zdrowe! Składniki (na 4 porcje): - 2 szt dojrzałego mango, - 1 puszka mleka koksowego (takiego które stało kilka dni w lodówce), - 2 łyżki chia, - 1/2 limonki, - 1 bardzo dojrzały duży banan, - 1 awokado, - 1 łyżka kakao, - 1/2 limoonki, - ew. coś do dosłodzenia np. melasa, lub słód. Mango myjemy, przekrawamy wzdłuż pestki (z obu jej stron), łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki, obkrawamy(...)oddzieloną częścią mleka kokosowego i nasionami chia oraz wyciśniętym sokiem z 1/2 limonki. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy mus do miseczki, do blendera (można go nie myć ;) ) wrzucamy banana, kakao i awokado oraz wyciśnięty sok z 1/2 limonki znów blendujemy na gładko, gdy jest mało słodki dodajemy trochę melasy lub innego "słodzidła". W pucharkach na przemian układamy mus mango
Co na wege obiad?chyba wszystkim znany, banalnie prosty w wykonaniu, cieszący oko smakiem a podniebienie wyglądem. Polecam :) Składniki ( na 6 porcji ) - 3 galaretki ( żółta-cytrynowa, czerwona-z owoców leśnych, zielona-agrestowa) - 1 banan, 4 mandarynki, kiść winogron Wykonanie Galaretki przygotować w/g przepisu na opakowaniu, kolejno najpierw żółtą, potem czerwoną, na końcu zieloną. Banany obrane ze skórki pokroić w plasterki, przełożyć na dno szklaneczek
Kuchnia z widokiem na ogródpłatkami jaglanymi, serkiem białym i owocami. Boziuuu aby to kiedyś zostało mi dobrze wynagrodzone :) Składniki: 2 jajka 2 łyżki płatków jaglanych 5 łyżek mleka łyżka miodu 1 banan 2 łyżki serka białego 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki kakao ulubione owoce olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na pianę, dodaję kakao. Płatki jaglane(...)zalewam ciepłym mlekiem, po 10 minutach dodaję żółtka, miód i rozgniecionego banana. Po zmieszaniu dodaję delikatnie do białek. Smażę z obu stron kilka minut. Serek biały mieszam dokładnie z jogurtem. Polewam gotowy omlet, dodając ulubione owoce, ja zblendowałam truskawki
Bike By Lifedzieci, jak i dorosłych. Osobiście lubię takie kanapeczki zjeść również na kolację. Spróbujcie. Składniki: 125 g chudego twarogu 3 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka płynnego miodu lipowego 1/2 banana 1 1/2 łyżki jagód 6 kromek chrupkiego pieczywa kukurydziano-jaglanego Tovago Przygotowanie: W miseczce rozdrabniamy biały ser. Następnie dodajemy miód i jogurt naturalny i całość dokładnie mieszamy. Chrupkie pieczywo smarujemy(...)delikatnie słodkim serem. Na wierzch każdej kromeczki układamy plasterki banana i po łyżeczce jagód. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkideser. Łatwy do wykonania a przede wszystkim zdrowy, czyli budyń z kaszy jaglanej przekładany truskawkami :) Zaczynamy!! Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki mleka ryżowego 1 banan 1/2 łyżeczki miodu owoce Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przed gotowaniem zawsze płuczę na sitku pod bieżącą wodą. Następnie w małym garnuszku zagotuj jedną szklankę mleka, wsyp kaszę jaglaną i gotuj(...)wchłonie całości mleka. Po ugotowaniu ma być miękka, może być nawet lekko rozgotowana. Jeśli dalej jest twarda i chrupiąca, dolej więcej mleka i gotuj do miękkości. Dodaj do kaszy banana i ok pół szklanki mleka. Zblenduj dokładnie tak, aby budyń miał aksamitną konsystencję. Teraz wystarczy, że dodasz ulubione owoce i budyń gotowy
Bike By Lifezdrowych składników, po które można sięgać bez wyrzutów sumienia. W sam raz na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Polecam! Składniki (na ok. 10 szt.): 2 duże, dojrzałe banany pół szklanki soku pomarańczowego lub wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego pół szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka nasion chia 2 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki mąki (pszennej razowej lub kukurydzianej(...)Nadzienie: 250 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku pomarańczowego (lub jabłkowego) skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Banany rozgnieść na puree, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Nadzienie: Morele wrzucić do garnka, zalać sokiem i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu przez ok. 30 min. (bez przykrycia), aż morele zaczną się rozpadać. Pod koniec dodać
Domowa Cookierenka Agiznajdziecie tu ) , syropu z agawy lub innego wegańskiego lepiszcza 100 g m masła kokosowego lub 120 ml innego oleju roślinnego łyżka esencji waniliowej łyżka soku z cytryny 1 mały banan szczypta soli Przygotowanie: Zblenduj na gładką puszystą masę banana z masłem kokosowym. Umieść wszystkie składniki na ciasto w dużej misce, ale syrop dodawaj stopniowo, początkowo możesz wyrobić ciasto mikserem. Zagnieć
