bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:198/1508)

Szarlotka tatrzańska 226

następnie dodajmy żółtka i śmietanę – szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wszystkie składniki można połączyć także w malakserze. Formę o wielkości ok. 22×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą (ok. 1/3) i większą (ok. 2/3). Mniejszą część chowamy do zamrażarki, a większą wylepiamy dno formy wyłożonej papierem. Zabieramy się za jabłka(...)następnie staramy się delikatnie je wymieszać. Wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy na nim poziomo plasterki jabłek. Staramy się to robić równo. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i trzemy na wierzch za pomocą tarki jarzynowej. Wiórki ciasta równomiernie rozkładamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (do 160°C) i pieczemy około 60-80 minut (bez termoobiegu). Po wystudzeniu możemy posypać ciasto cukrem

Poezja smaku
Dietetyczna pizza na żytnim spodzie 117

posypanym mąką blacie (ja wałkowałam do grubości 0,5 cm ;) ) rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia zaginamy lekko brzegi ciasta, żeby pizza miała ładny kształt rozsmarowujemy sos na cieście   9. wykładamy dodatki (bez sera), serdelki wcześniej lekko podsmażyłam  10. pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut ( na ostatnim poziomie piekarnika

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Odczarowujemy grysik | Pyszna kasza manna pieczona ze śliwkami 164

krócej niż 1 godzinę , a do niego można użyć wszelkich owoców , które mamy pod ręką. Jeśli nie macie ochotę piec to ---> TUTAJ macie przepis na ciasto z kaszy manny z bakaliami i polewą czekoladową, ale bez pieczenia. SKŁADNIKI 2 szklanki mleka 6 łyżek kaszy manny 1 jajko 2 łyżki cukru ok.1/2kg śliwek (lub innych owoców) płatki migdałowe

Zofiana
Ciastka francuskie z jabłkami 239

Ciastka bez mleka. Przygotowanie ich razem z pieczeniem zajmuje jakieś 20 minut. Ciasto francuskie zrobione na bezmlecznej margarynie jest równie dobre jak to zrobione na maśle. A ponadto można je podać osobom nietolerującym mleka lub alergikom. Składniki:porcja ciasta francuskiego (ok.300g)2 jabłkasurowe jajkocynamoncukier lub glukoza (kilka łyżek)Rozwałkowane ciasto kroimy na 6 prostokątów a następnie każdy prostokąt

prawdziwe jedzenie
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 281

piernika - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką lub mikserem, gdyż ciasto jest dość luźne i klejące i trudno je zagnieść dłonią - nie należy dodawać więcej mąki, ciasto po okresie leżakowania zgęstnieje i zmieni konsystencję, będzie je można bez problemu po podsypaniu mąką rozwałkować na placki - gotowe ciasto przełożyć do szklanego, porcelanowego lub kamionkowego naczynia (u mnie szklana salaterka), przykryć(...)dziurki, aby ciasto oddychało - naczynie z ciastem należy umieścić w lodówce lub mocno chłodnym miejscu na 4-6 tygodni - ciasto nie chłonie zapachów z lodówki, więc można je tam trzymać bez obaw - po tym czasie ciasto należy wyjąć z lodówki i ocieplić (tuż po wyjęciu jest twarde i mało plastyczne) PIERNICZKI ZWYKŁE (BEZ NADZIENIA) - ciasto podzielić na kilka

Smakołyki Bereniki
Jogurtowe ciasto z morelami 136

Superszybkie ciasto z dowolnymi owocami, którego wykonanie zabiera tylko 10 minut. Wychodzi wilgotne, kwaskowe i bez zakalca, co niestety przytrafia się podczas pieczenia tego typu ciast. Można użyć dowolnych, sezonowych owoców. Składniki: – 1 duży jogurt grecki 450 g – 2,5 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki cukru – 2 jajka – 1/2 szklanki oleju

To co kocham
Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym 187

proszkiem do pieczenia, dodać żółtka,  śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło, mieszadłem do ciasta kruchego lub ręką zagnieść jednolite kruche ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię schłodzić 15 minut w lodówce, po czym rozwałkować na blasze o wym 25/30 cm, na cieście rozsmarować powidła .Włożyć z powrotem do lodówki na czas robienia bezy. Beza kokosowa: Białka(...)ręcznie, robić to delikatnie aby nie naruszyć struktury piany. Wyłożyć bezę na powidła, włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec około 35 minut-do zrumienienia bezy.  Studzić kilka minut przy uchylonych drzwiczkach, po czym ciasto wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Krem kakaowy: Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić w misie miksera dodać ser mascarpone oraz cukier pudrem, miksować

Wanilia i Kardamon
Malinowa chmurka 224

cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, może się trochę lepić, ale tak ma być. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy. Warstwa malinowa: 4 galaretki malinowe około 1 kg malin świeżych lub mrożonych (u mnie mrożone) 4 szklanki wrzącej wody(...)Masę śmietanową wykładamy na galaretkę z malinami. Ciasto wkładamy do lodówki. Beza: 5 białek 200 g cukru (drobnego do wypieków) 2 łyżki maki ziemniaczanej (płaskie) 40 g płatków migdałów 1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i na końcu mąkę ziemniaczaną.  2. Blaszkę na której piekliśmy ciasto kruche odwracamy do góry dnem (ja miałam taką, która ma osobno

kruche babeczki
Sernik z rosą 885

Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blachy wyłożyć rozwałkowane ciasto. Ser: Do miski włożyć ser, dodać cukier, dwa całe jajka i 4 żółtka. Zmiksować. Dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia się składników. Ser wylać na ciasto. Wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około(...)następnie wlać na ser białka ubite z cukrem na sztywną pianę. Piec ponownie około 15 minut. Piana musi być przyrumieniona, ale żeby się nie zrobiła beza. Wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Po pewnym czasie zaczną się na wierzchu ciasta pojawiać kropelki rosy

O kuchni z uczuciem
TARTA Z RABARBAREM I BEZĄ 165

SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) Ciasto: 30 dkg mąki 10 dkg masła szklanka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz: 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej Beza: 2 żółtka 120 g cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę(...)śmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka, wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to wyłożyć farsz, piec około 40 minut w temperaturze 180 C. Po tym czasie tartę wyjąć z piekarnika Beza Białka ubić ze szczyptą

RAROSSA
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 322

glutenu, co przyczynia się do niewyrastania ciasta przy pieczeniu.Na koniec dodać resztę mąki i ostudzony cytryniec razem z powstałym syropem. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach lub wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Nie można dopuścić aby ciasto ucierane zbyt mocno się napuszyło przez zbyt długie miksowanie, bo urośnie podczas wstępnej fazy pieczenia a po wyjęciu(...)piekarnika - spektakularnie opadnie.Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką.Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Nie otwierać bez potrzeby piekarnika podczas pieczenia. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować

Grunt to przepis!
Czekoladowy tort urodzinowy 125

ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję ok 1 szklanki) – cukier waniliowy – 2 łyżki kakao – 1/2 szklanki czerwonego wina/soku owocowego (jeżeli pieczemy dla dzieci) – 2 szklanki mąki – 4 całe jajka – 3 łyżeczki proszku do pieczenia W garnku gotujemy masło, cukier, cukier(...)cukru, jak nie z całego. Do miski wbić jajka, wsypać mąkę z proszkiem. Dodać ostudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i bez grudek. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem – 40 minut minimum. * Pokroić ciasto na cztery równe warstwy. Jeden blat (górę dolnego) posmarować masłem orzechowym

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto Malinowa chmurka-pyszne, z malinami, bezą-na dużą blaszkę 288

wymiarach około 25x35cm Polecam gorąco to ciasto-jest boskie :) SKŁADNIKI Przepis na dużą blaszkę o wymiarach ok 25x35cm KRUCHE CIASTO  -5 żółtek  (białka odkładamy do bezy) -3 łyżki cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 cukier waniliowy  -100g masła -1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) GALARETKA Z MALINAMI -500g malin świeżych(...)opcjonalnie) -płatki migdałowe  Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ma być gładkie. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. Kruchy spód pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni około 10-15 minut. Spód wyciągamy delikatnie z blaszki. BEZA  Dno blaszki ponownie  wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą 143

proszkiem do pieczenia( przesiałam ją najpierw). Dodajemy żółtka o temp pokojowej,miękkie masło,cukier i wyrabiamy ciasto kruche.Ciasto dzielimy 1/3 ciasta idzie na spód formy tortowej wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą( wkładamy do lodówki niech się chłodzi w formie sobie), a reszta ciasta trafia do zamrażalnia na 40 minut. Ciepły jeszcze dżem wykładamy na ciasto kruche(...)rozprowadzamy go równomiernie. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy na dżem brzoskwiniowy.Wyjmujemy zamrożone ciasto kruche i ścieramy na tarce i kładziemy na nasza bezę. Wkładamy do pieca  i pieczemy 50 minut w 170 stopniach Dżem brzoskwiniowy: Brzoskwinie myjemy pod woda ,obieramy wypestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki ( jak widać jest dojrzała, tym lepiej dla nas, będzie szybciej

Różowa kuchnia
Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem 174

doskonałe ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia.  Nie wierzycie ? Wcale nie oszukuję :-),  ponieważ ciasto jest przygotowane na bazie mąki pszennej razowej, naturalnego jogurtu i niewielkiej ilości tłuszczu. A na dodatek ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy zmiksować wszystkie składniki.  No to co ? Do roboty :-). Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Proporcje(...)pieczenia 1/2 szklanki oleju 350 g rabarbaru 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki imbiru płatki migdałowe cukier puder do posypania Składniki: Rabarbar kroimy w plasterki i posypujemy cukrem. Składniki na ciasto miksujemy w misce przy pomocy miksera. Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, układamy na nim rabarbar, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania