Składniki 2 banany 1 cytryna 1 łyżka masła 1 gałka lodów śmietankowych 1/2 szkl truskawek gałązki mięty 1 łyżka wiórek kokosowych przyprawa do deserów cynamon Wykonanie Cytrynę dokładnie myje ścieram skórkę, wyciskam sok. Banany obieram ze skórki. Grubą folię aluminiową smaruję masłem posypuje wiórkami kokosowymi i cynamonem. Na tak przygotowanej folii układam banany
Kulinarne pyszności Molkisię przyjemnymi, zimnymi deserami takimi jak dzisiejszy domowy shake kawowo-bananowy. Spróbujcie, polecam Składniki: 100 ml zaparzonej kawy (u mnie z 2 łyżeczek) 150 ml ziemnego (!) mleka 2 mrożone banany 2 łyżeczki cukru bita śmietana sos czekoladowy do ozdoby szczypta kakao (można pominąć) Przygotowanie: Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Zaparzamy kawę(...)pucharek w której podamy shake zdobimy dowolnie sosem czekoladowym (lejemy od środka po ściankach). Tak przygotowane naczynie wkładamy do schłodzenia do zamrażalnika. Do misy blendera z nożami przekładamy zamrożone banany, wlewamy zimne mleko i wcześniej przygotowaną kawę, dodajemy 2 łyżeczki cukry i miksujemy do uzyskania konsystencji shake. Podajemy od razu z grubą rurką i porcja bitej śmietany. Śmietanę po wierzchu
Słodkie okruszkiTaki deser możecie przygotować w szklankach, pucharkach, miseczkach. W przepisie użyłam suszonych owoców - żurawiny oraz świeżego banana. Jeśli chcecie możecie użyć świeżych malin, truskawek, moreli, dodać mielone orzechy, inne suszone owoce. Pamiętajcie, że świeże owoce kiwi i ananasa powodują, że galaretka nie tężeje. Składniki: 1 galaretka wiśniowa 500 ml wody 3 łyżeczki suszonej żurawiny lub wedle uznania 1 banan Przygotowanie(...)Wodę zagotowuję, zdejmuję z ognia i wsypuję szybko galaretkę, mieszam (nie gotuję) i odstawiam do ostygnięcia. Do pucharków / szklanek / miseczek wsypuję żurawinę, po kilka talarków banana, zalewam galaretką, leciutko mieszam. Wstawiam do lodówki do stężenia. Gotowe posypuję dodatkowo suszoną żurawiną, wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami. Smacznego
Zasmakuj KuchniTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ok 1l lodów Groszkowe: 1 opakowanie drobnego groszku konserwowego Bonduelle 1 duży banan 2 łyżeczki mleczka kokosowego 2 łyżki syropu z agawy Listki mięty z 3 średnich łodyżek Sok z ½ małej cytryny Truskawkowe: 600g truskawek 4 łyżki syropu z agawy 1 mały kubek(...)naturalnego Sposób przygotowania w urządzeniu wielofunkcyjnym: Groszkowe: Groszek konserwowy odcedzamy, płuczemy kilka razy i zamrażamy przez całą noc. Kolejnego dnia wrzucamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania, dodajemy banana, liście mięty, syrop z agawy i mleczko kokosowe. Uruchamiamy na 3 minuty, prędkość 12. Łączymy z sokiem z cytryny. Truskawkowe: Obrane i osuszone truskawki mrozimy przez całą noc. Nazajutrz umieszczamy
Kuchnia w czekoladziePyszny i orzeźwiający deser na lato czyli sałatka owocowa. Do jej przygotowania można użyć dowolnych owoców. Ja użyłam soczystego arbuza i melona, truskawki, banany i moje ulubione winogrona. Owoce można skropić sokiem z limonki, cytryny lub pomarańczy. Jeśli lubimy można dodać też drobno posiekaną miętę. Jeśli owoce są mało słodkie można polać je miodem lub syropem miętowym . składniki: 1 melon(...)mój miał ok 1 kg) 300 g truskawek 300 g winogrona 300 g arbuza bez skóry 3 nieduże banany sok z limonki listki mięty Melona przekroić na pół, usunąć pestki. Okrągłą łyżeczką wykroić kulki lub małe kawałki ( a właściwie takie pół kulki bo melon był nie duży ). Z arbuza jeśli mamy duży kawałek również wykroić kulki lub pół kulki. Jeśli
