bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:306/1508)

Jogurtowa babka cytrynowa 183

żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. W niewielkiej misce łączymy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, wanilię mieloną. Całość dokładnie mieszamy. Oddzielnie odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy jogurt, olej, otartą skórkę cytryny. Nie trzeba ich mieszać. Wykonanie ciasta: Białka ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitych białek, cały czas miksując(...)Miksujemy tylko do połączenia się składników. Przestajemy miksować, dosypujemy mąkę z dodatkami i całość mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Babkę pieczemy do suchego patyczka. Ja piekę 40 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna (bez termoobiegu). Smacznego

Smak mojego domu
Seromakowiec 586

bez wątpienia ten trud wynagrodzi. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z wilgotną masą makową i serową to bogactwo smaków, które zadowoli każdego łasucha… i nie tylko.     Składniki na ciasto kruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)nadmiar płynu (nie ma gotowej masy idealnej). Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, mielone migdały, posiekane orzechy włoskie, suszoną żurawinę (bez namaczania). Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. Na drugi dzień. Schłodzone ciasto (porcja – 2/3) wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 34 x 25 cm). Można je zetrzeć na tarce jarzynowej, albo pokroić w plasterki (ja tak właśnie

mojewypiekiinietylko
Chleb w garnku pieczony 223

Ciasta nie należy zagniatać, składniki należy jedynie wymieszać. Ciasto powinno być mocno klejące. Miskę z ciastem przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 12-18 godzin. Po tym czasie ciasto należy przełożyć na dość mocno obsypany mąką blat, złożyć jak kopertę i uformować w kulę. Ciasto następnie przełożyć na wysypaną mąką ściereczkę (łączeniem do dołu). Ciasto(...)program „góra + dół”, bez termoobiegu – garnek musi się nagrzać razem z pokrywką. Nagrzany garnek wyciągnąć ostrożnie z piekarnika, zdjąć pokrywkę i przełożyć do niego wyrośnięte ciasto. Ciasto przełożyć do garnka łączeniem do góry. Nie ma znaczenia, że ciasto będzie dość płaskie – chleb w garnku mocno urośnie. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto Jakuba 167

się oprzeć, gdyż jest takie ładne kolorowe, a po upieczeniu okazało się że także pyszne :) Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 1 szklanka śmietany 18% 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Fioletowa beza: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe wiśnie z kompotu (zużyłam 3 słoiki o pojemności(...)kleiło (dosypałam w sumie ok. pół szklanki). Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Następnie każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu blaszki ok. 20x35cm, najlepiej na osobnych arkuszach papieru do pieczenia i schować do lodówki. 2. Wiśnie odsączyć z kompotu, wydrylować i odcisnąć z nadmiaru soku

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto Jakuba 8991

Wróciłam ! Koniec mojej przerwy, czas powrócić do blogowania :) Wiadomo że powroty są ciężkie bo trzeba się przestawić na inny tryb, ale kiedyś to musi nastąpić. Nie

charlotte gotuje
Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami 251

ciasta. Piec w temperaturze 180*C przez około 50min. Smacznego :) RADA: Żeby ciasto było bezglutenowe, należy użyć odpowiedniego proszku do pieczenia lub zastąpić go sodą. Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , DLA DZIECI Tagged: kakao , kasza jaglana , śliwki

https:KKuchniaMniam
Słodkie środy - Tort pod czereśniową chmurką 178

szklanki wody galaretka: 2 słoiki 750 ml wiśni 2 galaretki 600 ml wrzącej wody dodatkowo: 100-120 g małych białych bez  PRZYGOTOWANIE: Spód: Mąkę łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i masłem – szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciastem wykładamy tortownice (u mnie 27cm) nakłuwamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
CIASTO "PLEŚNIAK" 211

śmietankowego bez cukru * pół szklanki cukru Dodatkowo: * słoik dżemu z czarnej porzeczki * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz kakao) na kruche ciasto. Dokładnie zagnieść na jednolitą, gładką masę. Ciasto podzielić na 3 części, dwie większe (takiej samej wielkości) i jedna mniejsza. Do jednej z większych części ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść ciasto(...)Kakaową część ciasta i jasną mniejszą owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Większą, jasną częścią ciasta wylepić formę prostokątną (u mnie była 24/26 cm), lekko po nakłuwać widelcem.  Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić ciasto i podpiekać je około 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. Na podpieczone ciasto wsmarować dość solidnie

