bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:311/1508)

Chleb w garnku pieczony 190

Ciasta nie należy zagniatać, składniki należy jedynie wymieszać. Ciasto powinno być mocno klejące. Miskę z ciastem przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 12-18 godzin. Po tym czasie ciasto należy przełożyć na dość mocno obsypany mąką blat, złożyć jak kopertę i uformować w kulę. Ciasto następnie przełożyć na wysypaną mąką ściereczkę (łączeniem do dołu). Ciasto(...)program „góra + dół”, bez termoobiegu – garnek musi się nagrzać razem z pokrywką. Nagrzany garnek wyciągnąć ostrożnie z piekarnika, zdjąć pokrywkę i przełożyć do niego wyrośnięte ciasto. Ciasto przełożyć do garnka łączeniem do góry. Nie ma znaczenia, że ciasto będzie dość płaskie – chleb w garnku mocno urośnie. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto Jakuba 141

się oprzeć, gdyż jest takie ładne kolorowe, a po upieczeniu okazało się że także pyszne :) Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 1 szklanka śmietany 18% 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Fioletowa beza: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe wiśnie z kompotu (zużyłam 3 słoiki o pojemności(...)kleiło (dosypałam w sumie ok. pół szklanki). Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Następnie każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu blaszki ok. 20x35cm, najlepiej na osobnych arkuszach papieru do pieczenia i schować do lodówki. 2. Wiśnie odsączyć z kompotu, wydrylować i odcisnąć z nadmiaru soku

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto Jakuba 8966

Wróciłam ! Koniec mojej przerwy, czas powrócić do blogowania :) Wiadomo że powroty są ciężkie bo trzeba się przestawić na inny tryb, ale kiedyś to musi nastąpić. Nie

charlotte gotuje
Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami 192

ciasta. Piec w temperaturze 180*C przez około 50min. Smacznego :) RADA: Żeby ciasto było bezglutenowe, należy użyć odpowiedniego proszku do pieczenia lub zastąpić go sodą. Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , DLA DZIECI Tagged: kakao , kasza jaglana , śliwki

https:KKuchniaMniam
Słodkie środy - Tort pod czereśniową chmurką 148

szklanki wody galaretka: 2 słoiki 750 ml wiśni 2 galaretki 600 ml wrzącej wody dodatkowo: 100-120 g małych białych bez  PRZYGOTOWANIE: Spód: Mąkę łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i masłem – szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciastem wykładamy tortownice (u mnie 27cm) nakłuwamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
CIASTO "PLEŚNIAK" 182

śmietankowego bez cukru * pół szklanki cukru Dodatkowo: * słoik dżemu z czarnej porzeczki * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz kakao) na kruche ciasto. Dokładnie zagnieść na jednolitą, gładką masę. Ciasto podzielić na 3 części, dwie większe (takiej samej wielkości) i jedna mniejsza. Do jednej z większych części ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść ciasto(...)Kakaową część ciasta i jasną mniejszą owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Większą, jasną częścią ciasta wylepić formę prostokątną (u mnie była 24/26 cm), lekko po nakłuwać widelcem.  Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić ciasto i podpiekać je około 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. Na podpieczone ciasto wsmarować dość solidnie

Zrób to smacznie
Prosta rolada z musem jabłkowym 126

Partiami wsypywać cukier i ubijać, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Następnie wmieszać żółtka a na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie ze sobą połączyć. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy będzie jeszcze bardzo ciepłe(...)pomocą tego ręcznika powoli i delikatnie zawinąć ciasto w rulon. Odstawić. W międzyczasie przygotować nadzienie. Mus jabłkowy: 2 szklanki musu zagotować, aż masa będzie gorąca. Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do wychłodzenia. Ciasto odwinąć z ręcznika, nałożyć mus jabłkowy i ponownie zawinąć (już bez ręcznika). Roladę przełożyć na blaszkę

My simple kitchen
Jabłecznik na kruchym cieście z kokosem wg siostry Anastazji 205

