bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:199/1508)

Jagodowy sernik na zimno 378

Sernik na zimno na bazie sera twarogowego. Bardzo jagodowy, orzeźwiający , na upalne dni , które mam nadzieję , że jeszcze będą tego lata :) Jagody jeszcze są , chociaż niebawem

Słodkości i nie tylko
PIE Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I WARZYWAMI 1586

Może ktoś wie?  Czymże jest ten tajemniczy "pie"? Otóż wersji tego dania jest wiele, ale mają jedną wspólną cechę - sos/owoce/krem najczęściej są pieczone pod "pierzynką" z ciasta (czasami ciasto zastępuje beza). Pies są tradycyjne nie tylko w UK, ale także w innych krajach angielskojęzycznych. Wydaje mi się, że najpopularniejszy jest sławny apple pie :).  Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
Torcik budyniowo-śmietankowy z jabłkami i cynamonem 453

Dziś proponuję Wam lekki i przyjemny torcik z masą budyniową i śmietankową. Nie wymaga on pieczenia, a jedynie mocnego schłodzenia w lodówce. Jest to przepis

Smakołyki Bereniki
Cytrynowa tarta bez pieczenia 874

Tak, wiem w ciągu ostatnich dni prezentuję Wam już drugą tartę, ale po prostu je uwielbiam, a Wy chyba równie jak ja podzielacie ten mój entuzjazm

Fabryka pomysłów
Smażone ciastko francuskie z owocami 275

Oto moja walentynkowo-karnawałowa propozycja, która wygrała w Gotowanie za głosowanie dosłownie jednym głosem! Smażone ciastko z owocami to przepis, który może być ciekawą odmianą od

Fabryka pomysłów
Kostka alpejska 1333

wyłożyć papierem do pieczenia. W misie miksera umieścić białka. Rozpocząć ubijanie. Ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i ponownie ubić. Wyłączyć mikser. Dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około

Świat Ciasta
Szybki biszkopt z jabłkami pod bezową chmurką. 193

kroimy w kostkę. Tortownicę o średnicy 26 cm. wykładamy papierem a dno smarujemy masłem. Wykładamy ciasto , wyrównując  wierzch. A następnie rozsypujemy niedbale po wierzchu jabłka. Delikatnie dociskając je do środka.  Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min. W tym czasie robimy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia. Na samym końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Po 30 min. na wierzch ciasta wykładamy bezę, robiąc po wierzchu ślimaka trzonkiem od łyżki. Wkładamy na około 10 min. zmniejszamy temp do 160C i pieczemy około 10-15 min. Do momentu aż beza lekko się przyrumieni i usztywni. Taka uwaga - jabłka najlepiej wybrać

Radość kipiąca uśmiechem.
Kruche z jabłkiem i pianą 200

łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. 1/3 ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do zamrażalnika na 1 godzinę (ja dodatkowo dzielę go na 3 części, aby później łatwiej było mi zatrzeć ciasto na tarce). Resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć(...)formy (forma 20 cm x 30 cm). Na ciasto ułożyć jabłka, a na nie wyłożyć bezę. Następnie wyjąć resztę ciasta z zamrażalnika, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i równomiernie posypać bezę. Piec 50 minut w 180 stopniach. Krok po kroku: 1. Przełożyć wszystkie składniki na ciasto do miski 2. Wyrobić ciasto

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto pleśniak ze świeżymi śliwkami 201

. Na dnie zetrzyj porcję większego białego ciasta. Na wierzchu ułóż śliwki i zetrzyj porcję czekoladowego i białego ciasta. Rozprowadź równomiernie bezę. Teraz zetrzyj resztę białego i czekoladowego ciasta. Wstaw ciasto do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez 45 – 50 minut. Wyjmij upieczone ciasto, ostudź i dopiero wtedy pokrój na kawałki. Smacznego!     The post Ciasto pleśniak

codojedzenia
Ciasteczka z bezą, czyli słodkie aspirynki. 157

dzieciom, zarówno tym małym, jak i tym dużym :-) Składniki na ciasteczka z bezą, czyli słodkie aspirynki 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 1 łyżka  cukru waniliowego szczypta soli 125 g margaryny 2 żółtka jeśli ciasto jest za suche to 2 łyżki kwaśnej śmietany dżem do połączenia ciasteczek(...)zbyt sypkie dodajemy śmietanę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość około 4 mm i wycinamy kółeczka o średnicy 4 cm, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.      Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy z solą na sztywna pianę, stopniowo dosypujemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca, beza

Rozpustne gotowanie
1474. Orzechowiec z masą budyniową 235

budyń  firmy Wodzisław.Budynie tej firmy są produkowane bez sztucznych barwników i bez cukru [ słodzimy sami według własnego gustu]..ja do tego ciasta wykorzystałam pięknie pachnący budyń waniliowy. ciasto kruche 30 dkg mąki 20 dkg cukru 12 dkg margaryny szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław krem budyniowy 1 budyń waniliowy Wodzisław

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z rabarbarem, bezą i bitą śmietaną 349

ciasto z rabarbarem. I wiecie co? Nie żałuję :)Ciasto jest po prostu przepyszne. Połączenie kwaskowatego rabarbaru z bezą, bitą śmietaną i maślanym ciastem smakuje rewelacyjnie.Zaczynamy od ciasta. Spód i górę przygotowujemy w taki sam sposób. Czyli ciasto, na to beza i płatki migdałowe. Najwygodniej jest, kiedy posiadamy dwie identyczne tortownice i od razu obie części przygotowujemy jednocześnie. Jeżeli(...)krótko wymieszać.Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm (lub tak jak wspominałam wcześniej dwie tortownice) i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do jednej tortownicy, a drugą połowę do drugiej. Równomiernie rozprowadzić. Teraz czas na bezę. Jeżeli od razu robimy ciasto na dwie tortownice, ubijamy 4 białka z 2 łyżeczkami soku z cytryny - jeżeli na jedną, białka

Świat Ciasta
SERNIK ZE SŁONECZNIKIEM 217

łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany SER: 1,50 kg  zmielonego sera  30 dag cukru 250 ml kwaśnej śmietany 125 ml oleju 2 jaja 4 żółtka (białka odkładamy) szklanka mleka 2 budynie śmietankowe łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny sok z 0,5 cytryny ORZECHOWA BEZA: 6 białek (2 z ciasta, 4 z sera(...)pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C. BEZA: Białka ubijamy i stopniowo wsypujemy cukier. Orzechy, mannę oraz mąkę mieszamy ze sobą. Partiami wsypujemy do białek i mieszamy za pomocą łyżki.  Sernik delikatnie wyciągamy (uważamy żeby się nie poparzyć) Nakładamy równą warstwę bezy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. U mnie wystarczyło 15 minut. Beza ma się ładnie zarumienić. Ciasto

Pani na deser
CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ! 236

bezą z migdałami!  Czego chcieć więcej? ;-) Polecam, tarta rozpływa się w ustach jest słodko-kwaśna w smaku, a aromat migdałów nadaje niepowtarzalny smak i charakter ciasta! Zapraszam! Pieczemy! SKŁADNIKI: na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 130 g zimnego masła - 80 g cukru pudru - 2 zimne żółtka - 3 płaskie łyżki zimnej śmietanki 12% lub 18% tłuszczu - łyżeczka proszku do pieczenia(...)ciasto wylewamy gorący budyń. 3. Na budyń wykładamy masę z rabarbaru i dżem/konfiturę wiśniową 4. Na sam wierzch bezę, którą posypujemy posiekanymi migdałami. 5. Ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca do temp. 180 stopni C. 6. Pieczemy 50-60 min.na złoty kolor. 7. Podajemy całkowicie wystudzone! SMACZNEGO! BUŹKA

SMYKWKUCHNI