Zrób to smacznie
Prosta rolada z musem jabłkowym 146

Partiami wsypywać cukier i ubijać, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Następnie wmieszać żółtka a na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie ze sobą połączyć. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy będzie jeszcze bardzo ciepłe(...)pomocą tego ręcznika powoli i delikatnie zawinąć ciasto w rulon. Odstawić. W międzyczasie przygotować nadzienie. Mus jabłkowy: 2 szklanki musu zagotować, aż masa będzie gorąca. Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do wychłodzenia. Ciasto odwinąć z ręcznika, nałożyć mus jabłkowy i ponownie zawinąć (już bez ręcznika). Roladę przełożyć na blaszkę

My simple kitchen
Jabłecznik na kruchym cieście z kokosem wg siostry Anastazji 231

Pyszny jabłecznik z żurawiną i bezą kokosową posypany kruszonką. Niebo w gębie! Idealny na jesienne wieczory. Piekłam w formie o wymiarach 36 cm x 25 cm. Piec gadzinę w 180 stopniach,Przepis pochodzi z książki 102 ciasta z owocami. Czytaj więcej

Pychotkaaa
CIASTO Z KASZĄ MANNĄ I ANANASEM 177

matką wynalazku... mawiają :-) I tak było w tym przypadku... zabrałam się za pieczenie ciasta, a tu niemiła niespodzianka.... ktoś mi wykradł mąkę! Przecież były jeszcze 2kg, a tu końcóweczka! No taak... ale w międzyczasie piekłam bułki... i ciastka... i... wszystko się wyjaśniło :-( Zostałam więc  bez mąki, za to z ochotą na upieczenie czegoś :-) Zaczęły się więc(...)poszukiwania przepisu na ciasto... bez mąki.Wybór padł na ciasto brzoskwiniowe z kaszką manną, które znalazłam na blogu TUTAJ i TUTAJ. Przepis lekko zmodyfikowałam wg własnego uznania i zamieszczam moją wersję tego bardzo smacznego ciasta :-) , które w smaku troszkę przypomina sernik.Składniki na ciasto:- 200 g mąki pszennej- 1 jajko- 1/2 szklanki cukru pudru

Walijskie Pichcenie
Ciasto miodowe 194

lepiej, gdyż ciasto jest po prostu przepyszne!!! Składniki: (rozm. blaszki 40x25cm)  Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki pszennej tortowej, 250g margaryny do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 jajka, 3 łyżki płynnego miodu. Biszkopt: 3 jajka, 1/3 szklanki cukru, 1 budyń waniliowy bez cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku(...)żółtka, 1 szklanki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy bez cukru. Ponadto: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotowana przez ok.3h) lub puszka gotowej masy kajmakowej, 300g orzechów włoskich. Przygotowanie : Ciasto miodowe: Wszystkie składniki na ciasto miodowe wymieszać i zagnieść. Dobrze zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto, tak by było na całej

W kuchni u Moniki
PIERNIK BERNARDYŃSKI 251

Wyrastają zawsze ponad miarę i możliwości blaszek.Oto ten , musiałam podzielić na pół bo wyrosnął potężnie, weź tu człowieku piecz , jak ci wyrastają kolosy.Jednak smak tego piernika jest niesamowity, i o dziwo nie trzeba czekać , aby zmiękł.Jest od razu gotowy .Bez masy może leżeć zapakowany i czekać do dnia , w którym go przełożyć powidłami i masą, i z każdym(...)jajku,dodac sodę ,przyprawy,orzechy i smażona skórkę pomarańczową.Wlać śmietanę i wsypać tyle przesianej mąki pszennej ,aby ciasto był gęste,wymieszać ,po czym ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem.Pieczemy ok.1 godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.Podajemy go  bez  przekładania lub przełożyć powidłami śliwkowymi i masą jak ja ,a najlepszy jest podany do kawy.Smacznego. Masa

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki