czarną fasolką autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams wegńskie "pieczone" spaghetti z makaronem ryżowym i cieciorką autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams tofu marchewkowy chlebek autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams Marchewkowo-piernikowe autorka: Screalieve Rebel | blog: Chwila Smaku Placki z marchewki i batata autorka: Teija | blog: Weganka gotuje Marchewkowe, owsiane, bez pieczenia. autorka: Daria | blog: An Apple A Day. Vegan(...)Marchewkowy gulasz. autorka: em. | blog: Emkreacje Projekt – śniadanie XI autorka: em. | blog: Emkreacje Ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy i polewą czekoladową autorka: aleksandra.blaszczyk1 | blog: Łyżką czy widelcem? Muffiny z marchewką, daktylami, płatkami owsianymi bez mąki i cukru autorka: agnieszka.antczak88 | blog: zdrowa vege kuchnia Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek z marchewkowym spaghetti autorka: agnieszka.antczak88 | blog: zdrowa vege kuchnia Chipsy
Weekendy w domu i ogrodziejest pyszne :-) Składa się ze spodów kruchego ciasta, posmarowanych dżemem porzeczkowym , z bezą i orzechami. Spody przełożone są kremem. Ciasto jest pyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę CIASTO: -2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego -1/2 szkl cukru pudru -200g margaryny(...)połowy skałdników czyli ubijamy 4 białka, dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Całość wykładamy na blat, posypujemy orzechami. Pieczemy około 10-15 minut w temp 170 stopni, do zezłocenia się bezy. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta, i drugą połową składników na bezę. Musimy mieć 2 spody. Teraz przechodzimy do przygotowania kremu. -3 szkl mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzypadku klasycznie gotowanego budyniu. Budyń zabezpieczamy folią spożywczą, żeby nie wysychał i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Nasz biszkopt odwijamy, delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia i smarujemy budyniem zostawiając około 2 cm ciasta bez nadzienia na końcu dłuższego boku. Na dłuższym boku, który będzie w środku rolady rozkładamy żurawiny, kuleczka po kuleczce obok siebie. Musi powstać "pociąg
MamaOskarkaPrzesiać mąkę do miski, następnie dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i 4 łyżki cukru waniliowego.Suche składniki przemieszać, następnie dodać jajko i olej.Wszystkie
Kredowe Menukeks\u00f3wki o d\u0142ugo\u015bci ok. 20 cm. Pieczemy w 180 st. C przez 30 minut. "],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Chleb bananowo-pekanowy Danie Ciasto , Pieczywo , Śniadaniowo Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 16 Porcje 16 Składniki 200 g mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia 3 szt banan 2 szt jajko 50 g olej
Kucharzycamogę opisać to ciasto. Migdały i śliwki,jak dla mnie połączenie idealne. ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 100 g zmielonych migdałów 250 g masła 60 g cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli beza: 4 białka szczypta soli 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru migdałowego 2 łyżeczki mączki(...)włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Przygotować blaszkę (ja użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożyć ją papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wylepić dno,nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w temp. 180*C Na podpieczony spód ułożyć połówki śliwek i przygotować bezę. Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Ubijać aż piana stanie się gęsta i błyszcząca po czym
Kolorowa kuchnia Elkimi pękła (rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach 45 x 35 cm). W przepisie koryguję wymiary na takie, aby roladę dało się bez problemu przenieść na blaszkę i aby nie pękła w trakcie pieczenia. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 70 g cukru(...)wymieszać. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto krótko zagnieść, po czym podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 42 x 32 cm. U podstawy każdego prostokąta wyłożyć nadzienie zachowując odstęp od brzegów ciasta (patrz zdjęcie) i rozprowadzić je równomiernie do połowy. Górę ciasta pociąć w paski, zaś brzegi
Passions hobbies lifeakcesoriów kulinarnych typu mikser czy malakser. Tak więc: b ez miksera! bez wagi! wystarczy zamieszać łyżką i gotowe! Na blogu wychwalałam do tej pory następujące wersje ciasta jogurtowego, z użyciem jogurtów leśnego i naturalnego: Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Tym razem czas na połączenie jogurtu brzoskwiniowego i czerwonej(...)połączenia - nie przejmować się jeśli pozostaną grudki. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie mieć trudności z przełożeniem go do blaszki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić zamrożone porzeczki. Piec około 45-55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, na środku piekarnika . Koniecznie sprawdzać stan upieczenia "testem patyczka
