bezą. Jest wysokie i bardzo smaczne, a duża ilość brzoskwiń dodaje mu jeszcze smaczku :-) Mam nadzieję, że lubicie i skorzystacie z przepisu, bo warto :-) Sam sernik najlepszy jest na drugi, a nawet trzeci dzień :-) Miłego piątku :-))) Blaszka: 24 x 34 cm Składniki ciasto: 250 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia
kruche babeczkiDziś będę namawiać Was do zrobienia rolady. Wiem, że niekiedy mamy opory przed wykonaniem takiej słodkości, ale ten przepis jest tak prosty, że każdy bez
Tylko pysznieMoja wariacja na temat ciasta z płatków owsianych , zamiast daktyli użyłam przejrzałych bananów. Ciasto wyszło bardzo dobre, wilgotne, bez dodatku białego cukru czy mąki - można jeść bez wyrzutów sumienia :) Polecam na drugie śniadanie - do pracy lub szkoły. Ciekawa jestem, która wersja Wam lepiej przypadnie do gustu - z daktylami czy bananami? Koniecznie dajcie znać! Składniki (na formę(...)21x21 cm): 2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki czarnych ziaren sezamu (można pominąć) 6 łyżek oleju kokosowego 5 przejrzałych bananów 1-2 szt. kiwi do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 ° C . W malakserze lub blenderze rozdrobnij płatki owsiane (wystarczy tak, jak na zdjęciu), następnie dodaj pozostałe składniki
Domowa Cookierenka Agibez laktozy) pół szklanki cukru 100 g margaryny garść rodzynek garść suszonej żurawiny Rodzynki i żurawinę zalewamy mlekiem (lub wodą) gdy tylko przygotujemy zaczyn. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do miski z zaczynem dodajemy mąkę, cukier, żółtka, margarynę i rodzynki całość starannie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Formę na babkę oprószamy mąką i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Pieczemy
Cynamonowe szczęścieCzekoladowa, serowa, cytrynowa, z bakaliami. Babki idealne na święta. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisami na pyszne babki, które przygotowuję bardzo często na święta, jak
Słodkie okruszkikażdy kawałek zwijam jak roladę. Zwinięte ciasto kroję w krążki i układam w foremce wysmarowanej tłuszczem (dokładnie pokazałam to na filmiku). Tak przygotowaną babkę nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczenie babki: Wyrośniętą babkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 35 minut, do suchego patyczka. Grzanie(...)ustawione na góra/dół, bez używania termoobiegu. Jeżeli góra babki za szybko ciemnieje, to możemy ją nakryć folią aluminiową i nadal piec. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Upieczoną babkę wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną możemy dodatkowo udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Babka cynamonowa jest gotowa, można się częstować. Życzę
Uwaga Babcia Gotujeprostokątne formy tzw. keksówki formy okazjonalne z motywem gwiazdki, choinki formy z wyjmowanym dnem blachy otwarte, idealne do pieczenia ciasteczek i pierników uniwersalne blachy tłoczone, także do mięs i warzyw Warto zaopatrzyć się w kilka z nich, bo przecież ilość ciast i innych słodkich wypieków na święta jest naprawdę duża. U mnie w kuchni nie może zabraknąć tortownicy
Słodkie okruszkiZielony kolor ślicznie się prezentuje wśród ciast typowych kremowych. Nie jest ciężko - raczej delikatny i z przyjemnością można cały kawałek pochłonąć w całości. Składniki: (Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę shrekową(...)soku Kubuś (Pysio) koloru zielonego 3 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 200 g masła Na piankę agrestową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki agrestowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 3 szkl. wody Delicje brzoskwiniowe (duże opakowanie) Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
My sweet a lifeCiasto Kubuś Przepyszne ciasto, które zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Nie za słodkie, idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości. Składniki: (Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę kubusiową: 1,2-1,3 l soku Kubuś marchewkowego(...)budynie waniliowe bez cukru (proszek) 200 g masła Na piankę brzoskwiniową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki brzoskwiniowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 szkl. wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem
My sweet a lifeciasto i równomiernie je rozkładamy na wcześniej opruszoną mąką blachę. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni celsjusza i pieczemy 10 minut. W ten sposób otrzymujemy idealny spód do pizzy, na który możemy wrzucić nasze ulubione dodatki. U nas kurki podsmażane na patelni z czosnkiem i rozmarynem, a do tego wszystkiego odrobina oregano. Smacznego! Artykuł Idealny spód do pizzy (bez glutenu
PaleoLifePyszne i zdrowe ciasto poleca się na pyszny weekend. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru. Jest lekkie, słodko-kwaśne i bardzo zdrowe! P.S SZUKAMY OSÓB DO METAMORFOZY!!! Chcesz schudnąć? Przytyć? Poprawić stan włosów, cery lub paznokci? Napisz do mnie na profil IZA KAPIS lub wyślij maila na adres: werlas10023@gmail.com Czekamy na Ciebie ;) Składniki(...)śliwek 1,5 szkl. mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu 5 łyżek ksylitolu 4 jajka 1/2 szkl. oleju Szczypta soli Przygotowanie: Śliwki myjemy i drylujemy. Jajka miksujemy z ksylitolem i solą. Dolewamy olej. Przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy z masą jajeczną. Średnią tortownice wykładamy papierem
Czarnawisienkaczasu, a czasem ochoty stać w kuchni i pichcić, szczególnie latem. Najlepsze ciasto dla mnie to takie, które jest gotowe od razu po wyjęciu z piekarnika, a więc szarlotki, pleśniaki, kruche z owocami i bezą oraz właśnie serniki. Zalegał mi ser w lodówce, w spiżarce znalazłam gotową masę(...)kajmakową, i w 15 minut upiekłam ten sernik. Można go podawać z bitą śmietaną zimową porą, a latem z sosami owocowymi. Pieczony w szerszej blaszce staje się dość cienki, ale wygląda jak serowy batonik. Składniki: – 1 kg sera białego mielonego, u mnie Piątnica – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 1/2 szklanki
To co kochamproszku do pieczenia szczypta soli kilka kropel aromatu wanilinowego lub 1 lyżeczka ekstraktu z wanilii maka do podsypywania ciasta DODATKOWO: lemon curd, okolo 3/4 porcji z tego przepisu cukier puder do posypania WYKONANIE: Do miski miksera wrzuć pokrojone w kostkę masło, dodaj pozostałe składniki i hakiem do mieszania zagnieć krótko, ale dokładnie gładkie ciasto. Możesz również wyłożyć(...)ciasto. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją w folię spożywczą i spłaszcz porządnie. Schowaj do lodówki na minimum 1 godzinę (polecam na 2) . Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową. Z ciasta urywaj niewielkie kawałki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm . Podsypuj ciasto mąką , żeby
Słodko-Słony Świat IlonyNagrzejcie piekarnik do 190 st bez termoobiegu. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Posiekajcie wafelki. Do rondelka włóżcie masło i gorzką czekoladę, roztopcie i delikatnie przestudźcie. Mąki wymieszajcie z proszkiem do pieczenia. Jajo zmiksujcie z cukrem, dodajcie ekstrakt z wanilii, do tego przestudzoną masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszajcie. Dosypcie posiekaną czekoladę(...)wafelki, wymieszajcie jeszcze raz. Na przygotowana blachę nakładajcie łyżką porcje ciasta, pamiętajcie o zachowaniu sporych odstępów. Pieczcie około 8-10 minut. Studźcie na kratce
OliveandThymekawy to week stracony;) Bez masy i bez obfitej słodkości chcę zaproponować ciasto czekoladowe z wiśniami. Ja zimą często używam owoców z kompotu wiśniowego, do ciast nadają się one wówczas idealnie. Skala smaku- 10/10 ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Zdecydowanie pyszne. Na blaszkę zrobić najlepiej 1.5 porcji ciasta. Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 250g(...)mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2-3 łyżki kakao 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200ml oleju 220ml maślanki 3 jajka całe Dodatkowo: 3/4 szkl. wiśni wypestkowanych plus 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 1. Piekarnik nagrzać do 175C na funkcji
Kubki smakuGofry można jeść bez dodatków ale też z dużą ich ilością. Najczęściej podajemy je z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i owocami. A ja dodałam do ciasta gorzkiej czekolady. W połączeniu z musem truskawkowym dało to zwykłym gofrom ciut wykwintności. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju 2 jaja 2 płaskie(...)łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady truskawki cukier puder(ilość zależy od upodobań) Wykonanie: Truskawki zmiksować w blenderze na mus z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywno. Pozostałe składniki : przesianą mąkę z proszkiem, mleko, żółtka, cukier i olej zmiksować na gładką gęstą masę. Dodać wcześniej ubitą pianę z białek, drobno posiekaną czekoladę i delikatnie
Pysznie & Piękniebez kakao..a, że masy troszkę jeszcze zostało przełożyłam też i inne ciasteczka..wpis może będzie później.. 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 łyżka kakao 15 dag miękkiego masła lub margaryny 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia
Moje domowe kucharzeniebez dodatkowych polepszaczy . Dokładne informacje o mieszance tutaj . Biszkopt smakuje tak samo jak tradycyjny upieczony na mące pszennej. Idealny do przygotowania ciast z bitą śmietaną i lekkimi kremami. Inspiracja od Doroty z bloga Moje Wypieki. Składniki: 5 jajek 120 g drobnego cukru 150 g maki bezglutenowej - u mnie Nutrii Free per dolci 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Kuchnia bezglutenowaciasta: pakujesz masę do środka i ugniatasz łyżką lub palcami. Po upieczeniu są ciut ładniejsze. Ciastka piecz w temperaturze 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg) przez 12-15 minut. Po upieczeniu nadal mogą być lekko miękkie, więc przed włożeniem do pojemnika, najlepiej puszki dobrze je wystudź. Smacznego! Ciastka spokojnie przetrwają tydzień w puszce i bez obaw
greenscarfogromne wrażenie robią na mnie duże, okrągłe, mega czekoladowe ciastka sprzedawane w sklepach i na stoiskach z ciastami. Nie mogło zabraknąć ich również u mnie! Inspiracją był ten przepis i powiem Wam, że ciastka są wyborne! Charakteryzują się tym, że podczas pieczenia rozlewają się na boki. Pamiętajcie więc, by kładąc ciastka na blaszkę zachować duże odległości między nimi(...)Lepiej upiec ciasteczka w 2-3 turach niż wyjąć jeden wielki czekoladowy placek :D Polecam każdemu, kto bez czekolady nie wyobraża sobie życia! Składniki: (na ok. 30 sztuk) 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 2 jajka 3/4 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao
Nastoletnie Wypiekanieporcjami sypkie składniki do masy ciasta i miksujemy do połączenia składników. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto w dosyć dużych odstępach od siebie (dwie łyżki ciasta na jedno ciastko). 5. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut - do czasu, aż się ładnie zarumienią. 6. Po upieczeniu odstawiamy ciasteczka(...)wystygnięcia. 7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy trochę przestygnie polewamy nią ostudzone ciasteczka. Smacznego :) PS. Spróbujemy je upiec również w wersji z ksylitolem plus bez gluten
W kuchni KatieCiasto, które łączy w sobie najlepsze smaki lata. Ten szybki, niewymagający pieczenia deser polecam szczególnie na upalne dni. Spód: 250 g dowolnych kruchych ciastek (użyłam ciastek typu pieguski z czekoladą i orzechami 80 g stopionego masła Masa: 3 galaretki w jednakowym kolorze (u mnie zielone) 2 jogurty greckie po 400 g ok. 800 g owoców (użyłam jagód, czereśni bez
Czerwień i błękitosobiście wszystkie składniki na bezę ubijam od razu). Czereśnie opłukać i delikatnie osuszyć bawełnianą ściereczką, Wydrylować. Tortownicę o wymiarach 18,5 x 28 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach 2/3 części ciasta, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie się skleiło. Na cieście wyłożyć wydrylowane czereśnie. Owoce przykryć pianą(...)koniec zetrzeć pozostałe ciasto. Pieczmy 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościsera wiaderkowego 200 g cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka + 1 białko 200 g śmietany 18 % 100 g czekolady mlecznej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej polewa czekoladowa-expresowa płatki migdałów HELIO(...)Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto dokładnie łączymy, aż powstanie jednolite ciasto. wyłożyć nim tortownicę 24 cm. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dalej ucierając dodajemy cały ser, białki, śmietanę i mąkę z budyniem. Na koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę. Masę serową wylewamy na spod ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, przez około 1 godzinę. Sernik
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo lubię soki przecierowe. Marchewkowe, owocowe. Może dlatego, że kojarzą mi się z dawnym, dawnym dzieciństwem, kiedy na wiekowej sokowirówce Mama wyciskała nam sok z marchewki
Cakes By Kejtbez czegoś słodkiego i pysznego, a jak twoja przyjaciółka jest blogerką, to nie może nie zrobić obłędnego sernika z karmelem i orzechami włoskimi, po prostu od tak! Od serca! Zapraszam! SKŁADNIKI na dużą blaszkę: NA CIASTO KRUCHE: - 350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier o smaku cytrynowym Delecta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SMYKWKUCHNIwiórków kokosowych 30 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru 2 jajka Jajka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko kokosowe oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do foremki do magdalenek (po ok. 1 łyżce do gniazda
Dzieje kuchennej Wiewiórydelikatnie spłaszczam, nożyczkami nacinam ciasto tworząc uszka a wykałaczką nakłuwam robiąc oczka (dokładnie pokazałam to na filmiku). Uformowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia. Pieczenie bułeczek króliczków: Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 18 minut na złoty kolor(...)Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Bułeczki króliczki są gotowe, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chlebpieczenia, cukrem pudrem do miski. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, masło i łączymy ze sobą łyżką, czy widelcem. Płyną masę wlewamy do sypkiej i mieszamy. Ja włączam mikser i miksuje wszystko pod koniec na najniższych obrotach niedługo, około 1 minuty. Odstawiam ciasto na 10 minut, przed smażeniem Placki smażę na teflonowej płaskiej patelni do naleśników, bez
W Moim Magicznym Domulodówce. Ciasto rozwałkowuję na grubość 1/2 cm i foremkami o kształcie serca jedną dużą i mniejszą wycinam ciasteczka. Tak przygotowane układam na blasze wyłożonej pergaminem, piekę w nagrzanym do 180*c piekarniku około 10-15 minut-uważać aby się nie spaliły. Lukier: Białko jajka ubijam na sztywno wsypuję partiami cukier puder, ucieram aż masa będzie śnieżnobiała i bez grudek
Wanilia i Kardamongrubość około 1 cm . Z tak rozwałkowanego ciasta wycinam bułeczki w kształcie trójkąta . Bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 -3 cm . Bułeczki na blasze maluję wodą , posypuję sezamem i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia . Po 30 minutach – pieczenie duńskich bułeczek: Blachę z bułkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 210 stopni(...)środkową półkę . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Bułeczki piekłam około 14 – 15 minut . Bułeczki duńskie są gotowe . Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chlebdoprawiam solą, pieprzem. Całość dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Pieczenie tarty: Foremkę na tartę smaruję niewielką ilością oleju i wyklejam ciastem francuskim razem z bokami. Na ciasto nakładam farsz i wyrównuję. Foremkę z tartą wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 40 minut, po tym czasie wystawiam tartę i posypuję obficie(...)żółtym serem i ponownie wstawiam do piekarnika aby ser ładnie się roztopił – tarta z szpinakiem jest gotowa. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Po upieczeniu tartę odstawiam na chwilę do przestudzenia i dopiero wtedy kroję i podaję. Tarta ze szpinakiem i białym serem jest gotowa można podawać na ciepło lub na zimno. Życzę smacznego. Pozdrawiam
