bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:719/1508)

Sir William's i bezglutenowe placki owsiane :) 157

pasować do moich śniadaniowych placuszków. Nie myliłam się! Złożona z suszonych jabłek, rooibosa, rodzynek, pieczonego korzenia cykorii, laski cynamonu, suszonych gruszek oraz pąków róż dała niesamowity napar o pachnącym aromacie i intensywnym smaku cynamonu z jabłkiem - niczym domowa szarlotka! Była przepyszna! Do popołudniego kawałka ciasta sprawdzi się idealnie, ale także do porannych, słodkich śniadań będzie pasować w sam raz! Poniżej(...)jajko 50 ml mleka (krowie lub roślinne) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego  1/3 łyżeczki stewi w pudrze 1 łyżka ziaren kakao  dodatki: jogurt naturalny, kiwi, domowy dżem truskawkowy   Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz dodatków!) wymieszaj razem.  Placuszki smaż na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Smażą się dość szybko. Wystarczy po 1 minucie

Zdrowie na języku :P
Muffinki z kawałkami czekolady 177

Jak możecie zauważyć mam ostatnio fazę na muffinki ;) To dlatego że opcji jest mnóstwo a wykonanie szybkie. Tym razem z kawałkami czekolady - kokosowej, chyba mojej ulubionej

W kuchni bez szafek
Prosty chleb na zakwasie 138

Wiele razy piekłam chleby i różnego rodzaju bułki na drożdżach. Myśle, ze całkiem nieźle mi to wychodzi, więc nadszedł już czas na kolejny krok w mojej domowej piekarni, czyli pieczywo na zakwasie. Na pierwszy raz wybrałam najprostszy chleb z mąki pszennej bez dodatków. Zakwas, którego użyłam do tego przepisu jest z pełnoziarnistej mąki żytniej i ma zaledwie(...)gładkie lekko klejące ciasto, które przełożyć do keksówki. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż po same brzegi formy (u mnie trwało to 6 godzin). Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyrośnięty chleb skropić wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie

wyzwania kuchenne
Makaroniki - esencja Paryża 137

przepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony whatsforlunchhoney.net, wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni. Będziemy potrzebować również teflonowej bądź silikonowej maty do pieczenia (ewentualnie papier). Na macie należy narysować równej wielkości okręgi o średnicy wynoszącej około 4 cm. Można również zakupić specjalną matę do pieczenia makaroników z już zaznaczonymi(...)masy umieszczamy w szprycy lub rękawie cukierniczym z okrągłą tylką i rozprowadzamy równomiernie po każdym okręgu. Następnie matę należy odłożyć na około godzinę, aż z wierzchu zrobi się skorupka. Ciasta powinno nam wystarczyć na dwa razy, dlatego część, którą odstawiamy, przykrywamy folią spożywczą, aby nie wyschła. Po odczekaniu, wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po wystudzeniu

Food Square
Ciasto z cieciorki z bakaliami 146

Pyszne, wilgotne ciasto z ciecierzycy bez dodatku cukru i tłuszczu. Można przygotować je w wersji bezglutenowej dodając np. mąkę gryczaną. Można zrezygnować z bakalii i podać z ubitą śmietanką 30% lub kokosową. Smaczne w każdej wersji :) Składniki na małą prostokątną/kwadratową blaszkę: 280 g suchej ciecierzycy 5 pełnych łyżek gorzkiego kakao 8 pełnych łyżek ksylitolu 4 łyżki dowolnej(...)Spróbuj masę, ewentualnie dosłodź wg. uznania. Dodaj drobno posiekane bakalie.  Bakalie można oprószyć mąką wtedy nie powinny opaść na dno. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz w rozgrzanym do 180 st piekarniku przez ok 50 min ( po upływie 30 min zmniejsz temperaturę na 160 stopni). Po upieczeniu zostaw na kilka minut

Ze smakiem i z pasją
Tort z kaszą manną 203

pieczenia i zagniatamy ciasto.Formujemy wałek, który dzielimy na 6 części.   Każdą część rozwałkowujemy, wycinamy krążek takiej wielkości, jaki ma być tort.   Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem na ok. 5-7 minut ( do zrumienienia).   W taki sam sposób pieczemy(...)ostatniego placka, na który wykładamy tylko krem, bez podkładu z dżemu.   Całość obsmarowujemy kremem.Wyrównujemy.Obsypujemy kruszonką.Dekorujemy według uznania.Można użyć suszonych moreli, żurawiny, rodzynek,itp.   Wstawiamy do lodówki i zapominamy o jego istnieniu na co najmniej 24 godziny, ale...po tym czasie...ciasto zmięknie...zmieszają się smaki...a potem nie można

Maminek kulinarny
Tort z musem i ganache czekoladowym (biszkopt genueński) - warsztaty z Twardym Szparagiem 203

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Niedawno miałam okazję uczestniczyć w warsztatach, którego tematem przewodnim było pieczenie idealnego tortu. Odbyły się one w Studiu Kulinarnym Atuty , a prowadził je sam Walentyn Pankiewicz , znany jako "Twardy Szparag" (finalista "Polskiego Turnieju Wypieków", uczestnik I edycji "MasterChefa", absolwent Akademii Kurta Schellera). Relację zdam w osobnym poście (było suuuper), tak samo jak zdradzę Wam kilka(...)będzie ostudzona, lekko sztywna i wyraźnie zwiększy swoją objętość. (Może to potrwać nawet kilkanaście minut.)  Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach. (Biszkopt powinien mieć złoty kolor.) Po ostudzeniu przekroić na 3 części. (Biszkopt

Di gotuje
Wyróżnienia. I pierogi z dynią, orzechami i cebulką 169

cebuli, zamieszać i zdjąć z ognia. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, po czym posiekać je i dodać do dyni. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (jeśli ktoś lubi można także dodać trochę kminku). Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki i na każdym kłaść farsz. Brzegi ciasta zlepić. Pierogi gotować w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Można(...)pierwsze ciasto? Nie pamiętam dokładnie ile wtedy miałam lat, ale na pewno było to w gimnazjum. I pamiętam, że podeszłam do tej sprawy bardzo ambitnie, ponieważ na swoje pierwsze cukiernicze rewolucje wybrałam tort czekoladowo - pomarańczowy :) Miał to być prezent dla dziadków z okazji Dnia Babci I Dziadka. Przygotowywałam go pod okiem taty, który udzielał mi w trakcie pieczenia technicznych

My simple kitchen
Prosta i przepyszna szarlotka. Przepis krok po kroku! 147

Prosta i przepyszna Szarlotka:   Szukasz ciasta na spotkanie w szerszym gronie? Szarlotka z tego przepisu to najlepsze co może cię

kuron.com.pl
Sernik z brzoskwiniami - rewelacja 168

bezą. Jest wysokie i bardzo smaczne, a duża ilość brzoskwiń dodaje mu jeszcze smaczku :-) Mam nadzieję, że lubicie i skorzystacie z przepisu, bo warto :-) Sam sernik najlepszy jest na drugi, a nawet trzeci dzień :-) Miłego piątku :-))) Blaszka: 24 x 34 cm Składniki ciasto: 250 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia

kruche babeczki
Rolada z jabłkami 160

Dziś będę namawiać Was do zrobienia rolady. Wiem, że niekiedy mamy opory przed wykonaniem takiej słodkości, ale ten przepis jest tak prosty, że każdy bez

Tylko pysznie
Placek bananowy z kiwi (wegański, bezglutenowy) 130

Moja wariacja na temat ciasta z płatków owsianych , zamiast daktyli użyłam przejrzałych bananów. Ciasto wyszło bardzo dobre, wilgotne, bez dodatku białego cukru czy mąki - można jeść bez wyrzutów sumienia :)  Polecam na drugie śniadanie - do pracy lub szkoły. Ciekawa jestem, która wersja Wam lepiej przypadnie do gustu - z daktylami czy bananami? Koniecznie dajcie znać! Składniki (na formę(...)21x21 cm): 2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki czarnych ziaren sezamu (można pominąć) 6 łyżek oleju kokosowego 5 przejrzałych bananów 1-2 szt. kiwi do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 ° C . W malakserze lub blenderze rozdrobnij płatki owsiane (wystarczy tak, jak na zdjęciu), następnie dodaj pozostałe składniki

Domowa Cookierenka Agi
Najprostsza baba drożdżowa 123

bez laktozy) pół szklanki cukru 100 g margaryny garść rodzynek garść suszonej żurawiny Rodzynki i żurawinę zalewamy mlekiem (lub wodą) gdy tylko przygotujemy zaczyn. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do miski z zaczynem dodajemy mąkę, cukier, żółtka, margarynę i rodzynki całość starannie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Formę na babkę oprószamy mąką i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Pieczemy

Cynamonowe szczęście
Czekoladowa, serowa, cytrynowa, z bakaliami. Babki idealne na święta. 169

