bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:223/1508)

Kawowe ciasto tiramisu na zimno 195

Kawowe ciasto tiramisu   na zimno to pyszny włoski deser o orginalnej nazwie tiramisù . Przygotowany jest na zimno i bez pieczenia. Jest przepyszny a co najważniejsze można zamrozić część deseru na jakąś następną okazję. Kawowe ciasto tiramisu SKŁADNIKI foremka szklana lub porcelanowa o wymiarach 25 cm x 20 cm 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 200 g 2 filiżanki świeżo(...)espresso lub rozpuścić 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w 1 szklance wrzątku. Dodać 2 łyżki cukru bo kawa ma być słodka. Wystudzić i wymieszać z likierem kawowym ( może być i bez likieru ) Przygotować masę ze śmietanki i maskarpone: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania (jak już będzie sztywna) dodać po łyżce cukieru pudru i 3 krople olejeku waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle

zielonacukinka
Wiśniowa delicja 149

Bardzo dobre ciasto, trochę z nim pracy ale warto. Polecam bardzo. Przygotowanie bezy – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać cukier biały i brązowy. Cały czas ubijać. Wlać ocet i dalej ubijać. Pieczenie bezy – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej masę bezową. Piekarnik nagrzać(...)bardzo delikatnie. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na biszkopt do blaszki. Piec 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Patyczek po wyjęciu musi być suchy. Musi być ta sama blaszka co pieczona była beza. Odstawić biszkopt aż całkowicie ostygnie. Masa z galaretek – Galaretki zalać wrzącą wodą

Kuchnia Pokoleń
CIASTO UCIERANE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM 404

pełni udany wypiek. :-)Piekła w blaszce o wym. 33x22cm Składniki na ciasto: - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 250g miękkiego masła - 320g mąki orkiszowej białej (lub 2 szklanki pszennej) - 1 szklanka ksylitolu( lub cukru) - 1 mały proszek do pieczenia Na masę budyniową: - 3 budynie śmietankowe(bez cukru) - 1 litr mleka - 80g ksylitolu( lub cukru) Oraz(...)powoli mieszając mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem.  Ugotować budyń. Na ciasto wyłożyć jabłka,  przykryć gorącym budyniem. Całość pokryć resztą ciastaPiec w piekarniku nagrzanym do 180* C przez około 45 minut, program góra-dół, bez termoobiegu. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Łyżkowa szarlotka 159

ustawić tylko na pieczenie od dołu.Formę tortownicę 20 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.Białka ubić na sztywno, dodać powoli porcjami cukier i wolno ubijać, a na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej,Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować, rozprowadzić na dnie formy. Ciasto jest bardzo delikatne. Na to nałożyć mus, a potem ubite białka.Piec 50-60 minut.Ostudzi(...)wyjąć z foremki.*ciasto z dużą ilością otrąb jest trochę klejące i bardzo delikatne**beza z tą ilością cukru pudru wyszła mi mocno słodka, więc raczej następnym razem wrzucę go mniejSmacznego

Moje pyszne gotowanie
Wielkanocny baranek 116

1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoNie ma Świąt Wielkanocnych - bez świątecznego baranka :) Tym razem przypomnę prosty przepis, który można wykorzystać do wykonania figurek z ciasta, pieczonych w specjalnych do tego celu przeznaczonych foremkach. Jajka utrzeć z masłem. Ucierając, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie

Świat Ciasta
Orkiszowo-owsiane różyczki nadziane konfiturą jeżynową i z owoców grantu (bez cukru białego, laktozy, wegańskie) 112

Oj zachciało nam się zapachu pieczonego drożdżowego ciasta 😊 Znacie już nas na tyle, że wiecie iż zwyczajnie to u nas być nie może 😉 Takie różyczki są

Candy Pandas
Makowy pleśniak 346

tartce, lub rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na mak).   Beza: 5 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy mąkę, miksujemy wykładamy na brązowe ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 170 st. C na złoty kolor

Cynamonowe szczęście
Pieczemy chleb - cześć 2 150

wyrabiania (odstaw ja na 5 minut aby rozluźnić gluten). 3 -ciasto staje się gładsze i przyjemniejsze w pracy. Nie klei się już tak bardzo do rąk. Można je łatwo wyrabiać, napowietrzając przy tym. Świadczy to o tym, że powstała uporządkowana struktura glutenu.  Chleby bez zagniatania, w garnkach pieczone. O co tu chodzi??? Możliwe jest upieczenie pięknego chleba(...)mące, na cukry dzięki czemu, stają się one natychmiast przyswajalne przez drożdże. Jeśli zostawimy ciasto na 12 godzin, zacznie się porządkowanie białek w siatkę glutenową.  Pieczone są zazwyczaj w garnkach żeliwnych, aby nadać im odpowiednią wilgotność i chrupiącą skórkę. Przepis na chleb bez zagniatania znajdziesz  Tu Dziękuje drogi czytelniku, że dotrwałeś do końca i mam nadzieje

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Recenzja formy silikonowej oraz frużeliny czarna jagoda w żelu 162

silikonową formę  w kształcie kurczaka wielkanocnego do pieczenia ciast i przygotowania deserów. Przetestowałam formę i dzielę się  opinią. Forma ładna i solidna.  Wymiary : wysokość: 28 cm, szerokość 22 cm, wysokość 4 cm. Smarujemy  formę tłuszczem , tylko  przed pierwszym użyciem . Ciasto szybciej się w niej piecze i można ją używać w temperaturre(...)warto zakupić tą  formę silikonową do pieczenia? Według mnie, taka forma jest lepsza od tradycyjnych, przede wszystkim wygodna. Do pieczenia ciasta nie musimy  formy  wykładać   papierem Ciasto się nie przypala , po wyjęciu z piekarnika odchodzi  ładnie od formy. Dzięki pięknemu kształtowi formy gotowe ciasto można dowolnie udekorować. Taka forma ma same zalety

Kuchnia Danusi
Marmolada wieloowocowa miękka 129

zawartości ale posiadającymi za to intensywną barwę, zdecydowany smak lub aromat. Marmolada miękka to taka, która ma mazistą konsystencję i daje się bez problemu rozsmarować. Takie marmolady doskonale nadają się do przekładania ciast, pieczenia strucli drożdżowej czy rogalików bowiem nie zmieniają swojej konsystencji pod wpływem temperatury. Ja w swoim przepisie połączyłam jabłka, mirabelki, borówki czerwone, tarninę i czarny

Wiem co jem
Mazurek czekoladowy z konfiturą pomarańczową 123

minut. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze – gdzieś na grubość 3-4 milimetrów. Gotową blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 20-22 minut. W międzyczasie, kiedy ciasto będzie w piekarniku bierzemy się za konfiturę. Szorujemy pomarańcze żeby pozbyć się tego czym

Kuchenne Wariacje
Keks z jeżynami i kruszonką 161

łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżeczki cukru waniliowego,  łyżeczka przyprawy do piernika,  3 łyżki rumu (można pominąć jeśli chcemy by ciasto jadły dzieci:) ),  2 łyżeczki mieszanki kandyzowanej skórki,   jabłko,  200g jeżyn (mogą być mrożone). Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w plastry masło oraz cukier. Ciasto zagnieść palcami(...)tworząc kruszonkę. Odłożyć 4 łyżki takiej kruszonki i dodać do niej cukier waniliowy oraz przyprawę do piernika. Odstawić, będzie nam to służyło za kruszonkę na wierzch ciasta. Do pozostałego ciasta (tego bez wanilii i przyprawy do piernika) dodać całe jajka, proszek do pieczenia, rum oraz kandyzowaną skórkę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Z miłości do słodkości
Śmietanowiec z wiśniami 665

masa śmietanowa 700g kwaśnej śmietany 18% 100g cukru 4 białka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki domowego cukru waniliowego 600g wiśni Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być zimne - mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i szczyptę soli - masło posiekać, dodać do mąki - jajka umyć, sparzyć(...)masa białkowa powinna być bardzo sztywna i lśniąca jak na bezę - do białek dodać stopniowo śmietanę, delikatnie wymieszać, aby nie zaburzyć struktury białek - masę śmietanową przełożyć na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć wiśnie, na owoce zetrzeć drugą połowę ciasta kruchego - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 60 minut, aż wierzch ciasta będzie upieczony, a całość ścięta

Smakołyki Bereniki
Babka budyniowo-bananowa w misji pt."Żona" 152

nabra ł y temperatury pokojowej. Banana rozetrzeć widelcem w niewielkim naczynku na puree. Do kolejnego naczynia przesiać przez sito mąkę, budynie, kakao z proszkiem do pieczenia. W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym na puszyst ą masę - aż cukier się mniej dok ł adnie rozetrz e . Dodawać stopniowo po jednym jajku nadal ucierając(...)mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grza ł ka góra-dół . Testem patyczka sprawdzać stan upieczenia ciasta - jak suchy, mo ż na wyjmować! W tak ma ł ych foremkach lepiej piec babki krócej -bliżej 30 minut - aby nie doprowadzić do wysuszenia ciasta. Przy większej formie, czas pieczenia trzeba wydłużyć do 40-45 min. Gdy babki lekko przestygną

Grunt to przepis!
Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką 126

Uwielbiam to wiosenne ciacho:)   Czekam na nie z niecierpliwością cały rok.   Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką   SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej  1/2 szkl. cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  5 żółtek  200 g masła  2-3 łyżki śmietan Beza: 3-4 białka  100 g cukru

MarciochaKucharzy