babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:55/114)

Babka orzechowa pachnąca rumem 189

może jej zabraknąć na świątecznym stole. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną babkę orzechową z rumowym akcentem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na każdą okazję. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 170g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120g masła, 60g orzechów włoskich MAKAR , 60g orzechów laskowych(...)pieczenia. Następnie stopniowo cienkim strumykiem wlewam rozpuszczone masło. Na końcu dodaję posiekane orzechy i aromat rumowy. Mieszam. 2. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą formę na babkę. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka piaskowa. 153

Miała być babka z mascarpone. Niestety, wylądowała w śmietniku.   Chciałam żeby była pyszna i dodałam dużo mascarpone, za dużo.  Wprawdzie babka pięknie wyrosła, potem opadła, ale równo i wyglądała super.  Niestety po rozkrojeniu....zakalec. No cóż, czasem tak bywa. Po to, ja eksperymentuje,  żebyście Wy, już nie musieli :) Żebyście mieli przepis sprawdzony, który się(...)szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, powoli wlewać olej. Na koniec, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia.  Zmiksować tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy na babkę, posmarowanej margaryną  i posypanej bułką tartą. Piec

Agusiowe smakołyki
Babka cytrynowa (bezglutenowa) 219

Dziś przedstawiam przepis na przepyszną babkę cytrynową , oczywiście bezglutenową . Wypieki bezglutenowe polecam nie tylko osobom będącym na diecie bezglutenowej z przyczyn medycznych, polecam wszystkim , ponieważ wypieki bezglutenowe są po prostu bardzo smaczne . Ciasta z mieszanek mąk, które sami sobie mieszamy wedle uznania, z pominięciem tych pszennych oczywiście, mają zaskakujący smak , a co najważniejsze, nie czerstwieją, nie stają się suche(...)drugi dzień . Pysznie smakują , pozostają charakterystycznie wilgotne i nie powodują uczucia przeciążenia tak typowego przy spożywaniu produktów pszennych. Bardzo polecam :-) * * * Składniki (na blachę z kominem): 100 g skrobi ziemniaczanej 80 g mąki z ziaren amarantusa 80 g maki kukurydzianej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia tarta skórka

Kawa z mlekiem
Puszysta, szybka babka na oleju 16332

Warto mieć taki przepis w swoim zeszycie. Na babkę, którą można zrobić dosłownie w kilka chwil:). Ma konsystencję raczej piaskową i suchą. Polecam oblaną lukrem i posypaną suszoną żurawiną:). Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml oleju 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka(...)minut. Powoli wlewamy olej w kilku partiach. Dodajemy aromat i skórkę. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.  2. Babkę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 1h, do suchego patyczka. 3. Do cukru pudru wlewamy stopniowo po łyżce wody do uzyskania gęstego lukru

Szefowa kuchni
Babka na oleju babci Basi 181

można mniej 1-1,5 łyżeczki) Babki piekłam w piekarniku nagrzanym w temp. 180 st C. przez 30- 35 min . -tak było w przepisie ( ale oczywiście , w każdym piekarniku, wypieka się inaczej !) Składniki : 6 jaj, 1,5 szklanki cukru , wszystko to ubić ok. 5 min na gładką masę 1 szklanka mączki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku(...)Wlać ciasto do form , ja zostawiłam trochę ciasta i dodałam (2 łyżeczki ) kakao ., Można dodać mniej , nie będzie tak ciężkie ciasto i ciemne ! Na wierzch ciasta wylałam masę kakaową Babki piekłam w piekarniku nagrzanym w temp. 180 st C. przez 30- 35 min . ( ale każdy musi sprawdzić ” metodą patyczka „, czy już są wypieczone, bo w każdym piekarniku inaczej

Pysznosci Babci Basi
Placki z gotowanych ziemniaków 74

dziś dla Was przepyszny przepis na ziemniaczane placuszki. Ale nie te z surowych ziemniaków, a takie z już ugotowanych, a najlepiej takich które zostały Ci z obiadu i zastanawiasz się co takiego z nimi zrobić. Bardzo proste i pyszne danie a do tego idealna opcja zero waste! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny(...)Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat 30,00  zł Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE 59,00  zł Dodaj do koszyka Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację – przepis na  placki ziemniaczane –  placki z gotowanych ziemniaków –  placki z gotowanych ziemniaków z fetą –  placki

nietylkopasta.pl
Klasyczna babka piaskowa 141

wykonać :) Zrobiłam babkę piaskową, dwukolorową z przepisu, który dostałam bardzo dawno temu. Babka mi, niestety, pękła. Ale po posypaniu cukrem pudrem i tak wyglądała dobrze :) Składniki: 1 szklanka cukru 220 gramów margaryny (u mnie Kasia) 6 jajek 12 łyżek mąki pszennej 7 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder(...)przesiane mąki i wszystko dokładnie wymieszać Z masy odłożyć 2/3 Do pozostałej dodać 2 łyżki kakao i wymieszać Nastawić piekarnik na 170 stopni C (u mnie termoobieg) Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem i obsypać mąką Nałożyć do niej najpierw masę jasną... ... a potem ciemną Piec ok. 40 minut. Po tym czasie piecyk wyłączyć i jeszcze potrzymać 5 minut