Czekoladowa, serowa, cytrynowa, z bakaliami. Babki idealne na święta. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisami na pyszne babki, które przygotowuję bardzo często na święta, jak

Słodkie okruszki
Babka cynamonowa z ciasta drożdżowego 139

każdy kawałek zwijam jak roladę. Zwinięte ciasto kroję w krążki i układam w foremce wysmarowanej tłuszczem (dokładnie pokazałam to na filmiku). Tak przygotowaną babkę nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczenie babki: Wyrośniętą babkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 35 minut, do suchego patyczka. Grzanie(...)ustawione na góra/dół, bez używania termoobiegu. Jeżeli góra babki za szybko ciemnieje, to możemy ją nakryć folią aluminiową i nadal piec. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Upieczoną babkę wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną możemy dodatkowo udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Babka cynamonowa jest gotowa, można się częstować. Życzę

Uwaga Babcia Gotuje
Blachy, tortownice i formy do świątecznych wypieków 194

prostokątne formy tzw. keksówki formy okazjonalne z motywem gwiazdki, choinki formy z wyjmowanym dnem blachy otwarte, idealne do pieczenia ciasteczek i pierników uniwersalne blachy tłoczone, także do mięs i warzyw Warto zaopatrzyć się w kilka z nich, bo przecież ilość ciast i innych słodkich wypieków na święta jest naprawdę duża. U mnie w kuchni nie może zabraknąć tortownicy

Słodkie okruszki
Ciasto Shrek 822

Zielony kolor ślicznie się prezentuje wśród  ciast typowych kremowych.  Nie jest ciężko - raczej delikatny i z przyjemnością można cały kawałek pochłonąć w całości. Składniki: (Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę shrekową(...)soku Kubuś (Pysio) koloru zielonego 3 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 200 g masła Na piankę agrestową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki agrestowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 3 szkl. wody Delicje brzoskwiniowe (duże opakowanie) Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

My sweet a life
Ciasto Kubuś 716

Ciasto Kubuś Przepyszne ciasto, które zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Nie za słodkie, idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości. Składniki: (Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę kubusiową: 1,2-1,3 l soku Kubuś marchewkowego(...)budynie waniliowe bez cukru (proszek) 200 g masła Na piankę brzoskwiniową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki brzoskwiniowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 szkl. wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem

My sweet a life
Idealny spód do pizzy (bez glutenu) 127

ciasto i równomiernie je rozkładamy na wcześniej opruszoną mąką blachę. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni celsjusza i pieczemy 10 minut. W ten sposób otrzymujemy idealny spód do pizzy, na który możemy wrzucić nasze ulubione dodatki. U nas kurki podsmażane na patelni z czosnkiem i rozmarynem, a do tego wszystkiego odrobina oregano. Smacznego! Artykuł Idealny spód do pizzy (bez glutenu

PaleoLife
Dietetyczne ciasto ze śliwkami 332

Pyszne i zdrowe ciasto poleca się na pyszny weekend. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru.  Jest lekkie, słodko-kwaśne i bardzo zdrowe! P.S SZUKAMY OSÓB DO METAMORFOZY!!! Chcesz schudnąć? Przytyć? Poprawić stan włosów, cery lub paznokci?  Napisz do mnie na profil IZA KAPIS lub wyślij maila na adres: werlas10023@gmail.com Czekamy na Ciebie ;)  Składniki(...)śliwek  1,5 szkl. mąki kukurydzianej  2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu  5 łyżek ksylitolu  4 jajka  1/2 szkl. oleju  Szczypta soli  Przygotowanie:  Śliwki myjemy i drylujemy. Jajka miksujemy z ksylitolem i solą. Dolewamy olej. Przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy z masą jajeczną. Średnią tortownice wykładamy papierem

Czarnawisienka
Szybki sernik kajmakowy 152

czasu, a czasem ochoty stać w kuchni i pichcić, szczególnie latem. Najlepsze ciasto dla mnie to takie, które jest gotowe od razu po wyjęciu z piekarnika, a więc szarlotki, pleśniaki, kruche z owocami i bezą oraz właśnie serniki. Zalegał mi ser w lodówce, w spiżarce znalazłam gotową masę(...)kajmakową, i w 15 minut upiekłam ten sernik. Można go podawać z bitą śmietaną zimową porą, a latem z sosami owocowymi. Pieczony w szerszej blaszce staje się dość cienki, ale wygląda jak serowy batonik. Składniki: – 1 kg sera białego mielonego, u mnie Piątnica – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 1/2 szklanki