Uwaga Babcia GotujeSposób wykonania: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od upieczenia blatów bezowych, które pieczemy dzień wcześniej. Białka ( schłodzone ) ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier (po jednej łyżce) i miksujemy za każdym razem aż do momentu gdy się rozpuści. (piana powinna być gęsta i lśniąca) na koniec dodajemy ocet, miksujemy jeszcze chwilę. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia, rysujemy koła(...)średnicy 24 cm. ( piekłam bezy na dwóch blaszkach ). Pianę dzielimy na dwie porcje, nakładamy na okręgi. Rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i pieczemy przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp do 140 stopni suszymy 90 minut. (Bezy powinny się zarumienić, mogą też popękać , ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie.) Piekarnik wyłączamy
Darcia w kuchnirodzinnym sadzie mam ich mnóstwo. I dlatego nie mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki na małą blaszkę Ciasto: 600 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru(...)jajka 3 żółtka 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 1,5 kg jabłek (waga po obraniu) 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie: rodzynki i orzechy Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na dwie równe części. Wstawić je do lodówki
My simple kitchendorwać nie mogłam :-(. Zaintrygował mnie jednak przepis z bloga Kulinarne Etiudy na kaczkę faszerowaną w cieście. Jednak ciasto sobie podarowałam :-). A przepis na farsz również delikatnie zmieniłam. Polecam pieczenie w naczyniu rzymskim - dla mnie to niesamowite odkrycie. W momencie kiedy piekłam w nim kaczkę, co prawda, nawet nie wiedziałam, że naczynie które posiadam jest ,,naczyniem rzymskim" jednak już(...)wtedy się nim zachwyciłam - kaczka wyszła soczysta, przeszła idealnie ziołami a do tego upiekła się w sosie własnym bez grama dodatkowego tłuszczu. Przyrządzenie kaczki w taki sposób wymaga sporo czasu i wprawy - samej ciężko by mi było ją dobrze zszyć i nafaszerować gdyż robiłam to pierwszy raz. Jednak w grupie siła dlatego też zbawienną okazała się tutaj pomoc Rysia
sierotka maRysia w kuchnisól i cukier puder. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na 5 części. Jedną zostawić bez dodatków, do jednej dodać kakao a do pozostałych kolejno po odrobinie barwnika. Ciasto owinąć w woreczki foliowe i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzone ciasta rozwałkować nie za grubo na posypanym mąką blacie. Wykrawać kwiatki, małe i średnie kółeczka(...)naklejać jedne na drugie w różnych konfiguracjach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut. Wystudzone ciasteczka można posmarować marmoladą i sklejać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszybko się zagrzeje. Chleb robi się naprawdę prosto, pamiętając o wszystkich podstawowych wytycznych dotyczących pieczenia domowego chleba, bez czytania niestety nie najlepszego przepisu na opakowaniu. Odważamy pół porcji mieszanki — 500g. Szykujemy ciepłą wodę — w wypadku ręcznego zagniatania potrzebne nam 310ml, jeśli pieczemy chleb w maszynie — 290ml. Do mieszanki dodajemy opakowanie drożdży instant, wodę, mieszamy i zagniatamy. Dodałam(...)pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, formujemy bochenek (zerknijcie TUTAJ , pokazywałam jak). Po uformowaniu chleb ponownie musi wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Mój rósł w koszyku, pod folią spożywczą, przez godzinę i dziesięć minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C, na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z wodą, żeby podczas pieczenia para wodna wytworzyła na chlebie
Karo in the KitchenSkładniki: 160 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki miodu 1 łyżka oleju mleko Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku, dodać olej, miód i tyle mleka, by uzyskać ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wykładać ciasto, smażyć na złoty kolor
Domowa cukiernia Ewypieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szkl. maślanki 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Mąkę wymieszać z suchymi składnikami. W osobnej misce zmiksować żółtka z maślanką, olejem i wanilią, po czym dodać mąkę i dokładnie zmieszać. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Smażyć na patelni teflonowej, bez
