proste ciasto, w sumie miało go nie być bo rozłożyła mnie grypa i miałam nic nie piec, ale jak to mówią dobra gospodyni nie może zostać na niedzielę bez ciasta :) Więc jakoś się zebrałam i stworzyłam coś takiego :) Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej koszalińskiej typ 500 Młynów Stoisław(...)szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 2 łyżki oleju 1/4 szklanki śmietanki 12 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 l śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 galaretki agrestowe 4 szklanki wody 8 długich bananów 4 łyżki dżemu malinowego Blaszka o wymiarach 27/36 cm Wykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli
Sama słodycz i szczypta chilipowierzchnia ciasta szybko się zapiecze, nacięcia ciasta pozostaną zamknięte, skórka stwardnieje i nie pozwoli ciastu na dodatkowe wyrośnięcie. Skórka będzie twarda po upieczeniu a chleb w środku mniej pulchny. 3. Chleby pieczone w foremkach spryskane przed włożeniem do piekarnika wodą, nie muszą być długo parowane. Jeśli pieczemy w szerokiej foremce możemy spryskać ciasto jeszcze(...)przez pierwsze 10-15 minut pieczenia. Ciasto jest dostatecznie nawilżone, a boki foremki nie pozwalają ciastu na wysuszenie. 4. Używanie pary przez cały czas pieczenia chleba nie jest wskazane. Skórka wówczas będzie gruba i mało chrupiąca. Dlatego pierwsze 15 minut pieczenia chleba jest najważniejsze, czyli para i odpowiednia temperatura. Ten czas jest
Leśny Zakątekspróbować znowu..dodałam więcej mąki do ciasta, bo ciasto jest w sumie bardzo tłuste [ takie według Magdy ma być] i pieczenie i wyjmowanie orzeszków obyło się bez problemu..nie wiem czy to wina takiego tłustego ciasta, a może czegoś innego,,ale w sumie orzeszki są pyszne..moje jeszcze nie przełożone..ale jeszcze będą ..tylko za bardzo(...)płaska łyżeczka sody oczyszczonej płaska łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Z podanych składników wyrobić ciasto. Będzie dość tłuste, ale przy smażeniu nie używamy tłuszczu Z ciasta formujemy małe kuleczki i napełniamy dziurki na patelni lub maszynce. Docisnąć i piec na jasno złoty kolor. Upieczone skorupki orzeszków wyjąć, wystudzić
Moje domowe kucharzenieciasto idzie spodem a owoce są na wierzchu. Efekt jest podobny, bo ostatecznie owoce zapiekane są wewnątrz ciasta – placek cobbler rośnie podczas pieczenia otaczając owoce delikatną powłoczką. Ciasto, które może obejść się bez cukru Zapiekać w ten sposób możemy właściwie dowolne owoce, ale brzoskwinie smakują najlepiej. Co ważne, cobbler zrobicie zarówno ze świeżymi brzoskwiniami(...)słodkie w ogóle można zrezygnować z cukru lub ewentualnie zasypać je na chwilę łyżką cukru. Deser na każdy czas Cobbler jest klasycznym ciastem, deserem anglo-amerykańskiej kuchni, znanym od połowy XIX w. Podczas II wojny światowej pieczenie cobbler cake było oficjalnie wspierane przez Ministerstwo Żywności ze względu na znacznie mniejszą ilość masła potrzebnego do przepisu, znacznie mniejszejszą niż
Niedzielny kucharzsię, że to wystarczy, aby określić, jakie są smaczne ;D Kruchutkie babeczki nadziane serem i jagodami, przykryte czapą słodkiej bezy. Niebo w gębie! Polecam! Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 jajko Nadzienie serowe: 250 g białego sera twarogowego 1/2 szkl. cukru małe jajko Beza(...)szkl. jagód Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, z ciasta uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1,5 godziny. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 5 mm pomiędzy folią lub papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki wykrawać koła, wylepić nimi foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i oprószone
Nastoletnie Wypiekanieszarlotka z czarną porzeczką to świetny pomysł na letni deser. Ciasto kruche aromatyzowane wanilią podkreśla i dopełnia całość. Wierzch ciasta to chrupka i słodka beza zwieńczona niewielką ilością kruszonki z cynamonem. Zapraszam. Składniki : Na ciasto kruche : 240 g mąki pszennej typ 650 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 2 żółtka 1 łyżka(...)bezę : 3 białka 150 g cukru Ponadto : 2-3 łyżeczki cynamonu Wykonanie : 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą do otrzymania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min 45 minut. 2. Ciasto dzielimy na dwie części i z jednej z nich odrywamy kawałek ciasta
