie, stanie się bardzo miękkie i kremowe. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem. Białka lekko ubić mikserem lub trzepaczką, powinny powstać bąbelki, ale nie ubijać ich na sztywno. Masło ubić z cukrem pudrem na puszysty krem.  Do kremowej masy(...)powoli wsypywać mąkę, mieszając całość łyżką. Dokładnie wymieszać by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą, gładką masę. Tak powstałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą gładką końcówką o szerokości ok. 1 cm. Można użyć też rękawa cukierniczego bez końcówki - po prostu odciąć torebkę na wymaganą szerokość. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C.   Na przygotowaną blachę wyciskać

maniapieczenia
Cytrynowy tort bezowy z lemon curd 186

Składniki na bezę: • 300 ml białek (ok 8 szt) • szczypta soli • 440 g cukru kryształu • 1 łyżeczka białego octu winnego • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić

KUCHNIA POLSKA
BABECZKI OWSIANO- KAKAOWE 203

SKŁADNIKI 250g płatków owsianych 160g białek + 300ml 3/4 szklanki rodzynek 1 łyzeczka cynamonu 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody

harrisa
Bezglutenowe babeczki biszkoptowe z jabłkami 222

Zrobione z bezglutenowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem jabłek.  Pulchne, lekkie i smaczniutkie.  Szybkie do wykonania i, nareszcie biszkopt, w którym jabłka nie poszły na

Ze smakiem bez glutenu
BEZA PAWŁOWEJ 149

Składniki: 6 białek 300 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 400 ml śmietany kremówki do ubicia 100 g rodzynek Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do temperatury

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Cynamonowe ślimaczki 157

żółtka oraz letnie mleko, zagniatamy ciasto, dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Ciasto może się kleić, ale podsypywać mąką, wyrabiamy chwilę dopóki nie będzie przyjemnie odchodzić od ręki. Miseczkę z ciastem wyrobionym odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Kiedy podwoi swoją objętość wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąką, kroimy na mniejsze części. Wałkujemy każdą część na prostokąt, rozsmarować łyżką roztopione masło, posypujemy cukrem, cukrem(...)Powstałe ślimaczki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem, smarujemy każdą sztukę rozmąconym jajem. Wkładamy do piekarnika na 10 min. o temp. 180 stopni z termoobiegiem, 15 min. - bez termoobiegu. Można piec od razu dwie blaszki na dwóch poziomach. Smacznego

kgwjanczewo
Walentynkowe babeczki z serduszkiem 208

jedną wadę: babeczkę trzeba kroić z odpowiedniej strony, żeby rzeczywiście natknąć się na serduszko (a nie bezkształtny kawałek kolorowego ciasta). Z okazji zbliżających się Walentynek mam dla Was prosty sposób na babeczki z serduszkiem i co najważniejsze – bez znaczenia jak się je przekroi (czy przegryzie) serduszko zawsze tam będzie :) Do przygotowania babeczek wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe(...)Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, na razie będą potrzebne tylko 3. Muffinki pieczemy przez około 15 minut. Powinny być zupełnie blade z wierzchu, ale nie mieć w środku już surowego ciasta. Po wyciągnięciu z pieca muffinki odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Nie muszą być zupełnie zimne, ale łatwiej je rozkruszyć kiedy

Ciastkozercy
Gołąbki z suszonymi grzybami 241

Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!