Pyszny jabłecznik z żurawiną i bezą kokosową posypany kruszonką. Niebo w gębie! Idealny na jesienne wieczory. Piekłam w formie o wymiarach 36 cm x 25 cm. Piec gadzinę w 180 stopniach,Przepis pochodzi z książki 102 ciasta z owocami. Czytaj więcej

Pychotkaaa
CIASTO Z KASZĄ MANNĄ I ANANASEM 161

matką wynalazku... mawiają :-) I tak było w tym przypadku... zabrałam się za pieczenie ciasta, a tu niemiła niespodzianka.... ktoś mi wykradł mąkę! Przecież były jeszcze 2kg, a tu końcóweczka! No taak... ale w międzyczasie piekłam bułki... i ciastka... i... wszystko się wyjaśniło :-( Zostałam więc  bez mąki, za to z ochotą na upieczenie czegoś :-) Zaczęły się więc(...)poszukiwania przepisu na ciasto... bez mąki.Wybór padł na ciasto brzoskwiniowe z kaszką manną, które znalazłam na blogu TUTAJ i TUTAJ. Przepis lekko zmodyfikowałam wg własnego uznania i zamieszczam moją wersję tego bardzo smacznego ciasta :-) , które w smaku troszkę przypomina sernik.Składniki na ciasto:- 200 g mąki pszennej- 1 jajko- 1/2 szklanki cukru pudru

Walijskie Pichcenie
Ciasto miodowe 124

lepiej, gdyż ciasto jest po prostu przepyszne!!! Składniki: (rozm. blaszki 40x25cm)  Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki pszennej tortowej, 250g margaryny do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 jajka, 3 łyżki płynnego miodu. Biszkopt: 3 jajka, 1/3 szklanki cukru, 1 budyń waniliowy bez cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku(...)żółtka, 1 szklanki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy bez cukru. Ponadto: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotowana przez ok.3h) lub puszka gotowej masy kajmakowej, 300g orzechów włoskich. Przygotowanie : Ciasto miodowe: Wszystkie składniki na ciasto miodowe wymieszać i zagnieść. Dobrze zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto, tak by było na całej

W kuchni u Moniki
PIERNIK BERNARDYŃSKI 206

Wyrastają zawsze ponad miarę i możliwości blaszek.Oto ten , musiałam podzielić na pół bo wyrosnął potężnie, weź tu człowieku piecz , jak ci wyrastają kolosy.Jednak smak tego piernika jest niesamowity, i o dziwo nie trzeba czekać , aby zmiękł.Jest od razu gotowy .Bez masy może leżeć zapakowany i czekać do dnia , w którym go przełożyć powidłami i masą, i z każdym(...)jajku,dodac sodę ,przyprawy,orzechy i smażona skórkę pomarańczową.Wlać śmietanę i wsypać tyle przesianej mąki pszennej ,aby ciasto był gęste,wymieszać ,po czym ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem.Pieczemy ok.1 godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.Podajemy go  bez  przekładania lub przełożyć powidłami śliwkowymi i masą jak ja ,a najlepszy jest podany do kawy.Smacznego. Masa

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 118

malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli

Moja Delicja
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 160

malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli

Moja Delicja
Ślimaczki z masą makową czyli Słodki Czwartek odc.140 197

masło oraz uprażona na suchej patelni płatki migdałowe oraz odcedzone namoczone rodzynki.Mieszamy dokładnie. Gotowa masę rozkładamy na rozwałkowanym cieście i zwijamy w ścisłą struclę. Zawijamy ją w papier do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie bez problemy możemy ja pokroić na ślimaczki. Krojone plastry powinny mieć ok 1 cm grubości. Układamy je ślimakiem(...)góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut, smarujemy białkiem (pozostałym z przygotowania ciasta). Pieczemy w piecu nagrzanym do 180 st.C ok 14 minut. Studzimy na blaszce

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania