łyżki mocnego naparu kawy czy amaretto. Dzięki syropowi, krem nie był już tam „mulisty”. Ciasto najelpiej upiec dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Dzięki czemu blaty ciasta dobrze nasiąkną i wchłoną krem. Drukuj Orzechowiec – ciasto miodowe z orzechami Składniki Ciasto 3-3,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 2 łyżeczki sody 200 gr masła 3 jajka(...)łyżki cukru 200 gr masła 3 łyżki syropu do kawy/naparu kawy/amaretto Wykonanie Ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto, zaczynając od 3 szklanek mąki. Jeśli ciasto jest bardzo lepkie, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy na cienki placek. 2 blaty pieczemy na pergaminie do pieczenia przez ok 20 min w 180 stopniach. Na 3. blat przed
Mieszam w Garnkuzrobiłam z myślą o weganach i alergikach- nawet osób, które mają uczulenie na kakao (tak jak ja). Kolejną jego zaletą jest proste wykonanie- bez pieczenia i stresowania, że coś się przypali. Specyficzną cechą ciasta jest jego gęstość i lepkość- co pozwala je podczepić pod smakołyki "mud" SKŁADNIKI: 2,5 szklanki amarantusa ekspandowanego 100g suszonych daktyli czubata łyżka mleka
healthy dreamskakao, proszkiem do pieczenia i orzechami. Używając szpatułki lub rózgi kuchennej mieszamy całość delikatnie, do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20cm , wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 35 – 40 min w 150 – 160ºC (bez termoobiegu(...)słodszy. Nie przesadzajmy z nasączeniem blatów, aby nie ‘zatopić’ biszkoptu. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 160°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika, grzałka dolna. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami
Słodki Pomysłwaniliowy 1 całe jajko 2 żółtka 1/4 olejku pomarańczowego rodzynki lub żurawina Beza: pozostałe białka 1/2 szkl. cukru Wszystkie składniki kruchego ciasta wymieszać rękoma w dużej misce. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji, wylepić dno i boku tortownicy o średnicy 24 cm. (Lub blaszki, u mnie 25x30 cm) Ciasto jest dosyć klejące i takie powinno być. Składniki masy serowej umieścić w misie(...)wlewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na ok 50-60 min. Pod koniec pieczenia ubijamy pozostałe białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukru. Powstałą bezą smarujemy upieczone ciasto i zapiekamy ponownie przez 15 min. Wierzch bezy można posypać płatkami migdałów. Smacznego
Złote przepisyCiasto z czarną porzeczką i bezą na półkruchym spodzie. Połączenie kwaśnej i cierpkiej, czarnej porzeczki ze słodką i chrupiącą bezą, posypaną płatkami migdałów. Na podpieczony spód wykładamy porzeczki, przykrywamy ubitą pianą i pieczemy do momentu gdy beza będzie z wierzchu chrupiąca. Proste ciasto w sezonie na porzeczki. The post Ciasto z czarną porzeczką i bezą appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaChleb na proszku pełnoziarnisty. Pyszny, ciemny chleb bogaty w bakalie i nasiona. Planowaliście kiedyś pieczenie chleba, a okazało się, że że nie macie drożdży? Jest na to rada, chleb na proszku. Chleb bez wyrabiania, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Bardzo gęste ciasto chlebowe, które wyrasta w puszysty chlebek. Chleb na proszku to idealny chleb do serów(...)misce wymieszaj mąki z gryczanymi płatkami, a następnie dodaj do mokrej masy. Wymieszaj. Ciasto będzie gęste. podłużną formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj ciasto chlebowe łyżką, wygładź powierzchnię, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (10 stopni więcej bez termoobiegu lub wedle piekarnika). Piecz przez godzinę. Wyjmij chleb z piekarnika, przestudź
codojedzeniaBardzo często piekę różne wersje ciast czekoladowych czy murzynków . Tym razem jest to wersja z popularnym napojem Coca-Cola . Ciasto bardzo dobre, czekoladowe i puszyste za sprawą bąbelków z napoju. Niestety zabrakło mi kakao na zrobienie polewy co na pewno wzmocniło by jeszcze smak ciasta ale i bez tego dodatku okazało się trafionym wypiekiemCzas pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaJest to bez wątpienia jeden z lepszych serników jakie jadłem w życiu. Słodycz jest idealnie wyważona – delikatnie słony spód, kremowa masa i słodka polewa
AleTorcikciasto pieczone z wykorzystaniem bardzo dojrzałych bananów. Najlepsze są takie z czarnym plamkami, są wtedy słodkie i bardzo aromatyczne. Postanowiłam upiec ten chlebek, ale w wersji nieco odchudzonej, czyli bez cukru i z dodatkiem razowej mąki. Można go wtedy jeść bez grzechu ani wyrzutów sumienia ! Ciasto jest dosyć ciężkie, dlatego wymaga dłuższego czasu pieczenia
Kulinarne przygody Gatityjeszcze tego samego dnia. Ba, ledwie zdjęcia zdążyłem wykonać! Mam nadzieję, że również i Wam tak posmakuje i będziecie mieli kolejne ulubione wegańskie ciasto bez cukru, bez glutenu i bez laktozy do wciągania bez wyrzutów sumienia. :D * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 24-26 cm Spód: 100 g orzechów nerkowca 100 g daktyli 150 g wiórek(...)wrzuć do kielicha blendera wraz z olejem kokosowym. Zmiksuj na purée. Następnie dodaj wiórki kokosowe i zmielone na proszek orzechy nerkowca (również w blenderze). Formę pokryj papierem do pieczenia, następnie wysyp gotowy spód i równomiernie pokryj nim spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ptasiego mleczka. Ptasie mleczko Całe mleko przelej do garnka z grubym dnem. Wsyp ksylitol
Food Squarejajka 3/4 szklanki oleju 2 kubeczki jogurtu naturalnego (po 180g) aromat cytrynowy (kilka kropel) 1 łyżka proszku do pieczenia + dodatkowo 1 puszka brzoskiń i cukier puder, można do ciasta wykorzystać inne owoce. Z pewnością sprawdzę ten przepis jeszcze nie jeden raz dodając inne owoce :) WYKONANIE: 1. Odsączyć brzoskwinie z puszki, sok przelać do osobnej szklanki, ponieważ później będą(...)proszkiem do pieczenia i mieszać szpatułką. Na tym etapie nie poleca się mieszać mikserem. Połączyć tak, aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. 5. Ciasto przełożyć do formy 25x35cm. Wcześniej formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć wierzch ciasta brzoskwiniami. 6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut, pieczemy do suchego patyczka. Polecam jednak obserwować ciasto. Dla mojego
Serce zamknięte w formie pysznościTłusty Czwartek. Można je wykonać bez czekania na wyrośnięcie ciasta, gdyż nie zawierają drożdży. Nie trzeba nawet formować idealnie okrągłego kształtu, bo ciasto jest dość rzadkie i nabieramy je łyżką. Prosto i smacznie :) Składniki: 150 g śmietany 12% jajko szczypta soli 1,5 szklanki (250 g) mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2 banany 2 łyżki cukru (opcjonalnie(...)jajko, szczyptę soli oraz pokrojonego w plastry banana. Całość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ewentualnie cukier (pączki bez cukru będą lekko słodkie dzięki bananom). Ponownie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Kiedy olej jest już gorący, maczamy w nim małą łyżeczkę, następnie nabieramy nią porcję ciasta i kładziemy prosto na rozgrzany
e-PrzepisyKulinarneDomowe rafaello to już chyba klasyka. :) Bardzo proste w wykonaniu. Bez pieczenia. Połączenie kremu kokosowego z herbatnikami lub krakersami daje niesamowity efekt (swoją drogą warto zrobić to ciasto raz z krakersami a innym razem z herbatnikami - trochę inaczej smakuje). Deser bardzo ładnie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Przepis pochodzi z książeczki "Ciasta domowe". RafaelloPRZEPIS/forma
coolinarnastrefa.blogspot.comnajmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagniećcie i włóżcie do przygotowanej formy do pieczenia. Odstawcie jeszcze na około pół godziny. Nagrzejcie piekarnik do 180 st (bez termoobiegu). Pieczcie babkę około 30-35 minut (im dłużej będzie pieczona, tym ciasto będzie bardziej suche). Schłodzone ciasto możecie polukrować
OliveandThymeciasto nie jest rozmoczone. Przepis na pewno do powtórzenia. Do jego zrobienia namówiła mnie jedna z czytelniczek, Pani Bożena, dziękuję:). Polecam… Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 250g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 jajka – osobno żółtka i białka 3 łyżki kakao bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki mocnego alkoholu (użyłam wódki i wiśniówki; można dodać trochę więcej alkoholu kosztem herbaty) Dodatkowo: 1 duża łyżka masła 2-3 łyżki kakao bez cukru Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Do rondelka przełożyć masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao, wodę i zagotować. Masę gotować na małym ogniu przez 5 minut. 3. Czekoladową
Mała Cukierenka