To co kocham
CIASTECZKA WIELKANOCNE JAJKA 181

proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropel aromatu wanilinowego lub 1 lyżeczka ekstraktu z wanilii maka do podsypywania ciasta DODATKOWO: lemon curd, okolo 3/4 porcji z tego przepisu cukier puder do posypania WYKONANIE: Do miski miksera wrzuć pokrojone w kostkę masło, dodaj pozostałe składniki i hakiem do mieszania zagnieć krótko, ale dokładnie gładkie ciasto. Możesz również wyłożyć(...)ciasto. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją w folię spożywczą i spłaszcz porządnie. Schowaj do lodówki na minimum 1 godzinę (polecam na 2) . Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową. Z ciasta urywaj niewielkie kawałki i rozwałkuj je na grubość  około 3 mm . Podsypuj ciasto mąką , żeby

Słodko-Słony Świat Ilony
JAGLANE CIASTKA CZEKOLADOWE Z WAFELKAMI 220

Nagrzejcie piekarnik do 190 st bez termoobiegu. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Posiekajcie wafelki. Do rondelka włóżcie masło i gorzką czekoladę, roztopcie i delikatnie przestudźcie. Mąki wymieszajcie z proszkiem do pieczenia. Jajo zmiksujcie z cukrem, dodajcie ekstrakt z wanilii, do tego przestudzoną masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszajcie. Dosypcie posiekaną czekoladę(...)wafelki, wymieszajcie jeszcze raz. Na przygotowana blachę nakładajcie łyżką porcje ciasta, pamiętajcie o zachowaniu sporych odstępów. Pieczcie około 8-10 minut. Studźcie na kratce

OliveandThyme
Ciasto czekoladowe na maślance z wiśniami 175

kawy to week stracony;) Bez masy i bez obfitej słodkości chcę zaproponować ciasto czekoladowe z wiśniami. Ja zimą często używam owoców z kompotu wiśniowego, do ciast nadają się one wówczas idealnie. Skala smaku- 10/10 ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Zdecydowanie pyszne. Na blaszkę zrobić najlepiej 1.5 porcji ciasta. Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:   250g(...)mąki pszennej   1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia   szczypta soli 2-3 łyżki kakao   200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego   200ml oleju   220ml maślanki   3 jajka całe   Dodatkowo: 3/4 szkl. wiśni wypestkowanych plus 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego   1. Piekarnik nagrzać do 175C na funkcji

Kubki smaku
Gofry z czekoladą z truskawkowym musem 100

Gofry można jeść bez dodatków ale też z dużą ich ilością. Najczęściej podajemy je z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i owocami. A ja dodałam do ciasta gorzkiej czekolady. W połączeniu z musem truskawkowym dało to zwykłym gofrom ciut wykwintności. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju 2 jaja 2 płaskie(...)łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady truskawki cukier puder(ilość zależy od upodobań) Wykonanie: Truskawki zmiksować w blenderze na mus z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywno. Pozostałe składniki : przesianą mąkę z proszkiem, mleko, żółtka, cukier i olej zmiksować na gładką gęstą masę. Dodać wcześniej ubitą pianę z białek, drobno posiekaną czekoladę i delikatnie

Pysznie & Pięknie
Orzeszki z masą z mleka w proszku 133

bez kakao..a, że masy troszkę jeszcze zostało przełożyłam też i inne ciasteczka..wpis może będzie później.. 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 łyżka kakao 15 dag miękkiego masła lub margaryny 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt bezglutenowy najsmaczniejszy 131

bez dodatkowych polepszaczy . Dokładne informacje o mieszance tutaj . Biszkopt smakuje tak samo jak tradycyjny upieczony na mące pszennej. Idealny do przygotowania ciast z bitą śmietaną i lekkimi kremami. Inspiracja od Doroty z bloga Moje Wypieki. Składniki: 5 jajek 120 g drobnego cukru  150 g maki bezglutenowej - u mnie Nutrii Free per dolci 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Kuchnia bezglutenowa
Wegańskie ciastka owsiane z suszoną aronią i czekoladą 164

ciasta: pakujesz masę do środka i ugniatasz łyżką lub palcami. Po upieczeniu są ciut ładniejsze. Ciastka piecz w temperaturze 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg) przez 12-15 minut. Po upieczeniu nadal mogą być lekko miękkie, więc przed włożeniem do pojemnika, najlepiej puszki dobrze je wystudź. Smacznego! Ciastka spokojnie przetrwają tydzień w puszce i bez obaw

greenscarf
Mocha Brownie Cookies 178

ogromne wrażenie robią na mnie duże, okrągłe, mega czekoladowe ciastka sprzedawane w sklepach i na stoiskach z ciastami. Nie mogło zabraknąć ich również u mnie! Inspiracją był ten przepis i powiem Wam, że ciastka są wyborne! Charakteryzują się tym, że podczas pieczenia rozlewają się na boki. Pamiętajcie więc, by kładąc ciastka na blaszkę zachować duże odległości między nimi(...)Lepiej upiec ciasteczka w 2-3 turach niż wyjąć jeden wielki czekoladowy placek :D   Polecam każdemu, kto bez czekolady nie wyobraża sobie życia!     Składniki: (na ok. 30 sztuk)   100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 2 jajka 3/4 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasteczka cytrynowe z serkiem ricotta 204

porcjami sypkie składniki do masy ciasta i miksujemy do połączenia składników. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto w dosyć dużych odstępach od siebie (dwie łyżki ciasta na jedno ciastko). 5. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut - do czasu, aż się ładnie zarumienią. 6. Po upieczeniu odstawiamy ciasteczka(...)wystygnięcia. 7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy trochę przestygnie polewamy nią ostudzone ciasteczka. Smacznego :) PS. Spróbujemy je upiec również w wersji z ksylitolem plus bez gluten

W kuchni Katie
Jogurtowy sernik na zimno z owocami lata 179

Ciasto, które łączy w sobie najlepsze smaki lata. Ten szybki, niewymagający pieczenia deser polecam szczególnie na upalne dni. Spód: 250 g dowolnych kruchych ciastek (użyłam ciastek typu pieguski z czekoladą i orzechami 80 g stopionego masła Masa: 3 galaretki w jednakowym kolorze (u mnie zielone) 2 jogurty greckie po 400 g ok. 800 g owoców (użyłam jagód, czereśni bez

Czerwień i błękit
PLACEK Z CZEREŚNIĄ I BEZĄ 125

osobiście wszystkie składniki na bezę ubijam od razu). Czereśnie opłukać i delikatnie osuszyć bawełnianą ściereczką, Wydrylować. Tortownicę o wymiarach 18,5 x 28 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy  zetrzeć na tarce o grubych oczkach 2/3 części ciasta, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie się skleiło. Na cieście wyłożyć wydrylowane czereśnie. Owoce przykryć pianą(...)koniec zetrzeć pozostałe ciasto. Pieczmy 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
SERNIK STRACCIATELLA 117

sera wiaderkowego  200 g cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka + 1 białko 200 g śmietany 18 % 100 g czekolady mlecznej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej polewa  czekoladowa-expresowa płatki migdałów  HELIO(...)Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto dokładnie łączymy, aż powstanie jednolite ciasto. wyłożyć nim tortownicę 24 cm.  Jajka ucieramy z cukrem, następnie dalej ucierając dodajemy cały ser, białki, śmietanę i mąkę z budyniem. Na koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę.  Masę serową wylewamy na spod ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, przez około 1 godzinę. Sernik

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto "Kubuś" 165

Bardzo lubię soki przecierowe. Marchewkowe, owocowe. Może dlatego, że kojarzą mi się z dawnym, dawnym dzieciństwem, kiedy na wiekowej sokowirówce Mama wyciskała nam sok z marchewki

Cakes By Kejt
Kobiecy sernik z orzechami włoskimi w karmelu! 170

bez czegoś słodkiego i pysznego, a jak twoja przyjaciółka jest blogerką, to nie może nie zrobić obłędnego sernika z karmelem i orzechami włoskimi, po prostu od tak! Od serca! Zapraszam! SKŁADNIKI na dużą blaszkę: NA CIASTO KRUCHE: -  350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier o smaku cytrynowym Delecta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

SMYKWKUCHNI
Kokosowe Magdalenki czyli Slodki Czwartek odc.100 229

wiórków kokosowych 30 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru 2 jajka Jajka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko kokosowe oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do foremki do magdalenek (po ok. 1 łyżce do gniazda

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki Króliczki – Idealne na Wielkanocne Śniadanie 157

delikatnie spłaszczam, nożyczkami nacinam ciasto tworząc uszka a wykałaczką nakłuwam robiąc oczka (dokładnie pokazałam to na filmiku). Uformowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia. Pieczenie bułeczek króliczków: Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 18 minut na złoty kolor(...)Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Bułeczki króliczki są gotowe, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pancakes z Nuttelą 191

pieczenia, cukrem pudrem do miski. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, masło i łączymy ze sobą łyżką, czy widelcem. Płyną masę wlewamy do sypkiej i mieszamy. Ja włączam mikser i miksuje wszystko pod koniec na najniższych obrotach niedługo, około 1 minuty. Odstawiam ciasto na 10 minut, przed smażeniem Placki smażę na teflonowej płaskiej patelni do naleśników, bez

W Moim Magicznym Domu
Piernikowe serca 162

lodówce. Ciasto rozwałkowuję na grubość 1/2 cm i foremkami o kształcie serca jedną dużą i mniejszą wycinam ciasteczka. Tak przygotowane układam na blasze wyłożonej pergaminem, piekę w nagrzanym do 180*c piekarniku około 10-15 minut-uważać aby się nie spaliły. Lukier: Białko jajka ubijam na sztywno wsypuję partiami cukier puder, ucieram aż masa będzie śnieżnobiała i bez grudek

Wanilia i Kardamon
Duńskie Bułeczki 127

grubość około 1 cm . Z tak rozwałkowanego ciasta wycinam bułeczki w kształcie trójkąta . Bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 -3 cm . Bułeczki na blasze maluję wodą , posypuję sezamem i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia . Po 30 minutach – pieczenie duńskich bułeczek: Blachę z bułkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 210 stopni(...)środkową półkę . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Bułeczki piekłam około 14 – 15 minut . Bułeczki duńskie są gotowe . Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Tarta ze Szpinakiem i Białym Serem na Cieście Francuskim 181

doprawiam solą, pieprzem. Całość dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Pieczenie tarty: Foremkę na tartę smaruję niewielką ilością oleju i wyklejam ciastem francuskim razem z bokami. Na ciasto nakładam farsz i wyrównuję. Foremkę z tartą wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 40 minut, po tym czasie wystawiam tartę i posypuję obficie(...)żółtym serem i ponownie wstawiam do piekarnika aby ser ładnie się roztopił – tarta z szpinakiem jest gotowa. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Po upieczeniu tartę odstawiam na chwilę do przestudzenia i dopiero wtedy kroję i podaję. Tarta ze szpinakiem i białym serem jest gotowa można podawać na ciepło lub na zimno. Życzę smacznego. Pozdrawiam

Uwaga Babcia Gotuje
tort bezowy 138

Sposób wykonania: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od upieczenia blatów bezowych, które pieczemy dzień wcześniej. Białka ( schłodzone ) ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier (po jednej łyżce) i miksujemy za każdym razem aż do momentu gdy się rozpuści. (piana powinna być gęsta i lśniąca) na koniec dodajemy ocet, miksujemy jeszcze chwilę. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia, rysujemy koła(...)średnicy 24 cm. ( piekłam bezy na dwóch blaszkach ). Pianę dzielimy na dwie porcje, nakładamy na okręgi. Rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  do temp 180 stopni i pieczemy przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp do 140 stopni suszymy 90 minut. (Bezy powinny się zarumienić, mogą też popękać , ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie.) Piekarnik wyłączamy

Darcia w kuchni
Jabłecznik 181

rodzinnym sadzie mam ich mnóstwo. I dlatego nie mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki na małą blaszkę Ciasto: 600 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru(...)jajka 3 żółtka 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 1,5 kg jabłek (waga po obraniu) 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie: rodzynki i orzechy Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na dwie równe części. Wstawić je do lodówki

My simple kitchen
Faszerowana ,,kaczka dziwaczka” pieczona w garnku rzymskim 229

dorwać nie mogłam :-(. Zaintrygował mnie jednak przepis z bloga Kulinarne Etiudy na kaczkę faszerowaną w cieście. Jednak ciasto sobie podarowałam :-). A przepis na farsz również delikatnie zmieniłam.  Polecam pieczenie w naczyniu rzymskim - dla mnie to niesamowite odkrycie. W momencie kiedy piekłam w nim kaczkę, co prawda, nawet nie wiedziałam, że naczynie które posiadam jest ,,naczyniem rzymskim" jednak już(...)wtedy się nim zachwyciłam - kaczka wyszła soczysta, przeszła idealnie ziołami a do tego upiekła się w sosie własnym bez grama dodatkowego tłuszczu. Przyrządzenie kaczki w taki sposób wymaga sporo czasu i wprawy - samej ciężko by mi było ją dobrze zszyć i nafaszerować gdyż robiłam to pierwszy raz. Jednak w grupie siła dlatego też zbawienną okazała się tutaj pomoc Rysia

sierotka maRysia w kuchni
kolorowe kwiatuszki- ciasteczka 140

sól i cukier puder. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na 5 części. Jedną zostawić bez dodatków, do jednej dodać kakao a do pozostałych kolejno po odrobinie barwnika. Ciasto owinąć w woreczki foliowe i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.  Schłodzone ciasta rozwałkować nie za grubo na posypanym mąką blacie. Wykrawać kwiatki, małe i średnie kółeczka(...)naklejać jedne na drugie w różnych konfiguracjach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut. Wystudzone ciasteczka można posmarować marmoladą i sklejać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb baltonowski z czarnuszką – test chlebowej mieszanki z Polskich Młynów 207

szybko się zagrzeje.   Chleb robi się naprawdę prosto, pamiętając o wszystkich podstawowych wytycznych dotyczących pieczenia domowego chleba, bez czytania niestety nie najlepszego przepisu na opakowaniu. Odważamy pół porcji mieszanki — 500g. Szykujemy ciepłą wodę — w wypadku ręcznego zagniatania potrzebne nam 310ml, jeśli pieczemy chleb w maszynie — 290ml. Do mieszanki dodajemy opakowanie drożdży instant, wodę, mieszamy i zagniatamy. Dodałam(...)pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, formujemy bochenek (zerknijcie TUTAJ , pokazywałam jak). Po uformowaniu chleb ponownie musi wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Mój rósł w koszyku, pod folią spożywczą, przez godzinę i dziesięć minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C, na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z wodą, żeby podczas pieczenia para wodna wytworzyła na chlebie

Karo in the Kitchen
Mleczne placuszki 168

Składniki: 160 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki miodu 1 łyżka oleju mleko Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku, dodać olej, miód i tyle mleka, by uzyskać ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wykładać ciasto, smażyć na złoty kolor

Domowa cukiernia Ewy
Niebiańskie pancakes I 188

pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szkl. maślanki 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego   Mąkę wymieszać z suchymi składnikami. W osobnej misce zmiksować żółtka z maślanką, olejem i wanilią, po czym dodać mąkę i dokładnie zmieszać. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Smażyć na patelni teflonowej, bez

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szybkie ciacho z jabłkami 165

Ciasto z cyklu ..wymieszane łyżką..nie trzeba używać miksera...jest proste i szybkie do zrobienia.. 5 jabłek sok z cytryny 3/4 szkl. cukru 1/4  

Moje domowe kucharzenie
Waniliowe placuszki ryżowe z owocami 157

cukrem, dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać ryż, wymieszać.  Uwaga: tak przygotowane ciasto spokojnie może postać kilka godzin w lodówce, jeśli więc planujemy zrobić racuszki na podwieczorek/kolację, najlepiej od razu przygotować ciasto ze świeżo ugotowanego ryżu a później je tylko usmażyć. 3. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej, smażyć na rumiano z jednej strony(...)przykryciem, a po przekręceniu na drugą stronę już bez przykrycia

Kto ugości moich gości?
Kostka truskawkowa 342

sobą obie mąki oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, wyjmujemy je z formy i zdejmujemy papier. Gdy biszkopt całkiem wystygnie, przekrawamy go na pół. Masa truskawkowa: Umyte truskawki(...)wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy aż truskawki puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę (bez grudek). Truskawki ponownie zagotowujemy. W 1/2 szklance wody rozprowadzamy 2 budynie. Zawiesinę wlewany do gotującego się musu i dokładnie mieszamy. Masa powinna nam wyraźnie zgęstnieć. Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z ognia

My simple kitchen
Racuchy bananowo - kokosowe 172

owsianej - 1 jajko duże - 3/4 szklanki mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki: mąkę, mleko, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i żółtko. Białko ubij na sztywno dodaj do masy i wymieszaj.  Banana kroimy w grube plastry zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Podajemy posypane wiórkami kokosowymi! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Ciasto jabłkowo-kokosowe 141

masą smaruję wierzch wysypanego ciasta.  Jabłka obieram, kroję na połowę, wydrążam gniazda nasienne i układam na cieście otworami do góry.  Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C na 30 min.Białka i resztę cukru ubijam i dodaję pozostałe wiórki kokosowe.  Wyjmuję ciasto, smaruję podgrzaną  konfiturą, między jabłkami wykładam bezę kokosową, a  otwory po gniazdach