Przepysznik - BLW i nie tylkoCiasto z cyklu ..wymieszane łyżką..nie trzeba używać miksera...jest proste i szybkie do zrobienia.. 5 jabłek sok z cytryny 3/4 szkl. cukru 1/4
Moje domowe kucharzeniecukrem, dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać ryż, wymieszać. Uwaga: tak przygotowane ciasto spokojnie może postać kilka godzin w lodówce, jeśli więc planujemy zrobić racuszki na podwieczorek/kolację, najlepiej od razu przygotować ciasto ze świeżo ugotowanego ryżu a później je tylko usmażyć. 3. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej, smażyć na rumiano z jednej strony(...)przykryciem, a po przekręceniu na drugą stronę już bez przykrycia
Kto ugości moich gości?sobą obie mąki oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, wyjmujemy je z formy i zdejmujemy papier. Gdy biszkopt całkiem wystygnie, przekrawamy go na pół. Masa truskawkowa: Umyte truskawki(...)wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy aż truskawki puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę (bez grudek). Truskawki ponownie zagotowujemy. W 1/2 szklance wody rozprowadzamy 2 budynie. Zawiesinę wlewany do gotującego się musu i dokładnie mieszamy. Masa powinna nam wyraźnie zgęstnieć. Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z ognia
My simple kitchenowsianej - 1 jajko duże - 3/4 szklanki mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki: mąkę, mleko, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i żółtko. Białko ubij na sztywno dodaj do masy i wymieszaj. Banana kroimy w grube plastry zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Podajemy posypane wiórkami kokosowymi! Smacznego
SMYKWKUCHNImasą smaruję wierzch wysypanego ciasta. Jabłka obieram, kroję na połowę, wydrążam gniazda nasienne i układam na cieście otworami do góry. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C na 30 min.Białka i resztę cukru ubijam i dodaję pozostałe wiórki kokosowe. Wyjmuję ciasto, smaruję podgrzaną konfiturą, między jabłkami wykładam bezę kokosową, a otwory po gniazdach
Ciasteczkowy Potwórpół szklanki cukru pół kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka przepis Ubijamy białka, dodajemy cukier a następnie żółtka . Masę jajeczną mieszamy z mąką , proszkiem do pieczenia i dodajemy ciepłą rozpuszczoną margaryna .Wszystko delikatnie łączymy . Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta tortownicy wlewamy ciasto ( zostawiamy ok 3 łyżek ciasta do polania owoców ) a następnie
Smakowite Daniamalin przepis ciasto Mąkę, masło, cukier i jajko mieszamy za pomocą miksera a następnie ciasto wyrabiamy ręcznie na stolnicy. Ciasto odstawiamy na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na stolnicy na okrągły placek wielkości formy w której będziemy piekli ciasto . Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na tartę, dokładnie
Smakowite Daniaoleju 2 torebki kisielu cytrynowego bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki suchego maku cukier puder do posypania babki przepis Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, wlewamy olej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiel, wszystkie składniki jeszcze(...)starannie łączymy mikserem. Na końcu do gęstego ciasta wsypujemy mak i wszystko mieszamy łyżką. Do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, przekładamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 50-60 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie do wystudzenia. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem
Smakowite Daniawysmarowałam olejem, podzieliłam ciasto na dwie części i umieściłam w keksówkach. Pozostawiłam do wyrośnięcia (w zależności od temperatury otoczenia około 2 godziny). Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 235 stopni, piekłam przez 15 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 220 dopiekałam przez około 25 minut*. *jeżeli chcemy aby chleb miał chrupiącą skórkę, 10 minut przed kocem pieczenia możemy wyjąć(...)bochenki z keksówek i bez foremek dopiekać na klatce w piekarniku. Wówczas cała wilgoć zatrzymana przez keksówki wyparuje, chlebek ładnie przyrumieni się na bokach, a skórka będzie chrupiąca
