coś jak mokry piernik ale przełamany cytrusami. Każdy kto sprórbował robił wielkie oczy i mówił „WOW” Składniki: Ciasto: 1 dojrzałe avocado 500 g mąki 1 duży dojrzały banan duża łyżka kakao 80-100 g cukru pudru łyżeczka sproszkowanych goździków łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml wody po gotowanej ciecierzycy Krem: 2 avocado sok z jednej cytryny(...)grejpfruty 2-4 pomarańczy w zależności jak bardzo chcecie upstrzyć ciasto. Owoce obrać, podzielić na cząstki i pozbyć się wszystkich, absolutnie wszystkich białych skórek. Przygotowanie: Zblenduj na puszystą masę banana z avocado dodając to tego 100 ml wody, masa musi być naprawdę lekka i puszta więc przyłóż się do tego,dodaj też kakao i goździki. Wodę po ciecierzycy ubij
greenscarfŚniadaniowa wersja świątecznego przysmaku :) Mini pierniczki wykonane są na bazie banana - nie zawierają ani grama mąki! Są bardzo proste w wykonaniu, a smakują jak najlepsze pracochłonne ciasto. Pięknie pachną przyprawą korzenną oraz cynamonem... jestem pewna, że Wam posmakują :) Składniki: 1 banan 1 jajko 1 i 1/2 łyżeczki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu 1/2 łyżeczki proszku
Chocolate Muffin Blogpuszyste i mocno bananowe! Śmietankowo-bananowe pancakes Składniki: 2 jajka 150 g serka śmietankowego 5 łyżek mąki 1/2 szklanki mleka 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 banany Zaczynamy od zmiksowania serka śmietankowego i jajek. Kiedy uzyskamy kremową masę dodajemy naprzemiennie mąkę oraz mleko. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz miód, miksujemy. Na koniec wrzucamy do masy (powinna(...)być dość gęsta) pokrojone w kostkę banany i mieszamy łyżką. Pancakes smażymy na patelni (najlepiej bez tłuszczu), nakładając niewielką ilość ciasta i pozwalając mu się rozpłynąć - powstanie zgrabne, okrągłe kółeczko, który podczas smażenia pięknie wyrośnie. Pancakes najlepiej smakują podane przekładane miodem lub syropem klonowym. Mmmmmmm! Smacznego :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!które podane na śniadanie, da nam porcję energii na dalszą część dnia. składniki dla czterech osób 3/4 szklanki ryżu sok z jednej cytryny 1 gruszka 1 jabłko 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 3 łyżki miodu sposób przygotowania Ryż płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy na sypko. W tym czasie wyciskamy(...)połowy cytryny do włoskich orzechów, kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać). Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i trzy łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy. Teraz widelcem mieszamy ugo towany ryż, do chwili aż ziarna staną się "sypkie", następnie
Miód i pieprzpieczenia, 2 łyżeczki Składniki na krem śmietanka kremówka 30%, 500ml galaretka agrestowa, 2 opakowania woda, 1 szklanka cukier, 4 łyżki cukier waniliowy, 2 opakowania czekolada mleczna, 1/2 tabliczki banany, 5-6 sztuk Przygotowanie Do większego rondla wlewamy wodę dodajemy, margarynę, cukry i kakao. Całość podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia przez sito(...)galaretka zacznie lekko tężeć ubijamy śmietankę z cukrami. Nadal miksując wlewamy galaretkę i na końcu posiekaną czekoladę. Biszkopt przecinamy na połowę. Na dolną część wylewamy połowę masy śmietanowej, układamy banany poprzecinane wzdłuż na połowę i resztę masy, wyrównujemy. Górną część biszkoptu rozkruszamy i wykładamy na ciasto. Chłodzimy w lodówce godzinę do całkowitego stężenia masy
Gotowanie moimi oczamiDoskonałe dietetyczne śniadanie Składniki banan, 1 duża sztuka jajko, 1 sztuka płatki owsiane, 50 g szczypta soli słodzik w płynie, 2-4 krople cynamon, 1/3 łyżeczki Przygotowanie W miseczce rozgniatamy widelcem banana, dodajemy resztę składników, mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Wykładamy po łyżce masy, formujemy małe placuszki. Smażymy z każdej strony po 2 minuty
Gotowanie moimi oczamipieczenia, 2 łyżeczki soda, 1/2 łyżeczki mleko, 1 szkl olej, 1/2 szkl jajka, 2 szt Składniki na nadzienie śmietana 30%, 500ml żelatyna, 2 łyżeczki cukier puder, 8 łyżeczek banan, 1-2 szt sok z cytryny, 1-2 łyżki Przygotowanie Do jednej miski wsypujemy składniki suche, mieszamy. Do drugiej miski wlewamy składniki mokre, krótko miksujemy. Do składników suchych wlewamy mokre, miksujemy(...)Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180st. Studzimy na kratce. Z wystudzonych muffinek odcinamy górę, do wysokości papilotek i wydrążamy środek tak, aby nie uszkodzić boków. Pozostałe ciasto kruszymy. Banany kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na dnie muffinków po jednym plasterku. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania
Gotowanie moimi oczamikolorową posypką, nie można być zbyt nadgorliwym, co nie ? Składniki na około 40 szt. : 120 g mąki migdałowej 150 g mąki pszennej pełnosiarnistej 200 g mąki pszennej 1 duży banan 170 g cukru 150 ml oleju roślinnego tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej kolorowe posypki ale równie dobre będą posiekane orzechy Przygotowanie: utrzyj na puszystą masę cukier z olejem(...)Dodaj banana i utrzej wszystko razem. Dodaj powstałą masę do przesianych mąk. Możesz użyć miksera do wyrobienia ciasta, ale znacznie szybciej będzie Ci wymieszać wszystko łyżką a potem chwilę ubrudzić łapki i wyrobić ciasto ręcznie. Ty wyłóż blachy papierem do pieczenia a Dzieciak niech się zajmie wycinaniem ciastek (z rozwałkowanego ciasta na grubość około 3-5 mm) Piecz ciastka
greenscarftylko to, że wykonanie zajmuje dosłownie chwilkę, nie jest drogie, a ile zdrowia i smaku to już najlepiej przygotować i sprawdzić samemu. Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 średnie banany 1 - 2 łyżki naturalnego kakao 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (opcjonalnie) płatki migdałowe lub pokrojone drobno ulubione orzechy (opcjonalnie) Przygotowanie: Kakao wsypać(...)zalać niewielką ilością wrzącej wody, aby można było je rozmieszać (nie więcej), wystudzić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżeczką wyskrobać miąższ ze skórki do blendera. Skropić cytryną. Banany (schłodzone) obrać se skóry, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do awokado. Następnie dodać miód, zimne kakao i ewentualnie olej kokosowy, wszystko rozdrabniać do czasu, aż powstanie kremowa konsystencja
Kuchcik gotujeDzisiaj zapraszam na aksamitny koktajl ananasowo - bananowy. Dodatek nasion chia sprawia, że koktajl jest nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy. Składniki: 2 banany szklanka soku ananasowego łyżeczka nasion chia Wykonanie: Nasiona chia wrzucamy do soku ananasowego. Po godzinie dodajemy banany i całość miksujemy blenderem. Smacznego
Smak mojego domumacie i Wy. Ja nazywam taki dzień dniem świstaka hehe i resetuję się na cały miesiąc żeby potem móc pracować jak mały robocik. 2 porcje Składniki: 2 banany 150 g borówki lub jagody 4 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych 100 ml mleka kokosowego (jeżeli jest dla Was za gęste dodajcie więcej mleka) Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Banany, borówki
Niezły Młynekskładniki: 300 ml świeżego soku wyciśniętego z buraka i jabłek 2 gałązki jarmużu 1 banan, dojrzały wykonanie: Liście jarmużu myjemy, usuwamy twardą łodygę i wkładamy do blendera lub Thermomix. Dodajemy banana, wlewamy sok. Wszystko miksujemy na najwyższych obrotach
Domowy Smak Jedzeniawariancie, z malinami, kokosem i migdałami. Którą wersję wolicie? :) Składniki (farsz łącznie na 6 jabłek): Nadzienie 1: 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżeczka cynamonu 4 orzechy włoskie 1 dojrzały banan 1 łyżka płatków owsianych Nadzienie 2: 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka wiórków kokosowych 1 garść malin (jeśli mrożone, weź trochę więcej i odstaw do rozmrożenia) + Dodatkowo ok. 2 łyżki(...)płynnego miodu do polania. 1. Zetnij wierzch jabłek, następnie wydrąż środek (nie za dużo, zostaw trochę po bokach) 2. Przygotuj 1 farsz - banana rozgnieć widelcem, dodaj pokruszone orzechy i resztę składników. 3. Przygotuj 2 farsz - maliny wymieszaj z migdałami i wiórkami. 4. Nadziej jabłka, następnie polej miodem i przykryj je ściętym daszkiem. 5. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach
Powiedz dietom nieklonowego 70 g cukru (użyłam dark muscovado) płaska łyżeczki soli łyżka masła kokosowego lub innego roślinnego (mogą tez być dwie łyżki oleju) łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka imbiru 1 mały banan 250 g puree z upieczonej dyni (może też być z marchewki) 550-600 g mąki pszennej (u mnie było to 200 g pełnoziarnistej i reszta białej) Nadzienie(...)rozpuszczonego masła koksowego rafinowanego (70 g) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru. Po około 20 minutach, gdy drożdże się obudzą wyrobić ciasto z podanych składników (banana rozgnieść). Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę (aż podwoi swoją objętość, czasami może to trwać nawet 2 godziny). Wyrośnięte ciasto wyrobić chwilę w celu odgazowania. Rozwałkować w prostokąt
greenscarf