vaniliowoczekoladowaCiasto bez dodatkowego cukru! Słodycz pochodzi z marchewki oraz żurawiny. Smak podkreślają przyprawy korzenne takie jak cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Ciasto pieczone również na oleju co powoduje, że jest bardzo wilgotne. Bez masła czyli idealne dla osób, które nie tolerują laktozy czy mają alergie na białka mleka krowiego. Składniki: duża marchewka 3/4 szklanki żurawiny 100g orzechów włoskich
wysmienitymiksera przez około 8-10 minut, aż masa nabierze lekkości. Po koniec miksowania wlać roztopione masło. Dodać jogurt,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto powinno być gładkie, bez grudek mąki). Na koniec dodać ulubione dodatki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy z kominem lub keksówki. Piec przez około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataschodziło na dalszy plan. Ciasto przyciągało mnie swoim wyglądem. W końcu się doczekało, że zrobiłam. Teraz wiem, że jest pyszne. Bez pieczenia, szybkie do zrobienia, mało pracy. Koniecznie musicie wypróbować, bo warto. Składniki Spód ciasta 170 g ciastek herbatników 90 g masła Ciastka pokruszyć na drobno, wlać roztopione masło i wymieszać. Powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć
O kuchni z uczuciemBiszkopt genueński. Takie cudo pieczone bez proszku do pieczenia za to z topionym masłem. Idealnie kakaowy, wspaniale komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dodatkiem bananów. Pomijając biszkopt to można by powiedzieć, że to sernik bez pieczenia. Jeśli nie chcemy piec biszkoptu, można na spód dać biszkopty lub zrobić spód z herbatników. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl cukru pudru(...)będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajeczne i miksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać łopatką. Blachę o wymiarach 33*22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Masa serowa: Dwie galaretki rozpuścić
Ala piecze i gotujeIdealne połączenie kruchego ciasta z kwaśną porzeczką i lekką,chrupiącą bezą - ciasto,które silnie uzależnia,przynajmniej mnie. Ciasto: 160 g mąki pszennej 160 g mąki krupczatki 160 g masła 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru skórka starta z cytryny szczypta proszku do pieczenia Beza: 5 białek 1 szklanka cukru szczypta soli 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)się rozpuści. Po upieczeniu spód posypujemy bułką tartą i wykładamy umyte i osuszone porzeczki obtoczone w mące ziemniaczanej.Owoce przykrywamy pianą. Ciasto pieczemy 20 min w 180 st.C,następnie wyłączyć piekarnik a ciasto w nim zostawić na 15 min,by beza się wysuszyła. Wyjąć ciasto po upływie tego czasu i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto najlepiej kroi się ząbkowanym nożem
Niespełnione zdolności kulinarneciasto z nutą masła orzechowego właśnie. Jak większość ciast robionych bez planu wyszło bombastycznie. Mąż powiedział, że to najlepsze z ostatnio pieczonych. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto orzechowe: 2 jajka 1/2 szklanki startych orzechów włoskich (nie zmielonych) łyżka mąki 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 kopiata łyżka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŚwięta w naszym domu nie mogą obejść się bez sernika. W zeszłym roku na Boże Narodzenie upiekłam sernik pomarańczowy. Każdego roku piekę inny sernik, dwa lata temu był sernik z migdałami. W tym roku przygotowałam sernik kajmakowy z nutą wanilii, domowym cukrem waniliowym i czekoladą.Ten sernik jest najlepszy, po 1-2 dniach od upieczenia. Nuta wanilii w serniku(...)masła 1 puszka kajmaku waniliowego 6 łyżek domowego cukru waniliowego, 2 budynie śmietankowe Winiary (jeden z cukrem, drugi bez cukru) olejek waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szkl. mąki, gwiazdki Dr. Oetkera Przygotowanie kruchego ciasta: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię