bataty - 3178 przepisów (strona:150/212)

MAKARON Z WARZYWAMI PO AZJATYCKU ( danie inspirowane koreańskim Jabchae ) 276

kuchnią azjatycką przygotowałam dla Was przepis na pyszne, szybkie danie – świetny pomysł na obiad! Oryginalna jego koreańska nazywa to JABCHAE – tam jednak używa się prawdziwego makaronu z batatów oraz dodaje boczniaki. Ja przygotowałam swoją wersję wykorzystując dostępne bez problemu w sklepach składniki. Połączenie makaronu ryżowego z genialną marynatą i świeżymi warzywami tworzy fantastyczną całość, którą nawet mięsożercy będą

Ostra na Słodko
Słodko kwaśny dip ze smażonej cebuli 215

Lubicie słodko kwaśny dip ze smażonej cebuli? Moje dzieci uwielbiają ten sos jak również chipsy o tym samym smaku. Ja za chipsami nie przepadam, więc zrobiłam frytki z batatów , do których ten dip świetnie pasuje. Pewnie spotkaliście się z francuską nazwą tego sosu french onion dip. French onion dip przyrządza się z żółtej cebuli, którą karmelizuje się podobnie

codojedzenia
Miodowy kurczak ze szpinakiem i pomidorkami 244

Waszej kuchni No i… nie bójcie się eksperymentować! Z dobrymi składnikami zawsze stworzycie niezapomniane dania! Zobacz też inne proste przepisy: Szaszłyki caprese – idealne na grilla Placuszki z batatów i ziemniaków Filet rybny pieczony w piekarniku Przepis na miodową pierś kurczaka ze szpinakiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki pojedyncza pierś z kurczaka 2 garście szpinaku garść

Kuchnia Bazylii
Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce + porady jak przygotować danie wcześniej dla większej liczby osób 207

życiem odpadają). Kolejnym krokiem jest pozbycie się zdrewniałych końcówek, poprzez złamanie szparagów w odpowiednim miejscu (końcówek nie wyrzucajcie – ugotujcie pyszną “ Zupę z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem “). Jaskrawy zielony kolor szparagów uzyskamy poprzez krótkie zblanszowanie ich w wrzątku oraz natychmiastowe zahartowanie, czyli schłodzenie w lodowatej lodzie (i nie myślcie, że chce mi się

Moja Delicja
Restaurant Week Wrocław – Degustacja w restauracji PATIO 172

białym winie i pesto z czosnku niedźwiedziego. Danie zdobi rzepa arbuzowa i puder z malin. Pięknie podane, bardzo smaczne danie. Drugim daniem głównym do wyboru są placuszki z batatów z puree z kalafiora, zielone szparagi na maśle tymiankowym, pestki dyni i puder z czarnych oliwek. Podsumowując: Bardzo smaczne, interesujące menu. Danie pięknie podane, obsługa przemiła, warto skosztować wiosennego, festiwalowego menu

Mała Cukierenka
Pasta serowa z pieczonymi warzywami. Idealna na śniadanie lub grilla 232

sól i pieprz do smaku Najważniejszymi składnikami tej pasty są pieczone lub grillowane warzywa sezonowe. W tym przepisie proponuję bakłażana, cukinię i paprykę, ale świetnie sprawdzi się marchewka lub batat. Warzywa kroimy na mniej więcej podobne kawałki i rozkładamy na blasze do pieczenia. Rozkładamy, solimy i skrapiamy oliwą. Można posypać ulubionymi  suchymi ziołami. Dodajemy też czosnek, poza jednym ząbkiem

Korniszonki
Buddha bowl: miska rozmaitości z quinoa i awokado 182

rajskiego ptaka, który ma nam przywoływać przed oczy piękne letnie krajobrazy i wprawiać w słoneczny nastrój. Jak prawidłowo skomponować naszą miskę? Oto krótka ściągawka: Baza - makarony, kasze, sycące warzywa (bataty, buraki) Warzywa - powinny stanowić około 50% miski. Z reguły używa się 2-3 rodzajów warzyw, w większości na surowo. Białka - mięso, nabiał, jajka, awokado Toppingi - marynowane warzywa, orzechy, nasiona Świeże

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczne pieczone warzywa z bazyliowym tofu 126

aromatyczne dzięki mieszance użytych przypraw. Wykorzystanie tofu z dodatkiem bazylii dodatkowo podkręca smak całości. Ja przygotowałam te warzywa, które akurat miałam w lodówce, ale równie pysznie wyjdzie cukinia, bakłażan, bataty, dynia albo pietruszka. Należy tylko zwrócić uwagę na czas pieczenia jakiego wymagają warzywa, żeby nie zrobić z nich nieapetycznej papki ;) PIECZONE WARZYWA Z BAZYLIOWYM TOFU Czas przygotowania 10 minut

HealthyCreations
Zdrowa miska o każdej porze dnia 157

mąkę migdałową, zmielone orzechy lub bezglutenowe mąki jak np. mąkę kokosową . Zawsze lubiłam warzywne kotlety. Staram się robić je na wszystkie możliwe sposoby, zmieniając składniki np. fasolę na ciecierzycę, bataty na cukinię, różne zioła itp. Warzywne kotlety są smaczne i pożywne jeśli tylko dodamy do nich wartościowe białko i tłuszcze. Ja lubię dodawać do nich nasiona chia i konopi. Wtedy

codojedzenia
Pulled beef czyli pieczona łata wołowa w domowej bułce z jabłkami szara reneta w maśle orzechowym oraz marchewką i porem 105

posypuję sezamem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni maksymalnie 15 minut. Studzę na kratce.  Dodatkowo w kanapce pojawiły się pieczone w folii z oliwą i tymiankiem bataty, ale ich użycie nie jest warunkiem koniecznym.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Menu na tydzień: Domowe fast foody, czyli przepisy, które kochają dzieci 175

Zapiekanka mac and cheese, nuggetsy, pałki w chrupiącej panierce, burgery, pizza, fish and chips, do tego frytki z ziemniaków, marchewki, pietruszki i batata – sześć domowych fast foodów, bez smażenia, prosto z piekarnika. Wasze dzieci pokochają te dania, a Wy nie zdążycie się zmęczyć przygotwując je! Tydzień temu zaproponowaliśmy Wam menu dla rodziców, dzisiaj mamy dla Was zestaw dań atrakcyjnych

Niedzielny kucharz
Warzywa i owoce EKO - za które z nich nie musisz przepłacać 171

Jagody Winogrona Papaja Śliwki Seler naciowy Zielony groszek mrożony Mandarynki Pomidory Cebula Maliny Papryka Kapusta Marchewka Ziemniaki Ananas Dynia Awokado Pomarańcze Kukurydza Cukinia Fasolka szparagowa Banany Dymka Arbuz Pieczarki Bataty Brokuły Kolejność na każdej z list nie jest przypadkowa, na szczycie znajdują się produkty o najwyższej zawartości pestycydów a na dole te, które, w danej grupie, zawierają ich najmniej

Gotuj Się Kto Może
WARSZTAY Z OLEJEM WIELKOPOLSKIM 111

musztardzie podanego z sosem groszkowo - chrzanowym i jadalnymi kwiatami tj bratki. Tego dorsza na pewni przygotuje w domu dodając odrobinę siebie :) Drugie danie to klopsiki z kaszy gryczanej, batatami i humusem oraz stokrotkami. Same kotleciki były ok ale jako, że nie przepadam za humusem to danie nie będzie należało do moich ulubionych. Ale tylko i wyłącznie dlatego, że nie jest

Kuchnia w oparach
Sałatka z cykorią, kurczakiem i pomarańczą 243

nadać charakteru sałatce, posypałam ją sezamem i polałam sosem balsamico, możecie nie wierzyć, ale to wspaniałe połączenie Zachęcam serdecznie do spróbowania takiego miksu smaków. Zobacz też: Sałatka z quinoa, batatami i granatem Sałatka z kurczakiem, pomidorami i mozzarellą Sałatka makaronowa z serem feta i granatem Przepis na sałatkę z cykorią, kurczakiem i pomarańczą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania

Kuchnia Bazylii
Bezglutenowe muffinki z jajkiem 212

Sama ostatnio zaczęłam coraz większą uwagę przywiązywać do maksymalnego wykorzystania wszystkiego co znajduję się w lodówce (trochę więcej możecie o tym poczytać w ostatnim wpisie – dietetyczny krem z batatów ). Dlatego będę Was tutaj zarzucać pomysłami na kreatywne i smaczne wykorzystywanie tak zwanych resztek, ale też pokazywać jak można niestandardowo wykorzystać popularne produkty. Mam nadzieję, że ta seria Wam się

365 dni dookoła kuchni