babki - 8724 przepisów (strona:444/582)

CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 234

mnie wyglądem (w jakiejś gazetce), zamieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową i cukier na ksylitol, dodałam także kruszonkę i wyszło cudnie aromatyczne i genialne w smaku. Taka jakby wilgotna babka, ale pozostawia bardzo pozytywne wrażenia smakowe. Polecam, imponuje zarówno wyglądem jak i smakiem. Piekłam w ciemnej blaszce o wymiarach 33x23cm. Składniki ciasta: - 200g miękkiego masła - 1,5 szklanki ksylitolu

Smaczne Zdrowe
Jak uniknąć bezglutenowego zakalca? 176

wyłączeniu piekarnika  opadnie, bo struktura ciasta nie daje mu wystarczająco mocnego oparcia. Zamiast głębokich keksówek lepież używać bardziej płaskich foremek. Jeśli koniecznie chcemy upiec tradycyjną babkę - wybierzmy formę z kominkiem. Najlepsze są jednak papierowe foremki do muffinek - gwarantują najmniejszą szansę wystąpienia zakalca, a forma babeczek zwiększa atrakcyjność każdego ciasta, zwłaszcza w oczach dzieci. Poza tym muffinkę

głodny alergik
Ciasto kokosowe 235

Kolejny prosty przepis na niedzielę. Dla wielbicieli wilgotnej babki i kokosu.  Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru (można mniej) 1 szklanka wiórek kokosowych 3/4 szklanki oleju. 1/3 szklanki mleka łyżeczka olejku waniliowego bądź śmietankowego 1  łyżeczka proszku do pieczenia 1  łyżeczka sody oczyszczonej Sposób przygotowania: Rozdzielamy jajka , białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier

Wypieki Uli
Nalewki lecznicze 128

niezwykłą książkę od sklepu www.ziołowo.pl . Lecznicze nalewki, stare receptury na domowe zdrowe alkohole. Jestem zachwycona ta książką ....nalewka czosnkowa, dereniowa, z czarnego bzu, czarnuszki, chabra, porzeczki, piołunu, babki i wiele...wiele innych....polecam i zachęcam do lektury

Apetyczna babeczka
Cytrusowy sok 106

Zrobiłam także pyszny soczek z grapefruitów.... Z otrzymanego soku można zrobić smakowy lukier do ozdabiania ciastek oraz pyszną egzotyczną babkę

Aga w kuchni
Kurczak teściowej... (który żył na wolności) 199

Sycylijską Kobietą. Chrońcie głowy i grzbiety. Kultura wiatraków. Kocham to. Te udka są inne ,bo kurczaki nie żyją w niewoli. Żywią się jak nasze w Polsce, w zagródkach naszych babek. To na Sycylii prawdziwa rzadkość. Będziemy robić danie na niedzielę. Uwaga, zostaną użyte ziemniaki- tam ziemniaki się je wyłącznie od święta , kosztują jak mięso, i są rarytasem. Składniki -udka

Z Kuchni Do Kuchni
Krótka wielkanocna przypominajka 183

czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza   Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik

Kulinarne przygody Gatity
Babka cynamonowa - na święta 169

właśnie stało, ale kolor po upieczeniu ciasta znów będzie ładny - kakaowy Ja dodałam jeszcze małą garść suszonej żurawiny i pokruszonych orzechów włoskich Masę przełożyłam do natłuszczonej foremki w kształcie babki o górnej średnicy 25 cm, 9cm wysoka Piekłam w prodiżu przez 70 min, a jeśli w piekarniku to przez 40-50 min. w temp. 150 stopni C Sprawdzać upieczenie

Proste Potrawy
Jabłka pieczone z miodem i winem 187

ciepło...pyszne:)  Można upiec w prodiżu (ale wtedy pieczemy o połowę mniej jabłek, w naczyniu żaroodpornym, które zmieści się w prodiżu), ja umieściłam je w blaszanej foremce do babki. Inspiracją był przepis z ulotki-Tesco- Smak łowi Makłowicz

Proste Potrawy
Świąteczne propozycje potraw 172

naczyniu żaroodpornym boczek pieczony w garnku rzymskim karczek pieczony z polędwicą Ciasta: ciasto czekoladowe na białkach ciasto marchewkowe Moniki moje tiramisu szybka szarlotka z posypką z migdałami babka czekoladowo- migdałowa babka która się zawsze udaje mocno czekoladowe muffiny ciasto krówka piernik z jabłkami mój sernik na zimno ciasto z jabłkami sernik jogurtowy sernik na kakaowym spodzie sernik wiedeński sernik

Proste Potrawy
Babka z otrębami i orzechami 148

Przepis z Poradnika Domowego. Babka jest pyszna, wyraźnie czuć w niej orzechy, co dodaje takiego trochę tortowego posmaku. Gorąco zachęcam do pieczenia. Składniki: pół szklanki mąki pszennej szklanka cukru 6 jaj szklanka otrąb pszennych półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju łyżka kakao 10-15 dag posiekanych orzechów włoskich cukier waniliowy Białka ubić na pianę dodać cukier i cukier(...)jasne ciasto. Piec ok. 35-40 min w temperaturze 200 stopni ( tak podaje oryginalny przepis ale następnym razem zmniejszę temperaturę, gdyż w moim piekarniku trochę się przypaliła). Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Czarno biała babka 164

Łatwe i szybkie ciasto. Przepis pochodzi ze strony kuchnia.o2.pl. Podwoiłam składniki, aby mieć dwie babki bo jedna zbyt szybko znika. Składniki: 4 łyżki wody, 40 dag masła, 2 czubate szklanki cukru, 3 szklanki mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, 6 łyżki śmietany 18%  2 cytryna, 4 łyżeczki kakao

Praktyczna pl
Babka majonezowa 156

Rewelacyjna babka z dodatkiem majonezu. Prosta i szybka w wykonaniu, a przy tym puszysta i przepyszna. Przepis znalazłam w internecie, niestety nie zapisałam strony. Polecam jako babkę wielkanocną. 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki gęstego majonezu (używam

Praktyczna pl
Babka cytrynowa na majonezie 167

Puszysta babka o smaku cytrynowym, oblana cytrynowym lukrem. Jest to zmodyfikowany przepis na babkę majonezową, który znajduje się tutaj . Tym razem użyłam: 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 opakowania kisielu cytrynowego (duże na 3/4 litra wody) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny

Praktyczna pl
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 186

kruchych ciast, naleśników, omletów. Mąka Poznańska typ - 500 , mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek. Mąka Krupczatka typ - 500 , szerokie zastosowanie w kuchni domowej do  wypieku  babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów. Mąka Luksusowa typ - 550 , do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek. Mąka typ - 650 , do wypieku bułek, wypieku pierników

NaKońcuJęzyka