składniki ciasto * 7 jajek * 220 g cukru * 150 g mąki pszennej * 50 g kakao * 55 g stopionego masła lub margaryny masa orzechowa * 200 ml
Mix smakuskładniki * 300 g mąki pszennej * 5 jajek * 15 g proszku do pieczenia (3 łyżeczki) * 200 g cukru pudru * 1 cukier wanilinowy * 250 ml adwokatu * 250 ml
Mix smakuskładniki * 250 g maku * 200 g miękkiego masła lub margaryny * 300 g cukru * 1 opakowanie cukru wanilinowego * sok i skórka otarta z 1/2 cytryny * 6 jajek
Mix smakuskładniki * 250 g margaryny * 6 jajek * 2 szklanki mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 cukier wanilinowy * 1/2 szklanki oleju * 1 kisiel wiśniowy * 1 kisiel jabłkowy
Mix smakurozpuszczonej tylko w wodzie, druga warstwa galaretki ze śmietaną. Kiedy galaretki dobrze stężeją, formę zanurzyć w gorącej wodzie na ok. 30 sekund, przyłożyć talerz na wierzch i odwracając wytrząsnąć babkę galaretkową
Mix smakuskładniki ciasto * 8 jajek * 1 i 1/4 szklanki cukru * 1 szklanka oleju * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki pokruszonych płatków
Mix smakuSkładniki: jajka, cukier, czekolada, mąka, a później woda, sól i proszek do pieczenia ubić w mikserze. Piec w piekarniku na 180C przez 50 minut. Forma na babkę z kominem. Składniki polewy zagotować w rondelku i utrzymać na ogniu przez ok. 5 minut, aż cukier się w pełni roztopi
Smaki Brazyliibardzo wielu przepisów, który „wyniosłam” z domu rodzinnego. U mnie nazywano go kartoflakiem, ale nazw ma ho, ho, ho, a może i więcej. Przytoczę kilka z nich: babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, blacharz, bugaj, rejbak, kugiel, kugel, terciek, nagus, kniaź… Kartoflak, to ulubiona potrawa mojego Taty, który zawsze pomaga Mamie, czynnie uczestnicząc w jego przygotowaniu. Samo przygotowanie
mojewypiekiinietylkowytrawnie? Łakoć, bez którego nie możesz się obejść… Twoja popisowa sałatka. Deser z awokado? Co Ty na to? U mnie na blogu jest. Ciasto, które przysparza Ci najwięcej trudności… Babka z bakaliami, czy bez? Czy lubisz owoce morza? Najpiękniejsze miejsce na Ziemi, Twoim zdaniem, to… Najlepszy sposób na wypoczynek… Twoja ulubiona zupa. Potrawy z grilla, czy z piekarnika
mojewypiekiinietylkoFikę" kupiłam już jakiś czas temu. Do tej pory udało mi się upiec z tej książki tylko babkę piernikową ale to nie dlatego, że przepisy nie zachęcają, wręcz przeciwnie!!! jest tam za dużo fajnych receptur no i mam jeszcze inne nowe książki :) Mimo niedzieli Córcia wstała dzisiaj o 5ej a ja razem z nią. Mam okrutny katar, wczoraj miałam temperaturę
Dzieje kuchennej Wiewióryteściowej, i oraz kilka małych bułeczek. I nie wiem jak to będzie, niestety z bułeczek mak się sypał totalnie! jutro przekonam się czy z babki też leci... łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna! chyba następnym razem dodam do maku po prostu ubite białko jak zazwyczaj
Dzieje kuchennej Wiewiórygrochu i wędzoną rybą - mniam ! Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem i sosem karmelowym, kremem piernikowym oraz wypiekami: roladą czekoladową, piernikiem, babką z makiem. Wszystko pyszne ! Wieczór zaliczam do tych udanych. Nasza blogerska grupa, jak zwykle dała mi wiele powodów do ciekawych rozmów i jeszcze więcej powodów do śmiechów :D Tego dnia
kolorowotorcikowopieprzu wg uznania. Podajemy z musztardą i chlebkiem, albo tostami. Żeby uzyskać ładny kształt kaszanki na talerzu, kaszankę ubijamy łyżką do małej miseczki i wysypujemy na talerz jak piaskową babkę :) Smażona kaszanka z cebulą
Bon Appetit Małgorzatyczyli rybę a na sam koniec warstwę pomarańczową. I delikatnie wyciągamy pierścień. (jeśli nie mamy specjalnego pierścienia, możemy użyć zwykłej salaterki i użyć jej jak formy do babki z piasku :) Potrawa dobrze smakuje z sosem cytrynowym, holenderskim albo beszamelowym
Bon Appetit Małgorzatynastępnie ok. 4 łyżki gotowej potrawki i przykrywamy następnym plastrem cukinii. Całość dociskamy i układamy na talerzu. Ostrożnie wyciągamy pierścień. Możemy to zrobić także przy pomocy salaterki na zasadzie "babki z piasku" albo foremki do wyciskania pączków :) przyprawy marki Edmir-pol bez sztucznych dodatków - polecam :) Edmir-pol to rodzinna firma z tradycjami, istniejąca od 1994 roku. Dbają
Bon Appetit Małgorzaty