jestem wielką fanką keksów ani wszelkiego rodzaju babek, jednak to ciasto zachwyciło mnie i będę do niego wracać zapewne jeszcze nie raz. Keks kojarzy mi się z suchym ciastem, pełnym niesmacznych bakalii, które można przełknąć tylko i wyłącznie popijając ogromne ilości herbaty :D Przepis na to ciasto znalazłam dawno temu na stronie Moje Wypieki. Musiał naprawdę sporo czasu odczekać
Mania Gotowaniasernik "snikers" autorka: 6niebo | blog: szóste niebo Ciasto tortowe autorka: Aneta S | blog: Sprawdzone Przepisy Misiaczka Torcik Śmietankowy Snickers autorka: VerySweetPage | blog: Piernikowa Chata Bardzo Słodka Strona Pora na babkę ... autorka: SLONCE | blog: KuchniaSłońca Niebiański sernik kajmakowy autorka: pilichola | blog: Cukry Proste dla słodkolubnych autorka: Alice in MuffinLand | blog: Alice in MuffinLand Kawa w cieście, kawa w karmelu. autorka: Angie123(...)blog: I adore cinnamon A może kinder maxi king... cake? autorka: Angie123 | blog: I adore cinnamon Słodka tarta kajmakowo-bananowa. autorka: Kuchnia Po Studencku | blog: Kuchnia po studencku Babka z nadzieniem gruszkowo-orzechowym w sosie karmelowym autorka: ManiaWypiekania | blog: Mania Wypiekania Tort kokosowy z karmelem i wiśniami autorka: KuchenneŁasuchowanie | blog: Kuchenne Łasuchowanie Pyszna :) Najlepsza :) Super słodka :) och i ach :) Kajmakowo
Mania Gotowaniaświętach mamy zapewne dosyć wielkanocnego jedzenia :) Ja chyba jako jedyna nie dodałam ani jednego przepisu świątecznego... Czy jajka faszerowane, babki lub mazurki można jeść tylko w święta? Chyba nie... A dziś proponuję Wam roladki schabowe z bakłażanem. Zrobiłam dwie wersję: z serkiem kozim i serem żółtym. Składniki: 4 kawałki schabu 1 bakłażan mały serek kozi 2 plasterki sera żółtego
Olikowa kuchniaNastępnie pojawiają się przeróżne propozycje mięs, a na koniec (może tak na prawdę nie na koniec tylko od połowy książki) mamy ciasta, ciasta i jeszcze raz ciasta. Serniki, mazurki, babki na milion sposobów. Dlaczego warto mieć? Zawsze stoły świąteczne są zastawione sprawdzonymi potrawami, które pojawiają się na nich dwa razy do roku. Każdy ma swoją sałatkę jarzynową i żadna
Brzuszki Łakomczuszkijest całkowicie pozbawiona goryczki. Doskonale sprawdzi się zarówno zaparzona w ekspresie jak i po turecku. Najmocniejsza jest według mnie kawa z Etiopii - Arabica Mocha , jej napar wykorzystałam m.in. do babki kawowej, na którą przepis pojawi się za jakiś czas na blogu. Sklep oferuje również kawy z innych stron świata takich, jak Indie, Kenia, Kostaryka, Tanzania, Honduras czy Gwatemala. Dostępne
Ze smakiem i z pasjąWielkanocy jeszcze trochę czasu zostało, ale postanowiłam popróbować swoich sił w pieczeniu ciasta drożdżowego. Nie przepadam za rodzynkami, więc do mojej baby dodałam dużo skórki cytrynowej. Smak babki połączony z cytrynowym lukrem przypomina mi lato, słońce i kolory - dokładnie z tym kojarzy mi się Wielkanoc, więc uznaję próbę za udaną :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryTo ciasto łączy w sobie składniki, które uwielbiam: jagody i cytrynę. Polecam podać ciasto z owocami w syropie bergamotkowo-cytrynowym . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z
