łyżki kaszy jaglanej 125 ml mleka (roślinnego lub krowiego) 1 łyżeczka płynnego miodu lipowego duża szczypta cynamonu 1/2 jabłka (średniej wielości) około 60 g chudego twarogu 1/3 średniej wielkości banana 3 łyżki mrożonych jagód (w sezonie świeże) Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą na gęstym sitku. Następnie przekładamy ją do garnuszka z grubszym dnem. Do kaszy dodajemy 125 ml mleka, dużą(...)minuty. Następnie do naszej kaszy dodajemy pół jabłka (bez skórki) startego na tarce na grubych oczkach. Całość dokładnie mieszamy. W miseczce rozdrabniany chudy twaróg, następnie dodajemy do niego banana. Całość dokładnie mieszamy. Serowo-bananową masę przekładamy (po połowie) na dno dwóch małych kokilek do zapiekania. Na wierzch serowo-bananowej warstwy wykładamy naszą jabłkową kaszę jaglaną. Całość wstawiamy do nagrzanego
Słodkie okruszkiKLIK :) Przepis z książki „Superfood na co dzień” Jamiego Olivera z moimi zmianami. 3 grube kromki pieczywa (2,5 cm) 3 małe jajka 2 małe banany lub 1 duży 3 łyżki jagód (użyłam mrożonych) 3 łyżeczkli konfitury malinowej 0/5 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 0/5 łyżeczki masła klarowanego do podania: jogurt naturalny miód pistacje liofilizowane truskawki Ostym(...)noże w każdej kromce robimy kieszonkę do której nakładamy po łyżeczce konfotury i po łyżce owoców. Banany miksujemy na gładko z jajkami. Mieszamy z przyprawami. Każdą nadzianą kromkę moczymy w masie jajeczno-bananowej. Na patelni rozpuszczamy masło. Smażymy tosty z obu stron po ok. 2-3 minuty (resztę masy wylewamy na pueczywo na patelni). […] Artykuł Tosty francuskie z owocami
Mienta blogbrązowego cukru 1 pomarańcza (wyparzona) 200 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (można zastąpić 150 ml mleka wymieszanego z dużą łyżka maki z ciecierzycy) 50 g maki pszennej 1 banan pół łyżeczki sody oczyszczonej płaska łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego lub łyżka esencji waniliowej 50 ml oleju roślinnego łyżeczka agaru i 1-2 łyżki brązowego cukru, jeżeli też chcecie mieć(...)taka polewę. Przygotowanie: Zblenduj na gładką masę : banana, olej, jogurt, esencję waniliową i cukier. Do dużej miski wsyp kaszę manną, przesiej mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj stratą skórę z pomarańczy i masę jogurtową. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut aby masa zgęstniała. W czasie oczekiwania, możesz przygotować „frużelinę”. Sok z drugiej połowy pomarańczy
greenscarfktórym nie wiadomo, co zrobić. Składniki na formę lub naczynie żaroodporne o wymiarach 25x15cm: 1 średni batat (obrany, pokrojony i ugotowany wcześniej do miękkości – ok. 20 minut) 2 dojrzałe banany 3 łyżeczki syropu klonowego (lub innego słodziła) 80 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżeczek kakao 1 tabliczka ciemnej czekolady (min. 70%) Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Formę(...)wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski przełóż ugotowane kawałki słodkich ziemniaków. Banany obierz, połam na mniejsze kawałki, dorzuć do batatów i za pomocą ręcznego blendera zmiksuj na gładką masę. Dodaj syrop klonowy i zamieszaj. W innym mniejszym naczyniu połącz ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mniej więcej 2/3 tabliczki czekolady drobno posiekaj. Pozostałą
Roślinna - blog wegańskipołączymy ze sobą, odkrywajmy i eksperymentujmy, to wspaniała zabawa i zdrowie! Koktajl marchwiowo-pomarańczowy Składniki: 2 porcje 1 surowa marchew 1 pomarańcza 400 g jogurtu naturalnego 1 kiwi 1/2 banana 1/3 świeżej gruszki cukier lub miód do smaku płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Marchew obieramy ze skóry razem z bananem, pomarańczą i kiwi. Wszystkie owoce i warzywa dzielimy na mniejsze
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 1 mały banan 1 gruszka 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z jabłka i gruszki Banana i gruszkę kroimy w kawałki - wrzucamy do blendera, dolewamy soku i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Smacznego