Monia miesza i gotujewiec wyprzedzając zapotrzebowanie rosnących pociech zacząłem wiercić Agnieszce przysłowiową "dziurę w brzuchu" o lody. Dzięki temu możemy zaproponować kolejny zdrowy deserek i to bez cukru... 😄 Składniki: 500g truskawek 200g bananów (dobrze dojrzałych) 1 łyżka miodu Przygotowanie: Truskawki obieramy z szypułek i myjemy, wkładamy do blendera, dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki banany, oraz miód i wszystko razem blendujemy. Ilość(...)miodu można zwiększyć jeśli truskawki są mało słodkie lub banany są słabo dojrzałe. Zblendowane truskawki przekładamy do dużego pojemnika lub kilka mniejszych i wkładamy do zamrażarki, aby nam się dobrze zamroziło (co jakiś czas można przemieszać wtedy ładnie i równo się nam zamrozi). Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekwasów tłuszczowych, wapnia, cynku, magnezu, potasu wzmacniającego serce, witaminy B2 oraz cennego przeciwutleniacza: witaminy E. Warto je mieć w swojej kuchni A wracając do przepisu… Składniki: 1 banan* 1 pełna łyżka masła migdałowego Primavika 1 brzoskwinia (świeża) opcjonalnie do podania: chipsy kokosowe i listki świeżej mięty Rada! Jeśli zamrozicie wcześniej banany (bez skórki, pokrojone w paseczki) i zmiksujecie(...)resztą składników uzyskacie pyszne naturalne lody Przygotowanie: Banana obieramy i przekładamy do misy blendera z nożami, dodajemy masło migdałowe i obraną ze skórki brzoskwinię (oczywiście bez pestki). Całość miksujemy na gładkie smoothie. Próbujemy, opcjonalnie można dodać odrobinę więcej masła migdałowego, jeśli chcemy aby nasze smoothie miało bardziej wyrazisty migdałowy smak. Propozycja podania: smoothie posypujemy chipsami kokosowymi i zdobimy listkami świeżej
Słodkie okruszkiPrzepis, który już był na blogu, ale ma nowe, moim zdaniem lepsze zdjęcia, dlatego postanowiłam całkiem Wam o nim przypomnieć ;) Znane i lubiane ciasto. Pyszne, wyjątkowe - śmietana, banany, czekoladowe wiórki... Mmm pyszności :) Doskonale się prezentuje, jeszcze lepiej smakuje. W smaku niczym nie różni się od gotowej wersji kopca kreta, jest nawet lepszy, a pracy z nim nie za dużo. Polecam(...)łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao szklanka maślanki Krem: 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady 3-4 banany sok z połówki cytryny Margarynę rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystudzenia. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać maślankę i ostudzoną margarynę. Całość zmiksować na gładką masę. Dno tortownicy wyłożyć
Domowa cukiernia EwyLetni sezon na truskawki w pełni! Zimą możemy skorzystać z tych zamrożonych. Górna warstwa koktajlu - banan z pomarańczą - po prostu poezja! 2 porcje: 2 szklanki truskawek 1 banan 1 pomarańcza 1 łyżka miodu rzepakowego 190 g jogurtu naturalnego Połowę szklanki truskawek kroimy w drobną kosteczkę. Układamy na dnie wysokich szklanek. Wylewamy połowę jogurtu naturalnego. Truskawki miksujemy z miodem rzepakowym. Rozlewamy(...)delikatnie do szklanek. Ponownie wykładamy resztę jogurtu naturalnego. Banana kroimy na mniejsze kawałki. Pomarańczę wyciskamy wraz z miąższem. Miksujemy. Delikatnie wylewamy na wierzch. Dekorujemy listkami mięty
