zdrowe alternatywy dla swoich ulubionych potraw i przekąsek. Np. domową pizzę możesz zastąpić pizzą na spodzie z kalafiora, brokuła lub z pełnoziarnistej mąki. Zamiast klasycznych frytek, sięgnij po pieczone bataty, buraki czy marchewkę ( zobacz przepis ). Tłuste panierki z mąki pszennej zamień np. na otręby, a słodycze (takie jak batoniki czy ciasta) przygotowuj własnoręcznie z wykorzystaniem zdrowszych alternatyw klasycznych składników. Myślę
Pogotujmy.plkarkówki trochę inaczej niż zazwyczaj, bo ugotowałam go z ziemniakami i pieczarkami, które po prostu włożyłam do gulaszu. To danie jest wzorowane na hinduskim curry gdzie właśnie ziemniaki czy bataty wędrują do środka warzywnego bądź jagnięcego gulaszu. Jest to letnie danie jednogarnkowe , szybkie i smaczne. Jest w nim mięso, warzywa i praktycznie gulasz można jeść prosto z garnka
codojedzeniaZiemniaki lub bataty: pokroić w kostkę, skropić oliwą, wyłożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 stopni, piec około 20 minut (ostatnie 5 termoobieg) . Sałatka : Kroimy cukinie, ogórek zielony, cukinie, koperek skrapiamy octem jabłkowym niefiltrowanym i olejem lnianym tłocznym na zimno, odstawiamy na godzinę do lodówki. Dodajemy ugotowana cieciorke i ewentualnie doprawiamy solą kłodawską. Podajemy
Szkrab Je SamDzisiaj mamy dla Was rewelacyjną, aksamitną zupę krem z batata, czyli słodkiego ziemniaka, z mlekiem kokosowym. Powiem Wam szczerze, że taką zupą mógłbym się codziennie objadać. Jest lekko pikantna i doskonale rozgrzewa. Ale zanim przejdziemy do przepisu, mam dla Was pewną historię, jak zwykle zresztą. Bo wiem, że część z Was traktuje naszego bloga jako swego rodzaju poradnik. Co oczywiście
Marder&Marder Manufacturepowrót przez cały rok! Dziś u mnie sałatka na ciepło z warzywami pieczonymi w piekarniku z dodatkiem surowych. Pyszna i do syta! Składniki marchewka, seler, pietruszka, groszek,batat itd botwinka ulubiona sałata koperek bazylia oliwa z oliwek pomidor malinowy opcjonalnie biały i czarny sezam Warzywa obierz, pokrój na kawałki, wsyp do miski, przypraw jak lubisz. Dolej trochę oliwy z oliwek
Z Kuchni Do Kuchnidomowa musztarda – ziemniaki nakrajane – podstawowy przepis na ziemniaczane puree – puree z dyni – jak upiec ziemniaki w mundurkach – konfitura z cebuli – frytki z batatów – gotowana kukurydza – frytki z warzyw MŁODA KAPUSTA PRZYGOTOWANIE: 30 minut Ilość porcji: 4 porcje w formie dodatku do obiadu SKŁADNIKI: – 1 młoda kapusta – 1 pęczek koperku
nietylkopasta.plkuchnią azjatycką przygotowałam dla Was przepis na pyszne, szybkie danie – świetny pomysł na obiad! Oryginalna jego koreańska nazywa to JABCHAE – tam jednak używa się prawdziwego makaronu z batatów oraz dodaje boczniaki. Ja przygotowałam swoją wersję wykorzystując dostępne bez problemu w sklepach składniki. Połączenie makaronu ryżowego z genialną marynatą i świeżymi warzywami tworzy fantastyczną całość, którą nawet mięsożercy będą
Ostra na SłodkoLubicie słodko kwaśny dip ze smażonej cebuli? Moje dzieci uwielbiają ten sos jak również chipsy o tym samym smaku. Ja za chipsami nie przepadam, więc zrobiłam frytki z batatów , do których ten dip świetnie pasuje. Pewnie spotkaliście się z francuską nazwą tego sosu french onion dip. French onion dip przyrządza się z żółtej cebuli, którą karmelizuje się podobnie
codojedzeniaWaszej kuchni No i… nie bójcie się eksperymentować! Z dobrymi składnikami zawsze stworzycie niezapomniane dania! Zobacz też inne proste przepisy: Szaszłyki caprese – idealne na grilla Placuszki z batatów i ziemniaków Filet rybny pieczony w piekarniku Przepis na miodową pierś kurczaka ze szpinakiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki pojedyncza pierś z kurczaka 2 garście szpinaku garść
Kuchnia Bazyliiżyciem odpadają). Kolejnym krokiem jest pozbycie się zdrewniałych końcówek, poprzez złamanie szparagów w odpowiednim miejscu (końcówek nie wyrzucajcie – ugotujcie pyszną “ Zupę z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem “). Jaskrawy zielony kolor szparagów uzyskamy poprzez krótkie zblanszowanie ich w wrzątku oraz natychmiastowe zahartowanie, czyli schłodzenie w lodowatej lodzie (i nie myślcie, że chce mi się
Moja Delicjabiałym winie i pesto z czosnku niedźwiedziego. Danie zdobi rzepa arbuzowa i puder z malin. Pięknie podane, bardzo smaczne danie. Drugim daniem głównym do wyboru są placuszki z batatów z puree z kalafiora, zielone szparagi na maśle tymiankowym, pestki dyni i puder z czarnych oliwek. Podsumowując: Bardzo smaczne, interesujące menu. Danie pięknie podane, obsługa przemiła, warto skosztować wiosennego, festiwalowego menu
Mała Cukierenkasól i pieprz do smaku Najważniejszymi składnikami tej pasty są pieczone lub grillowane warzywa sezonowe. W tym przepisie proponuję bakłażana, cukinię i paprykę, ale świetnie sprawdzi się marchewka lub batat. Warzywa kroimy na mniej więcej podobne kawałki i rozkładamy na blasze do pieczenia. Rozkładamy, solimy i skrapiamy oliwą. Można posypać ulubionymi suchymi ziołami. Dodajemy też czosnek, poza jednym ząbkiem
Korniszonkirajskiego ptaka, który ma nam przywoływać przed oczy piękne letnie krajobrazy i wprawiać w słoneczny nastrój. Jak prawidłowo skomponować naszą miskę? Oto krótka ściągawka: Baza - makarony, kasze, sycące warzywa (bataty, buraki) Warzywa - powinny stanowić około 50% miski. Z reguły używa się 2-3 rodzajów warzyw, w większości na surowo. Białka - mięso, nabiał, jajka, awokado Toppingi - marynowane warzywa, orzechy, nasiona Świeże
Kulinarne przygody Gatityaromatyczne dzięki mieszance użytych przypraw. Wykorzystanie tofu z dodatkiem bazylii dodatkowo podkręca smak całości. Ja przygotowałam te warzywa, które akurat miałam w lodówce, ale równie pysznie wyjdzie cukinia, bakłażan, bataty, dynia albo pietruszka. Należy tylko zwrócić uwagę na czas pieczenia jakiego wymagają warzywa, żeby nie zrobić z nich nieapetycznej papki ;) PIECZONE WARZYWA Z BAZYLIOWYM TOFU Czas przygotowania 10 minut
HealthyCreationsmąkę migdałową, zmielone orzechy lub bezglutenowe mąki jak np. mąkę kokosową . Zawsze lubiłam warzywne kotlety. Staram się robić je na wszystkie możliwe sposoby, zmieniając składniki np. fasolę na ciecierzycę, bataty na cukinię, różne zioła itp. Warzywne kotlety są smaczne i pożywne jeśli tylko dodamy do nich wartościowe białko i tłuszcze. Ja lubię dodawać do nich nasiona chia i konopi. Wtedy
codojedzenia