Zapiski Młodej Żonymąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie lecz niezbyt luźne ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej lekko mąką na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, podobnie jak na pierogi. Nakładać(...)farsz i sklejać. Drożdżówki odstawić na kilkanaście minut do lekkiego podrośnięcia, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 20 minut aż lekko zarumienią się. Można je polukrować lub polać polewą czekoladową. Są pyszne do szklanki mleka czy kakao
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto zaczyna być bardziej lepkie i należy je na koniec wyrobić rękami, by jajko dobrze się rozprowadziło.Gotowe ciasto wkładamy na min. 30 min. do lodówki.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przygotowujemy masę, dokładnie miksując wszystkie podane składniki. Masa jest dość rzadka.Formę na tartę smarujemy masłem. Po 30 min. wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy je na blacie oprószonym(...)mąką i wykładamy nim formę na ciasto. Dno nakłuwamy dokładnie widelcem, smarujemy białkiem, oprószamy mąką i wylewamy masę. Wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut. Masa musi być ścięta i lekko zarumieniona. Może się delikatnie poruszać po wyjęciu, ale nie może być płynna (szczególnie widać to na środku ciasta).Gdy ciasto się piecze można ubić pianę z białek
W kuchni wieczoremCiasto dzielimy na 4 równe części, z każdej części rolujemy pasek i tniemy na równe kawałki. Każdy kawałek, rolujemy w małą kulkę układając w odstępach 0,5 cm od siebie na pergaminie. Bułeczki smarujemy zbełtanym żółtkiem.Pieczemy w 200 C, 20 minut sam dół następnie 20 minut góra, dół W garnuszku podgrzewamy bulion i wino, dodajemy przyprawy bez
Niezły Młynekmisce cały zaczyn, z resztą składników, oprócz soli, mieszać należy tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość. Ciastem napełnić foremki prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić powierzchnie wodą. Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, co może(...)godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C i piec przez 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 200° C i piec jeszcze 30 minut, już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180° C i dopiekać około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się
Stare GaryMiałam w domu gruszki. Mam też jabłka, ale one mogą spokojnie jeszcze trochę poleżeć i poczekać na swoją kolej. Nic im nie będzie. Gruszki za
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki melasy Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli ciasto klei się do rąk, oprószyć dłonie mąką. Piec w nagrzanym piekarniku
Apetyczna babeczkaPolecam paluchy drobiowe,bez tłuszczu,pieczone w piekarniku,obtaczane w płatkach kukurydzianych.PALUCHY DROBIOWE SKŁADNIKI:piersi z kurczaka- 1 podwójnepapryka ostra-1 łyżeczkaprzyprawa do kurczaka-1 łyżkapłatki kukurydziane-1 szkljajka -2 sztsól i pieprzPRZYGOTOWANIE:Piersi z kurczaka pokroić na grubsze i dłuższe słupki. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Płatki kukurydziane,rozdrobnić wałkiem do ciasta. Wsypać płatki do miski,dodać
Kuchnia Danusiciasto z piekarnika, nakładamy na nie wcześniej przygotowany krem migdałowy, na który wykładamy pokrojone świeże figi i pieczemy przez kolejne 10-15 minut. KREM: Żółtka ubijamy z cukrem na jasny puch, po czym dodajemy miękkie masło i dalej miksujemy. Na samym końcu dodajemy płatki i zmielone migdały. Autorka pisze, że ten krem podobno jest tak samo dobry bez zapiekania
Blondynka Gotujemnie bardzo delikatnie zmodyfikowany.Na ciasto:20 łyżek mąki krupczatki12 łyżek cukru 20 łyżek oleju 3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka mleka )cukier wanilinowy Kruszonka:1/4 kostki margaryny (roztopić)4 łyżki mąki4 łyżki cukru1 łyżka płatków owsianych1łyżeczka cukru wanilinowego 1żółtkoDodatkowo:dowolne owoce lub marmoladaWszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce
Praktyczna plbez czegoś "dobrego"? Po prostu nie można! W związku z czym upiekłyśmy przepyszne ciasto kakaowe z gruszkami. Bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagające jakiś ekstramalnych składników. Ponadto jeśli nie mamy w domu gruszek można je zastąbić jakimkolwiek innym owocem i powinno wyjść równie smaczne! Ilość porcji: blacha 26cm x 12 cm Czas przygotowania 30 minut + 60 minut pieczenia
Kolizje Smakówbezy . Ale tym razem coś innego. Bardzo proste ciasto , a niezwykle smaczne , Delikatne , puszyste ... U mnie o smaku cytrynowym , bo taki lubię , ale z powodzeniem może byc pomarańczowe , waniliowe czy migdałowe . Wypróbujcie , bo naprawdę warto. Składniki : 6 białek z dużych jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki przennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Malinowa Kawiarenkaręcznie). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 24 cm x 40 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 30-35minut. Upieczony biszkopt studzimySyrop do nasączenia biszkoptu:1/2 szklanki przegotowanej wody,sok z jednej cytryny,2 łyżeczkami cukru. Masa zielona: 900 ml soku zielonego (np.: Pysio, Kubuś), 3 budynie (moje bez cukru
Delicious TitbitsDieta, dietą ale coś słodkiego się należy. Dziś w postaci kokosowych gofrów na mące ryżowej, z dodatkiem świeżej pomarańczy. Tak na prawdę to nic więcej
Niezły Młynekjakiegoś czasu jestem na diecie i kombinuję jak mogę aby zaspokoić mój głód na słodkości. Tak też z pomocą przyszedł mi sernik, który można jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Słodki, puszysty, jak na ciasto dietetyczne, na prawdę daje radę. Polecam nie tylko osobom na diecie białkowej! Scroll down for recipe in English Odchudzony sernik (tortownica 24 cm) Składniki(...)tortownicę i wyłóż papierem do pieczenia. W misce miksera umieść zmielony twaróg, żółtka, słodzik, ekstrakt i mąkę/skrobię kukurydzianą. Zmiksuj na jednolitą masę, po czy wlej mleko i ponownie dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej. Przełóż masę do tortownicy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 60 min, aż masa
karmelowymoich dotychczasowych szarlotek. To ciasto idealne, a takich, jak wiadomo nie robi się szybko i łatwo. ;) Dlatego z całą pewnością szarlotkę żydowską będę powtarzać. Przepis, z moimi z niewielkimi zmianami, pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen. Składniki (na tortownicę Ø22-23 cm): 225 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)nagrzać do 160°C. Tortownicę natłuścić masłem, wyłożyć (przynajmniej dno) papierem do pieczenia i ponownie natłuścić. 2. Margarynę utrzeć z cukrem do białości (ok. 5 minut), dodawać po łyżce roztrzepane jajka i za każdym razem dokładnie miksować. Do ubitej masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i resztą cynamonu. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką (masa będzie dość gęsta
Kuchnia Prezydentowejśrednicy 23 cm 200 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia, 130 g masła, w temperaturze pokojowej 50 g drobnego cukru pół łyżeczki cynamonu Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz masło pokrojone na małe kawałki. Całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto owiń folią, wstaw do lodówki na ok. 30 minut, a następnie rozwałkuj
365 dni dookoła kuchnibułeczki piekłam już wielokrotnie z różnymi dodatkami. Mam je już na blogu pod nazwą: DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK . Dziś polecam wersję z białym serem, którą najbardziej lubi moja córka :) SKŁADNIKI NA OK. 12 SZTUK: 7,5 dag roztopionego masła ok. szklanki ciepłego mleka 2,5 dag świeżych drożdży lub opakowanie suszonych szczypta soli 7 dag cukru + łyżka(...)cukru pudru żółtko łyżka mąki ziemniaczanej troszkę otartej skórki z cytryny WYKONANIE CIASTA : Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę ciepłego mleka. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukry, mleko, sól oraz drożdże. Porządnie wyrabiamy, aż ciasto odejdzie od ręki (można także mikserem z hakiem). Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe oraz nieprzewiewne miejsce do podwojenia. SERA: Wszystkie
Pani na deser