Ciasteczkowy Potwór
Placek z jabłkami 135

pół szklanki cukru pół kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka przepis Ubijamy białka, dodajemy cukier a następnie żółtka . Masę jajeczną mieszamy z mąką  , proszkiem do pieczenia i dodajemy ciepłą rozpuszczoną margaryna .Wszystko delikatnie łączymy . Do wysmarowanej  tłuszczem i wysypanej bułka tarta tortownicy wlewamy ciasto ( zostawiamy ok 3 łyżek ciasta do polania owoców ) a następnie

Smakowite Dania
Ciasto z malinami i budyniem + film 151

malin przepis          ciasto Mąkę, masło, cukier i jajko mieszamy za pomocą miksera a następnie ciasto wyrabiamy ręcznie na stolnicy. Ciasto odstawiamy na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na stolnicy na okrągły placek wielkości formy w której będziemy piekli ciasto . Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na tartę, dokładnie

Smakowite Dania
Babka cytrynowa z makiem + film 184

oleju 2 torebki kisielu cytrynowego bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki suchego maku cukier puder do posypania babki przepis Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, wlewamy olej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiel, wszystkie składniki jeszcze(...)starannie łączymy mikserem. Na końcu do gęstego ciasta wsypujemy mak i wszystko mieszamy łyżką. Do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, przekładamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 50-60 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie do wystudzenia. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Piwoszek- chleb na piwie 137

wysmarowałam olejem, podzieliłam ciasto na dwie części i umieściłam w keksówkach. Pozostawiłam do wyrośnięcia (w zależności od temperatury otoczenia około 2 godziny). Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 235 stopni, piekłam przez 15 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 220  dopiekałam przez około 25 minut*. *jeżeli chcemy aby chleb miał chrupiącą skórkę, 10 minut przed kocem pieczenia możemy wyjąć(...)bochenki z keksówek i bez foremek dopiekać na klatce w piekarniku. Wówczas cała wilgoć zatrzymana przez keksówki wyparuje, chlebek ładnie przyrumieni się na bokach, a skórka będzie chrupiąca

Zapiski Młodej Żony
Karolinki, czyli mini drożdżówki z migdałowym nadzieniem 197

mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie lecz niezbyt luźne ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej lekko mąką na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, podobnie jak na pierogi. Nakładać(...)farsz i sklejać. Drożdżówki odstawić na kilkanaście minut do lekkiego podrośnięcia, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 20 minut aż lekko zarumienią się. Można je polukrować lub polać polewą czekoladową. Są pyszne do szklanki mleka czy kakao

Codzienna kuchnia niecodzienna
Letnia tarta z malinami i borówkami 227

ciasto zaczyna być bardziej lepkie i należy je na koniec wyrobić rękami, by jajko dobrze się rozprowadziło.Gotowe ciasto wkładamy na min. 30 min. do lodówki.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przygotowujemy masę, dokładnie miksując wszystkie podane składniki. Masa jest dość rzadka.Formę na tartę smarujemy masłem. Po 30 min. wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy je na blacie oprószonym(...)mąką i wykładamy nim formę na ciasto. Dno nakłuwamy dokładnie widelcem, smarujemy białkiem, oprószamy mąką i wylewamy masę. Wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut. Masa musi być ścięta i lekko zarumieniona. Może się delikatnie poruszać po wyjęciu, ale nie może być płynna (szczególnie widać to na środku ciasta).Gdy ciasto się piecze można ubić pianę z białek

W kuchni wieczorem
Sylwestrowe mini bułeczki z kminkiem i fondue serowym 242

Ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej części rolujemy pasek i tniemy na równe kawałki. Każdy kawałek, rolujemy w małą kulkę układając w odstępach 0,5 cm od siebie na pergaminie. Bułeczki smarujemy zbełtanym żółtkiem.Pieczemy w 200 C, 20 minut sam dół następnie 20 minut góra, dół  W garnuszku podgrzewamy bulion i wino, dodajemy przyprawy bez

Niezły Młynek
Chleb litewski - listopadowa piekarnia 177

misce cały zaczyn, z resztą składników, oprócz soli, mieszać należy tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość. Ciastem napełnić foremki prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić powierzchnie wodą. Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, co może(...)godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C i piec przez 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 200° C i piec jeszcze 30 minut, już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180° C i dopiekać około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się

Stare Gary