Grunt to przepis!godzinę do lodówki. Schłodzone, kruche ciasto przełożyć na blat, rozwałkować i przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20-25 minut w 180ºC (aż do lekkiego zezłocenia ciasta). Następnie przygotować budyń : do rondelka wlać 1,5 szklanki zimnego mleka i wsypać cukier, zagotować(...)koniec zabrać się za przygotowanie bezy . Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać szczyptę soli i powoli dodawać cukier. Cały czas ubijać. Musi powstać gęsta i puszysta masa. Gdy białka będą sztywne, dodać przesianą skrobię ziemniaczaną. Całość lekko wymieszać. Przygotowaną pianę przełożyć na wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec około 70-80 minut
Ugotowaćproszkiem do pieczenia. Dobrze rozgrzać patelnię z odrobiną oleju kokosowego (pół łyżeczki) i zmniejszyć ogień na najmniejszy możliwy. Każdy krążek jabłka zanurzyć w cieście i przy pomocy widelca albo mocnego patyczka do szaszłyków, przekładać na patelnię (mnie oczywiście ciasto permanentnie zalewało dziurki w jabłkach, ale ćwiczenie czyni mistrza!). Smażyć z jednej strony pod przykryciem, aż ciasto się zezłoci(...)złoto już bez przykrywki. Można też w nieco lżejszej formie rozgrzać piekarnik do 200 stopni, umoczyć jabłka w cieście, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać 10-15 minut, aż się ciasto zarumieni. My pożeraliśmy bez niczego, ponieważ same ze sobą są po prostu pyszne! Jabłek było trochę za mało na taką ilość ciasta, wiec
Przepysznik - BLW i nie tylkoprostu uwielbiam pierniki przekładane powidłami, są cudowne, bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-)Przepis znaleziony na Kwestii Smaku , troszkę tylko zmodyfikowany. Piekłam w silikonowej formie o wym.30x12cm, w oryginale był w formie 25x12cm.Składniki ciasta:- 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) lub 300g mąki tortowej- 200g ksylitolu lub cukru (w oryginale było(...)przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- 1 łyżeczka cynamonu- 2 płaskie łyżeczki sody- 1-2 łyżki ciemnego kakao- 2 jajka- 2 pełne łyżki kawy inki (pominęłam)Przełożenie:- ok.400-430g powideł (dałam własne bez dodatku cukru)Polewa:- 100g gorzkiej, deserowej lub mlecznej czekolady- 1/3 szklanki kremówki 30%W garnku na małym palniku roztopić masło z ksylitolem (lub cukrem) dodać mleko, miód, cynamon, powidła
Smaczne Zdrowepieczenia mieszamy.Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i cukier i ubijamy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Następnie łączymy z sypkimi składnikami i przelewamy do dwóch jednakowych okrągłych foremek - tortownic.Ciasta wstawiamy do nagrzanego do 160`C i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z formy i wykładamy do na blaszkę do wystudzenia. W tym czasie przygotowując bezę(...)uzyskania sztywnej, ciągnącej się masy. Którą następnie wykładamy na wierzch każdego z blatów i wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy do momentu, aż beza się lekko przyrumieni (około 20 minut)Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki.Ostudzone ciasto polewamy dżemem truskawkowym wymieszanym razem z sokiem, przykrywamy drugim blatem. Ponownie polewamy połączonym z sokiem dżemem i dekorujemy pokrojonymi truskawkami.Odstawiamy
Słodkie PrzyjemnościCiasteczka piwne to smakołyki mojej Babci, nie wegańskie, ale do zweganizowania łatwe. Podaję Wam od razu jak je zrobić w naszej wersji plus co z czym można podmienić bez szkody dla ciastek. Podstawowe składniki to 2 szklanki mąki pszennej + kostka margaryny + pół szklanki jasnego piwa. Moje ciastka są trochę podrasowane bo zrobione tak: - zamiast 2 szklanek mąki(...)jakieś browary. Wykonanie jest banalne, a pieczenie szybkie, no i ciastka można jeść od razu, to najważniejsze :) Wsypujemy do miski mąkę i płatki, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i rozcieramy to wszystko razem w palcach. Kiedy miska jest już pełna margarynowo-mącznych grudek, podlewamy je piwem i zagniatamy ciasto. Gotową kulę ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpieczenia blogerskiego a jest nim wydarzenie na Fb z cyklu Ciasto na niedzielę [ klik ] . Przepis według pomysłu Joli z ABC mojej kuchni [ klik ] . Zrobiłam ciasto według pomysłu Joli zmieniając tylko margarynę na masło. Margaryny od dłuższego czasu w mojej kuchni nie używam i dlatego ta zmiana. Ciasto jest przepyszne, kruche, lekko tylko słodkie i efektowne. Jabłuszka pod kruchym ciastem(...)wyglądają rzeczywiście jak pagórki. Ja zrobiłam z połowy porcji i miałam małe jabłuszka Piros i taki przepis podaję. Ciasto jest bez jaj i pewnie dużo osób nie mogących jeść jaj sięgnie po przepis. Zachęcam do pieczenia. Ciasto z owocami czyli "Pagórki jabłkowe". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś bułeczki bez drożdży, bez zakwasu i bez proszku do pieczenia, a sody też tu nie ma. W Brazylii są bardzo popularną przekąską. Co tutaj jest spulchniaczem? parzone ciasto z mąki z tapioki. Warte są upieczenia, idealne, pulchniutkie, takie na dwa kęsy, idealne jako dodatek do zup czy dipów. Polecam serdecznie Pao de Queijo - brazylijskie bułeczki
Moje Małe Czarowanie