greenscarfSkładniki: - 1 banan - 1 jajko - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 2 łyżki otrąb owsianych - 1 łyżka mąki żytniej (lub innej, np owsianej, pszennej) - łyżeczka proszku do pieczenia - garstka borówek amerykańskich - olej kokosowy do smażenia (lub inny tłuszcz, np. oliwa z oliwek) Do podania: - syrop klonowy - pestki granatu - jeszcze więcej borówek amerykańskich :) Przygotowanie: Zmiksować z blenderze: banana, jajko, jogurt, otręby, mąkę, proszek
Zgrabne GotowanieLekki, smaczny deser na bazie miodu .Grillowany w folii aluminiowej . 157 kcal. 1 średni banan 200g. 1 łyżeczka miodu wrzosowego 5 g. folia aluminiowa ****************************************** Banana obrać , ułożyć na folii aluminiowej polać miodem ,zawinąć i grillować.Przewracać co jakiś czas na grillu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipostaci kremów czy toppingu. Bronią się smakiem same, wyłącznie przy pomocy nadzienia z malin i pasty waniliowej. Piekłam już kiedyś muffinki z tego przepisu, ale z dodatkiem bananów i czekolady: Muffinki czekoladowe z bananem . Oryginalny p rzepis podpatrzyłam na blogu Fajne babeczki i do tej pory wykorzystuję go z drobnymi modyfikacjami i różnymi wariantami owoców i bakalii. Składniki
Grunt to przepis!łyżki kaszy jaglanej 125 ml mleka (roślinnego lub krowiego) 1 łyżeczka płynnego miodu lipowego duża szczypta cynamonu 1/2 jabłka (średniej wielości) około 60 g chudego twarogu 1/3 średniej wielkości banana 3 łyżki mrożonych jagód (w sezonie świeże) Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą na gęstym sitku. Następnie przekładamy ją do garnuszka z grubszym dnem. Do kaszy dodajemy 125 ml mleka, dużą(...)minuty. Następnie do naszej kaszy dodajemy pół jabłka (bez skórki) startego na tarce na grubych oczkach. Całość dokładnie mieszamy. W miseczce rozdrabniany chudy twaróg, następnie dodajemy do niego banana. Całość dokładnie mieszamy. Serowo-bananową masę przekładamy (po połowie) na dno dwóch małych kokilek do zapiekania. Na wierzch serowo-bananowej warstwy wykładamy naszą jabłkową kaszę jaglaną. Całość wstawiamy do nagrzanego
Słodkie okruszkiKLIK :) Przepis z książki „Superfood na co dzień” Jamiego Olivera z moimi zmianami. 3 grube kromki pieczywa (2,5 cm) 3 małe jajka 2 małe banany lub 1 duży 3 łyżki jagód (użyłam mrożonych) 3 łyżeczkli konfitury malinowej 0/5 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 0/5 łyżeczki masła klarowanego do podania: jogurt naturalny miód pistacje liofilizowane truskawki Ostym(...)noże w każdej kromce robimy kieszonkę do której nakładamy po łyżeczce konfotury i po łyżce owoców. Banany miksujemy na gładko z jajkami. Mieszamy z przyprawami. Każdą nadzianą kromkę moczymy w masie jajeczno-bananowej. Na patelni rozpuszczamy masło. Smażymy tosty z obu stron po ok. 2-3 minuty (resztę masy wylewamy na pueczywo na patelni). […] Artykuł Tosty francuskie z owocami
Mienta blogbrązowego cukru 1 pomarańcza (wyparzona) 200 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (można zastąpić 150 ml mleka wymieszanego z dużą łyżka maki z ciecierzycy) 50 g maki pszennej 1 banan pół łyżeczki sody oczyszczonej płaska łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego lub łyżka esencji waniliowej 50 ml oleju roślinnego łyżeczka agaru i 1-2 łyżki brązowego cukru, jeżeli też chcecie mieć(...)taka polewę. Przygotowanie: Zblenduj na gładką masę : banana, olej, jogurt, esencję waniliową i cukier. Do dużej miski wsyp kaszę manną, przesiej mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj stratą skórę z pomarańczy i masę jogurtową. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut aby masa zgęstniała. W czasie oczekiwania, możesz przygotować „frużelinę”. Sok z drugiej połowy pomarańczy
greenscarfktórym nie wiadomo, co zrobić. Składniki na formę lub naczynie żaroodporne o wymiarach 25x15cm: 1 średni batat (obrany, pokrojony i ugotowany wcześniej do miękkości – ok. 20 minut) 2 dojrzałe banany 3 łyżeczki syropu klonowego (lub innego słodziła) 80 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżeczek kakao 1 tabliczka ciemnej czekolady (min. 70%) Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Formę(...)wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski przełóż ugotowane kawałki słodkich ziemniaków. Banany obierz, połam na mniejsze kawałki, dorzuć do batatów i za pomocą ręcznego blendera zmiksuj na gładką masę. Dodaj syrop klonowy i zamieszaj. W innym mniejszym naczyniu połącz ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mniej więcej 2/3 tabliczki czekolady drobno posiekaj. Pozostałą
Roślinna - blog wegańskipołączymy ze sobą, odkrywajmy i eksperymentujmy, to wspaniała zabawa i zdrowie! Koktajl marchwiowo-pomarańczowy Składniki: 2 porcje 1 surowa marchew 1 pomarańcza 400 g jogurtu naturalnego 1 kiwi 1/2 banana 1/3 świeżej gruszki cukier lub miód do smaku płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Marchew obieramy ze skóry razem z bananem, pomarańczą i kiwi. Wszystkie owoce i warzywa dzielimy na mniejsze
Moja smaczna kuchnia