startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi (można sobie pomóc przygotowując prosty szablon np. z papieru do pieczenia, dzięki któremu stworzymy równe koło). Boki ozdabiamy wyciskając szprycą podłużne kształty, zaczynając u dołu i kierując końcówkę równiutko do samej góry ciasta. I tak dookoła całego ciasta. Następnie brzeg tortu ozdabiamy rozetkami, falami i znów rozetkami z kremu oraz żurawiną w czekoladzie(...)napis. Ja wykonałam go z plastycznej czekolady i przy krojeniu niestety nie trzymał się podłoża, dlatego następnym razem napis zrobię szprycą z rozpuszczonej białej czekolady. Jednak zapewniam, że nawet bez napisu takie ciasto będzie wyglądało odświętnie i wyjątkowo.Może się to wszystko wydawać skomplikowane, ale takie nie jest. Serio, serio ;) Udekorowanie tego tortu było naprawdę proste i szybkie (zajęło
Ratunku obiadstopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°C przez ok. 35-45 minut (do momentu suchego patyczka). U mnie 45 min. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości(...)cukierniczego i wypełnić wolne przestrzenie. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i przykryć ciemnym biszkoptem. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie udekorować. Krem maślany na bezie szwajcarskiej: Masło wyjąć z lodówki min. 2 godz. wcześniej. Białka wlać do dużej metalowej miski. Miskę z białkami ustawić na garnku z gotującą się wodą i chwilę ubijać trzepaczką. Następnie
Domowa Cookierenka Agipiekarniku rozgrzanym do 180 stopni (najlepiej na samej grzałce dolnej, żeby wierzch się nie przypalił). Studzimy. Kilka malin (około 5-7 sztuk) rozcieramy na sitku, aby uzyskać mus bez ziarenek. Twaróg i serek mascarpone krótko miksujemy, dodajemy budyń malinowy, mąkę i cukier wanilinowy i ucieramy na gładką, puszystą masę. Cały czas miksując wsypujemy powoli cukier i dodajemy(...)tylko przyjdzie do głowy. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tylko grzałka dolna), pod ciasto wkładamy brytfannę wypełnioną wodą. Pieczemy około 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120-125 stopni i pieczemy jeszcze 1.5 godziny. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy przez 10-15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na 20 minut
Kolorowy Przepisownikszklanki likieru bananowego (możemy zastąpić go posłodzoną kawą, herbatą lub posłodzoną wodą z paroma kroplami aromatu waniliowego) Masa z bananami:500g śmietanki kremówki 30% lub 36%40g ciemnego kakao bez cukru60g cukru4 łyżeczki żelatyny5 bananów1/2 cytrynyPolewa:250g śmietanki kremówki 30% lub 36%150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% (jeśli użyjemy czekolady 60%, to proszę dodać jej wtedy(...)Jaja ubić z cukrem na jasną kremową masę. Dodać w dwóch partiach mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać olej, wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół) przez około 40-45 minut
Mała Cukierenkapostawiłam na domowy gyros. Pizza wyszła pyszna. Do tego pieczarki, papryka (u nas nigdy nie może jej braknąć, bo mój mąż ją bardzo lubi i nie wyobraża sobie pizzy bez tego składnika), ser mozzarella i pyszna pizza gotowa. Polecam P.s. A jakie są Wasze ulubione dodatki na pizze? Składniki: (na pizze 30 cm) 2 1/2 szklanki mąki pszennej(...)cukru, oliwę z oliwek i sól. Całość zagniatamy ręką, aż z ciasta będzie można uformować coś na kształt kuli. Jeśli podczas wyrabiania ciasta uznacie, że za mało się ono lepi można dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto przykrywamy (ja zakrywam pokrywką, ponieważ wyrabiam ciasto w specjalnej misce do ciast drożdżowych) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy
Słodkie okruszkiGrillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo - hit sezonu grillowego Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo, obłędna w smaku, chrupiąca, podana w formie sałatki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapszennej z drożdżami, wody, soli, cukru oraz oliwy z oliwek, ale niekiedy odbiegam od tej zasady, kiedyś do ciasta na pizzę dodawałam jajko. Ciasto przeważnie wyrabiam za pomocą robota ze specjalnym hakiem, ale gdy ciasto wyrośnie, formuję je przeważnie rękami, bez użycia wałka. Pizza po wypieczeniu powinna być chrupiąca, krucha i aromatyczna z przyrumienionymi brzegami. 9 lutego to „Światowy(...)pyszne i na drożdżowym cieście. Pizza caprese – mini pizza z pomidorami i serem mozzarella to idealna przekąska, Ciasto do pizzy posmarowałam domową pastą paprykową, ale może to być też sos pomidorowy, czy zwykły ketchup. Aby placki pizzy były równe wykroiłam je przed upieczeniem specjalna foremką. Paluchy a’la pizza to drożdżowy wypiek ze „zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepadałam specjalnie za cukrem. Jeśli przyjżycie się moim przepisom na ciasta łatwo można zauważyć, iż nie używam dużych ilości cukru. Mimo tego, że tak naprawdę niektórych z ciast, które piekę w ogóle nie jem ale staram się aby osoby, które mają to szczęście i je konsumują nie przesadzały ze spożyciem cukru. Podobnie sytuacja wygląda jeśli chodzi o sól. Używam(...)dosolić każdy może sobie według uznania, z takiego wychodze założenia. Moja propozycja na danie, które prawie idealnie wpasowywuje się w moją dietę to placuszki z cukinii w sosie pomidorowym. Bez smażenia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki
mecookszachodziłam w głowę, jak takie ciasto może wyjść bez mąki pszennej, ale spokojnie Magda, sobie powiedziałam, Maja ma już dwie książki na koncie, bloga, TV śniadaniowe itd. wie dziewczyna co robi. Na etapie ” …wszytko mieszam w misce i wyciągam na blat… i wyrabiam porządnie…” ciasto wyglądało tak: Tak, tak moi mili, szara breja, która(...)sobie nie było złe, ale to pierwsze ciasto w mojej historii pieczenia, które nie zostało zjedzone do końca. Gdybym ja, będąc laikiem wzięła się za pieczenie tego ciasta dokładnie z przepisem to wylądowałoby w śmieciach i na długi, długi czas porzuciłabym jakąkolwiek myśl o pieczeniu. Co do samych przepisów jest kilka perełek, które mam zamiar przetestować
greenscarfmojprzepisna.pl | Prosty mus owocowy Prosty mus owocowy w wersji Walentynkowej. Tegoroczny deser z okazji Walentynek dla mojego kochanego męża. Bardzo prosty i szybki, bez pieczenia
moj przepis naPancakes! Pankejki z kaszy jaglanej czy to w ogóle możliwe? Pancakes bez glutenu i bez mąki to jednak wyzwanie. Z pomocą przyszła pozostała kasza jaglana pozostała z obiadu. U mnie w kuchni nic się nie marnuje. Teraz ten trend jest nazywany - zero waste. Ale dla mnie to nic nowego. Wychowałam się w małej miejscowości, w domu wielopokoleniowym(...)siebie, że są bardzo delikatne, trudną się smażą bo nie mają glutenu, czyli czegoś co nadaje elastyczność ciastu. Dlatego musimy dodać coś co zwiąże masę i będzie ją trzymać w ryzach. Dlatego dodajemy babkę płesznik, jest bez smaku, możecie ją dodawać do wielu dań. Ma w sobie bardzo dużo błonnika, potrafi powiększyć swoją objętość chłonąc wodę aż dziesięciokrotnie
SMYKWKUCHNIwyrabiania ciasta i przełóż na nie batatowe ciasto. Rozpłaszcz rękami na dość cienki kwadrat, grubości około centymetra. Następnie posyp ciasto z wierzchu delikatnie mąką i złóż na połowę (jeśli ciasto jest mocno wilgotne podsyp większą ilością mąki). Przyklep ciasto rękami, lekko naciskając, posyp delikatnie mąką i znowu złóż na połowę. Powtórz jeszcze raz czynność. Następnie rozciągnij/rozklep ciasto rękami(...)Przy pomocy szklanki wycinaj okrągłe ciasteczka i przekładaj do płytkiej formy do pieczenia, albo na blaszkę z piekarnika. Z pozostałego ciasta uformuj kulę, rozpłaszcz na 2-centymetrowy placek i znowu wytnij kółka szklanką. Powtarzaj czynność aż zużyjesz całe ciasto. Krok 5 Krążki z ciasta wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-35 minut. Czas zależy od grubości
Niedzielny kucharzprzekonałam i teraz staram się piec je co roku, wkładając w to całe serce i sprawdzając swoją cierpliwość przy ich ozdabianiu ;) Historia mojego "pierniczenia" nie jest zbyt długa bo piekę je dopiero drugi rok, ale już w kilku wersjach które strasznie nam smakowały i czasem nawet pośmiejemy się z tych moich dekoracji, czasami ja się nadenerwuje gdy nie wyjdą takie(...)zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić możemy je co jakiś czas podsypywać mąką, Ciasto następnie chowamy do lodówki na 1 h. 2. Po tym czasie dzielimy na dwie części i jedna chowamy z powrotem do lodówki a drugie wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Wycinamy ulubione kształty i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Gotowanie...to proste !się z 4 lekko kakaowych blatów biszkoptowych, nasączonych rumem i kawą, przełożony kremem kawowym na bazie kremówki i mascarpone, wypełniony po brzegi truskawkami. Tort ozdobiony jest kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Pracę nad tortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy, przełożyłam tort masą i owocami. Następnego dnia z rana zrobiłam krem maślany, obłożyłam(...)bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40-45 min w 160 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę
moj przepis naKocham serniki pod każdą postacią, ale o tym już pisałam. Sernik to najlepsze ciasto na świecie, idealne na podwieczorek z rodziną, na święta czy dla gości, i dodam, że zawsze się udaje. U mnie dziś pyszny z malinami z własnego ogródka, co prawda moje maliny są kwaśne, ale w wypiekach się super sprawdzają. Sernik powstał tak spontanicznie z tego(...)jest dość rzadka. ale taka mam być i nie należy się martwić. 2. Do pieczenia: Masę serową wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone. 3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. 4. Podanie: Upieczony sernik
Izabelawkuchni