Przepisy Aleksandrymojego ciasta pozostawia jeszcze wiele do życzenia, ale jest całkiem OK. Ciasto jest proste i dość ładnie będzie się prezentować na stole. "Arlekin" to w zasadzie rodzaj babki. Jeżeli chcecie przełożyć ciasto dżemem, należy go najpierw mocno rozmieszać i delikatnie podgrzać. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy AleksandryRewelacyjnie :) Polecam serdecznie na wszelkie rodzinne okazje lub gdy macie ochotę na coś wyjątkowego. A tak moje ciacho prezentowało się na wielkanocnym stole w towarzystwie sernika na zimno, drożdżowych babek i pięknych, wiosennych kwiatów. Smacznego
Ratunku obiadwiększości blogów rządzą niepodzielnie babki i mazurki. Po moim mazurku pozostało już jedynie słodkie wspomnienie, a na same święta wybiorę raczej coś innego. Jutro na pewno spędzę trochę czasu w kuchni, bo jakby mogło być inaczej, ale chciałabym również wreszcie trochę odpocząć. Ostatnio mój organizm wyraźnie się tego dopomina, a ja zdecydowałam się w końcu go posłuchać :) Dlatego postanowiłam
Ratunku obiadfont-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 500 g suchego ciasta, np okrawki babki piaskowej, biszkoptu, muffinek 120 g serka mascarpone 80 g nutelli do dekoracji: 200 g białej czekolady 1 łyżka oleju rzepakowego barwnik niebieski posypki, perełki, pisaki cukrowe patyczki Wykonanie : Normal
kolorowotorcikowobyło pieczenie, gotowanie i przygotowanie potraw na tradycyjne śniadanie. Pracy znacznie mniej niż przed Wigilią, ale i Święta krótsze. W tym roku na stole królowały serniki, faszerowane jajka, babka i oczywiście barszcz. za oknem śnieg... a jajka faszerowane łososiem już gotowe... pomarańczowa babka też :) nasz tegoroczny stół :) święcone do tradycyjnego dzielenia się z bliskimi
Pasja SmakuWypieków u mnie na blogu nie znajdziecie zbyt wiele. Z prostego powodu - od dziecka wierzę, że nie potrafię piec, a jedyne co mi wychodzi z ciastek idealnie to babki z piasku. Na przekór swoim myślom, w dniu "epoki lodowcowej" postanowiłam upiec tartaletki z jabłkami. W sam raz do rozgrzewającej herbaty z miodem. Składniki: 300 g mąki 75 g cukru
Pasja Smakuroku z racji obowiązków zawodowych, a później przeziębienia, nie udało mi się przygotować zbyt wiele wielkanocnych potraw. Tym razem Mama zajęła się większością dań i upieczeniem dwóch babek. Za to dziś przedstawiam Wam przepis na pieczoną białą kiełbasę w piwie z dodatkiem cebuli i suszonych śliwek. Przygotowuje się ją szybko, wstawia do piekarnika, a w tym czasie można posiedzieć
Pasja SmakuBabka , którą piekłam już w ubiegłym roku ,w czasie, gdy dynia była ogólnie dostępna. W późniejszym okresie zapomniana.Teraz powraca na nowo. Babeczka jest bardzo wilgotna, dość puszysta( biorąc pod uwagę brak jajek). Nam osobiście bardzo przypadła do gustu. Idealna dla alergików, uczulonych na jajka, bo do jej przygotowania są one zbędne. Pierwszy raz zrobiłam ją z ciekawości - bardzo nam smakowała(...)nikt nie chciał wierzyć , że to babka z dyni, drugi niestety troszkę mnie zraził, bo dynia była bardzo wyczuwalna, wybrałam jakiś nieodpowiedni gatunek (długo się rozgotowywała i miąższ był taki niejednolity). Tegoroczne, bo były już dwie, wyszły super. Jedną zrobiłam z masłem, a drugą z olejem kokosowym nierafinowanym . I ta druga wersja moim zdaniem była lepsza, delikatniejsza
Smaczne Zdrowe