bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:308/1508)

Śląski chlebek pszenno – żytni 124

skleiły.  Gotowe ciasto w foremkach lub na blaszce odstawiamy, na około pół godziny by wyrosło. Po tym czasie  smarujemy wierzch chlebka zimną wodą (pędzelkiem lub ręcznie) i  wkładamy do nagrzanego do 200°C piernika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 180°C i chlebek w foremkach pieczemy jeszcze około 55 minut. Chlebek pieczony bez formy upiecze(...)się szybciej, bo za około 40 minut.   Czas pieczenia zależy od tego jak grube mamy ciasto, więc jeśli nie jesteście pewni czy ciasto jest już gotowe, najlepiej je sprawdzić wbijając wykałaczkę. Jeśli ciasto lepi się do wykałaczki, pieczemy je jeszcze, co pewien czas sprawdzając wykałaczką, czy jest już gotowe. Upieczony chlebek wyjmujemy z foremek i pozostawiamy, by odparował

Smakowy Raj
Szarlotka z pianką 156

łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka: 6 białek 1/2 szklanki cukru 1 budyń bez cukru (proszek budyniowy) Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej ewentualnie cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto:  Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do mąki, mieszać do momentu, aż masa będzie grudkowata. Dodać

talerz przyjemności
Sernik królewski-najlepszy przepis,zawsze się udaje 4478

udaje, i pięknie wygląda. :-)   SKŁADNIKI: *przepis na dużą blaszkę około 22x35cm  KAKAOWE CIASTO: -3,5 szkl. mąki   (szklanka 250ml) -4 żółtka (białka odkładamy do masy serowej) -czubata szklanka cukru -3 czubate łyżki śmietany 12% lub 18% -3 łyżeczki proszku do pieczenia  -3 łyżki kakao -około 300g masła lub margaryny  MASA SEROWA(...)tłustego  -5 jajek -250g masła lub margaryny -szklanka cukru -2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka) -łyżka cukru waniliowego DODATKOWO -kilka kostek białej czekolady  CIASTO Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę oraz pokrojoną na małe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bezglutenowe burrito 224

ciasto ręką. 14 Ciasto dzielę na 4-5 kulek. 15 Na stole rozkładam papier do pieczenia w formacie mniej więcej 30x30cm. 16 Na środku papieru kładę jedną kulkę i delikatnie rozpłaszczam ją ręką. 17 Kładę na niej worek foliowy i rozwałkowuję ciasto do grubości 1,5 - 2mm. 18 Aby pozbyć się poszarpanych krawędzi wycinam w cieście kółko mniej więcej(...)wielkości spodu patelni (można to zrobić miską z ostrymi rantami, formą do pieczenia ciasta, albo położyć okrągły talerz i odciąć krawędzie nożem). 19 Jeżeli w cieście zrobią się jakieś dziurki to trzeba je zakleić ciastem, które pozostało po odcięciu krawędzi. 20 Rozgrzewam patelnię na średnim ogniu bez tłuszczu. 21 Ostry nóż wsuwam pomiędzy placek a papier do pieczenia

Book of spells
Krucha tarta z kremem cytrynowym i bezą 186

grubość około 0,5 cm, przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i obsypaną mąką, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki na około 0,5 godziny. 3. Po tym czasie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 200°C i pieczemy przez około 15 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy spód do tarty(...)masę do wystygnięcia. Beza: 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli za pomocą miksera na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy porcjami cukier cały czas ubijając. Ubijamy jeszcze przez około 10 minut. Ma powstać gęsta, biała masa bez wyczuwalnych drobinek cukru. Tarta cytrynowa: 1. Na upieczony spód do tarty wykładamy masę cytrynową. Równo rozsmarowujemy. 2. Ubitą bezę przekładamy do rękawa cukierniczego

W kuchni Katie
Rustykalna szarlotka z figami 104

Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto  wałkujemy na podsypanym mąką blacie i wykładamy nim dno  i boki formy. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy gniazdka nasienne, a następnie kroimy w plasterki. Figi również kroimy w plasterki. Ciasto posypujemy cynamonem. Na cieście ściśle układamy(...)plasterki jabłek. na wierzchu układamy figi, posypujemy kardamonem i brązowym cukrem. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia ciasto posypujemy grubym cukrem. Po upieczeniu studzimy na kratce

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą 137

dosyć ciężka, babka cudownie wyrosła i ostygniętą wyciągnęłam z niej bez problemu. Bardzo polecam ciasto i formę do babki FLEUR DE LIS (co oznacza kwiat lilii).   Zapraszam na FILM !         Składniki: Ciasto: 325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą 138

dosyć ciężka, babka cudownie wyrosła i ostygniętą wyciągnęłam z niej bez problemu. Bardzo polecam ciasto i formę do babki FLEUR DE LIS (co oznacza kwiat lilii).   Zapraszam na FILM !         Składniki: Ciasto: 325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki

Mała Cukierenka
Słodki chlebek drożdżowy z migdałami i słonecznikiem - chałka wyrastająca w nocy 126

przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem wyjąć ciasto na 1-2 godziny. Powinno ogrzać się do temperatury zbliżonej do pokojowej. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i wstawić ciasto. Piec około 45-50 minut. Ciasto powinno podrosnąć i ładnie zrumienić się.  Po upieczeniu pozostawić(...)chlebek obsypać kruszonką, ale nie jest to konieczne. Wspaniale smakuje z zimnym masłem, ale także i bez niczego. Podawać jako słodkie śniadanie lub deser. *Do pieczenia użyłam formy keksówki o wymiarach 12cm X 26 cm. Warto także spróbować Jeśli lubicie ciasto drożdżowe wytrawne, to polecam przepis na chlebek drożdżowy pieczony razem z serem - pyszny, delikatny, z tostowego ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Puszysty sernik bez spodu z pomarańczową nutą 167

Sernik, to jedno z moich ulubionych ciast. Piekę go w najróżniejszych wersjach. Dziś zapraszam Was na niezwykle szybki, aromatyczny i puszysty sernik bez spodu z pomarańczową nutą. U mnie w domu cieszył się ogromną popularnością i … znikł bardzo szybko. Spróbujcie, ten sernik jest naprawdę prosty i pyszny. Dziękuję Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu za pyszną paczkę. Rodzina(...)białek, miksujemy krótko na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy ją delikatnie z ciastem (łyżką, nie mikserem). Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (u mnie margaryną) i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut (czas uzależniony od piekarnika). Potem zostawiamy sernik jeszcze parę minut w uchylonym

Słodkie okruszki
Sernik z jogurtów greckich 1203

greckie (40 dag) 8 jaj 3/4 szklanki cukru 2 opakowaniu cukru waniliowego 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1/2 szklanki oleju Polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, kakao i solą. Masło kroimy w  kostkę. Siekamy wszystko razem

Qchnia po prostu
Fit ciasto czekoladowe z buraków, bez mąki 184

wszystkich czekoladożerców, którzy jednocześnie starają się ograniczać ilość niezdrowych cukrów w swojej diecie. Ciasto można więc śmiało zajadać bez większych skrupułów Składniki: 300 g buraków 100 g płatków owsianych 3 łyżki syropu klonowego 2 łyżki kakao 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g gorzkiej czekolady Do podania: 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Ugotowane buraki (2 średniej wielkości(...)delikatnie za pomocą łyżki łączymy z masą. Formę do ciasta (keksówkę) smarujemy olejem, np. kokosowym i przelewamy do niej masę. Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez około 50 minut. Idealnie pasują do ciasta takie dodatki jak płatki migdałowe i lody waniliowe, najlepiej również fit – lody proteinowe, bez dodatku cukru Artykuł Fit ciasto czekoladowe z buraków

Taste and Cook
Chleb z samych ziaren, bez mąki z dodatkiem miodu. 119

się ze sobą składników II odstawienie -> w foremce na ok. 1-2 h (na tym etapie można odstawić ciasto nawet na całą noc) Czas pieczenia: I etap – w foremce – 20 minut II etap – bez foremki – ok. 30-40 minut nawet do godziny (w zależności od piekarnika) Łączny czas

rozgotowana
Aromatyczne ciasto ze śliwkami 135

Korzenny aromat w połączeniu ze słodkimi śliwkami tworzy super ciasto o niezwykłym smaku. Szybkie do zrobienia na dużą formę.  Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 60

Zdrowie i pysznie na talerzu

Proponowane wyszukiwania