VioletoweKucharzeniezupełnie innej wariancji. Jedni gotują na mleku, drudzy na wodzie, jeszcze inni preferują podanie jej na zimno. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez ciepłej papki osłodzonej bananem, a są i tacy, którzy wybierają opcję z dodatkiem warzyw. Jak się odnaleźć w tym całym owsiankowym bałaganie? Którą wersję wybrać dla siebie? Dzisiaj przychodzę do Was z moim pomysłem(...)podać nasze płatki z czymś zupełnie innym, ogranicza nas jedynie wyobraźnia i zawartość lodówki. Składniki: na 1 porcję 50 g płatków owsianych górskich (ok. 5 łyżek) 1 bardzo dojrzały banan łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym 1/2 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego 1/2 szklanki wody coś do posłodzenia dodatki (opcjonalnie) - świeże truskawki, winogrona, wiórki kokosowe, truskawkowa odżywka
Kuchnia Elliełyżki skrobi ziemniaczanej 1/3 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3-4 łyżki wody 2 dojrzałe banany 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 szklanki mleka roślinnego lub soku pomarańczowego Dodatek: 1 kg truskawek Przygotowanie: 1. Komosę ryżową zmielić na mąkę w blenderze wysokoobrotowym lub młynku do kawy(...)misce wymieszać wszystkie składniki suche (6 pierwszych składników). 3. Banana rozgnieść widelcem lub zblendować. 4. Siemię lniane zalać 3-4 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 2 minuty. 5. Do składników suchych dodać mokre, tj. siemię lniane, banana, olej kokosowy i mleko roślinne. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min. (w tym czasie rozgrzać gofrownicę). Jeśli ciasto będzie zbyt
Domowa Cookierenka Agiznany drink Pina Colada, w związku z tym, że muszę iść do pracy to zadowoliłam się koktajlem bezalkoholowym, który był równie pyszny! Dla słodyczy, dodałam do koktajlu bardzo dojrzałego banana. Szklankę takiego napoju, jestem pewna że bardzo chętnie wypiją również Wasze pociechy 💜💜💜 W upalne dni polecam dodać pokruszony lód lub schłodzić koktajl w lodówce. Spróbujcie jest naprawdę pyszny(...)Składniki: ananas 1 szt, banan 1 szt, mleko kokosowe z puszki 400 ml, woda pół szklanki, sok z cytryny do smaku, Sposób przygotowania: Ananasa obieramy i wycinamy zdrewniały środek. Następnie kroimy na mniejsze części i umieszczamy w mikserze. Dodajemy banana, mleko kokosowe oraz wodę. Miksujemy aż koktajl będzie miał gładką konsystencje. Następnie dodajemy do smaku sok z cytryny. Przelewamy
kulinarne odsłony patimoże być coś lepszego w upalne dni niż lody? Najlepsze są te mocno owocowe – zrobione w domu. Bardzo ciekawy smak lodów zapewnia ananas – z dodatkiem banana tworzy lekko słodki orzeźwiający deser. Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej // Składniki: 300 g obranego ananasa 1 banan 4 łyżki mleka (roślinne) 1 łyżeczka soku
Via GustoLody bananowo-truskawkowe bez dodatku cukru, doskonale ochładzają w upalne dni. Robi się je szybko i łatwo. SKŁADNIKI 2 banany, 150 g truskawek, ½ szkl. mleka, kieliszek likieru truskawkowego (można pominąć) WYKONANIE Banany obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Truskawki obieramy z szypułek. Truskawki i banany wkładamy do woreczka foliowego a następnie na godzinę do zamrażalki. Owoce przekładamy
słodki bratek