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Babka wielkanocna 68

cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki majonezu Uwaga: Szklanka 200 ml Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Żółtka ucieram na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce. Mikser ustawiam(...)żółtek. Na koniec dodaję połowę piany i delikatnie miksuję, na najmniejszych obrotach. Wyłączam mikser, dodaję drugą połowę białej i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników. Foremkę do babki o średnicy 22 cm u góry smaruję tłuszczem, wlewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam

Słodki sentyment
Babka śnieżna 140

masłem ani niczym nie wysypuje. Upieczonej babki nie wyjmuje się od razu z formy, tylko zostawia do ostygnięcia w formie, którą odwraca się do góry nogami (stawia się na nóżkach). 10 białek – około 360 g, 200 ml cukru, wanilia (olejek waniliowy, pasta waniliowa, cukier waniliowy... co kto ma), 60 g mąki ziemniaczanej, masło do wysmarowania formy, bułka tarta(...)następnie wanilię. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca wsypać mąkę i wymieszać. Przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 – 180 stopni na „ pięć kwadransów ”. Jeżeli babkę pieczemy w zwykłej formie do bab, należy zostawić ciasto aż lekko przestygnie i dopiero delikatnie wyjąć

królestwo garów
Waniliowa babka majonezowa 106

Łatwa i wyjątkowo szybka babka z dodatkiem majonezu i wanilii.  Ciasto jest niezwykle puszyste i wilgotne, po prostu pyszne. Rewelacyjna na święta, niedzielny deser jak i codziennej kawki.  Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 duże jajka 3/4 szklanki ulubionego majonezu (u mnie od lat Winiary) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)tylko błagam nie wyrzucajcie tego co z niej zostanie- zróbcie z tego domowy cukier waniliowy lub własny ekstrakt ). Ciasto miksujcie przez 2 minuty, aż do połączenia składników. Formę do babki wysmarujcie masłem i wylejcie do niej gotową masę. Babkę pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babka lekko przestygnie polewamy ją polewą (rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Dodajemy

Wielki apetyt
Babka piaskowo - makowa 195

pisano o 4. Babka zachwyciła moją koleżankę z pracy, więc przepis dedykuję Iwonie :)   Składniki: 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła (dałam 200 g, czyli kostkę) 4 jajka 250 g cukru (tu również dałam mniej, bo około 180-200 g) 200 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka maku 1/3 szklanki mleka Dodatkowo: masło(...)zbieleje - dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Jak wszystkie składniki się połączą dodajemy mak i mleko. Ucieramy wszystko do całkowitego połczenia się składników, po czym przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 topni przez 50 minut. Po upieczeniu można posypać babką lub polać lukrem. Ja zostawiłam babkę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Piaskowa baba z biała czekolada 108

Pyszna, piaskowa babka. Rozpływająca się w ustach. Delikatna w smaku i idealnie słodka. Taka w sam raz! Polecam na tegoroczną Wielkanoc. 'piaskowa baba z białą czekoladą' Składniki: - 200g mąki pszennej - 100g mąki ziemniaczanej - 10-15 łyżek cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g miękkiego masła - 5 jajek - 1 tabliczka białej czekolady (100g) - cukier waniliowy (ok.2 łyżeczek) - opcjonalnie: zapach(...)masy. Ciasto przelać do silikonowej formy  lub blaszanej, wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.50-55 minut, do tzw. "suchego patyczka". Babkę po upieczeniu wyłożyć na kratkę do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego! Źródło:  blog 'W kuchni Uli' - z moimi modyfikacjami

CookYourself
Babka z Bombardino 196

szklanki Bombardino 250 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając wlewamy powoli do masy jajecznej bombardino, a później olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w tem. 170 st. około 45 min. Studzimy babkę na kratce i posypujemy cukrem pudrem

Lili w kuchni
ZŁOTE CIASTO 55

Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżki masła orzechowego

Ciastka - domowe słodkości

Proponowane wyszukiwania