łączę z masłem. Dodaję cukry, jajko, miód, przyprawę korzenną oraz sodę. Zagniatam ciasto. 2. Przygotowanie ciasto rozwałkowuję na grubość 3mm. Foremkami o dowolnym kształcie wykrawam w cieście ciasteczka. Ciastka układam na blaszce i piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa: Mleko zagotowuję razem z cukrem waniliowym. Stopniowo wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając kaszkę gotuję 3 minuty(...)Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję kaszę mannę. Ucieram. 4. Połowę ciasteczek smaruję masą i sklejam z ciasteczkami bez masy. 5. Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Przygotowane markizy zanurzam z jednej strony w lukrze. Odstawiam do stwardnięcia
Tradycyjna kuchnia Kasimąki. Ciasto nie musi ono wyrastać, od razu można je wałkować. Ciasto podzielić na 3-4 kawałki. Każdy z nich dość cienko rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Wzdłuż dłuższego boku nakładać farsz, zostawiając na końcu margines około 1-2 cm bez farszu. Zwijać w rulon (brzeg powinien być pod spodem) i ostrym nożem odkrawać(...)kawałki o szerokości kilku centymetrów. Od razu układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik przy pomocy pędzelka smarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i obsypywać dowolnymi ziarenkami. Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Paszteciki podawać na zimno lub gorąco. Pysznie smakują z czerwonym barszczem. Przy okazji robienia pasztecików miałam okazję przetestować patelnię i garnek Ambition
Codzienna kuchnia niecodziennazagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa kawałki wielkości blaszki, w której piekł się sernik. Białka ubić najpierw same na sztywno a następnie dodać cukier. Każdą część ciasta rozwałkować na papierze. Na jedną część wyłożyć pianę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200*C około 15 minut. Wystudzić. Z blaszki(...)dokładnie papierem. Na dnie położyć jeden blat kakaowego ciasta. W szklance mleka rozmieszać budynie i cukier. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Połowę gorącej masy wyłożyć od razu na kakaowe ciasto. Przykryć sernikiem, wyłożyć resztę gorącej masy i nakryć ciastem z bezą. Odstawić, żeby wystygło/ Później można wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakwadraty, środek każdego kwadratu smarujemy powidłem, nakładamy porcje budyniu, następnie unosimy rogi ciasta do góry i zlepiamy formując kopertkę. 5. Pieczenie: Tak wykonane kopertki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawiamy tak jeszcze na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły i pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. 6. Podanie: Tak upieczone(...)drożdżowe koperki są gotowe do podania. Życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Z przepisu wyszło mi 4 spore blaszki drożdżowych bułeczek. Słoiczek powidła tak około
IzabelawkuchniMiał być sernik. Klasyczny pieczony, mocno waniliowy. Potem, że może jednak na zimno. Ostatecznie wyszedł sernik, ale w szklance. Nie szkodzi. Smakował wybitnie malinowo. I można jeść bez grzechu, gdy nie ma w nim ani grama cukru <3 4 porcje: 1 kg twarogu sernikowego 500 g mrożonych malin 1/2 szklanki erytrolu 25 g agaru (lub żelatyny) Twaróg ucieramy(...)erytrolem. Spróbujcie masy, bo ja przygotowuję ciasta mało słodkie, więc może będziecie chcieli dosłodzić. 20 g agaru rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, a następnie podgrzewamy i gotujemy ok. 2-3 minuty. Dolewamy rozpuszczony agar do masy serowej i mieszamy dokładnie. Dodajemy 400 g malin i mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do szklanek i wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Pozostałą część
Kucharzycarazem post ściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwink(...)umyj,osusz i posiekaj. 2. Botwinkę wymieszaj z miodem i oliwą. Piecz 10-15minut. 3. Wyłóż blachę ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem. 4. Rozprowadź upieczoną botwinę na ciasto francuskie. 5. Dodaj zioła i pokruszoną fetę. 6. Piecz do zarumienienia się ciasta francuskiego(około 10-15minut) przepis zaczerpnięty z whiteplate.com *Przepis przetestowany
U Fiolkiwyrośnięty zaczyn do mąki ... ...dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem, a po wymieszaniu wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do czasu gdy podwoi swoją objętość. Następnie lekko zagniatamy i formujemy chleby lub bułki jak kto lubi :) Można wykorzystać na czas wyrastania koszyczki... ale bez też można uformować . Chlebki znowu przykrywamy żeby zaczęły rosnąć, na minimum 30 min.... ...wykładamy(...)blachę, smarujemy np. żółtkiem, posypujemy nasionami maku lub czarnuszki... wg swoich smaków i nacinamy lekko ostrym nożem. Pieczemy w 225 st.C 40-50 min., po upieczeniu stukamy w spód chleba, żeby usłyszeć głuchy odgłos, wtedy jest upieczony, jeżeli nie to dopiekamy jeszcze 3-5 min. na samej kratce bez blachy. Smacznego
chleba naszegoozdoby bratki do ozdoby Wykonanie: Z mąk, wiórków kokosowych, zmielonych migdałów, jajka, oleju kokosowego i miodu, zagniatamy ciasto, a następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wyklepiemy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut. Wyjmujemy tartę i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko kokosowe podgrzewamy
Quinoa Raz!środę lub czwartek. Składniki na jedną średnią i trzy małe babeczki (można też upiec jedną większą) na ciasto: 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki oranżady cytrynowej 1/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny na dekorację: 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wrzątku odrobina różowego barwnika lub soku malinowego cukrowa
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBananowiec w naszej rodzinie jest bardzo lubianym ciastem, często go robię. Przeważnie wersję z pianką lub bez, z samym musem bananowym. Tego bananowca upiekłam na Dzień Babci do przedszkola córeczki, która koniecznie chciała ciasto z galaretką. Tym razem piankę zastąpiłam kremem karpatkowym i trochę zmieniłam kolejność warstw. Wyszło z tego coś całkiem nowego i pysznego. *foremka(...)Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę bananową: 5 dobrze dojrzałych bananów 100 g masła 2 galaretki cytrynowe na krem: 1 opakowanie kremu karpatka 100 g masła 500 ml mleka na wierzch: 3 banany 2 opakowania galaretki cytrynowej UWAGA- jeśli nie chcecie używać gotowego kremu karpatka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaustach pudding owsiany. Ja taką przyjemność zostawiam sobie na weekendowe śniadania, ponieważ przygotowanie, wraz z pieczeniem zajmuje około 45 minut. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby danie upiec wieczorem i rano wstać na gotowe. Sprawdzone i równie smaczne! Płatki owsiane w takim cieście stają się tak delikatne, że prawie ich nie czuć. Dlatego to może być super sposób
Mienta blogbabeczek to: jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu ok. 150 ml oleju 50 ml letniego mleka (jeśli ciasto jest zbyt gęste) łyżka startego parmezanu dwie łyżki startego żółtego sera 300 mąki g łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody pół pęczka drobnego szczypiorku dwie średnie cebule, ja użyłam czerwonej łyżeczka soli solidna łyżeczka pieprzu łyżeczka cząbru olej
Pichceniomanialaski wanilii szczypta soli cukier puder (do oprószenia upieczonych ciastek) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Chłodzić w lodówce przez 2 godz. Z ciasta formować półksiężyce. Ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180° przez ok. 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
zadanie-gotowaniegarnka, gotować przez chwilę cały czas mieszając. Ciasto francuskie odwinąć i podzielić na 8 kwadratów. Gruszki obrać i wydrożyć z nich gniazda. Pokroić na kawałki, nałożyć po trochu na środek każdego kwadratu. Na gruszki dodawać po łyżce budyniu. Całość posypać cynamonem. Jajako rozbełtać w misce i wysmarować ciasto francuskie dookoła nadzienia. Piec 10 minut w 200º z termoobiegiem
kuchniabellissima.wordpress.comłyżeczka octu winnego • maliny do dekoracji Wykonanie: • Suche składniki wymieszać razem, dodać startą cukinię i mokre składniki. • Ciasto nakładać po łyżce do papilotek papierowych. Na wierzchu położyć po jednej, dorodnej malinie. • Piec w blaszce muffinkowej w temp. 180 st.C przez 20 minut
To co kocham