Moje-pitraszenieprzepis to propozycja na proste zdrowe a zarazem pożywne śniadanie, z pewnością dostarczy energii na resztę dnia. Składniki: ½ szklanki płatków jaglanych 1 szklanka mleka Szczypta soli 1 banan 2 mandarynki 1 łyżka orzechów włoskich 2 łyżki miodu spadziowego Sposób przygotowania: Płatki jaglane zalewam mlekiem, gotuję na średnim ogniu ze szczyptą soli, około 3 minuty cały czas mieszając. Przekładam do miseczki(...)Banana i mandarynki obieram, kroję na kawałki, orzechy rozdrabniam, wrzucam na suchą patelnię, polewam miodem i karmelizuję2 minuty, wykładam na jaślankę, podaję od razu. Smacznego
Wanilia i Kardamonjajko szklanka mleka / 250 ml 1 banan 5 łyżek mąki syrop klonowy/ miód żurawina orzechy włoskie Jajko roztrzepujemy, dodajemy mleko i mieszamy. Banana rozgniatamy widelcem. Dorzucamy do masy. Dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gęstej masy. Smażymy na patelni bez tłuszczu z każdej strony, do uzyskania ładnego koloru. Można też patelnię spryskać delikatnie olejem. Układamy placuszki jeden na drugim
KuchcikoweLoveduże tartaletki lub jedną w dużej formie (około 20 cm): ciasto: 50 g mąki kokosowej 50 g mąki ryżowej 80 g mąki gryczanej 150 g masła kokosowego 1 banan szczypta soli Krem: 150 g ryżu 100 g wiórków kokosowych puszka liczi (owoce i syrop) około 300 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego, słodzonego, tego z Biedronki) Przygotowanie: Zacznij od zalania wiórków(...)przykryła. Wymieszaj mąki z solą i wysyp je na dużą deskę/blat na którym będziesz siekać ciasto. Za pomocą dużego noża siekaj ciasto wtłaczając w nie masło kokosowe i banana. Po chwili ciasto zacznie się zlepiać. Uformuj z niego kulę i podziel na tyle częsci ile masz foremek. Foremki do pieczenia wyłóż papierem i wylep je ciastem (u mnie było
greenscarfPudding czekoladowy Składniki: 8 łyżek kaszy jaglanej 1 banan 4 łyżki kakao 3/4 szklanki mleka ryżowego agawa (lub miód) Ugotowałam kaszę jaglaną, ostudziłam i przełożyłam do miski. Dodałam obranego banana, kakao, mleko i agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładko. Dziś miałam ochotę na coś szczególnie słodkiego, dlatego przygotowany pudding polałam dodatkowo agawą. Dla urozmaicenia smaku dodałam kawę rozpuszczalną, która szybko
nietadietaMuffinki z wiśniami Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki mąki gryczanej 100 ml oleju kokosowego 1 banan 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO syrop z agawy/miód dżem wiśniowy Banana zmiksowałam na gładko, dodałam mąki, olej, agawę/miód oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszałam i ponownie zmiksowałam. Do foremek nałożyłam
nietadietaczekoladowy Składniki: 4 zamrożone banany 200 ml mleka kokosowego 1 łyżka kakao truskawki Banany, mleko i kakao zmiksowałam w blenderze. Dodałam truskawki i mus gotowy:) Ps. z podanych składników wyszły 3 szklaneczki musu
nietadietaCzekoladowy krem z pomarańczą Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 łyżki kakao pół szklanki mleka ryżowego 3 łyżki miodu 1 banan 5 suszonych śliwek 1 pomarańcza Kaszę wypłukałam i ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej kaszy dodałam banana, mleko, miód, śliwki i wszystko zblendowałam na gładką masę. Z podanych składników otrzymałam gęsty, słodki i przepyszny krem czekoladowy. Super smakuje
nietadietaulubionymi owocami , które akurat miałam w domu, w sam raz na wzmocnienie odporności i nabranie energii po przeziębieniu, które na szczęście powoli już mija, ale wciąż mam mały apetyt. Banany świetnie sprawdzają się w owocowych napojach przygotowywanych w domu, podobnie pomarańcze, ale pamiętajcie, aby wybierać owoce dobrej jakości, od sprawdzonych dostawców, w przeciwnym razie smak koktajlu może Was niemiło rozczarować(...)zdrowie! Koktajl owocowy z płatkami owsianymi Składniki: 1 porcja 1 banan 1 pomarańcza 1 kiwi 1 łyżeczka płatków owsianych woda niegazowana cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Owoce obieramy ze skóry, dzielmy na mniejsze części i wkładamy do blendera kielichowego, dodajemy nieco wody i miksujemy. Dodajemy do smaku cukier lub miód. Podajemy zaraz po przygotowaniu posypane płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniacukru! Krem daktylowy poleca się na kanapkę, do placków, naleśników, ciast lub po prostu jako samodzielny deser. :) Składniki: - 1 szklanka daktyli - garść orzechów nerkowca i brazylijskich - 1 banan Daktyle i orzechy zalewany gorącą wodą i odstawiamy na min. 10 minut. Odlewamy wodę (można trochę zostawić - zależy jaką konsystencję kremu chcemy uzyskać) i miksujemy w pojemniku blendera z bananem. Smacznego
Smakuje zdrowo